Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Συνάντηση ΔΗΜΑΡ με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ευβοίας, Δημήτρη Αναγνωστάκη, τον υπεύθυνο του Τομέα Αυτοδιοίκησης, Ανδρέα Νεφελούδη και τη συντονίστρια του Τομέα, Έφη Παγκάλου, συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας(ΚΕΔΕ).

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, επιτελεί έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, κυρίως σε ό,τι έχει σχέση με το κοινωνικό κράτος.

Ουσιαστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποκαταστήσει το απουσιάζον κοινωνικό κράτος, με το δεδομένο ότι η κοινωνία είναι τεμαχισμένη.

Εάν δεν υπήρχε η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε, ιδιαίτερα μέσα στις δεινές συνθήκες που υπάρχουν για την ελληνική κοινωνία.

Δεν πρέπει να περικοπούν οι πόροι των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενδεχόμενο περικοπής θα σημάνει κατάρρευση του συστήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Σε ό,τι έχει σχέση με τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει, χωρίς καθυστέρηση, να υπάρξουν ως θεσμικό αποτέλεσμα, αφού, εξάλλου, δεν έχουν και κόστος. Αντίθετα θα εξασφαλίσουν δημοσιονομικό όφελος.

Βεβαίως, η χώρα βρίσκεται σε μία δεινή οικονομική κατάσταση, αλλά μέσα σε αυτή
την κατάσταση πρέπει να γίνουν εκείνες οι κατανομές και εκείνη η αντιμετώπιση που θα έχει προτεραιότητες, προκειμένου να περιορίζει και να απορροφά κραδασμούς.
Προτεραιότητα, λοιπόν, είναι η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διότι αφορά στους ίδιους τους πολίτες, αφορά την ελληνική κοινωνία».

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Κάλυμνος: Επίθεση με μαγκούρα σε δήμαρχο

Έξαλλος ιδιοκτήτης ταβέρνας απειλούσε ότι θα τον σκοτώσει

Στα γραφεία του δημάρχου Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη εισέβαλλε ένας ιδιοκτήτης ταβέρνας, ο οποίος σε έξαλλη κατάσταση τον έβρισε και εκτόξευσε απειλές κατά της ζωής του, σύμφωνα με το tvkosmos.gr.
Στη συνέχεια βγήκε στο διάδρομο και πήρε ξύλινη μαγκούρα, που προηγουμένως είχε κρύψει πίσω από κάδο απορριμμάτων που βρισκόταν στο διάδρομο, και κατευθύνθηκε προς το γραφείο του δημάρχου.
Παρενέβησαν άμεσα δημοτικός σύμβουλος και υπάλληλοι που βρίσκονταν εκεί για να τον εμποδίσουν και εκείνος αποχώρησε σπάζοντας την τζαμαρία του διαδρόμου.
Ο δήμαρχος ενημέρωσε το Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καλύμνου, ο οποίος συνοδευόμενος από αστυφύλακες άμεσα έφτασε στο Δημαρχιακό Μέγαρο, αλλά ήδη ο δράστης είχε αποχωρήσει. Στη συνέχεια ο κ. Διακομιχάλης υπέβαλε μήνυση, ενώ η αστυνομία αναζητεί τον δράστη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος που έγινε έξαλλος ο δράστης ήταν ένα πρόστιμο που επέβαλε το Λιμεναρχείο Καλύμνου σε ένα μικρό πλοίο που την τελευταία εβδομάδα προσέγγιζε παρανόμως μπροστά στο παραλιακό κατάστημα του δράστη μεταφέροντας του πελάτες, για το οποίο θεώρησε υπεύθυνο το δήμαρχο.
Συγκεκριμένα ενώ ο χώρος πρόσδεσης των ημερόπλοιων έχει χωροθετηθεί μπροστά από το ξενοδοχείο Ολύμπικ, το ημερόπλοιο τις τελευταίες ημέρες, χωρίς τη σχετική άδεια, κατέπλεε στην άλλη πλευρά του λιμανιού και προσέδενε μπροστά στο κατάστημα του δράστη. Σκοπός της αλλαγής αυτής ήταν να κατευθύνονται οι επιβάτες του στην ταβέρνα του δράστη.

ΔΗΜ.ΑΡ.: «Κίνδυνος κατάρρευσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης»


Η ΔΗΜ.ΑΡ. με ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της στη Βουλή επισημαίνει ότι είναι υπαρκτός ο «κίνδυνος κατάρρευσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

"Την τελευταία τριετία οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν υποστεί περικοπές που ξεπερνούν το 53% των πόρων τους. Οι επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες των δήμων έχουν μειωθεί κατά 50% και η ΣΑΤΑ κατά 55%.

Επιπλέον έχουν παρακρατηθεί από τους ΚΑΠ του 2012 184 εκ. ευρώ για την χρηματοδότηση υποχρεώσεων της κεντρικής κυβέρνησης του 2011 που αφορούν στις δαπάνες για προνοιακά επιδόματα, μεταφορά μαθητών και μισθώματα σχολικών μονάδων.

Οι μειώσεις αυτές έχουν οδηγήσει τους δήμους ένα βήμα πριν την κατάρρευση και ο κίνδυνος να μην μπορούν να καλύψουν τις ανελαστικές τους δαπάνες και τη λειτουργία βασικών δομών είναι άμεσος.

Παράλληλα, με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» η τοπική αυτοδιοίκηση έχει προχωρήσει από το 2011 σε μειώσεις δήμων από 1034 σε 325, ΝΠΔΔ από 4.300 σε 520, ΔΕΥΑ από 230 σε 126 και λοιπών επιχειρήσεων από 1350 σε 492.

Όσον αφορά στις αμοιβές των αιρετών έχουν ήδη υποστεί μειώσεις σε σχέση με το 2010 της τάξης του 54%. Το 2010 ήταν 135 εκ. ευρώ, το 2012 74 εκ. ευρώ, ενώ για το 2013 προβλέπεται ήδη περαιτέρω μείωση στα 62 εκ. ευρώ. Παρά τις παραπάνω περικοπές μπαίνουν και πάλι στο στόχαστρο για περαιτέρω μειώσεις.

Συνολικά δηλαδή, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομική κρίση, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί βασικό πυλώνα για την στήριξη των πολιτών που πλήττονται.

Οργανώνει ένα σύνολο κοινωνικών υπηρεσιών για τους πολίτες, τόσο για το γενικό πληθυσμό όσο και για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που αυξάνονται ραγδαία. Λειτουργεί παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, Κοινωνικά Παντοπωλεία, κέντρα αστέγων, συσσίτια, παροχή οικονομικών βοηθημάτων σε απόρους, δομές ψυχικής υγείας, κέντρα πρόληψης και άλλες κοινωνικές δομές.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί

1. Προτίθενται να προχωρήσουν σε νέες περικοπές των λειτουργικών δαπανών και των αμοιβών των αιρετών;

2. Πώς θα εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση και η συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών της αυτοδιοίκησης που απευθύνονται στους πολίτες που πλήττονται από τη φτώχια και την ανεργία ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημήτρης Αναγνωστάκης

Παρίσης Μουτσινάς

Γρηγόρης Ψαριανός

Θωμάς Ψύρρας

"Αγνοούνται" απορριμματοφόρα και μηχανήματα έργων από το δήμο Θεσσαλονίκης

Στην αναζήτηση απορριμματοφόρων και μηχανημάτων έργων που έχει μεν στην κατοχή του αλλά υποτίθεται ότι είχαν πάει για απόσυρση, βρίσκεται ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Κάποια, μάλιστα, από αυτά φέρονται να χρησιμοποιούνται για ιδιωτικές εργασίες σε νησί ενώ ο δήμος, αν και δεν τα έχει στη διάθεση του, συνεχίζει να πληρώνει γι' αυτά κανονικά. Όσον αφορά τα σκουπιδιάρικα, για κάποια υπήρξαν αποφάσεις στο παρελθόν να παραχωρηθούν δωρεάν σε διάφορους δήμους της χώρας και για κάποια άλλα όχι.

