Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Καταγγέλλουν στημένους διαγωνισμούς για τη διαχείριση των σκουπιδιών


Αποφάσεις δεσμευτικές για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και με υπέρογκο κόστος επέλεξε να λάβει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνει λόγο για μεθοδεύσεις και ενέργειες σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών και προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, με στημένους - φωτογραφικούς διαγωνισμούς.

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, καλεί τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να σταματήσουν τις «παράνομες και επικίνδυνες» αποφάσεις που «επιβραβεύουν τους εθνικούς εργολάβους με πολλά δισ. ευρώ». Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, στις 29 Ιουλίου και ενώ υπήρχε ενεργή σύμβαση έως τον Μάρτιο του 2011, η εκτελεστική επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ κατακύρωσε αποτέλεσμα διαγωνισμού για την ανάθεση της λειτουργίας υφιστάμενου Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) για τρία χρόνια. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε και η έγκριση προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δεύτερη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στον ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής.

«Η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ προέβη και σε ακόμη μια "πραξικοματική" ενέργεια. Τη Δευτέρα 23 Αυγούστου συγκάλεσε αυθημερόν και εντός δύο ωρών έκτακτη εκτελεστική επιτροπή χωρίς τους υπηρεσιακούς παράγοντες, κατά την οποία ο πρόεδρος ισχυρίστηκε "προφανή παρανόηση" στη λήψη προηγούμενης απόφασης και εισηγήθηκε αλλαγή χωροθέτησης του εργοστασίου σε οικόπεδο στο οποίο ήδη κατασκευάζεται ΧΥΤΑ για τα απορρίμματα της Αττικής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, όλες αυτές τις ενέργειες του ΕΣΔΚΝΑ οδηγούν μεθοδευμένα και ελεγχόμενα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με παραχώρηση για την επόμενη 25ετία. «Το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο από το σημερινό που εξασφαλίζει ο κοινωνικός χαρακτήρας της διαχείρισης και θα οδηγήσει στην ανεργία 500 εργαζόμενους που ασχολούνται με το αντικείμενο».

4ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΣΤΙΣ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε να προχωρήσει στις 23 Σεπτεμβρίου σε τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου, για συμπαράσταση στους συμβασιούχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κινδυνεύουν με απόλυση…
Εξάλλου, την ίδια ημέρα, σε συνεργασία με άλλες κινήσεις συμβασιούχων του Δημοσίου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Αρειο Πάγο, όπου θα συζητείται το θέμα των συμβασιούχων. Επίσης, αποφάσισε τη συμμετοχή της στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το απόγευμα του Σαββάτου 11 Σεπτεμβρίου, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Κώστας Μπακογιάννης: «Ανήκω στο κόμμα των Ευρυτανών»

Ο Κώστας Μπακογιάννης τονίζει με κάθε απάντηση και σε κάθε λέξη την υπερκομματική υποψηφιότητά του. Καλοδεχούμενη η στήριξη της Ν.Δ. αλλά, αν εκλεγεί, θα επισκεφθεί και θα καλέσει, όπως λέει, όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στο όμορφο Καρπενήσι. Αλλά και στην ερώτηση αν είναι μέλος του κόμματος της Νέας δημοκρατίας, απαντά «Ανήκω στο κόμμα των Ευρυτανών». Πιστεύει στο αύριο και στο ότι η κοινωνία είναι μπροστά από την πολιτική. Με μεταπτυχιακές σπουδές στο Χάρβαρντ, με θητείες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Παγκόσμια Τράπεζα, ο γιος του Παύλου και την Ντόρας Μπακογιάννη επιλέγει να ζήσει τα επόμενα χρόνια της ζωής του στο Καρπενήσι. Εάν και εφόσον εκλεγεί δήμαρχος…
Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι «στην καινούργια Ν.Δ. δεν υπάρχει χώρος ούτε για υποκρισία, ούτε για οικογενειοκρατία» αλλά ότι η Ν.Δ. δεν θα κατεβάσει υποψήφιο. Στήριξη με αιχμές;Είμαι υποψήφιος στον δήμο Καρπενησίου με μια ανεξάρτητη και υπερκομματική συμμαχία πολιτών. Πιστεύω ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν χωράνε κομματικές σκοπιμότητες, αλλά απαιτείται μια ευρύτερη συναίνεση. Ασφαλώς η στήριξη κάθε πολιτικής δύναμης είναι τιμητική και δεν μπορεί παρά να είναι ευπρόσδεκτη. Αυτό ισχύει και όσον αφορά τη στήριξη της Ν.Δ., με τη μορφή που της έδωσε είτε ο κ. Μιχαλολιάκος, είτε ο αντιπρόεδρος του κόμματος ο κ. Αβραμόπουλος.
Εσείς θα ζητήσετε επίσημα στήριξη από τη Ν.Δ.; Θα πάτε στη Ρηγίλλης για παράδειγμα, να δείτε τον Αντώνη Σαμαρά, να συζητήσετε;
Η συζήτηση για τα χρίσματα που διεξάγεται της τελευταίες εβδομάδες δεν αφορά κανέναν, εκτός των μικρών στενόσωμων κομμάτων. Η κοινωνία είναι μπροστά από την πολιτική. Πιο χρήσιμα και πιο κοντά στην πραγματικότητα θα εμφανίζονταν τα κόμματα αν, αντί να επιδίδονται σε έναν αγώνα εντυπωσιασμού παίζοντας μουσικές καρέκλες, παρουσίαζαν στοχευμένα πράγματα. Εφόσον οι συμπατριώτες μου με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους, έχω αναλάβει την δέσμευση ότι την επόμενη μέρα της εκλογής μου θα ξεκινήσω άμεσα μια εκστρατεία ενημέρωσης όλου του πολιτικού κόσμου για το προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νέος δήμος Καρπενησίου. Θα ζητήσω να επισκεφθώ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και θα τους καλέσω να επισκεφτούν τον τόπο μας για να γνωρίσουν τις ομορφιές του, που δεν θα πρέπει να πάνε χαμένες.
Πάντως, μέλος του κόμματος είστε
Του κόμματος των Ευρυτανών.
Σας ρωτώ, διότι πολιτικά είστε σε μια μάλλον περίεργη θέση: Η Ντόρα Μπακογιάννη εκτός Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντός και εσείς δηλώνετε υπερκομματική υποψηφιότητα.Δεν αισθάνομαι ότι είμαι σε περίεργη θέση διότι όπως σου είπα, δεν βλέπω την αυτοδιοίκηση με κομματικά καπέλα.
Το αυτοδιοικητικό μοντέλο επιβάλλει ευρύτερες συναινέσεις, ευρύτερες κοινωνικές και δημοκρατικές συμμαχίες. Πόσο μάλλον σε έναν τόπο με την κλίμακα, την ιστορία και τα προβλήματα τις Ευρυτανίας. Καθένας κάνει τις επιλογές του. Η δική μου ςίναι να δουλέψω για τον νέο δήμο Καρπενησίου.
Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι η απόφαση σας ήταν τελείως προσωπική. Είχε άλλη άποψη ή ήταν σύμφωνη;
Μα τόσο σημαντική απόφαση δεν μπορεί παρά να είναι προσωπική. Με συμβούλεψε να την λάβω μόνος μου.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τι σας είπε για αυτή σας την απόφαση, ήταν θετικός;
Το ίδιο. Με συμβούλεψε μόνο να σκεφτώ σε κάθε περίπτωση την οικογένεια μου.
Πόσο μάλλον στη δική μας περίπτωση, που η απόφαση συνδέεται και με μόνιμη διαμονή στο Καρπενήσι
 
Υπάρχει και ένα ακόμη θέμα: Ο νεποτισμός… και ειδικά σε εποχές κρίσης ταυτίζεται με ένα προκλητικό «προνόμιο». Πολιτικό μεν, αλλά προνόμιο…Αντιλαμβάνομαι ότι σε αυτή τη δύσκολη εποχή, κατά την οποία κυριαρχεί ένας αφορισμός για την πολιτική και τους πολιτικούς γενικότερα, μπορεί σε κάποιους να προκαλέσει αρνητικό συναίσθημα η εμφάνιση ενός προσώπου μιας ευρύτερης οικογένειας στην πολιτική. Η άλλη πλευρά, όμως, είναι ότι, ως νέος άνθρωπος που αγαπώ τον τόπο μου και θέλω να προσφέρω σε αυτόν, επιλέγω να αναλάβω ένα ρίσκο. Ξέρω ότι πρέπει να δουλέψω διπλά, πριν και μετά τις εκλογές, για να αντιμετωπίσω την καχυποψία και τη δυσπιστία που δικαιολογημένα έχει μέρος της κοινωνίας και αυτό σκοπεύω να κάνω. Τις επόμενες εβδομάδες σκοπεύω να πάω χωριό χωριό, σπίτι σπίτι, πόρτα πόρτα για να πείσω τους συμπατριώτες μου.
 
Όλοι αποδεχόμαστε ότι δεν μπορεί να αποκλείεται το παιδί ενός πολιτικού, αλλά αποδεχόμαστε επίσης ότι μια μάχη πρέπει να είναι ισότιμη. Πόσο ισότιμος νιώθετε με έναν άλλον νεαρό με τα ίδια προσόντα που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά;
Πιθανόν να έχετε δίκιο στο συλλογισμό σας, αν μιλάει κάποιος για τις μεγάλες πόλεις, για τους μεγάλους δήμους. Σε ένα νέο δήμο Καρπενησίου 20.000 ανθρώπων, που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζονται μεταξύ τους, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι Ευρυτάνες-και πολύ σωστά- δεν ψηφίζουν για το χθες, αλλά για το αύριο. Γι’ αυτό και κουβεντιάζω με τους συμπατριώτες μου, ξεκαθαρίζω ότι δεν παρουσιάζομαι μπροστά τους ως γιός του Παύλου, αλλά ως πατέρας του Παύλου.
Για το μνημόνιο:
«Η Ντόρα δεν είχε άλλη επιλογή»
Συμφωνήσατε με την Ντόρα Μπακογιάννη να ψηφίσει υπέρ του μνημονίου κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή; Θυμάμαι ότι ήσασταν παρών εκείνο το κρίσιμο βράδυ στο κοινοβούλιο.
Εκεί που φτάσανε τα πράγματα-και αυτό είναι, αν θέλετε, το οικονομικό έγκλημα που επιτελέστηκε στην Ελλάδα-δεν είχε άλλη επιλογή.
Έχει ευθύνες και η Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό το οικονομικό έγκλημα;
Το ελληνικό πρόβλημα είναι δομικό και συνένοχοι στο έγκλημα είναι πολλοί. Μακάρι να ήταν τόσο απλό που να μπορούσαμε να ρίξουμε την ευθύνη σε ένα κόμμα ή σε κάποια πρόσωπα.
Το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Εμείς, για παράδειγμα, είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε την καλή πρακτική της πολιτείας του Μισούρι στις ΗΠΑ- ρίξτε μια ματιά στο http://mapyourtaxes.mo.gov-, την οποία έχει συμπεριλάβει και στο πρόγραμμα του ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στη Μεγάλη Βρετανία.
Μια ηλεκτρονική πύλη διαφάνειας, μέσω της οποίας ο πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται για το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. REAL NEWS

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής δηλώνει ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός


Με δημόσιες τοποθετήσεις επιχειρούν ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να προκαταλάβουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, για τις υποψηφιότητες στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, που επισήμως αναμένεται να ανακοινωθούν την Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου, στο τέλος των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου.

Yποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής έθεσε με δήλωσή του στα «Νέα» ο νυν νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, δημιουργώντας ίσως το πρώτο σοβαρό τετελεσμένο στο θέμα των υποψηφιοτήτων του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στα αρμόδια όργανα του Κινήματος.

Την Περιφέρεια Αττικής επιθυμεί να διεκδικήσει και ο νυν νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, ο οποίος σε δηλώσεις του (στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash) ανέφερε ότι έχει αυτοπροταθεί για υποψήφιος αλλά «όπου με καλέσει ο πρόεδρος, εκεί θα πάω», αφήνοντας προφανώς ένα παράθυρο ανοιχτό για την υποψηφιότητα στον Δήμο Πειραιώς.