Ακόμα πάντως και αν θέλει να τα αποσύρει ο δήμος, θα πρέπει πρώτα να τα βρει, κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο. Κι αυτό διότι οι δήμοι στους οποίους είχαν παραχωρηθεί, συνενώθηκαν με άλλους στο πλαίσιο του "Καλλικράτη".

"Πρόκειται για μηχανήματα που είναι ασφαλισμένα από τον δήμο Θεσσαλονίκης και για τα οποία υπάρχουν φάκελοι ότι βρίσκονται προς απόσυρση. Ωστόσο, αντί να έχουν αποσυρθεί, τα μηχανήματα αυτά έχουν... φύγει κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες εκτός των ορίων της πόλης, για να χρησιμοποιηθούν προφανώς για διάφορες ιδιωτικές δουλειές" δήλωσε ο αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς.

Πηγή: makthes.gr

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Από τους δήμους το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι

Την εκτίμηση ότι οι δήμοι θα είναι οι κύριοι πάροχοι που θα συνεχίσουν την υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» εξέφρασε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας ότι συνεπεία αυτού γεγονότος «είναι λογικό και εύλογο να συνεχίσει να απασχολείται στην επόμενη μορφή του συγκεκριμένου προγράμματος το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό».

Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την πορεία του Προγράμματος είχε απευθύνει στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος επισήμανε ότι το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, είναι ένα πρόγραμμα που έχει λάβει την έγκριση της κοινωνίας και πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης του και η μετάβασή του στο νέο σύστημα. Ο βουλευτής σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μείζον θέμα με την καταβολή των δεδουλευμένων σε όσους απασχολούνται στο πρόγραμμα και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες διοικητικές πράξεις προκειμένου η μετεξέλιξη του προγράμματος στο θεσμό της «Κατ’ οίκον φροντίδας ηλικιωμένων» να λειτουργήσει μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες αλλά και να καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας στο Πρόγραμμα όσων απασχολούνται ήδη σε αυτό εδώ και χρόνια.

«Η παράταση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι εξασφαλίζεται με το νέο θεσμό της κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων, ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί και από την 1η Οκτωβρίου 2012 προβλέπεται και η έναρξη λειτουργίας του», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Παναγιωτόπουλος και ενημέρωσε ότι έγιναν οι απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες με τις οποίες προσδιορίστηκαν οι ωφελούμενοι-δικαιούχοι και δημιουργήθηκε και το Μητρώο Παρόχων που προσδιορίζει τους φορείς που θα παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές ενώ καθορίστηκαν και οι πόροι χρηματοδότησης του προγράμματος.

Όπως ανέφερε επίσης ο υφυπουργός έχουν ήδη υπογραφεί οι διοικητικές πράξεις και η έγκρισης της συγχρηματοδότησης που θα είναι συνολικού ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ και θα καλύπτει και το 2011. Σε εκκρεμότητα παραμένουν, όπως ενημέρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο Κανονισμός Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών και η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την απόδοση της ειδικής εισφοράς από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που έχει προβλεφθεί να καταβάλλεται από 1.5.2012 και αφορά εισφορά επί των συνολικών ετήσιων εσόδων από εισφορές φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Αντιδρούν οι δήμαρχοι στην κατάργηση τελών μέσω ΔΕΗ

Άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ζητεί με επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ.Ασκούνης, μετά την πρόταση του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Βασιλάκου, να καταργηθεί... η είσπραξη δημοτικών τελών μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Στη σχετική επιστολή, ο κ. Ασκούνης εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η σχετική συζήτηση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ έγινε χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση με την ΚΕΔΕ.

Αφού χαρακτηρίζει το γεγονός της μη ενημέρωσης της ΚΕΔΕ «ανεπίτρεπτο», στην επιστολή εξηγεί ότι «σήμερα που οι επιχορηγήσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 60%».

Οπότε, «η όποια μεταβολή του τρόπου είσπραξης των δημοτικών τελών θα επιφέρει ακαριαία οικονομική κατάρρευση των Δήμων».

Εξάλλου, με επιστολή του στον υπουργό Εργασίας, ο κ. Ασκούνης ζητά 125 εκατ. ευρώ από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ, προκειμένου να μη μείνουν εκτός του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» το 55% των συνολικά 96.000 αιτήσεων, που υποβλήθηκαν για φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ΑμεΑ για τη σχολική χρονιά 2012 - 2013.

Στο Πρόγραμμα έχουν υπαχθεί 2.240 δομές, με 84.049 θέσεις φροντίδας παιδιών και ΑμεΑ, αυξημένες κατά 44% σε σχέση με το 2011.

Μέσα στον Αύγουστο η υπογραφή των συμβάσεων για τον ΧΥΤΑ Δυτ. Αιγιάλειας

Ξεκινά εντός του προσεχούς διαστήματος η κατασκευή του ΧΥΤΑ Παπανικολού, όπως δήλωσε στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΓΙΟ ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Υφαντής, στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος την προσεχή Δευτέρα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδος. Το περιφερειακό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Π.Δ.Ε. και Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων 3ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Αχαΐας για το έργο «ΧΥΤΑ Δυτ. Αιγιάλειας».

Ο κ. Υφαντής με αφορμή την συζήτηση του θέματος στο περιφερειακό Συμβούλιο τόνισε χαρακτηριστικά, ότι το έργο θα κατασκευαστεί, καθώς υπάρχει θέληση της περιφέρειας (έχοντας και την αρμοδιότητα) αλλά και της δημοτικής αρχής της Αιγιάλειας. Αναφέρθηκε παράλληλα στο ιστορικό του έργου και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Συνοχής την περίοδο 2000-2006. Σήμερα το Ταμείο Συνοχής έχει πάψει να λειτουργεί, δεν χρηματοδοτεί πλέον προγράμματα, έτσι απεντάχθηκε και θέλουμε να το επανεντάξουμε στο ΕΣΠΑ. Μέχρι να επανενταχθεί εκεί, υπάρχουν κάποια χρήματα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τροποποιούμε την τότε σύμβαση, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε αυτά τα χρήματα που υπάρχουν και αυτό θα εισηγηθούμε στο περιφερειακό συμβούλιο. Προσπαθούμε να επωφεληθούμε χρονικά και οικονομικά, γι'αυτό τροποποιούμε την αρχική μελέτη και συνάπτουμε και μια δεύτερη μελέτη από την στιγμή που θα ενταχθεί”. Και συμπλήρωσε ο κ. Υφαντής: “Ήδη οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν κάνει αίτημα προς ένταξη, κάτι που θεωρώ  σίγουρο”. Όσον αφορά τις επερχόμενες αντιδράσεις; “Οι διαδικασίες του έργου προχωρούν παρά τις όποιες αντιδράσεις που υπάρχουν στην περιοχή. Θέλω να πιστεύω όμως ότι οι κάτοικοι αυτοί θα το καταλάβουν γιατί ένας ΧΥΤΑ που γίνεται, γίνεται για να γλιτώσουμε τη συνολική έκταση της πόλης σαν σκουπιδότοπος. Θεωρώ σε 10 – 15 ημέρες θα μπορούμε να υπογράψουμε αυτές τις συμβάσεις, ίσως και νωρίτερα, που σημαίνει θα ξεκινήσει άμεσα το έργο” κατέληξε ο κ. Υφαντής.