Όμως, υποψήφιος στον Δήμο Πειραιά επιθυμεί να είναι και πάλι ο Παναγιώτης Φασούλας, επιθυμία που εξέφρασε ο ίδιος με δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες.

Πάντως, η επιτροπή αξιολόγησης υποψηφίων, που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να κάνει τις τελικές εισηγήσεις της μόλις παραλάβει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται και αφορούν τόσο στις περιφέρειες όσο και τους μεγάλους δήμους.

Από τα αποτελέσματα αυτά θα ξεκαθαριστεί κυρίως σε τι είδους προτάσεις θα καταλήξει το κυβερνών κόμμα.

Ειδικά για τον Δήμο Αθηναίων, δηλαδή εάν θα προταθεί Γιώργος Καμίνης ή κάποιο κεντρικό πολιτικό στέλεχος -όπως η Φώφη Γεννηματά-, οι δημοσκοπήσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Όπως ανέφερε μέλος της Επιτροπής Επιλογής υποψηφίων, εάν ο κ. Καμίνης βρεθεί ότι έχει ρεύμα, ενδέχεται το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την υποψηφιότητά του, αλλά οι έως τώρα έρευνες δείχνουν ότι η αναγνωρισιμότητά του κυμαίνεται σε μονοψήφια νούμερα. Σε διαφορετική περίπτωση, τον Δήμο Αθηναίων θα διεκδικήσει η Φ. Γεννηματά.

Εμπλοκή στη Δυτική Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, εμπλοκή έχει σημειωθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον νυν νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλο, ο οποίος φερόταν ως φαβορί για την υποψηφιότητα της Περιφέρειας. Ο κ. Κατσικόπουλος όμως κλήθηκε στην Ιπποκράτους την περασμένη Πέμπτη και του ζητήθηκε να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Πατρέων, μετά το κενό που άφησε η οικειοθελής αποχώρηση του δημάρχου Ανδρέα Φούρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κατσικόπουλος αρνήθηκε αρχικά, αλλά η Ιπποκράτους δεν του αφήνει περιθώρια επιλογής. Αν δεν δεχθεί την υποψηφιότητα για τον δήμο, δεν θα λάβει χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση που δεν είναι τελικά ο κ. Κατσικόπουλος υποψήφιος περιφερειάρχης, η υποψηφιότητα θα δοθεί ή στον υφυπουργό Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρα ή στον νυν νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Ευθ. Σώκο.

Τέλος, ισχυρές αντιδράσεις από το τοπικό ΠΑΣΟΚ -εξαιτίας των αποτελεσμάτων που δίνουν οι δημοσκοπήσεις- παρουσιάζει η πιθανή στήριξη του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη.
ΤΑ ΝΕΑ

«Οχι» στον ΣΥΝ και από τον Μητρόπουλο

ΜΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

Νέα δεδομένα παρουσιάζουν η προεκλογική εκστρατεία και η ανεύρεση υποψηφίου για την Περιφέρεια Αττικής για το σχήμα του ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ, από χθες. Ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος με δήλωσή του στην «Ε» έκανε γνωστό ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Στον ΣΥΝ είχαν επενδύσει στην υποψηφιότητα Μητρόπουλου. Και πήραν μια ακόμη απόρριψη... «Κάθε άλλο παρά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που εξαρχής έθεσα για την πιθανή συμμετοχή μου στις εκλογές του Νοεμβρίου», λέει μεταξύ άλλων, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στον ΣΥΝ. Ο γνωστός εργατολόγος είναι ο δεύτερος μετά τη Σοφία Σακοράφα που δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τη θέση του περιφερειράρχη Αττικής.
Στον ΣΥΝ κυρίως, είχαν επενδύσει ιδιαίτερα στην υποψηφιότητα Μητρόπουλου. Πριν από δέκα ημέρες και ο τραγουδοποιός Διονύσης Τσακνής, με δήλωση του στην «Ε», είχε κάνει γνωστό ότι δεν ίσχυαν τα σενάρια που τον έφεραν ως υποψήφιο για τον Δήμο Αθηναίων με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ολη η δήλωση του Αλέξη Μητρόπουλου έχει ως εξής: «Οι εντεινόμενες αντιμαχίες και οι αυτοποιητικές ερμηνείες της συγκυρίας στην ευρύτερη Αριστερά, παρά τις ευκρινέστερες και γενικότερες ταξικές και κοινωνικές συσπειρώσεις που προξενεί το αντικοινωνικό μεταβλητό Μνημόνιο των δανειστών, αποδυναμώνουν κάθε προσπάθεια ενωτικής έκφρασης του λαού για την ανάδειξη της αναπτυξιακής αυτονομίας της Αυτοδιοίκησης και την προβολή της εναλλακτικής πολιτικής! Ως εκ τούτου, κάθε άλλο παρά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που εξαρχής έθεσα για την πιθανή συμμετοχή μου στις εκλογές του Νοεμβρίου».
Ο ίδιος συνεχίζει: «Από την πρώτη στιγμή δήλωσα θα υπεστήριζα μια τέτοια προσπάθεια από οποιαδήποτε θέση, αφού: Πρώτον, υπάρχουν καταλληλότερα πρόσωπα από μένα να ηγηθούν.
Δεύτερον, αδυνατώ να σηκώσω το βάρος μιας τέτοιας μεγάλης τιμής και τρίτον, δεν διαθέτω πείρα ανάλογη, αφού ούτε εγώ ούτε κάποιο μέλος της οικογένειάς μου, σημερινής ή προηγουμένων, έχει ασκήσει δημόσιο αξίωμα ή έχει διαχειριστεί δημόσια αγαθά. Θα είμαι, όσο αναπνέω, πάντα κοντά στον πολύπαθο λαό μας, που δεν φέρει καμία ευθύνη για τα δεινά που τον βρήκαν».
Την Τετάρτη ο Αλέξης Μητρόπουλος θα είναι εκ των ομιλητών σε εκδήλωση που διοργανώνει στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60) το Κέντρο Πολιτικού Διαλόγου και Δράσης «Δημοκρατική Συνεννόηση». Πρόκειται για την ομάδα που έχουν συστήσει στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και έχουν δηλώσει τη διαφωνία τους με το Μνημόνιο.
Εκδήλωση
Η εκδήλωση, με γενικό τίτλο «Το Μνημόνιο, ο "Καλλικράτης" και οι πολιτικές εξελίξεις», θα γίνει στις 7.00 το απόγευμα. Εκτός του Αλέξη Μητρόπουλου ομιλητές είναι οι Κώστας Βεργόπουλος, καθηγητής Παν/μίου Paris VIII, Νώτης Μαριάς, καθηγητής Παν/μίου Κρήτης, Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής Αττικής και Σπύρος Παπασπύρος, πρόεδρος ΑΔΕΔΥ.
Σ' αυτό κλίμα αναμένεται με ενδιαφέρον η δημόσια τοποθέτηση του Αλέκου Αλαβάνου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται συνεργάτες του, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ θα είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής. Ως αντίβαρο στην υποψηφιότητα Αλαβάνου δεν θεωρείται απίθανο να υπάρξει υποψηφιότητα του Δημήτρη Παπαδημούλη, το όνομα του οποίου γράφτηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Αντιδράσεις για τις νέες «γαλάζιες» υποψηφιότητες

Ενα βήμα εμπρός και δύο βήματα πίσω βαδίζει η ΝΔ εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Χτες η Ρηγίλλης ανακοίνωσε πέντε νέους υποψήφιους δημάρχους για το χώρο της Βόρειας Ελλάδας και ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα χρίσματα έδρασαν εκτονωτικά, αλλού το ενδεχόμενο «αντάρτικων» συνδυασμών είναι πολύ πιθανό.
Συγκεκριμένα, στο δήμο Σερρών η ΝΔ θα στηρίξει το γιατρό Θόδωρο Μηλίδη, στην Κοζάνη τη δημοτικό σύμβουλο Αννα Νανοπούλου και στην Προσοτσάνη τον τοπικό δήμαρχο Βασίλη Φατράλη.
Ταυτόχρονα, η ΝΔ ανακοίνωσε δύο υποψηφίους στο νομό Θεσσαλονίκης: στη Θέρμη θα στηρίξει τον επιχειρηματία και πρώην πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Νίκο Βεζυρτζή, και στη Χαλκηδόνα το σημερινό δήμαρχο Αγίου Αθανασίου, Αριστείδη Αραμπατζή.
Στη Θέρμη η υποψηφιότητα του κ. Βεζυρτζή δε φαίνεται να αμφισβητείται, ενώ στη Χαλκηδόνα, όπου πέραν του κ. Αραμπατζή ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο πρώην δήμαρχος Κουφαλίων, Γιάννης Τσουκνιδάς, η δυναμική του κ. Αραμπατζή μένει να διαπιστωθεί. Το ίδιο ισχύει και τις Σέρρες, όπου η επιλογή (Θ. Μηλίδης) είναι καινούργια. Παρ' όλα αυτά έχουν ήδη ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους άλλα δύο «γαλάζια» στελέχη: ο Στάθης Πανταζής και ο Κώστας Σίμογλου.
Στην Κοζάνη
Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στο δήμο Κοζάνης, όπου η κ. Νανοπούλου έχει κατέβει ήδη δύο φορές (το 2002 και το 2006) ως υποψήφιος δήμαρχος, αλλά έχασε από τον Πάρη Κουκουλόπουλο. Ταυτόχρονα, έχει εκτεθεί και άλλες δύο φορές ως υποψήφια βουλευτίνα, χωρίς και πάλι να εκλεγεί. Ετσι δεν αποκλείεται να υπάρξουν «αντάρτικα» από τους Γιώργο Τοπαλίδη και Κώστα Πουτακίδη, που ήταν πρώην πρόεδροι της τοπικής ΝΟΔΕ. Επίσης, και ο Νίκος Τσιαρτσιώνης δηλώνει ότι αν διαπιστώσει ότι η επιλογή δεν προχωρά, θα πάρει και αυτός τις δικές του αποφάσεις.

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Πρέβεζα: Μιλτιάδη Κλάπα στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά

«Σύμφωνο συμβίωσης», τουλάχιστον για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης φαίνεται να υπογράφουν ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά (πρώην ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ). 
 
Τα δύο κόμματα σύμφωνα με πληροφορίεςβρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για να στηρίξουν κοινούς υποψηφίους σε αρκετούς δήμους.Στόχος σύμφωνα με στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι να βρεθούν πρόσωπα χωρίς κομματικές περγαμηνές οι οποίοι θα καταφέρουν να συσπειρώσουν τις ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις και θα δοκιμάσουννα ανατρέψουν το αυτοδιοικητικό τοπίο.
 
Για τη Πρέβεζα η Δημοκρατική Αριστερά έχει ταχθεί ήδη ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του Μιλτιάδη Κλάπα για τον Δήμο, τον οποίο υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να στηρίξει και το ΠΑΣΟΚ,παρά τις όποιες αντιδράσεις ορισμένων τοπικών στελεχών.