Πηγή: filodimos.gr

Ολ. Κεφαλογιάννη για δράσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση υπέρ του τουρισμού

Επιστολή, απέστειλε, σήμερα, η υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, προς τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας και τους 7 γενικούς γραμματείς Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία και ζητεί το συντονισμό των Αυτοδιοικητικών Αρχών εν όψει των προσπαθειών για την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού και τη δημιουργία σταθερών βάσεων ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, .

Η κα. Κεφαλογιάννη υποστηρίζει ότι οι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία κάθε προσπάθειας είναι η συνεννόηση και η συνεργασία και επισημαίνει ότι στο κομμάτι της επικοινωνίας είναι επιβεβλημένη η χάραξη μίας ευρύτερης συνεκτικής στρατηγικής, η οποία θα προβάλει ισόρροπα και με σεβασμό τις ιδιαιτερότητες κάθε Περιφέρειας, αλλά και την Ελλάδα στο σύνολό της.

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Καθυστερεί η καταβολή προνοιακών επιδομάτων σε δήμους σε όλη τη χώρα

Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο θα συναντηθεί αύριο αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Στόχος της ΚΕΔΕ είναι να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, Εργασίας Γ. Βρούτση και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη προκειμένου να γίνει σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να υποστεί περαιτέρω μειώσεις η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο ίδιο πλαίσιο και εξαιτίας σημερινού δημοσιεύματος που καταφέρεται εναντίον της Τ.Α., ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης στο σημερινό Δ.Σ. πρότεινε να προσληφθεί εταιρεία πολιτικής επικοινωνίας για να ισχυροποιηθεί η εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κοινωνία και να γίνει ευρέως γνωστή η κοινωνική προσφορά των δήμων.

Τις τελευταίες ημέρες οι δήμοι -εκτός από τις καθυστερήσεις πληρωμής προσωπικού σε μερικούς εξ αυτών- αντιμετωπίζουν ένα καίριο πρόβλημα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Δεν έχουν καταβληθεί μέχρι και σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών τα προνοιακά επιδόματα του γ' τριμήνου. Ήδη έχουν αρχίσει να αποστέλλονται επιστολές από δημάρχους προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όπου γίνεται σαφές ότι οι μεν δήμοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έκδοσης των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καταθέσει ακόμη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα επιδόματα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων στην ανακοίνωσή του μάλιστα επισημαίνει ότι «από τη στιγμή που τα χρήματα πιστωθούν στο λογαριασμό του δήμου απαιτούνται τρεις με τέσσερις εργάσιμες ημέρες μέχρι να πιστωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δικαιούχων» προειδοποιώντας για το μέγεθος της καθυστέρησης. Ο δήμαρχος Παλλήνης Αθ. Ζούτσος στη δική του επιστολή σημειώνει ότι «στα ερωτήματα που έχουμε θέσει κατ' επανάληψη προς την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών (Υ.Ε.Α.Η.Δ.) η απάντηση είναι ότι «δεν γνωρίζουν πότε θα πιστωθούν οι λογαριασμοί»». Και καταλήγει: «Με δεδομένο ότι οι δικαιούχοι των προνοιακών επιδομάτων είναι άνθρωποι για τους οποίους το προνοιακό επίδομα καλύπτει θέματα επιβίωσης, αλλά και την αδυναμία του δήμου να καταβάλλει από ίδιους πόρους το ποσό αυτό, θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση αυτή είναι τουλάχιστον ανεύθυνη και θα πρέπει το κράτος να μεριμνήσει για την έγκαιρη καταβολή των χρημάτων των προνοιακών επιδομάτων, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι χιλιάδες ανήμποροί συμπολίτες μας - δικαιούχοι».

Κατά το σημερινό Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συζητήθηκε και εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών, Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα υποστήριξης εφαρμογής του «Καλλικράτη». Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Φ. Προβατάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο άμεσης απώλειας 50 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια άλλων 100 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Καλλικράτης» εάν δεν υπάρξει άμεση ενεργοποίηση. Στόχος του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι ο εκσυγχρονισμός δήμων και περιφερειών με ταυτόχρονη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας στο πλαίσιο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Επίσης εγκρίθηκε πρόγραμμα ανάπτυξης του τουρισμού στους δήμους, που προωθείται και από τον υπεύθυνο για την τοπική αυτοδιοίκηση της Task Force στην Ελλάδα Γερμανό υφυπουργό κ. Φούχτελ. Στόχος είναι να δημιουργηθούν τοπικά δίκτυα σε κάθε δήμο, που θα παρακολουθούν την πορεία του τουρισμού. Σε αυτά θα συμμετέχουν οι τοπικοί τουριστικοί επιχειρηματίες, τοπικοί συλλογικοί φορείς του χώρου του τουρισμού και προσωπικότητες που άμεσα ή έμμεσα ενισχύουν τον τουρισμό.

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Παραλύουν τα ταμεία των Δήμων

Ορατός είναι για πολλούς δήμους ο κίνδυνος στάσης πληρωμών από τον Σεπτέμβρη, λόγω των οικονομικών προβλημάτων των ΟΤΑ, όπως προέκυψε... κατά τη σημερινή συνάντηση των προεδρείων της ΚΕΔΕ και της ΠΟΕ- ΟΤΑ.

Και από τις δύο πλευρές διαπιστώθηκε ότι οι δήμοι έχουν υπερβεί κάθε όριο οικονομικής αντοχής και ότι ήδη υπάρχουν δήμοι που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής μισθών.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κώστας Ασκούνης τόνισε ότι οι δήμοι βρίσκονται ένα στάδιο πριν την οικονομική κατάρρευση και ότι οποιαδήποτε νέα περικοπή θα λείψει από τους πολίτες και όχι από τους αιρετούς. Ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους της ΠΟΕ- ΟΤΑ ότι το θέμα θα τεθεί εκ νέου για συζήτηση στο προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης, το οποίο θα συνέλθει την ερχόμενη Τρίτη, ενώ και θα εξεταστεί η αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης, μπροστά στα νέα δεδομένα. Και τα δύο μέρη δήλωσαν μάλιστα ότι είναι «σε επιφυλακή» εν όψει των επικείμενων ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τα νέα οικονομικά μέτρα.

Όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού εξαιτίας των αθρόων συνταξιοδοτήσεων και της απαγόρευσης των προσλήψεων, τονίστηκε ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Τρίωρη στάση εργασίας ΠΟΕ- ΟΤΑ την Τρίτη 24 Ιουλίου

«Διεκδικούμε να γίνει αποδεκτή η πρότασή μας για "κούρεμα" των δανείων των εργαζομένων, όχι μόνο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και τις ιδιωτικές τράπεζες». Με αυτή τη δήλωση, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ- ΟΤΑ εξηγεί τους λόγους που προχωράει σε τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη 24 Ιουλίου.