Ασυμβίβαστο για τους νέους δημάρχους

Πρώτη φορά το ηλικιακό όριο εκλογιμότητας για θέσεις δημοτικών συμβούλων, συμβούλων τοπικής και δημοτικής κοινότητας και εκπροσώπων τοπικής κοινότητας ορίζεται στο 18ο αντί για το 21ο έτος που ίσχυε ως σήμερα. Αυτό αναφέρουν μεταξύ άλλων οι δύο εγκύκλιοι για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που υπεγράφησαν χθες από τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ι. Ραγκούση.Μια άλλη καινοτομία είναι ότι θα σημειωθεί πρώτη φορά πλήρης αναστολή της επαγγελματικής δραστηριότητας σε όσους δημάρχους εκλεγούν σε δήμους άνω των 25.000 κατοίκων.Σύμφωνα με τις εγκυκλίους, στις 7 Νοεμβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής του πρώτου γύρου των εκλογών, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 απόγευμα. Σε περίπτωση κατά την οποία η ψηφοφορία σε οποιοδήποτε τμήμα δεν διεξαχθεί κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αυτή θα διενεργηθεί την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου.Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, οι γεννηθέντες ως τις 31.12.1992. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτές τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές επαναφέρεται το 50% +1 ψήφος επί των εγκύρων ψηφοδελτίων ως κατώτατο εκλογικό ποσοστό εκλογής. Η προσεχής εκλογική αναμέτρηση είναι η τελευταία στην οποία όσοι δήμαρχοι εκλεγούν θα ασκήσουν τετραετή θητεία, αφού από την επόμενη αναμέτρηση η διάρκεια της θητείας τους εξισώνεται χρονικά με εκείνη του περιφερειάρχη στα πέντε έτη.

Πέτρο Μαντούβαλο για δήμαρχο Πειραιά στηρίζει ο ΛΑΟΣ

Την στήριξη του ΛΑΟΣ στο πρόσωπο του υποψήφιου δημάρχου Πειραιά κ. Πέτρου Μαντούβαλου εξέφρασε την Παρασκευή ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΛΑΟΣ.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε: «Ο κ. Π. Μαντούβαλος είναι η προσωποποίηση του Πειραιά. Έχει την λεβεντιά, την 'μπέσα' που έχουν όλοι οι Πειραιώτες. Έχω την αίσθηση ότι στο πρόσωπο του νέου δημάρχου, ο Πειραιάς θα βρει τον δρόμο του, την αξία του, την αναγνώριση η οποία του πρέπει και του ανήκει.

» Ο Π.Μαντούβαλος είναι ένας πολύ καλός φίλος και θυμάμαι με ιδιαίτερη τρυφερότητα και αγάπη, πόσο κοντά ήταν όταν ακόμα το κόμμα ήταν στην 'άγονη' γραμμή.

» Είμαστε κοντά του. Πιστεύω ότι η ανεξάρτητη και αδέσμευτη πορεία του συνδυασμού του θα έχει την καλύτερη τύχη και την επομένη μέρα των εκλογών θα έχουμε ένα καλό δήμαρχο στον Πειραιά. Πέτρο καλό βόλι».
Ο κ. Μαντούβαλος από την πλευρά του δήλωσε: «Η στήριξη του προέδρου του ΛΑΟΣ, κ. Γ.Καρατζαφέρη, στον ανεξάρτητο συνδυασμό 'Πειραιάς - Πολυθρύλος' είναι πάνω απ' όλα στήριξη στον Πειραιά και γι’ αυτό τον ευχαριστώ ιδιαίτερα.

» Η δική μας επιλογή είναι καθαρά 'Πειραιοκεντρική', ανεξάρτητη και μακριά από σκοπιμότητες, lifestyle επιλογές και όλα τα υπόλοιπα τα οποία απέτυχαν. Για μένα το κόμμα μας είναι ένα και έχει ένα μόνο όνομα. Τον Πειραιά και τους Πειραιώτες».

Ψαριανό για την Αττική προτείνει ο Κουβέλης

Την υποψηφιότητα του κ. Γ. Καμίνη για τη δημαρχία της Αθήνας έσπευσε να ανακοινώσει χθες επισήμως η Δημοκρατική Αριστερά, σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της, ως κίνηση πίεσης προς το ΠαΣοΚ για εκλογική συνεργασία στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Την ίδια ώρα οι Οικολόγοι Πράσινοι όχι μόνον έσπευσαν και αυτοί να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Καμίνη αλλά πρότειναν στη Δημοκρατική Αριστερά και εκλογική συνεργασία στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας με υποψήφιο που θα καθορίσουν από κοινού. Με την πρόταση αυτή συμφωνούν πολλά στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ο κ. Φ. Κουβέλης φαίνεται ότι επείγεται να κλείσει το ζήτημα της συνεργασίας με το ΠαΣοΚ στον Δήμο της Αθήνας και αυτός ήταν ο λόγος που χθες έσπευσε να επισημοποιήσει την υποψηφιότητα του κ. Καμίνη με την έγκριση της υποψηφιότητάς του από το ανώτατο όργανο του νεοσύστατου κόμματός του. Και όλα αυτά, την ώρα που το ΠαΣοΚ δεν παίρνει ακόμη επισήμως θέση για τον κ. Καμίνη, με πολλά στελέχη του να εναντιώνονται στην υποψηφιότητά του αλλά και τον κ. Καμίνη να δηλώνει χθες προς «Το Βήμα» ότι σε περίπτωση που δεν τον στηρίξει το ΠαΣοΚ θεωρεί ότι δεν θα είναι υπερκομματική η υποψηφιότητά του, θα την αποσύρει αμέσως και θα ασχοληθεί με τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα ως επίκουρου καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου. Εάν συμβεί αυτό, εάν δηλαδή το ΠαΣοΚ καταλήξει τελικά σε άλλη υποψηφιότητα, τότε ο κ. Κουβέλης δεν πρόκειται να τη στηρίξει ούτε να συνεργαστεί με το ΠαΣοΚ, αφού η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος αποφάσισε ότι στην περίπτωση που αποσύρει την υποψηφιότητά του ο κ. Καμίνης η Δημοκρατική Αριστερά θα κατέβει αυτόνομη στις εκλογές, με υποψήφια την κυρία Αννα Φιλίνη. Την υπόθεση πάντως της στήριξης ή όχι της υποψηφιότητας του κ. Καμίνη αναμένεται να πάρει ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Κουβέλης έκοψε ωστόσο τις γέφυρες για συνεργασία με το ΠαΣοΚ και για την Περιφέρεια Αττικής, αφού ανεξάρτητα από το εάν θα υπάρξει συνεργασία ή όχι στον Δήμο της Αθήνας η Δημοκρατική Αριστερά θα στηρίξει ως υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής τον βουλευτή κ. Γρ.Ψαριανό. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης θα στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Ι. Μπουτάρη (με πιθανότητα να υπάρξει στον δήμο της συμπρωτεύουσας συνεργασία με το κυβερνών κόμμα, σε περίπτωση που το ΠαΣοΚ τον στηρίξει), ενώ στην περιφέρεια αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα της πρώην βουλευτού κυρίας Ασημίνας Ξηροτύρη.

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Μήνες θα χρειαστούν για τον απεγκλωβισμό των 33 Χιλιανών

Ήρεμα αντέδρασαν οι εγκλωβισμένοι μεταλλωρύχοι όταν τους ανακοίνωσαν ότι θα χρειαστεί να περιμένουν ίσως και πάνω από 4 μήνες για τον απεγκλωβισμό τους, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας της χώρας. 

Οι 33 Χιλιανοί κατορθώνουν και επιβιώνουν στα έγκατα της γης, σε βάθος 700 μέτρων, από τις 5 Αυγούστου, όταν κατέρρευσε το βασικό τούνελ του μικρού ορυχείου χαλκού και χρυσού στο Copiapo, περίπου 725 χλμ. βόρεια του Σαντιάγο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας της Χιλής, αφότου κατόρθωσαν να επικοινωνήσουν με τους εγκλωβισμένους, συγκροτήθηκε ομάδα υποστήριξης, με στόχο τον υλικό ανεφοδιασμό και κυρίως την ψυχολογική τους υποστήριξη, αφού ο κίνδυνος συνδρόμου κατάθλιψης και άγχους είναι σοβαρός. Η ομάδα θα τους βοηθήσει να οργανώσουν το χρόνο και τη ζωή τους στον περιορισμένο χώρο που βρίσκονται παγιδευμένοι. Ζητήθηκε ακόμη και η συμβολή των ειδικών υπηρεσιών της NASA, καθώς έχουν μεγάλη εμπειρία στην υποστήριξη των αστροναυτών σε μεγάλης χρονικής διάρκειας αποστολές στο διάστημα.

Ο επικεφαλής των εγκλωβισμένων ζήτησε από τον πρόεδρο της Χιλής Sebastian Pinera να τους βγάλει "από αυτή την κόλαση" κι εκείνος τους διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες διάσωσής τους δεν πρόκειται εγκαταλειφθούν, ενώ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πριν τα Χριστούγεννα θα έχουν ανασυρθεί στην επιφάνεια.

Οι... οδηγίες χρήσης του Καλλικράτη

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης
Οδηγίες προς τους πολίτες, αλλά και τους υποψηφίους δημοτικούς και περιφερειακούς άρχοντες περιλαμβάνουν δύο εγκύκλιοι του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης Σε αυτές περιγράφονται:
• Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς εκλογές
• Πώς ασκείται το εκλογικό δικαίωμα
• Θέματα που ενδιαφέρουν τους υποψηφίους όπως είναι τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα, η ποσόστωση των δύο φύλλων και η συγκρότηση των ψηφοδελτίων
• Θέματα που αφορούν την ανακήρυξη των συνδυασμών και των δικαιωμάτων αυτών καθώς και των διαδικασιών ενστάσεων
• Η μορφή και το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων και οι σταυροί προτίμησης για τους υποψηφίους
• Αναλυτική περιγραφή του νέου εκλογικού συστήματος μαζί με παραδείγματα
• Περιλαμβάνονται επίσης χρήσιμα νομικά κείμενα σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές
Διαβάστε τις εγκυκλίους (σε μορφή pdf) επιλέγοντας τους συνδέσμους κάτω: 
Δημοτικές εκλογές - 883 KB Περιφερειακές εκλογές  - 557 KB
 

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Άρτα

Συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση η Γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Άρτας του Συνασπισμού και ασχολήθηκε με ζητήματα προετοιμασίας του κόμματος μπροστά στις αυτοδιοικητικές εκλογές. 
 
Στο διευρυμένο Δήμο Άρτας, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την παράταξη Δημοτική Αλλαγή, με επικεφαλής υποψήφια Δήμαρχο την Όλγα Γεροβασίλη και την υποψηφιότητα του τωρινού Δημάρχου Πέτα Θόδωρου Μουσαβερέ για τον νέο διευρυμένο Δήμο Νικολάου Σκουφά. 
 
Τέλος, η Γραμματεία όρισε πενταμελή επιτροπή για την συγκρότηση του περιφερειακού ψηφοδελτίου της ριζοσπαστικής αριστεράς στο νομό Άρτας και την εκπόνηση των προγραμματικών του θέσεων.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο το έλλειμμα στο δήμο Σκιάθου

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο διαβιβάστηκε ήδη από τον αρμόδιο επίτροπο του Νομού Μαγνησίας η υπόθεση του ελλείμματος συνολικού ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ, που διαπιστώθηκε στα οικονομικά της Δημοτικής Αρχής Σκιάθου.

Μετά και τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αναμένεται σύντομα ο πλήρης καταλογισμός του οικονομικού ελλείμματος, ενώ προσωρινά τουλάχιστον καταλογίστηκε ποσό της τάξης των 400.000 ευρώ περίπου.
Στο μεταξύ, την παραίτηση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου . Δάφνης Ξυλοποδάρου - Στεφανίδη ζήτησε  ο Δήμαρχος του νησιού . Νικ. Πλωμαρίτης.
Αιτία αποτέλεσε το γεγονός ότι με τη διπλή ψήφο της προέδρου στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Σώμα αίτηση των επαγγελματιών για μείωση κατά 20% του κόστους ενοικίασης και εκμετάλλευσης του αιγιαλού, απόφαση που δεν είναι σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία.