Η στάση θα πραγματοποιηθεί από τις 12.00 μμ έως τις 3.00 μμ ενώ στη 1.00 μμ οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν
έξω από το κτίριο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Ακαδημίας 40).

Θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος.

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Αποδεσμεύονται 300 εκατ. ευρώ για αναπτυξιακές δράσεις των δήμων

Αποδεσμεύεται τελικά το ποσό των 299 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που κατανέμεται στους δήμους για επενδυτική και αναπτυξιακές δράσεις.

Η σχετική ΚΥΑ υπογράφηκε σήμερα από τους υπουργούς Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδη, και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.

Διευθυντής Δημοτικής Αστυνομίας, έβαζε καύσιμα, χρεώνοντας τα στον δήμο

Συνελήφθη από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας, δήμου των βορείων προαστίων, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, ψευδή βεβαίωση, νόθευση και παράβαση καθήκοντος, επειδή όπως αποκαλύφθηκε, έβαζε βενζίνη σε μοτοσυκλέτα ιδιοκτησίας του και χρέωνε τα αντίστοιχα ποσά σε ακινητοποιημένη μοτοσυκλέτα του δήμου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2011, ο υψηλόβαθμος αστυνομικός βεβαίωνε με πρόθεση, αναληθή στοιχεία σε σχετικά έγγραφα για την κίνηση υπηρεσιακής μοτοσικλέτας του δήμου, προκειμένου να εφοδιάζει με καύσιμα τη δική του μοτοσικλέτα.

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι την ώρα που εφοδίασε με καύσιμα τη μοτοσυκλέτα του, από πρατήριο υγρών καυσίμων που βρίσκεται κοντά στο γραφείο κίνησης του δήμου.

Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία εντολή χορήγησης καυσίμου από το Γραφείο Κίνησης του δήμου για την υπηρεσιακή δίκυκλη μοτοσικλέτα, μία απόδειξη από το πρατήριο για τα καύσιμα που είχε βάλει και μία εκτύπωση του πρατηρίου, στην οποία αναγράφονται τα λίτρα καυσίμου που έβαλε και η αξία που αντιστοιχεί σε αυτά. Επίσης κατασχέθηκε η άδεια κυκλοφορίας, καθώς και η δίκυκλη μοτοσυκλέτα του.

Η υπηρεσιακή μοτοσικλέτα, όπως διαπιστώθηκε, είναι πράγματι εκτός λειτουργίας και βρίσκεται ακινητοποιημένη στο αμαξοστάσιο του συγκεκριμένου δήμου, εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Οι δήμαρχοι τρέχουν για την παραλιακή ζώνη

Θορυβήθηκαν οι Δήμαρχοι της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού από τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας...
κυβέρνησης, για αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, που ξεκινά από το Φάληρο και φτάνει μέχρι το Σούνιο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα λάβει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας από το Φάληρο ως το Σούνιο δίνοντας έτσι μεγαλύτερες υπεραξίες και στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Αυτό το μεγαλόπνοο έργο θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων δημόσιας ιδιοκτησίας, που για να προχωρήσει όμως χρειάζεται τη σύνεση και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και πρωτίστως της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η σύσκεψη

Οι Δήμαρχοι τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν γιατί θα χάσουν τα έσοδα που τους αποφέρουν οι παραλίες. Έτσι λοιπόν θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο Σαρωνικού στα Καλύβια.

Σκοπός της σύσκεψης είναι να συζητήσουν εκτενώς το θέμα της αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης, να καθορίσουν από κοινού την ανάπτυξη που προσδοκούν για τους δήμους του παραλιακού μετώπου και να ζητήσουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να ενημερωθούν για το σχεδιασμό που προωθεί η κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Τόσα χρόνια τι;

Φρόνιμο θα ήταν όμως να είχαν κινηθεί νωρίτερα, αποτρέποντας τα σχέδια των καταπατητών που εμποδίζουν μάλιστα και την προσπέλαση προς τη θάλασσα. Σήμερα κατά μήκος του παραλιακού μετώπου βλέπεις περιφράξεις, αυθαίρετες κατασκευές, νυχτερινά κέντρα και κατακερματισμένες υποδομές αναψυχής και διασκέδασης.

Τέλος θα έπρεπε να είχαν μεριμνήσει για την καταλληλότητα των νερών, γιατί δεν είναι δυνατόν μετά από ανάλυση των υδάτων οι δικές μας παραλίες να δίνουν τα ίδια στοιχεία με εκείνες της περιβαλλοντικά επιβαρυμένης Ελευσίνας!

Δήμαρχοι απειλούν να παραιτηθούν

Πεντάωρη συνάντηση είχε το προεδρείο της Kεντρικής Ένωσης Δήμων Eλλάδας (KEΔE) με τον Yπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη. Oι αιρετοί κατέγραψαν τα σοβαρότατα θεσμικά προβλήματα του Καλλικράτη αλλά και τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που τους έχουν φέρει στο όριο της απόγνωσης.

Μάλιστα, ο Γεν. Γραμματέας της ΚΕΔΕ Α.Κοιμίσης και η δήμαρχος Βέροιας Χ.Ουσουλτζόγλου έκαναν σαφές ότι εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα (που αφορούν την απόδοση στους δήμους 513,8 εκατ. ευρώ) και εάν δεν διασφαλισθεί ότι δεν θα γίνει καμία περαιτέρω μείωση, θα υπάρξουν μαζικές παραιτήσεις δημάρχων.

Η κ. Ουσουλτζόγλου αποκάλυψε ότι πολλοί δήμαρχοι στις μεταξύ τους συζητήσεις αναφέρονται τον τελευταίο καιρό στο ενδεχόμενο παραίτησης. Και ο κ. Κοιμίσης είπε χαρακτηριστικά: «Έτσι όπως είναι η κατάσταση, να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μαζικές παραιτήσεις δημάρχων στις αρχές του φθινοπώρου».

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Παιδικοί σταθμοί: Αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια

Αλλαγές στα κριτήρια ένταξης των παιδιών στα προγράμματα φιλοξενίας των παιδικών σταθμών, προωθεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με στόχο να ενταχθούν περισσότερα παιδιά στα προγράμματα αυτά για την περίοδο 2012-2013.

Τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν είναι το εισόδημα που έχει δηλωθεί για το οικονομικό έτος 2011 (δηλ. το εισόδημα που αποκτήθηκε από 1/1/2010 έως 31/12/2010) ή το οικονομικό έτος 2012 (δηλ. τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2011 έως 31/12/2011). Επίσης αιτήσεις που είχαν γίνει με βάση εισοδήματα του 2010, αν για το 2011 έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, μπορούν να ζητήσουν τροποποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους, παρέχονται στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Μυλλέρου 73-77, 10436 Αθήνα - Τηλ: 210-5214600, 213-1320600 - email: info@eetaa.gr.

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Απελευθέρωση της περιφερειακής διοίκησης από το κράτος ζητά ο Π.Τατούλης

Επιστολή προς τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χόρστ Ράιχενμπαχ, έστειλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ζητώντας από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να συμβάλει στο κόψιμο του «γόρδιου εναγκαλισμού» που «ασκεί το κράτος προς τις περιφέρειες» και να συμβάλει στην απελευθέρωση της περιφερειακής διοίκησης.

Ο κ. Τατούλης επισημαίνει στην επιστολή του ότι απαιτούνται μεγάλης έκτασης μεταρρυθμίσεις, αλλά φαίνεται ότι η εκ των άνω προσέγγιση, η οποία έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. «Έχω πολλές φορές τονίσει ότι οι περιφέρειες θα μπορούσαν να συμβάλουν πολύ πιο ενεργά στην ανάπτυξη της χώρας και ότι οι απαιτούμενες καινοτομίες θα ήταν λιγότερο δύσκολο να προωθηθούν στο περιφερειακό επίπεδο, όπου η αδράνεια είναι μικρότερη», σημειώνει.

Ο περιφερειάρχης που αναφέρεται σταθερά στον πολιτικό χαρακτήρα του προβλήματος και στην αναγκαιότητα αυτοδυναμίας των περιφερειών για έξοδο από την κρίση, σημειώνει στην επιστολή του τις διαπιστώσεις της έκθεσης του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας το οποίο έχει εκπονήσει την έκθεση με τίτλο «Μια νέα προσέγγιση για την Ελλάδα».

Η επικεφαλής του Ινστιτούτου, Ντανιέλα Σβάρτζερ, μέσα από τις γραμμές της έκθεσης αυτής υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη για μια «Μεταρρύθμιση εκ των Κάτω» (bottom up) και δημιουργία «Ειδικών Ζωνών Εκσυγχρονισμού» με ειδικό καθεστώς, ισχυρή υποστήριξη, περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες, αλλά και περισσότερα κίνητρα προόδου.

Προσλήψεις συμβασιούχων στους δήμους

Σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση προωθεί την αλλαγή του κανόνα μεταξύ των προσλήψεων και των αποχωρήσεων στο Δημόσιο, από ένα προς πέντε που είναι σήμερα σε ένα προς δέκα, και τη μη ανανέωση των συμβάσεων έργου που λήγουν, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης με εγκύκλιό του, που εστάλη στις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, τις καλεί να προγραμματίσουν έγκαιρα τις προσλήψεις συμβασιούχων για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών των Ο.Τ.Α.


Επιπλέον, δόθηκαν οδηγίες, όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου του υπουργείου, για την άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών, ώστε η έγκριση των θέσεων να γίνει έγκαιρα προκειμένου να στελεχωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων με έμφαση τους βρεφονηπιακούς και τους παιδικούς σταθμούς, που εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους γονείς, καθώς και τα ΚΑΠΗ.

«Με την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας θα καλυφθούν, επίσης, και οι ανάγκες των Δημοτικών Ωδείων και των αθλητικών οργανισμών», καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Σήμα κινδύνου από Σγουρό: Τα σκουπίδια θα πνίξουν το λεκανοπέδιο

Σήμα κινδύνου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και τα χρέη του αρμόδιου φορέα διαχείρισης ΕΔΣΝΑ εξέπεμψε χθες ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Γ. Σγουρός, υποστηρίζοντας πως αν η κατάσταση συνεχιστεί τα σκουπίδια, θα πνίξουν το Λεκανοπέδιο. Κάλεσε δε τους υπουργούς να ανταποκριθούν άμεσα στη δραματική κατάσταση, τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα απευθυνθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
«Τα χρέη που κληρονομήσαμε είναι τεράστια και διογκώνονται καθημερινά. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αποτεφρωτήρα των νοσοκομειακών αποβλήτων και την ταφή των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Φυλής προειδοποιεί με επιστολές της ότι θα σταματήσει άμεσα τις εργασίες της, οι δήμοι είτε αδυνατούν είτε αρνούνται να καταβάλουν τις εισφορές τους, ο δήμος Φυλής πιέζει, και δικαίως, για να εισπράξει τα αντισταθμιστικά οφέλη και να πληρώσει τους εργαζομένους του, και τα κατασχετήρια δεν έχουν ακόμη ανακληθεί» σημείωσε ο Γ. Σγουρός στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ.

Ο κ. Σγουρός επεσήμανε επιπλέον την αδιέξοδη κατάσταση που έχει προκαλέσει στον Σύνδεσμο η δίχως σύμβαση εκτέλεση εργασιών υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής μέχρι σήμερα. Υπογράμμισε ακόμη ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας «ο Σύνδεσμος οφείλει να λάβει όλα τα αναγκαία προσωρινά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η όποια βλάβη, ενώ παράλληλα έχει ήδη εκκινήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την επιλογή αναδόχου διαχείρισης απορριμμάτων».

Πρόσθεσε ακόμη ότι από τα 50 εκατ. ευρώ, που έπρεπε να εισπράξει ο Σύνδεσμος το πρώτο εξάμηνο του 2012, από τους δήμους-μέλη του, εισέπραξε μόνο 3 εκατ., κυρίως από τους δήμους Αθηναίων, Καλλιθέας και Κρωπίας.

Ο κ. Σγουρός κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να παρέμβουν άμεσα προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα απευθυνθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς κινδυνεύει να διακοπεί η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και των νοσοκομειακών αποβλήτων όλης της χώρας με ολέθριες συνέπειες.

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Παραιτήθηκε ο δήμαρχος Ερμιονίδας λόγω του αδιεξόδου με τα σκουπίδια

Επιστολή παραίτησης προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη απέστειλε σήμερα ο δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής, ο οποίος έκανε λόγο για αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στην επιστολή αναφέρει ότι δεν υπάρχει αδειοδοτημένος χώρος εναπόθεσης δεματοποιημένων ή αδεματοποίητων απορριμμάτων καθώς ο μοναδικός αδειοδοτημένος χώρος στη θέση «Σταυρός Διδύμων» έχει υπερπλήρως κορεστεί και δεν υπάρχει «ούτε τετραγωνική σπιθαμή «για την εναπόθεση τους. Μάλιστα, ο χώρος αυτός, επισημαίνει, δεν διαφέρει σε τίποτα από έναν κοινό Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

Επίσης, κάνει λόγο για «αλλοπρόσαλλες και καταστροφικές επιλογές» και αποφάσεις των δύο πρώην Δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης ενώ για την Περιφέρεια αναφέρει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν υπήρξε αποτελεσματική.

«Ουδεμία υπόσχεση προφορική, δημόσια ή γραπτή των υπηρεσιών και δική σας εξεπληρώθη παρά τις επιτακτικές προειδοποιήσεις μου ώστε να μη φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο», αναφέρει τέλος ο δήμαρχος προς τον κ. Τατούλη.

Δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στην Άρτα

Εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου Αρταίων στη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» του ΕΣΠΑ μέσω της οποίας εξασφαλίζονται συνολικά 180 θέσεις δωρεάν φιλοξενίας παιδιών στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου.

Η δράση αυτή χρηματοδοτείται με το ποσό των 360.000 Ευρώ για το Δήμο Αρταίων.

Το πρόγραμμα αναφέρεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών ολοκλήρου του διευρυμένου Δήμου Αρταίων. Οι εγγραφές αρχίζουν από τις 13 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τις 23 Ιουλίου 2012, στο γραφείο της Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Αρταίων.