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Έχει κλείσει για μένα ο κύκλος της Αυτοδιοίκησης, λέει ο Πάρις Κουκουλόπουλος

Έχει κλείσει για μένα ο κύκλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δήλωσε ο βουλευτής Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι έχει δηλώσει στους συμπατριώτες του πως θέλει να υπηρετήσει τον τόπο και τους αποκεντρωμένους θεσμούς από το κέντρο. Μιλώντας στο ρ/σ Real FM ανέφερε για τον «Καλλικράτη» ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα, σημειώνοντας ότι πρέπει να οριστεί με σαφήνεια η αποστολή των θεσμών, όπως του περιφερειάρχη. «Προκύπτει αβίαστα μετά αν πρέπει να είναι ή όχι μικροί πρωθυπουργοί (οι περιφερειάρχες) -που σπεύδω να πω ότι πρέπει να είναι- σε αυστηρά οριοθετημένα πλαίσια φυσικά από το κεντρικό πολιτικό σύστημα της χώρας, από τη Βουλή και την κυβέρνηση» .
Ακόμη, σημείωσε ότι «οι δομές από μόνες τους είναι πουκάμισα αδειανά, δεν παράγουν... Από τη μια υπάρχει ένα ζήτημα με τις αντιλήψεις, από τις οποίες εμφορούνται αυτοί που στελεχώνουν τους θεσμούς και από την άλλη μια κεντρική πολιτική απόφαση που θα πει 'αποκεντρώνω στα πλαίσια μιας ενιαίας εθνικής προσπάθειας',  -κεντρικά ελεγχόμενα φυσικά γίνεται αυτό το πράγμα-, αλλά αποκεντρώνουμε με θάρρος, με τόλμη, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να πάει μπροστά».

Παραιτείται ο Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης, την οποία -όπως διευκρίνισε- θα υποβάλει επισήμως εντός του Σεπτεμβρίου. Ο λόγος της παραίτησης είναι η πρόταση που δέχθηκε από τον Φώτη Κουβέλη να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, την οποία -όπως λέει- «δέχθηκε να συζητήσει», θεωρώντας ότι «έχει ολοκληρώσει το έργο του» στην ανεξάρτητη αρχή.

«Στις αρχές του μήνα ο κύριος Φώτης Κουβέλης μου γνωστοποίησε την πρόθεσή του να με προτείνει ως υπερκομματικό υποψήφιο στις επικείμενες εκλογές για το αξίωμα του δημάρχου της Αθήνας», αναφέρει στη δήλωση παραίτησής του ο Συνήγορος του Πολίτη.

«Δέχτηκα να συζητήσω την τιμητική αυτή πρόταση, καθώς θεωρώ ότι έχω ουσιαστικά ολοκληρώσει το έργο μου στον Συνήγορο του Πολίτη», συμπληρώνει και συνεχίζει: «Επιπλέον, εκτιμώντας ότι ο Δήμος της Αθήνας διέρχεται μια οξύτατη κρίση, θεωρώ αναγκαία μια εναλλακτική πρόταση που θα υπερβαίνει τις κομματικές περιχαρακώσεις».

«Ανεξάρτητα, πάντως, από την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα, αποφάσισα να παραιτηθώ, προκειμένου να μην βαρύνει καμία απολύτως σκιά την ανεξάρτητη αρχή στην οποία υπηρετώ», ξεκαθαρίζει ο κ. Καμίνης και γνωστοποιεί ότι την παραίτησή του θα υποβάλει εντός του Σεπτεμβρίου, «περιοριζόμενος έως τότε στη διεκπεραίωση διοικητικών εκκρεμοτήτων, για τις οποίες δεν είναι νομικά δυνατή η αναπλήρωσή μου».

«Κατά τα λοιπά», προσθέτει, «και έως την εκλογή νέου Συνήγορου του Πολίτη, θα εφαρμοστεί ο θεσμός της αναπλήρωσης από Βοηθό Συνήγορο, όπως προβλέπει ο νόμος».

Υπενθυμίζεται ότι ο Φώτης Κουβέλης και η Δημοκρατική Αριστερά έχουν προτείνει στο ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν από κοινού την υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση παραίτησης του Γ. Καμίνη:
«Τον προσεχή Μάρτιο συμπληρώνω οκτώ χρόνια, δηλαδή δύο πλήρεις θητείες στο αξίωμα του Συνήγορου του Πολίτη, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει στην ίδια αρχή από τη θέση του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη. Βασική μέριμνά μου από την πρώτη στιγμή ήταν η προάσπιση του κύρους και της ανεξαρτησίας της αρχής. Όλα αυτά τα χρόνια, από κοινού με τους άμεσους συνεργάτες μου και το προσωπικό, προσπαθήσαμε συστηματικά να εμφυσήσουμε στη δημόσια διοίκηση δύο αρχές θεμελιώδεις για ένα σύγχρονο κράτους δικαίου : τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη.

Στις αρχές του μήνα ο κύριος Φώτης Κουβέλης μου γνωστοποίησε την πρόθεσή του να με προτείνει ως υπερκομματικό υποψήφιο στις επικείμενες εκλογές για το αξίωμα του δημάρχου της Αθήνας. Δέχτηκα να συζητήσω την τιμητική αυτή πρόταση, καθώς θεωρώ ότι έχω ουσιαστικά ολοκληρώσει το έργο μου στον Συνήγορο του Πολίτη. Επιπλέον, εκτιμώντας ότι ο Δήμος της Αθήνας διέρχεται μια οξύτατη κρίση, θεωρώ αναγκαία μια εναλλακτική πρόταση που θα υπερβαίνει τις κομματικές περιχαρακώσεις.

Ανεξάρτητα, πάντως, από την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα, αποφάσισα να παραιτηθώ, προκειμένου να μην βαρύνει καμία απολύτως σκιά την ανεξάρτητη αρχή στην οποία υπηρετώ. Την παραίτησή μου θα υποβάλω εντός του Σεπτεμβρίου, περιοριζόμενος έως τότε στη διεκπεραίωση διοικητικών εκκρεμοτήτων, για τις οποίες δεν είναι νομικά δυνατή η αναπλήρωσή μου. Κατά τα λοιπά και έως την εκλογή νέου Συνήγορου του Πολίτη, θα εφαρμοστεί ο θεσμός της αναπλήρωσης από Βοηθό Συνήγορο, όπως προβλέπει ο νόμος.

Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, το προσωπικό του Συνήγορου του Πολίτη και τους χιλιάδες πολίτες που έχουν κατά καιρούς προσφύγει στην ανεξάρτητη αρχή τιμώντας την με την εμπιστοσύνη τους».

Μαχαίρι» στο μαύρο πολιτικό χρήμα

Τέλος στο μαύρο χρήμα της προεκλογικής περιόδου βάζει ο νέος νόμος του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, που περιορίζει δραστικά τα ανώτατα όρια εκλογικών δαπανών για τους περιφερειακούς και δημοτικούς συνδυασμούς.
Μαχαίρι κατά 70% μπαίνει στις εκλογικές δαπάνες στις οποίες θα μπορούν να προβούν οι υποψήφιοι συνδυασμοί για τις 13 νέες αιρετές περιφέρειες, ενώ ανάλογες περικοπές προβλέπονται και στους δήμους- για παράδειγμα, στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, τον Δήμο Αθηναίων, οι δαπάνες για καθέναν εκ των υποψηφίων συνδυασμών δεν μπορούν να φτάσουν τα 322.500 ευρώ, από 684.000 ευρώ που ήταν το 2006.

Αυτό προκύπτει από τις δύο υπουργικές αποφάσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες, σχετικά με το ανώτατο όριο δαπανών σε περιφέρειες και δήμους και οι οποίες απορρέουν από τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με αυτές, κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος μπορεί να δαπανήσει από 1.500

έως 3.500 ευρώ και κάθε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος από 2.500 ευρώ έως 13.500 ευρώ - ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου ή της περιφέρειας όπου θέτει υποψηφιότητα.

Αυστηρότερες ποινές προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για όσους παραβούν τους κανόνες για τα όρια προεκλογικών δαπανών. Με ποινή έκπτωσης απειλούνται υποψήφιοι και συνδυασμοί σε περίπτωση που υπερβούν κατά 1/3 το ανώτατο όριο δαπανών, ενώ το προηγούμενο καθεστώς όριζε την αντίστοιχη ποινή για υπέρβαση κατά 1/2 των δαπανών.

Περιορισμοί τίθενται και στη δυνατότητα χρηματοδότησης υποψηφίων και συνδυασμών από το ίδιο πρόσωπο. Κάθε υποψήφιος μπορεί να λάβει έως 500 ευρώ από το ίδιο πρόσωπο, ενώ οι συνδυασμοί έχουν δικαίωμα χρηματοδότησης από το ίδιο πρόσωπο έως 2.000 ευρώ. Πρόστιμο φυλάκισης ενός έτους αλλά και αυξημένες χρηματικές ποινές περιμένουν όσους παραβιάσουν τις διατάξεις αυτές. Ετσι, ο χρηματοδότης θα τιμωρείται με πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 20.000 έως 50.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα το πρόστιμο ήταν από 2.000 έως 10.000 ευρώ.

Οι υπεύθυνοι των συνδυασμών και οι υποψήφιοι που έλαβαν χρηματοδότηση από το ίδιο πρόσωπο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμο 20.000 έως 50.000 ευρώ, αντί των 10.000 ευρώ όπως οριζόταν μέχρι σήμερα.

Παράλληλα ορίζεται πως η διακίνηση όλων των εσόδων και εξόδων των συνδυασμών πρέπει να γίνεται κατά 95% μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ενώ καταργείται και η δυνατότητα διάθεσης κουπονιών παρά μόνον εάν πρόκειται για εισιτήρια εκδηλώσεων- η ρύθμιση αυτή είχε προκαλέσει μάλιστα την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ.

Τροποποιήσεις φέρνει ο νέος νόμος και στις Επιτροπές Ελέγχου των κανόνων προεκλογικών δαπανών και προβολής. Προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια θα συμμετέχουν πλέον σε αυτές ο πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου της έδρας της περιφέρειας, ένα μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην έδρα της περιφέρειας και ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ.

Χωρίς πολιτικά γραφεία οι υποψήφιοι

ΜΟΝΟΝ ένα εκλογικό κέντρο ανά εκλογική περιφέρεια (τα σημερινά δημοτικά διαμερίσματα ή τους σημερινούς δήμους που συνενώνονται με τον «Καλλικράτη» για τις δημοτικές εκλογές και τις σημερινές νομαρχίες για τις περιφερειακές εκλογές) θα μπορούν να λειτουργούν οι υποψήφιοι συνδυασμοί των δήμων και των περιφερειών. Ούτε εκλογικά κέντρα, ούτε πολιτικά γραφεία επιτρέπονται, αντιθέτως, στην περίπτωση των υποψηφίων συμβούλων.

Περιορισμοί τίθενται και για τις εμφανίσεις τους σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα κατά την προεκλογική περίοδο. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να εμφανιστούν μία φορά σε εθνικής εμβέλειας μέσα και έως δύο φορείς σε τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, ενώ περιλαμβάνονται σε αυτές τις εμφανίσεις προσωπικές συνεντεύξεις, συμμετοχή σε πάνελ, ακόμη και στα δελτία ειδήσεων.