Κατά τη σχολική περίοδο το ωράριο λειτουργίας της Δομής θα είναι από 2μ.μ. έως 10μ.μ., Χριστούγεννα-Πάσχα και Καλοκαίρι από 8 το πρωί έως 2 το μεσημέρι με στόχο την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση των μαθητών και συγχρόνως την διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων. Το ωράριο θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις της οικογένειας και δεν θα υπάρχει παρουσιολόγιο.

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Συνέλαβαν τον Δήμαρχο Ηλιούπολης

Συνελήφθη πριν από λίγο ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βλαχόπουλος.

Ο κ. Βλαχόπουλος πήγε να περιφράξει ένα οικόπεδο στην οδό Λέσβου 28.

 Μια οικογένεια, με την οποία βρίσκεται σε αντιδικία για το εν λόγω οικόπεδο, κατέθεσε μήνυση εναντίον του με αποτέλεσμα να συλληφθεί με την διαδικασία του αυτοφώρου.

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Συνάντηση Φούχτελ με τη δήμαρχο Βέροιας

Τουρισμός, προώθηση και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και συνεργασία μεταξύ βιβλιοθηκών, είναι το αντικείμενο της συνεργασίας που προωθούν οι πόλεις της Βέροιας από την Ελλάδα και της Τρίερ από τη Γερμανία, στο πλαίσιο της δρομολογημένης, ήδη, αδελφοποίησής τους.

Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε από τη συζήτηση που είχαν η δήμαρχος της Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου με τον εντεταλμένο της γερμανίδας Καγκελαρίου 'Αγκελας Μέρκελ για την ελληνογερμανική αυτοδιοικητική συνεργασία, Χαν Γιόακιμ Φούχτελ, παρουσία εκπροσώπων των φορέων της περιοχής. 

«Οι βάσεις για την αδελφοποίηση με την Τρίερ, την αρχαιότερη πόλη της Γερμανίας, τέθηκαν σε επίσκεψη που είχαμε πραγματοποιήσει στην τουριστική έκθεση της Στουτγκάρδης» τόνισε η κ. Ουσουλτζόγλου και μίλησε ειδικότερα για τις ομοιότητες των δύο πόλεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα πολλά και σημαντικά μνημεία της κλασικής αρχαιότητας, των ελληνιστικών, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, τα Οθωμανικά, τα Εβραϊκά, τα αρχιτεκτονικά μνημεία, τα παμπάλαια μοναστήρια.
Υπογράμμισε τέλος ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης, η αξιοποίηση των τουριστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

ΕΟΠΥΥ: Συνταγογράφηση στα ΚΑΠΗ των δήμων

Στη διάθεση ιατρικού προσωπικού στα ΚΑΠΗ των δήμων, προκειμένου να γίνεται συνταγογράφηση σε χρονίως πάσχοντες, προτίθεται να προχωρήσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα και με το σχετικό έγγραφο που απέστειλε στους δημάρχους και τις νομαρχιακές και τοπικές Μονάδες Υγείας ΕΟΠΥΥ.

Για το λόγο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ σημειώνει ότι θα πρέπει οι δήμοι:

-να αποστείλουν στο διευθυντή της Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ της περιοχής του, το μητρώο των μελών του ΚΑΠΗ - για τα οποία μέλη μόνο θα γίνεται η συνταγογράφηση, και
-να ενημερώσουν το διευθυντή της Μονάδας Υγείας της περιοχής του εάν διαθέτουν ιατρικό προσωπικό και με ποια σχέση εργασίας. Σε περίπτωση που ο δήμος διαθέτει πάνω από έναν γιατρό, θα ανατεθεί σε έναν αυτούς η συνταγογράφηση.

Όπως σημειώνει το Ταμείο, «ο γιατρός θα συνταγογραφεί μόνο για χρόνια νοσήματα και συνεχιζόμενη θεραπεία, κυρίως τρίμηνες συνταγές. Συνεπώς, δε θα αλλάζει αγωγή, δε θα προσθέτει φάρμακα και δε θα αναθέτει τη συνταγογράφηση σε τρίτους.

"Εκτός από τη σφραγίδα του γιατρού (σφραγίδα Μονάδας Υγείας όταν ο γιατρός διατίθεται από τον ΕΟΠΥΥ ή προσωπική σφραγίδα όταν ο γιατρός διατίθεται από το δήμο) θα υπάρχει και σφραγίδα που θα αναγράφει το ΚΑΠΗ και το δήμο από τον οποίο γίνεται η συνταγογράφηση, ώστε να μπορεί να ελέγχεται από τις Υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ".

Ο γιατρός που θα διατίθεται από το Ταμείο δε λαμβάνει πρόσθετη αμοιβή για την συνταγογράφηση, ενώ σε κάθε δήμο θα διατίθεται ένας μόνο γιατρός, κατά προτίμηση Παθολόγος ή Γενικής Ιατρικής. Ο γιατρός ορίζεται για μία ημέρα την εβδομάδα από την οποία εξαιρείται από τα ραντεβού του με ευθύνη του διευθυντή της Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Γερμανικός τύπος: "Να οι Έλληνες που θριαμβεύουν'' - Ύμνοι για τρεις Έλληνες Δημάρχους

«Υπάρχει και άλλος τρόπος» είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ στη γερμανική εφημερίδα Welt που αναφέρεται στις επιτυχείς προσπάθειες τριών Eλλήνων δημάρχων να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους.

Το ρεπορτάζ ξεκινά με το παράδειγμα του δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, ο οποίος έχοντας εκλεγεί δέκα φορές βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ αλλά και έχοντας διατελέσει τρεις φορές υφυπουργός Υγείας «εκπροσωπεί ακριβώς εκείνη την παραδοσιακή πολιτική τάξη, με την οποία είναι τόσο δυσαρεστημένοι σήμερα οι Έλληνες. Ωστόσο επειδή είναι κακό ένα σύστημα, δε σημαίνει ότι αυτό πρέπει να ισχύει και για τους ανθρώπους του. Από τη στιγμή που έγινε δήμαρχος Χανίων ο Σκουλάκης δείχνει τι δυνατότητες υπάρχουν, όταν παίρνει κανείς τα πράγματα στα χέρια του».

Μέσα σε διάστημα 18 μηνών εξοφλήθηκε σχεδόν το σύνολο των χρεών της πόλης, περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10 εκατομμύρια ευρώ και αυτό παρότι οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώθηκαν κατά 30 %. Πώς γίνεται αυτό; «Η απάντηση του Σκουλάκη είναι τόσο απλή όσο και επαναστατική αυτές τις μέρες στην Ελλάδα: με εξορθολογισμό των εξόδων και μείωση των λειτουργικών δαπανών». Επίσης εισήχθησαν νέοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αυξήθηκαν τα έσοδα μέσω της επιβολής, για παράδειγμα, ορισμένων νέων τελών, ενώ σημαίνοντα ρόλο έπαιξε η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω των οποίων χρηματοδοτήθηκαν -μόνον το τελευταίο εξάμηνο- 18 συνολικά πρότζεκτ.