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΝΔ: Ανακοίνωση νέων υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές

Έξι νέες υποψηφιότητες «κλείδωσαν» για τις δημοτικές εκλογές από τη Ν.Δ. Όπως ανακοινώθηκε, οι νέοι υποψήφιοι ανά δήμο είναι:
Περιφέρεια Αττικής:
Δήμος Ζωγράφου: Ιωάννης Καζάκος, Δήμαρχος Ζωγράφου
Δήμος Νέας Ιωνίας: Νικόλαος Κουκουλάρης, Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Ιωνίας, επιχειρηματίας
Δήμος Ιλίου: Γεώργιος Βερναδάκης, εκπαιδευτικός
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:
Νομός Φλωρίνης
Δήμος Φλώρινας: Βοσκόπουλος Ιωάννης, Νομάρχης Φλώρινας
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:
Νομός Καβάλας
Δήμος Παγγαίου: Φιλόσογλου Ιωάννης, Δήμαρχος Ελευθερούπολης, πρόεδρος ΤΕΔΚ
Νομός Δράμας
Δήμος Δράμας: Μαργαρίτης Θωμάς, Δήμαρχος Δράμας

Β.Παπαγεωργόπουλος: “ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ”

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής του με τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στη ζοφερή οικονομική κατάσταση των Δήμων, επιβεβαιώνοντας ότι τριάντα δήμοι της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης.
«Το 80% των Δήμων, τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, τη στιγμή που μειώθηκαν κατά 40% η τακτική επιχορήγηση, κατά 40% το επενδυτικό πρόγραμμα ΣΑΤΑ, κατά 40-50% μειώθηκαν τα έσοδα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ σταμάτησε εδώ και μήνες το επενδυτικό πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ».
Και ο κ. Παπαγεωργόπουλος συνέχισε: «Η Κυβέρνηση, δυστυχώς, άρχισε από τον Ιανουάριο του 2010 να υπεξαιρεί θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως ακριβώς έκανε και πριν 10 χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δήμο Θεσσαλονίκης ενώ το 2009 κατεβλήθησαν από θεσμοθετημένους πόρους 78 εκατομμύρια ευρώ, φέτος θα καταβληθούν μόνο 50 εκατομμύρια ευρώ! Θα υπάρξει δηλαδή μία μείωση της τάξεως του 40% και το ύψος των υπεξαιρεθέντων μόνον για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και μόνον για το 2010 θα φθάσει το ύψος των 28 εκατομμυρίων ευρώ!..».
Και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατέληξε: «Δεν πρέπει να δημιουργηθεί μια δεύτερη γενιά υπεξαιρεθέντων χρημάτων ώστε μετά από λίγα χρόνια να συζητάμε για τον τρόπο επιστροφής των θεσμοθετημένων αυτών πόρων, τη στιγμή που δεν έχουν επιστραφεί οι προηγούμενοι παρακρατηθέντες πόροι που φτάνουν το 1,7 δις ευρώ! Η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει την στάση της απέναντι στους θεσμοθετημένους πόρους οι οποίοι πρέπει να καταβάλλονται κανονικά, ενόψει μάλιστα και της εφαρμογής από 1 Ιανουαρίου 2011 του Καλλικράτη». 

Χρηματοδοτικά Εργαλεία για Πράσινες Επενδύσεις

Την Δευτέρα, 23/8/2010, στην αίθουσα ΕΣΗΕΜΘ, έγινε η παρουσίαση του ΟΔΗΓΟΥ για την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και την ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, του Ευρωβουλευτή Οικολόγων Πρασίνων κ. Μ. Τρεμόπουλου, με τίτλο «Χρηματοδοτικά εργαλεία για πράσινες επενδύσεις».
Στην παρουσίαση, που μίλησαν οι κκ Στέλιος Ίκας, Γιάννης Μπίκος & Πάνος Λυμπέρης, μαζί με τον κ. Μιχάλη Τρεμμόπουλο, παρέστησαν πολλοί ασχολούμενοι με την Αυτοδιοίκηση και υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί μεταξύ των οποίων διακρίναμε τον τ. Υπουργό κ. Χ. Κοσκινά και τους Υποψήφιους Δήμαρχους Θεσσαλονίκης κκ. Τ. Τζήκα, και Τρ. Μουταφίδη.
Μέσα στις συνθήκες της ελληνικής κρίσης, και  του Καλλικρατικού ανασχηματισμού, το έργο των νέων αυτοδιοικητικών  αρχών θα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Χρειάζεται λοιπόν, μετά τον καθορισμό των προτεραιοτήτων και των στόχων των νέων αυτοδοιηκήσεων, ένα «εργαλείο», που να συνδυάζει ένα εκτενές ευρετήριο προγραμμάτων και χρηματοδοτικών ευκαιριών για την Αυτοδιοίκηση, καθώς και χρήσιμες πηγές, συνδέσεις και επαφές.
Στην έκδοση «Χρηματοδοτικά εργαλεία για πράσινες επενδύσεις» γίνεται μια προσπάθεια συνοπτικής συνολικής παρουσίασης των χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι διαθέσιμα για την Αυτοδιοίκηση (νέοι Δήμοι και εκλεγμένες Περιφέρειες), για πράσινες επενδύσεις, με στόχο τη βιώσιμη τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
«Να λοιπόν που αποδεικνύουμε ότι τελικά λεφτά υπάρχουν! Αρκεί να έχουμε όραμα για ένα δημιουργικό μέλλον και επεξεργασμένο σχέδιο μετασχηματισμού των πόλεων και των περιφερειών μας. Μέσα στις συνθήκες της κρίσης, γνωρίζουμε ότι το έργο των νέων αυτοδιοικητικών αρχών είναι ακόμη πιο δύσκολο. Σίγουρα, πολλά ζητήματα μπορούν να λυθούν και χωρίς λεφτά. Αρκεί να μπουν και οι πολίτες στο προσκήνιο και να μπορέσουμε με αισιοδοξία να αναβαθμίσουμε τις πόλεις μας, να ανασυγκροτήσουμε τις περιφέρειες, να ξαναφτιάξουμε τις ζωές μας. Παρουσιάζουμε ένα χρήσιμο «εργαλείο», που να συνδυάζει ένα εκτενές ευρετήριο προγραμμάτων και χρηματοδοτικών ευκαιριών για τους ΟΤΑ, καθώς και χρήσιμες πηγές, συνδέσεις και επαφές. Η Αυτοδιοίκηση έχει να παίξει ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο την επόμενη δεκαετία σε ό,τι αφορά την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, την ενεργειακή αυτονομία από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη δημιουργία πράσινων δικτύων μεταφορών αλλά και τη προώθηση ενός διαφοροποιημένου παραγωγικού μοντέλου με έμφαση στα τοπικά προϊόντα/υπηρεσίες, την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία αλλά και την ανάπτυξη των πράσινων επαγγελμάτων, νέων και καινοτόμων μορφών απασχόλησης, δηλαδή με θετική επίπτωση στο περιβάλλον και στη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού», Μ. Τρεμόπουλος
«Με το πολύ επίκαιρο αυτό βιβλίο, προσφέρει  ένα εργαλείο που  πρέπει να μπει στις βιβλιοθήκες όλων των αυτοδιοικητικών παραγόντων. Αλλά και όλοι οι καινούργιοι δήμοι και οι περιφέρειες και ιδιαίτερα τα γραφεία και οι διευθύνσεις προγραμματισμού πρέπει να το προμηθευτούν γιατί, στην περίοδο οικονομικής στενότητας που βιώνουμε, θα πρέπει να αναπτύξουμε άλλες δυνατότητες, με διαύλους επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες, ώστε να μπορέσουμε να αντλήσουμε προγράμματα και πόρους και να έχει αποτέλεσμα η διοίκηση που ασκούμε» Ι. Μπίκος (πρώην Αντινομάρχης Θεσσαλονίκης).
Στο βιβλίο «Χρηματοδοτικά εργαλεία για πράσινες επενδύσεις» καταγράφονται Δίκτυα Συνεργασιών, όπως: Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δήμων, Συνέλευση Περιφερειών Ευρώπης, Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιφερειών, Πόλεις για την Συνοχή, Διασκεψη Περιφερειακών & Παράκτιων περιοχών Ευρώπης, Δίκτυο Ευρωπόλεων, Δίκτυο Ευρ. Περιφερειών Έρευνας & Καινοτομίας και Polis (στην τελευταία συνάντηση μετείχαν από Ελλάδα μόνο δύο Δήμοι!).
Επίσης σαν  καλές πρακτικές αξιοποίησης  χρηματοδοτικών σχημάτων καταγράφονται  στο βιβλίο τα: Ασύρματο Ευρυζωνικό Δίκτυο Κοζάνης, Πλωτή μονάδα αφαλμύρωσης  νερού Νοτίου Αιγαίου, Active AGE Θεσσαλονίκης, REPAIR Θεσ/νίκης, MILE Κομοτηνής & Αλικαρνασσού, LUMASEC Καβάλας, LINKS Βέροιας, CASH Πτολεμαϊδας, HistoricentresNet Κέρκυρας, CityRegionNet Τρικάλων, CTURΠόδου, RomaNet Ηρακλείου, Urban NOSE Αγρινίου, BHC Μαρουσίου, URBAMECO Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, RegGov Χαλανδρίου, EVUE Ζωγράφου Αττικής, NeT-TOPIC Χαϊδαρίου, JESSICA Αθηνών, InteGROW Ζεφυριού, REDIS Πειραιά, RUnUP Πάτρας και URBENENERGY Πύργου.
Η έντυπη έκδοση του ΟΔΗΓΟΥ διατίθεται σε όποιον την  ζητήσει και ηλεκτρονικά, σε μορφή CD, στο michail.tremopoulos@europarl.europa.eu, στο 2310 266705, στο 210 3709705 και στο φαξ 210 3709707.
Την Δευτέρα, 30/8/2010, θα γίνει παρουσίαση στην Δυτ. Θεσσαλονίκη μόνο για αυτοδιοικητικούς.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι ανά εκλογική περιφέρεια

Στον ορισμό του αριθμού των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου και της εφαρμογής του «Καλλικράτη».
Σημειώνεται ότι η διοικητική μεταρρύθμιση προβλέπει τη διατήρηση των σημερινών δήμων και κοινοτήτων ως εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων προκειμένου να υπάρχει πλήρης και ουσιαστική αντιπροσώπευση όλων των δημοτικών ενοτήτων ανάλογα με τον πληθυσμό τους/
Στις μεγάλες πόλεις ορίζονται ως εκλογικές περιφέρειες τα σημερινά δημοτικά διαμερίσματα, τα οποία μετονομάζονται από 1 Ιανουαρίου 2011 σε δημοτικές κοινότητες με αυξημένες αρμοδιότητες.
Όσον αφορά στους περιφερειακούς συμβούλους, κατά κανόνα ορίζονται ως εκλογικές περιφέρειες οι σημερινοί νομοί, με εξαίρεση την Νομαρχία Αθηνών, η οποία οργανώνεται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες και τις Νομαρχίες Πειραιώς, Μαγνησίας, Κεφαλληνίας και Καβάλας, των οποίων οι νησιωτικές περιοχές οργανώνονται σε ξεχωριστές περιφερειακές ενότητες.
Στη περιφέρεια Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τα όρια των εκλογικών περιφερειών ακολουθούν κατά βάση τα όρια των επαρχιών.
Οι άμεσα αιρετοί αντιπεριφερειάρχες ορίζονται σε επίπεδο νομού, με εξαίρεση την Αττική που ορίζονται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.
Σχετικά αρχεία
Οι δημοτικοί σύμβουλοι ανά εκλογική περιφέρεια - 147 KB Οι περιφερειακοί σύμβουλοι ανά εκλογική περιφέρεια - 54 KB

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Υποψήφιος δήμαρχος Καρπενησίου ο Κ. Μπακογιάννης