Το παράδειγμα του Γ. Μπουτάρη "Από το 2011 έχει φέρει τα πάνω κάτω με εντυπωσιακή επιτυχία"


Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη συνέχεια στο παράδειγμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος «από το 2011 έχει φέρει τα πάνω κάτω με εντυπωσιακή επιτυχία». Προσπαθεί να «διοικήσει την πόλη σαν μια επιχείρηση που στο τέλος παράγει κέρδος. Μέσω περικοπών ο Μπουτάρης έχει μειώσει τις δαπάνες κατά 1/3 με τις ίδιες μεθόδους όπως και τα Χανιά.
Ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης είναι τόσο μεγάλα που επέτρεψαν καταρχήν να σταματήσει μόνον η χρόνια αύξηση του ελλείμματος. Ο Μπουτάρης γνωρίζει ότι η πόλη χρειάζεται νέες πηγές εσόδων και ο ίδιος έχει και νέες ιδέες». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη συνέχεια στα σχέδια του δημάρχου να προσελκύσει Τούρκους και Ισραηλινούς τουρίστες στην πόλη, σχέδια για τα οποία, όπως σημειώνεται, επικρίθηκε έντονα από την Εκκλησία και τους συντηρητικούς. «Ευρωπαίοι ειδικοί ωστόσο τον επαινούν καθώς θεωρούν ότι κάνει ό,τι θα έπρεπε να κάνει και η ελληνική κυβέρνηση. Και θα έκανε περισσότερα εάν το επέτρεπε το κράτος. Ο Μπουτάρης θέλει να απολύσει το 40 % των 5.000 υπαλλήλων του».

«Αυτό που λείπει όμως δεν είναι μόνον τα λεφτά. Ακόμη και τα πιο απλά πράγματα δε λειτουργούν. Η αποκομιδή απορριμμάτων στην πόλη ήταν μια καταστροφή μέχρι τη στιγμή που ο Μπουτάρης συμβουλεύτηκε το Βερολίνο για το πώς γίνεται σωστά. Ο Μπουτάρης δέχθηκε έντονες επιθέσεις στην πατρίδα του για το γεγονός ότι αναζήτησε βοήθεια στην εχθρική χώρα. Ο ίδιος όμως βλέπει στη Γερμανία έναν σύμμαχο και όχι έναν εχθρό. Και έτσι αναζητεί στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης τη συνεργασία. Τη δυνατότητα συνεργασιών ερευνά το ελληνογερμανικό δίκτυο «Περιφέρειες, δήμοι, άνθρωποι», του οποίου ηγείται ο Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ και το οποίο συστήθηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο».

Το παράδειγμα της Χαρούλας Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη

"Με τη βοήθεια εθελοντών φτιάξαμε ένα δίχτυ ασφαλείας για ανέργους, φτωχούς συνταξιούχους και άπορους ασθενείς"
«(…) Για την αντιμετώπιση της κρίσης όμως δεν αρκεί μόνον η εξυγίανση των δημοσιονομικών. Εξίσου σημαντική είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της» και στο πεδίο αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει ξεχωρίσει η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, δήμαρχος Βέροιας. «Η πόλη τιμήθηκε μάλιστα πρόσφατα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Urbact για τα υποδειγματικά του πρότζεκτ μέσω του οποίου παρέχεται βοήθεια σε ανθρώπους που υποφέρουν από την κρίση». Η ίδια εξηγεί ότι όταν ξέσπασε η κρίση ο δήμος δε διέθετε καν κοινωνική υπηρεσία. Μία τέτοια δημιούργησε η ίδια και έτσι «με τη βοήθεια εθελοντών φτιάξαμε ένα δίχτυ ασφαλείας για ανέργους, φτωχούς συνταξιούχους και άπορους ασθενείς. Ένα κοινωνικό σύστημα που δε στηρίζεται σε εισφορές, αλλά στη διάθεση των ανθρώπων να βοηθήσουν. (…) Σήμερα ξοδεύουμε λιγότερα, αλλά με αυτά πετυχαίνουμε περισσότερα», όπως λέει η ίδια.

Και το δημοσίευμα καταλήγει: «Θα μπορούσε λοιπόν να πιστέψει κανείς ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν δίπλα σε αυτούς τους τρεις δημάρχους, που συνιστούν καλά παραδείγματα, εκατοντάδες άλλοι οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ λόγω υποψιών για διαφθορά, φοροδιαφυγή και κατάχρηση. Παρόλα αυτά, οι τρεις αυτές ιστορίες επιτυχίας δείχνουν ότι υπάρχει και άλλος τρόπος».

Πηγή Deutsche Welle
Enhanced by Zemanta

Βολές της ΠΟΕ-ΟΤΑ εναντίον του Βύρωνα Πολύδωρα

Ευθείες βολές κατά του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Βύρωνα Πολύδωρα εξαπολύει η συνδικαλιστική οργάνωση των υπαλλήλων των δήμων, με αφορμή την απόφασή του να χορηγήσει εκλογικό επίδομα στους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου.

«Είκοσι ημέρες μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, «αποδεικνύεται πως η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε κονδύλι 2.000.000 ευρώ ως εκλογικό επίδομα για τους υπαλλήλους της (1.000 ευρώ έκαστος). Με δήλωση μάλιστα του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Βύρων Πολύδωρα, "βάση εθιμικού Δικαίου"… δικαιούνται 2.000 € για κάθε εκλογική αναμέτρηση !!!»

Η ΠΟΕ- ΟΤΑ αναφερόμενη στην απόφαση του κ. Πολύδωρα «μόνο για λόγους ηθικούς και αξιοπρέπειας και χωρίς να στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε εργαζόμενου ή κλάδου που διεκδικεί», όπως λέει, επισημαίνει τα εξής:

- Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι οποίοι και φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της διεξαγωγής των εκλογών ουσιαστικά εργάστηκαν «τσάμπα» στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, μιας και η «υπεύθυνη, αμερόληπτη, αξιοκρατική, δίκαια, κοινωνικά ευαίσθητη» πολιτική ηγεσία τους ανακοίνωσε ότι γι' αυτούς μόνο λεφτά δεν υπάρχουν.

- Αναδεικνύεται «η γύμνια» ενός πολιτικού συστήματος που αδυνατεί στοιχειωδώς να αξιολογήσει και να ιεραρχήσει ανάγκες και καταστάσεις, έστω και εν μέσω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Δίδει εκλογικό επίδομα σε υπαλλήλους που εξακολουθούν και λαμβάνουν 16 μισθούς και εμπαίζει τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που αμείβονται με 700 και 800 ευρώ.

- Η παραδοχή του τέως υπηρεσιακού Υπουργού κ. Αντώνη Μανιτάκη και νυν υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης πως η προβλεπόμενη αμοιβή για την διεξαγωγή των εκλογών στους δημοτικούς υπαλλήλους ήταν εξευτελιστική, μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις, καταδεικνύει τουλάχιστον την απροθυμία να επιλυθούν και τα πιο απλά ζητήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Τρίκαλα: Σε κατάληψη το δημαρχείο

Σε κατάληψη του δημαρχείου Τρικάλων προχώρησαν σήμερα οι μόνιμοι δημοτικοί υπάλληλοι του δήμου Τρικκαίων, αντιδρώντας στην καθυστέρηση καταβολής των μισθών τους.

Υπό κατάληψη είναι από σήμερα τα ξημερώματα το Δημαρχείο Τρικάλων.
 
Μόνιμοι και υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου διαμαρτύρονται καθώς πλέον συμπληρώνουν μήνα απλήρωτοι. Συμπαραστάτη σε αυτή τους την κινητοποίηση έχουν και τη Δημοτική Αρχή Τρικκαίων, η οποία με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων.
 