Την απόφασή του να είναι υποψήφιος Δήμαρχος για τον Δήμο Καρπενησίου ανακοίνωσε σήμερα από τον Προυσσό Ευρυτανίας ο Κώστας Μπακογιάννης.
«Σήμερα, αναλαμβάνω συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι των συμπατριωτών μου. Στον τουρισμό και τον πολιτισμό να στοχεύσουμε σε μια σταθερή δωδεκάμηνη τουριστική περίοδο απευθυνόμενοι σε συγκεκριμένες αγορές μέσω της συστηματικής ανάδειξης ολόκληρου του νέου Δήμου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
»Στα έργα και τις υποδομές να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης του Καρπενησίου, η οποία σήμερα αδικεί κατάφωρα την Ευρυτανία, να αναβαθμίσουμε το οδικό δίκτυο και να αξιοποιήσουμε το Χιονοδρομικό μας Κέντρο.
»Στο περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη να υιοθετήσουμε καινοτόμες μεθόδους οι οποίες θα διασφαλίσουν την προστασία της ζωντανής φυσικής μας κληρονομιάς και θα βελτιώσουν τη ποιότητα ζωής των Δημοτών», δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης.
«Ως προς τη χρηματοδότηση να δεχτούμε τη στενότητα του Κεντρικού Κράτους ως δεδομένο και να αξιοποιήσουμε εναλλακτικούς τρόπους όπως τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα» πρόσθεσε, ζητώντας από τους συμπατριώτες του να τον στηρίξουν σε αυτό το νέο ξεκίνημα.
«Στις επόμενες εβδομάδες σκοπεύω να πάω χωριό - χωριό, σπίτι - σπίτι και πόρτα - πόρτα. Θα συνομιλήσω με όλους τους κατοίκους του Νέου Δήμου για την Ευρυτανία του μέλλοντος μας, το Νέο Δήμο Καρπενησίου που ονειρευόμαστε. Στο Καρπενήσι, τη Δομνίστα, τη Ποταμιά, τους Κτημένιους, τα Φουρνά και τον Προυσσό», τόνισε.
Αναφερόμενος στην επικείμενη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του γιου του Παύλου και της Ντόρας Μπακογιάννη, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος σε συνέντευξή του την Παρασκευή στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Δεν υπάρχουν προκαταλήψεις. Δεν έχουμε δυσκολία να στηρίξουμε την υποψηφιότητά του».
Από την πλευρά του, ο γραμματέας τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Βασίλης Μιχαλολιάκος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «Αντένα» υπογράμμισε ότι «η Ν.Δ. είναι ανοικτό κόμμα χωρίς μικροψυχίες».
«Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι γιός του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη και φυσικά της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο Παύλος υπήρξε μάρτυρας της Δημοκρατίας και επίλεκτο στέλεχος της Ν.Δ. Τον τιμούμε και νομίζω ότι τον τιμά και η Ευρυτανία. Δεν εντάσσεται ο Κ. Μπακογιάνης κατ’ ανάγκην σε εκείνους που θέλουν να διαιωνίσουν την οικογενειοκρατία», τόνισε.
Σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, ο κ Μιχαλολιάκος είπε ότι αν ο κ. Μπακογιάννης ζητήσει στήριξη «εδώ είμαστε», σημειώνοντας ότι «δεν είπε ότι θα τον στηρίξουν».

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Περιορισμός στο διαδίκτυο

ΠΟΙΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Έναν «τοίχο» απαγορεύσεων θα βρουν μπροστά τους οι υποψήφιοι στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, σχετικά με τις προεκλογικές τους εμφανίσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και το διαδίκτυο.Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 3870 που ρυθμίζει τις εκλογικές δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων και τον έλεγχο αυτών κατά τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές.Δεν πρόκειται φυσικά για κάτι καινούργιο, καθώς σε όλες τις εκλογικές μάχες των τελευταίων ετών υπάρχουν ρυθμίσεις σχετικά με τις εμφανίσεις και την προβολή των υποψηφίων.Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι περισσότερο σκληρά για τους υποψηφίους, αλλά και για τα μέσα ενημέρωσης, ενώ ο συγκεκριμένος νόμος μπορεί να θεωρηθεί ως ο πρώτος της Ελλάδος που βάζει, υπό μία ευρεία έννοια, φρένο στο διαδίκτυο και στις ιστοσελίδες.Στο άρθρο 6 με τίτλο «Απαγορεύσεις στους υποψηφίους κατά την προεκλογική περίοδο» σημειώνεται μεταξύ άλλων πως από τις 7 Σεπτεμβρίου οπότε και ξεκινά η επίσημη δίμηνη προεκλογική περίοδος, οι υποψήφιοι δικαιούνται μίας και μόνο εμφάνισης σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες!Αντιθέτως σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας επιτρέπεται η εμφάνιση δύο φορές, ενώ σε κάθε αντίστοιχο μέσο τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας επιτρέπεται η εμφάνιση μία και μοναδική φορά.Ως εμφανίσεις θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων η συμμετοχή σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που εντάσσονται στα δελτία ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματός τους της προεκλογικής τους δραστηριότητας.Σε όλους τους υποψηφίους απαγορεύεται η παρουσίαση κάθε είδους εκπομπής κατά τη διάρκεια του διμήνου η οποία μεταδίδεται από δημόσια και ιδιωτικά μέσα ελεύθερης λήψης καθώς και από το διαδίκτυο.Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι προσωπικές ιστοσελίδες των υποψηφίων και οι ιστοσελίδες των συνδυασμών.Επίσης οι επικεφαλής των συνδυασμών και οι αντιπεριφερειάρχες μπορούν να μετέχουν σε συζητήσεις, χωρίς περιορισμό αριθμού εμφανίσεων μέχρι την ανακήρυξη των υποψηφίων και με την προϋπόθεση ότι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τουλάχιστον τρεις συνυποψήφιοι. Τέλος, σε βάρος των υποψηφίων που παραβιάζουν τους παραπάνω περιορισμούς επιβάλλεται πρόστιμο από 50.000 έως 100.000 ευρώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Οι υποψηφιότητες στην τελική ευθεία

Ποιους στηρίζουν τα κόμματα και ποιοι οι «ανεξάρτητοι»

Κάτι παραπάνω από δυο μήνες απέμειναν μέχρι να στηθούν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών σε περιφέρειες και νέους δήμους και ως προς τις υποψηφιότητες, τείνει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε αρκετούς δήμους στο νομό Ιωαννίνων. Υπάρχουν όμως σημαντικές «εκκρεμότητες» και προβλήματα με ... διπλές υποψηφιότητες από πλευράς ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.Το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει στηρίξεις σε έξι από τους οκτώ δήμους, ενώ ο ΛΑ.ΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν αποστασιοποιημένοι από τις διεργασίες.Μόνο η «Δημοκρατική Αριστερά» του Φώτη Κουβέλη ανακοίνωσε τη στήριξη της στην υποψηφιότητα του Φίλιππα Φίλιου, την οποία στηρίζουν μετέχοντας στην ενιαία παράταξη και οι Οικολόγοι Πράσινοι Ιωαννίνων.Εκτός απροόπτου τα δυο μεγαλύτερα κόμματα θα βρεθούν με δυο και τρεις υποψηφίους από το χώρο τους, αν και η Ν.Δ δείχνει πιο «προσεκτική» και δεν δίνει στήριξη σε δήμους που θα προκαλέσει ...αντάρτικο, όμως ταυτόχρονα δεν μπορεί να βρει υποψήφιο σε άλλους δήμους. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ με την διαδικασία που ακολουθεί έκανε επιλογές σε τοπικό επίπεδο (τελικές ανακοινώσεις από την αρμόδια επιτροπή στα Κεντρικά αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα) οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις και οδηγούν σε «ανεξάρτητες» υποψηφιότητες.

Τρεις σίγουροι στο δήμο Ιωαννιτών
Μέσα από την διαδικασία που ακολούθησε η ενιαία παράταξη και τη δημοσκόπηση που έγινε επιλέχθηκε να ηγηθεί ο Φίλιππας Φίλιος, μια υποψηφιότητα που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι, η «Δημοκρατική Αριστερά» και αυτοδιοικητικές δυνάμεις. Η Ν.Δ δια του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά κατά την επίσκεψη του στην πόλη, ανακοίνωσε τη στήριξη στον δήμαρχο Νίκο Γκόντα.Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Δημήτρη Τασιούλα, μέλους του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ. Τα άλλα κόμματα της βουλής δεν έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Ο ΛΑ.ΟΣ εκτιμάται ότι θα στηρίξει επίσημα ή ανεπίσημα τον υποψήφιο της Ν.Δ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «γρίφο», αν δηλαδή θα κατέβει στις εκλογές με ένα ψηφοδέλτιο ή θα δούμε άλλη στάση από τον ΣΥΝ (το 2006 είχε στηρίξει τον Φ. Φίλιο) και ψηφοδέλτιο ξανά από άλλες συνιστώσες, όπως στις προηγούμενες εκλογές.

Τέσσερις στη «μάχη» στο δήμο Ζίτσας

Στον δεύτερο σε πληθυσμό δήμο του νομού, αυτόν της Ζίτσας, έχουν διαμορφωθεί, εν πολλοίς οι υποψηφιότητες.Το ΠΑΣΟΚ με τους 9 αρχικά ενδιαφερομένους κατέληξε ομόφωνα (για να ακριβολογούμε η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης του νομού) στην υποψηφιότητα του Δημήτρη Ρογκότη, επικεφαλής σήμερα της μείζονος μειοψηφίας στο δήμο Πασσαρώνας.Η επιλογή αυτή προκάλεσε την αντίδραση κυρίως του Χρυσόστομου Βούζα ο οποίος αναμένει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων και θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι κι αυτός υποψήφιος. Ανατροπή σκηνικού δύσκολα θα υπάρξει για το ΠΑΣΟΚ.Ο δήμαρχος Πασσαρώνας Σάκης Βλέτσας δημοσιοποίησε την ανεξάρτητη κάθοδο του, αλλά λίγες μέρες μετά ήρθε η Ν.Δ να δώσει την στήριξη της. Ουσιαστικά άλλος υποψήφιος από τον ίδιο κομματικό χώρο δεν αναμένεται σε αυτόν τον δύσκολο δήμο. Στροφή σε νέα στελέχη στο χώρο της αυτοδιοίκησης, έκανε το ΚΚΕ ανακοινώνοντας τη στήριξη του εκπαιδευτικού Τάκη Τζίμα, και όχι κάποιον από τους πρώην δημάρχους Πασσαρώνας Θ. Παπαϊωάννου και Ζίτσας Ν. Σιαπατόρη.Αν αυτό θα ..κοστίσει εκλογικά ή όχι θα αποδειχτεί στην κάλπη, πάντως το ΚΚΕ έχει δύναμη σε αυτόν τον δήμο και θα παίξει καθοριστικό ρόλο, ιδίως αν τα ψηφοδέλτια είναι πολλά.

Δυο και δυο και το ΚΚΕ στο δήμο Δωδώνης
Μόλις χθες ανακοινώθηκε και επίσημα από το τοπικό ΠΑΣΟΚ η ομόφωνη επιλογή, από την αρμόδια επιτροπή, του Κώστα Κατσανάκη ο οποίος είναι ένας από τους τρεις που μπήκαν στην κομματική διαδικασία. Ο έτερος ενδιαφερόμενος, σημερινός δήμαρχος Δωδώνης Γιάννης Μπούκας (με τον οποίο συνεργάζεται και ο τρίτος εκ των υποψηφίων Σωτήρης Ανδρούτσος) όπως δήλωσε προχθές θα είναι υποψήφιος ως «ανεξάρτητος» και μάλιστα έχει συγκροτήσει ψηφοδέλτιο με πρόσωπα από πολλούς κομματικούς χώρους. Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ θα έχει με τα σημερινά δεδομένα δυο υποψηφίους.Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για τη Ν.Δ, αφού ήδη ανακοίνωσε την απόφαση του να είναι υποψήφιος ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Μπάρκας και φέρεται από καιρό να επιθυμεί τον κάθοδο του και ο δήμαρχος Λάκκας Σουλίου Χρήστος Ντακαλέτσης. Τι θα πράξει η Ν.Δ είναι άγνωστο, αφού η θέση της είναι να μην δίνει στήριξη όπου υπάρχουν περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι.Από τα άλλα κόμματα το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του εκπαιδευτικού Τάσου Τόκα, ενώ άλλες ανεξάρτητες υποψηφιότητες δεν έχουν εκδηλωθεί, χωρίς όμως αν αποκλείονται.

Επιλέγει το ΠΑΣΟΚ, ψάχνει η Ν.Δ στο δήμο Κόνιτσας

Επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει ακόμη από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, μόνο το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Νίκου Μουζάκη, συνταξιούχου της ΔΕΗ.Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει «πρόκριμα» στην υποψηφιότητα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Κόνιτσας Παναγιώτη Γαργάλα, αλλά γίνεται μια τελευταία προσπάθεια να υπάρξει κοινή κάθοδος και των άλλων δύο διεκδικητών, του δημάρχου Μαστοροχωρίων Κοσμά Σδούκου και του Χρυσόστομου Λάκκα.Σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι, ο κ. Σδούκος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι υποψήφιος. Η επιλογή είναι θέμα ημερών.Χωρίς υποψήφιο βρίσκεται ως τώρα η Ν.Δ στον δήμο αυτό, μετά την απόφαση του σημερινού δημάρχου Κόνιτσας Χαράλαμπου Εξάρχου να μην θέσει υποψηφιότητα.Ακούγονται τα ονόματα των Χαρίλαου Κοντογιάννη, Γιώργου Ρόμπολου, Βασίλη Τσιαλιαμάνη (πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου) και του Ανδρέα Παπασπύρου, αλλά υποψηφιότητα με ή χωρίς κομματική στήριξη δεν ανακοινώθηκε, ενώ κατά πληροφορίες προτάθηκε να ηγηθεί παράταξης ο πρώην δήμαρχος Μαστοροχωρίων Γρ. Παπανότης, πρόσωπο που δεν ανήκει στο χώρο.

Δυο επίσημοι και στο Δήμο Πωγωνίου
Δυο επίσημες ανακοινώσεις στήριξης υπάρχουν σε αυτόν το δήμο, από τη Ν.Δ και το ΚΚΕ.Η Ν.Δ επέλεξε, όπως και το 2006, να στηρίξει τον δήμαρχο Άνω Καλαμά Φάνη Στεργίου, κίνηση που προς το παρόν δεν προκάλεσε αντιδράσεις, δημόσια τουλάχιστον, από άλλα αυτοδιοικητικά στελέχη σε άλλους δήμους, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει άλλη υποψηφιότητα.Η υποψηφιότητα του νομαρχιακού συμβούλου και γνωστού συνδικαλιστή Χρήστου Μεντή είναι η επιλογή του ΚΚΕ.Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα παραμένουν ρευστά με τους δημάρχους Καλπακίου Κώστα Καψάλη και Άνω Πωγωνίου Γιάννη Ντόντη να επιμένουν στην υποψηφιότητα και κανείς να μην δέχεται να ...μετακομίσει στην περιφέρεια.«Πρόκριμα» δεν είχε δοθεί μέχρι χθες τουλάχιστον σε κανέναν, ενώ ο πρώην δήμαρχος Άνω Καλαμά Σταύρος Βιρβίλης δεν συνεχίζει στην αξιολόγηση.Εντός των ημερών αναμένεται να δοθεί τέλος, ενώ στον ίδιο δήμο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος και ο δήμαρχος Δελβινακίου Θανάσης Μποζιάρης.

«Συνωστισμός» από Ν.Δ, επέλεξε το ΠΑΣΟΚ στο δήμο Μετσόβου
Στους τρείς ανέρχονται οι υποψήφιοι από το χώρο της Ν.Δ στο δήμο, όλοι από το Μέτσοβο με θητεία στο δήμο. Πρώτος ο δήμαρχος Κώστας Τζαφέας ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος, ακολούθησε ο κύριος αντίπαλος του το 2006, ο Νίκος Τσομπίκος και μετά ανακοίνωσε την κάθοδο του και ο Δημήτρης Βαδεβούλης.Η Ν.Δ θα αποφύγει ως φαίνεται να «χρίσει» κάποιον και επίσης πρέπει αν περιμένει κανείς για να δει αν όλοι θα φτάσουν στο Πρωτοδικείο. Από το ΠΑΣΟΚ η επιλογή, α και δεν ανακοινώθηκε επίσημα από τη νομαρχιακή επιτροπή, είναι ο Λεωνίδας Ευθυμίου, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, αλλά ο νυν δήμαρχος Εγνατίας Λάμπρος Κοκκώνης δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος, κάτι που «μπερδεύει» ακόμη περισσότερο την αναμέτρηση, ενώ αι το ΚΚΕ ίσως συγκροτήσει ψηφοδέλτιο.

Χωρίς υποψήφιο, ως τώρα, η Ν.Δ στο δήμο Βορ. Τζουμέρκων
Στο δήμο Βορείων Τζουμέρκων η επιλογή του τοπικού ΠΑΣΟΚ είναι ο δήμαρχος Πραμάντων Γιάννης Σεντελές, αλλά με ψηφοδέλτιο που απευθύνεται και σε άλλους κομματικούς χώρους, μαζί του και ο κοινοτάρχης Ματσουκίου Αλκιβιάδης Λάνταβος ο οποίος μετείχε στην κομματική διαδικασία.Ερωτηματικό παραμένει η κάθοδος ή μη του κοινοτάρχη Σιρράκου Γιάννη Αργύρη από τον ίδιο χώρο, ενώ η Ν.Δ δεν έχει επιλέξει κάποιο πρόσωπο, ούτε ανακοινώθηκε από κάποιον υποψηφιότητα. Είναι πολύ πιθανό να μη υπάρξει υποψήφιος από τη Ν.Δ. Τον δάσκαλο Γιάννη Σταύρου στηρίζει το ΚΚΕ.

Υπόθεση των σημερινών δημάρχων ο δήμος Ζαγορίου
Στο μικρότερο πληθυσμιακά δήμο Ζαγορίου, οι εκλογές αναμένεται να είναι υπόθεση των τριών δημάρχων και ίσως του κοινοτάρχη Παπίγκου, δηλαδή δυο πρόσωπα από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, αλλά κανείς με στήριξη ως τώρα.Υποψήφιοι δηλώνουν οι δήμαρχοι, Ανατολικού Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου και Κεντρικού Γαβριήλ Παπαναστασίου, χωρίς να έχουν ζητήσει στήριξη από το ΠΑΣΟΚ.Ο δήμαρχος Τύμφης Γιώργος Σουκουβέλος είναι ο ένας εκ των υποψηφίων από το χώρο της Ν.Δ και ο άλλος ο κοινοτάρχης Παπίγκου Λεωνίδας Τσουμάνης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Καμίνη στην Αθήνα και Γεννηματά στην Αττική βλέπει το ΠαΣοΚ

Το σενάριο του υπερκομματικού υποψηφίου για τον δήμο της Αθήνας και της συνεργασίας του ΠαΣοΚ με τη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φ. Κουβέλη κερδίζει έδαφος στην Ιπποκράτους, όσο πλησιάζει η ημερομηνία για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου .

Το όνομα που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες είναι αυτό του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη. Πρόκειται για πρόσωπο που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που θα ευνοούσαν μια συνεργασία του προοδευτικού χώρου, όπως παραδέχονται στην Ιπποκράτους, ενώ εκτός όλων των άλλων είναι και μια από τις προσωπικότητες κύρους που βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τα προβλήματα της διοίκησης και τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους.

Το όνομα του κ. Καμίνη διέρρευσε χθες (σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»), όμως προηγήθηκε ένα έντονο παρασκήνιο, ενδεικτικό των διεργασιών που γίνονται προς εξεύρεση ενός προσώπου αξιόπιστου για τον δήμο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική ιδέα και πρόταση για την κοινή στήριξη του κ. Καμίνη έγινε από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο Συνήγορος του Πολίτη δέχθηκε κατ΄ αρχήν, έθεσε όμως έναν όρο: να μη διαρρεύσει και να μην ακουστεί το όνομά του προτού υπάρξει η προσέγγιση και συμφωνία με την κυβέρνηση, ούτως ώστε να μη θεωρηθεί σε καμία περίπτωση κομματική υποψηφιότητα.

Παρά ταύτα το όνομα διέρρευσε, καθώς τα στεγανά στον χώρο της Αριστεράς δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλή. Οπως εκτιμούν στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, η πληροφορία έφτασε με κάποιον τρόπο στον χώρο του Συνασπισμού, ο οποίος έσπευσε να δημοσιοποιήσει το όνομα, προκειμένου να το «κάψει», όπως λέγεται στη δημοσιογραφική αργκό. Η κυρία Γεννηματά στην Περιφέρεια Αττικής;
Το θέμα πάντως μελετάται από το ΠαΣοΚ, το οποίο βλέπει στο πρόσωπο του κ. Καμίνη τον ιδανικό υποψήφιο. Ο Συνήγορος του Πολίτη βρίσκεται ούτως ή άλλως σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό για τα θέματα της αρμοδιότητάς του, ενώ είχε συμμετάσχει στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, ο κ. Παπανδρέου θα ήταν διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια τέτοια πρόταση, η οποία θα μπορούσε να ανατρέψει με καθοριστικό τρόπο τα δεδομένα στον δήμο της Αθήνας και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εν γένει.

Εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί, στους κόλπους της κυβέρνησης αλλάζουν με δραστικό τρόπο τα δεδομένα όσον αφορά τα πρόσωπα που επιθυμούν ή πρόκειται να είναι υποψήφια στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για παράδειγμα, η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Καμίνη ματαιώνει την υποψηφιότητα της κυρίας Φώφης Γεννηματά για τη δημαρχία της Αθήνας. Μια τέτοια εξέλιξη αναζωπυρώνει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας της κυρίας Γεννηματά για την Περιφέρεια Αττικής, όπου έχουν γίνει δημοσκοπικές μετρήσεις με ικανοποιητικά αποτελέσματα και όπου στο ΠαΣοΚ επικρατεί η άποψη ότι θα πρέπει να είναι υποψήφιος/ια στέλεχος με κομματική ταυτότητα.

Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη περιπλέκει την κατάσταση σχετικά με τις υποψηφιότητες στελεχών στο κυβερνών κόμμα: για την Περιφέρεια Αττικής το ενδιαφέρον του έχει εκδηλώσει ο νομάρχης Αθηνών κ. Ι. Σγουρός, καθώς και ο νομάρχης Πειραιά κ. Ι. Μίχας. Αν τελικά επιλεγεί τρίτο πρόσωπο ή η κυρία Γεννηματά, απειλείται μια μείζων αυτοδιοικητική κρίση στην Ιπποκράτους, καθώς ο κ. Σγουρός δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει, ενώ ο κ. Μίχας δεν δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη δημαρχία Πειραιά, όπου έχει επισημάνει το ενδιαφέρον του να είναι και πάλι υποψήφιος ο κ. Π. Φασούλας . ΤΟ ΒΗΜΑ

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Νέα Δημοκρατία Νέα ονόματα υποψηφίων δημάρχων για δέκα δήμους της χώρας

Νέα ονόματα υποψηφίων δημάρχων για δέκα συνολικά δήμους της χώρας δημοσιοποίησε, σήμερα, Παρασκευή η Νέα Δημοκρατία.

Στην Περιφέρεια Αττικής ανακοινώθηκαν οι παρακάτω υποψήφιοι δήμαρχοι:

  • Δήμος Πετρουπόλεως: Σκαλιστήρας Θανάσης, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
  • Δήμος Σαρωνικού: Γκίνης Σταμάτης, πρόεδρος Κοινότητας Κουβαρά
  • Δήμος Παιανίας: Μάδης Ισίδωρος, επιχειρηματίας
  • Δήμος Ωρωπού: Τσάκωνας Ανδρέας, οικονομολόγος, πρώην αντινομάρχης Ανατ. Αττικής
  • Δήμος Φυλής: Παππούς Χρήστος, δήμαρχος Άνω Λιοσίων
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Δήμος Πύργου: Λιατσής Γαβριήλ, οικονομολόγος, πρώην δήμαρχος Πύργου
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  • Δήμος Πολυγύρου: Ζωγράφος Αστέριος, νομάρχης Χαλκιδικής
  • Δήμος Σιθωνίας: Τζίτζιος Ιωάννης, αντινομάρχης Χαλκιδικής
  • Δήμος Κασσάνδρας: Καπούλας Κωνσταντίνος, δήμαρχος Παλλήνης Χαλκιδικής
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
  • Δήμος Καβάλας: Καλλιοντζής Θεόδωρος, νομάρχης Καβάλας
Βουλευτές - σύνδεσμοι

Εν τω μεταξύ, η ΝΔ ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, την τοποθέτηση βουλευτών ως πολιτικών συνδέσμων μεταξύ κόμματος και περιφέρειας, κατά τον εκλογικό αγώνα των αυτοδιοικητικών εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου.
  • Περιφέρεια Ηπείρου: Σταύρος Καλαφάτης
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος: Συμεών Κεδίκογλου
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου: Χρήστος Ζώης
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος: Γιάννης Ιωαννίδης
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ευριπίδης Στυλιανίδης
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Γιώργος Κασαπίδης
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Κωνσταντίνος Τσιάρας
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Αναστάσιος Νεράντζης
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Κωνσταντίνος Μουσουρούλης
  • Περιφέρεια Κρήτης: Γιάννης Βρούτσης
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας: Τζίμας Μαργαρίτης
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Νίκος Δένδιας

Κ. Κατσανάκης στη Δωδώνη και Λ. Ευθυμίου στο Μέτσοβο

Οι επιλογές του τοπικού ΠΑΣΟΚ
Τα ονόματα των Κώστα Κατσανάκη και Λεωνίδα Ευθυμίου, αντίστοιχα για τους δήμους Δωδώνης και Μετσόβου, θα σταλούν ή στάλθηκαν ήδη (επίσημη ενημέρωση δεν υπήρξε από το τοπικό ΠΑΣΟΚ) από την επιτροπή αξιολόγησης υποψηφίων στην Κεντρική Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων.Αυτό πληροφορηθήκαμε συνομιλώντας με τους δυο επιλεγέντες υποψηφίους δημάρχους.Η διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες και ανακοινώθηκε στους ίδιους από τον Γραμματέα της Ν.Ε Δημήτρη Παπαγεωργίου και ουσιαστικά ακολουθήθηκε η αρχική απόφαση που είχαν καταλήξει στην επιτροπή, πριν προκληθεί ένταση στην συνεδρίαση της Τρίτης με την πρόταση για δημοσκόπηση στο δήμο Δωδώνης.Ο κ. Κατσανάκης, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου των Γραμματέων των ΟΤΑ, κατάγεται από το δήμο Αγίου Δημητρίου και επιλέχθηκε έναντι του δημάρχου Δωδώνης Γιάννη Μπούκα, με τον δεύτερο να έχει δηλώσει ότι θα είναι επίσης υποψήφιος.Στο δήμο Μετσόβου, ο κ. Ευθυμίου από τη Χρυσοβίτσα, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, επιλέχθηκε μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας από τον Λ. Φίνο και ενώ ο δήμαρχος Εγνατίας Λάμπρο Κοκκώνης επίσης είχε αποστασιοποιηθεί, βλέποντας ότι δεν είναι αυτός η επιλογή.Ο κ. Ευθυμίου κάλεσε και τον δήμαρχο Εγνατίας και τον κ. Φίνο να μετέχουν στην προσπάθεια και ξεκινά τη συγκρότηση ενός αξιόμαχου ψηφοδελτίου από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του νέου δήμου και φυσικά από το Μέτσοβο.Πρόσφατα ο κ. Κοκκώνης είχε δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος, αλλά μέχρι και χθες δεν είχε ανακοινώσει την κάθοδο του.Για το ΠΑΣΟΚ απομένουν οι δήμοι Πωγωνίου και Κόνιτσας για να «κλείσει» τις υποψηφιότητες, αφού στο δήμο Ζαγορίου δεν αναμιγνύεται, αλλά και στους δυο παραπάνω το πιθανότερο είναι να έχει ..διπλές υποψηφιότητες.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συνεργασία με την αριστερά στην Πρέβεζα

Λίγο πριν από την ανακοίνωση υποστήριξης του Μιλτιάδη Κλάπα,για τον Δήμο της Πρέβεζας βρίσεκται το κεντρικό ΠΑΣΟΚ,παρά τις αντιδράσεις μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος στο Νομό.
 
Ο κ. Κλάπας διαθέτει «κύρος» και είναι «υπερκομματικός».Πολύ κοντά του βρίσκονται επίσης, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι Πράσινοι.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες,τα τρία κόμματα θα ανακοινώσουν τη στήριξή τους προς το συγκεκριμένο πρόσωπο.Και αυτό θα συμβεί για να μη δοθεί η εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ... σέρνεται πίσω από μικρότερα κόμματα ή, αντίστοιχα, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι Πράσινοι δένονται στο άρμα του ΠΑΣΟΚ. 
 
Και οι τρεις πλευρές μέχρι τώρα κρατούν χαμηλούς τόνους.Δεν είναι απίθανο, εάν η συνεργασία με την Αριστερά στεφθεί με επιτυχία για τον Δήμο Πρέβεζας, να έχει συνέχεια και στην Περιφέρεια Ηπείρου...

Νέοι τίτλοι στον «Καλλικράτη»

Ο «Καλλικράτης» δεν περιλαμβάνει μόνο συνενώσεις αλλά προβλέπει και «διασπάσεις». Τρανό παράδειγμα η Περιφέρεια Αττικής που σπάει σε οκτώ ενότητες καθεμιά από τις οποίες θα εκλέξει τον δικό της αντιπεριφερειάρχη, ενώ σε δήμους άνω των 100.000 κατοίκων θα εκλέγεται «σύμβουλος γειτονιάς».
«Σύμβουλος γειτονιάς» θα εκλέγεται σε δήμους άνω των 100.000, ενώ ο «Καλλικράτης», έργο του Γ. Ραγκούση, προβλέπει και αντιπεριφερειάρχες προβλέπει και αντιπεριφερειάρχες Ο πολυσύνθετος χαρακτήρας της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας που σχετίζεται και επηρεάζει την εκλογή των αιρετών στις επικείμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, αποτυπώνεται σε τρεις αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.
Οι Περιφέρειες χωρίζονται σε Περιφερειακές Ενότητες οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό αντιστοιχούν στις υφιστάμενες νομαρχίες. Ομως:
  
Στα οκτώ η Αττική
Στην Περιφέρεια Αττικής οι ενότητες είναι οκτώ και ο μελλοντικός περιφερειάρχης εκτός από «μικρός πρωθυπουργός» θα έχει κάτω του και οκτώ αντιπεριφερειάρχες που θα εκλεγούν τοπικά. Συγκεκριμένα, ο πρώην Νομός Αθηνών σπάει σε τέσσερις ενότητες:
 
* Τον Βόρειο τομέα με τους Δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς-Εκάλης-Ν. Ερυθραίας, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμορφώσεως, Ν. Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Μελισσίων-Πεντέλης-Ν. Πεντέλης, Φιλοθέης-Ψυχικού-Ν. Ψυχικού και Χαλανδρίου.
* Τον Δυτικό τομέα με τους Δήμους Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αγ. Βαρβάρας, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρουπόλεως και Χαϊδαρίου.
* Τον Κεντρικό τομέα με τους Δήμους Αθηναίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής και Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος.
* Τον Νότιο τομέα με τους Δήμους Αγ. Δημητρίου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου.
Ο πρώην Νομός Πειραιά χωρίζεται στα δύο:
* Τον Πειραιά με τους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιώς και Περάματος.
* Την ενότητα Νήσων με τους Δήμους Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνος, Σπετσών, Τροιζηνίας και Υδρας.
Στην Ανατολική Αττική περιλαμβάνονται οι Δήμοι Αχαρνών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου (μαζί με έξι δήμους της περιοχής), Κρωπίας, Λαυρεωτικής-Αγ. Κων/νου-Κερατέας, Μαραθώνος-Βαρνάβα-Γραμματικού-Ν. Μάκρης, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Παιανίας-Γλ. Νερών, Παλλήνης-Ανθούσας-Γέρακα, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού (πέντε πρώην δήμοι), Σπάτων-Αρτέμιδος και Ωρωπού (μαζί με οκτώ πρώην δήμους-κοινότητες).
Στη Δυτική Αττική περιλαμβάνονται οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας-Μαγούλας, Μάνδρας-Βιλίων-Ερυθρών-Οινόης, Μεγαρέων-Ν. Περάμου, Φυλής-Α. Λιοσίων-Ζεφυρίου.
Στις οκτώ αυτές ενότητες οι εκλογείς θα ψηφίζουν τον δικό τους αντιπεριφερειάρχη (έναν από κάθε συνδυασμό) και τον περιφερειάρχη χωρίς σταυρό. Θα ψηφίζουν όμως με σταυρό για τους τοπικούς περιφερειακούς συμβούλους.
Διαιρούνται και 9 σημερινές νομαρχίες
Διαίρεση προβλέπεται και για τις νυν Νομαρχίες Μαγνησίας και Καβάλας που σπάνε σε δύο περιφερειακές ενότητες (Μαγνησίας-Σποράδων, Καβάλας-Θάσου). Αρα η αιρετή Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα έχει έξι περιφερειακές ενότητες αντί για πέντε νομούς και η Θεσσαλία πέντε ενότητες αντί για τέσσερις νομούς. Και σε αυτή την περίπτωση σε κάθε ενότητα θα αντιστοιχεί ένας αντιπεριφερειάρχης.
Η σημερινή Νομαρχία Κεφαλονιάς χωρίζεται επίσης σε δύο ενότητες αλλά θα εκλέγει έναν αντιπεριφερειάρχη κάτω από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων. Από έναν αντιπεριφερειάρχη θα εκλέγουν οι σημερινές Νομαρχίες Κυκλάδων και Δωδεκανήσων αν και χωρίζονται σε ενότητες που συμπίπτουν με τα σημερινά επαρχεία. Το ίδιο θα ισχύσει και με τις σημερινές Νομαρχίες Λέσβου και Σάμου αν και επίσης χωρίζονται σε ενότητες.
Αλλαγή σκηνικού και στον τρόπο εκλογής των δημοτικών συμβούλων σε οκτώ μεγάλους δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.
Μεγάλοι δήμοι
Η ρύθμιση αφορά τους δήμους σε Αθήνα (745.514 κάτοικοι), Θεσσαλονίκη (363.987), Πειραιά (175.697), Πάτρα (160.400), Περιστέρι (137.918), Ηράκλειο Κρήτης (130.914), Λάρισα (124.394) και Καλλιθέα (109.609). Η Αθήνα χωρίζεται όπως και σήμερα, σε επτά διαμερίσματα, η Θεσσαλονίκη σε έξι, ο Πειραιάς σε έξι, η Πάτρα σε πέντε, το Περιστέρι σε πέντε, το Ηράκλειο σε πέντε, η Λάρισα σε πέντε και η Καλλιθέα Αττικής σε τέσσερα. Τα δημοτικά διαμερίσματα μετονομάζονται σε δημοτικές ενότητες στις οποίες οι ψηφοφόροι θα μπορούν να επιλέξουν από έναν έως τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους μόνο από το διαμέρισμα στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι. Ενώ δηλαδή παλιά ένας υποψήφιος στην Αθήνα έπαιρνε ψήφους από τα Πατήσια μέχρι τον Νέο Κόσμο και από τα Πετράλωνα έως Ελληνορώσων, τώρα θα είναι υποψήφιος μόνον σε μία από τις ενότητες. Θα υπάρχει όμως η δυνατότητα στους εκλογείς να βάζουν και ένα σταυρό υπέρ κάποιου υποψηφίου από άλλο διαμέρισμα.
Η κατανομή έγινε σύμφωνα με τον «πραγματικό πληθυσμό» με βάση την απογραφή του 2001, τα αποτελέσματα της οποίας κυρώθηκαν ανά δημοτικό διαμέρισμα με μια από τις υπουργικές αποφάσεις. Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνονται οι πληθυσμοί ανά περιφέρεια όπου προηγείται η Αττική με 3.761.810 κατοίκους και ακολουθούν: Κεντρική Μακεδονία (1.871.952), Θεσσαλία (753.888), Δυτική Ελλάδα (740.506), Πελοπόννησος (638.942), Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (611.067), Στερεά Ελλάδα (605.329), Κρήτη (601.131), Ηπειρος (353.820), Νότιο Αιγαίο (302.686), Δυτική Μακεδονία (301.552), Ιόνια Νησιά (212.984 και Βόρειο Αιγαίο (206.121). Το σύνολο των 10.964.020 κατοίκων συμπληρώνεται με τους κατοίκους του Αγίου Ορους (2.262). *ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΘΑΡΑ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...