Οι δυο τελευταίοι ΚΑΠ που έφτασαν στα Τρίκαλα ήταν κουτσουρεμένοι, ενώ αυτή που αναμενόταν στα τέλη Μαϊου ακόμη δεν έχει καταβληθεί. Την ίδια ώρα τα παλιά δάνεια «πνίγουν» τον Δήμο ο οποίος κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των υπερχρεωμένων ΟΤΑ της χώρας, με το μέλλον να μοιάζει τουλάχιστον… αβέβαιο.
Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους, ενώ ζητούν από τη Δημοτική Αρχή να κατέβουν όλοι μαζί (περί τα 800 άτομα) στην Αθήνα την Δευτέρα για παράσταση στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Οικονομίες ευρείας κλίμακας στους δήμους της χώρας

Σχέδιο για οικονομίες ευρείας κλίμακας στους δήμους της χώρας θέτει σε εφαρμογή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ. Ο Στυλιανίδης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, ενημέρωσε για τα οικονομικά αποτελέσματα που προέκυψαν από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε το υπουργείο.


Συγκεκριμένα για:

- Μείωση του κόστους των εκλογών κατά 50% (περίπου 40.000.000 ευρώ).

-Εξορθολογισμό δαπανών που αφορούν στη λειτουργία και τη στελέχωση των βρεφονηπιακών σταθμών.

-Ανάθεση λειτουργιών αποκομιδής σκουπιδιών σε εξωτερικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους για τους ΟΤΑ από 87.700.000 ευρώ σε 78.000.000

-Μείωση μισθού των αιρετών, των μελών επιτροπών και των συμβουλίων με όφελος περίπου 7.000.000 ευρώ.

Ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε στον κ. Ράιχενμπαχ «την απερίφραστη βούληση της ελληνικής Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει αμέσως και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση τον Οδικό Χάρτη για τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Παράλληλα, ανακοίνωσε τη σύσταση και άμεση ενεργοποίηση της Ομάδας Δράσης του υπουργείου Εσωτερικών και των εμπλεκομένων φορέων, που σε συνεργασία με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να φέρουν εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται από τον Οδικό Χάρτη.

Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ιδιαίτερα στον κ. Ράιχενμπαχ την αναγκαιότητα συνέχισης αλλά και ενίσχυσης των δομών παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, με σκοπό την ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και των αναξιοπαθούντων, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Οι αναγκαίοι πόροι εκτιμάται ότι θα εξευρεθούν από τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των δήμων στη χώρα μας που, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, πρέπει να συμβαδίζει τόσο με τη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη, όσο και με την συνεχή προσπάθεια ενίσχυσης των κοινωνικών δικτύων καταπολέμησης της φτώχειας.

«Κάθε ευρώ που διασφαλίζεται από τον εξορθολογισμό των δαπανών των ΟΤΑ και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους προς όφελος του πολίτη», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, «θα ενισχύει την Πολιτική Κοινωνικής Ασπίδας που ξεκινά το Υπουργείο στον πόλεμο κατά της φτώχειας. Την επόμενη βδομάδα θα αρχίσουν να δουλεύουν οι ομάδες και πιστεύω ότι σύντομα θα καταγραφούν τα αποτελέσματά μας σε πιλοτικά μοντέλα δήμων τα οποία μπορούν με γρήγορους ρυθμούς να αναπαραχθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Είμαι βέβαιος πώς θα κερδίσουμε το στοίχημα με το χρόνο, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργώντας νέες σύγχρονες δομές ανάλογες με αυτές των ευρωπαϊκών».

Ο κ. Ράιχενμπαχ, από την πλευρά του, δήλωσε: «Είχαμε μια δημιουργική συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε όλα τα σοβαρά ζητήματα που άπτονται του υπουργείου. Είμαστε ικανοποιημένοι από την προετοιμασία που είχατε κάνει αναφορικά με τον Οδικό Χάρτη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων το δυνατό συντομότερο».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε: «Συζητήσαμε επί μακρόν και το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής, ένα ζήτημα το οποίο είναι πολύ ζωτικό για τη χώρα μας. Γνωστοποιήσαμε στον κ. Ράιχενμπαχ ότι ο ελληνικός λαός, παρά την οικονομική δυσκολία, καλύπτει ένα πολύ μεγάλος κόστος για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους μετανάστες ανεξάρτητα από το αν είναι νόμιμοι ή παράνομοι. Στο πλαίσιο αυτό, ζητήσαμε να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξει οικονομική συνδρομή από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Απειλή για τη δημόσια υγεία, κίνδυνος μεγάλης πυρκαγιάς  
Εικόνες τριτοκοσμικές αντίκρισαν οι εκπρόσωποι του τύπου που επισκέφτηκαν το χώρο του ημιτελούς κλειστού γυμναστηρίου, δίπλα από το μοναστήρι της  Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στη Λυκόβρυση. Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης κ. Δ. Φωκιανός έχει μετατρέψει την περιοχή σε παράνομη χωματερή, αδιαφορώντας όχι μόνο για την υγεία των πολιτών, αλλά και για την ασφάλεια επιχειρήσεων και κατοικιών αφού ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος  ζήτησε το άμεσο κλείσιμο της χωματερής  και κάλεσε το δήμαρχο, ο οποίος είναι  και γιατρός, να σεβαστεί τη δημόσια  υγεία και τους νόμους. «Οι εικόνες  ήταν πράγματι τριτοκοσμικές. Είναι μια τορπίλη μέσα στην πόλη μας. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες αθλιότητες και όλοι αναρωτιόμαστε μέχρι που θα φθάσει ο κατήφορος του δημάρχου» τόνισε.

Και συνέχισε ο πρώην δήμαρχος Πεύκης: «Από τους αμέτρητους βλαβερούς μικροοργανισμούς που αιωρούνται στον αέρα της Λυκόβρυσης κινδυνεύουν μικροί και μεγάλοι, ενώ από τα ξερά χόρτα και τα άλλα εύφλεκτα υλικά που ρίχνουν εκεί με εντολή του κ. Φωκιανού τα φορτηγά του δήμου, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος».

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ταχεία διαβούλευση για τον ΣΜΑ της Ευκαρπίας ξεκινά ο σύνδεσμος ΟΤΑ

Ταχεία διαβούλευση με τα κόμματα, τους Δήμους, την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, το ΤΕΕ, τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς για τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) της Ευκαρπίας ξεκινά άμεσα ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή.

Όπως ανέφερε σήμερα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του συνδέσμου ο πρόεδρός του Δημήτρης Γαλαμάτης, γίνεται μια προσπάθεια να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος για το έργο και να πειστούν όλοι για την αναγκαιότητά του, χωρίς διακρίσεις, κομματικές, αυτοδιοικητικές ή άλλες. «Μέχρι τέλος Αυγούστου το αργότερο, οπότε θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση, είτε θα μπει το έργο σε φάση επανεκκίνησης και κατασκευής είτε θα λάβουμε απόφαση για να ακυρωθεί. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του» σημείωσε ο κ. Γαλαμάτης.

Μιλώντας για τη σημασία του έργου, το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Σωκράτης Φάμελλος, επισήμανε ότι με τη λειτουργία του ΣΜΑ της Ευκαρπίας θα εξοικονομηθούν 270.000 εργατοώρες, 3.650.000 ευρώ κόστους εργασίας και 620.000 ευρώ κόστους καυσίμων, το χρόνο, για το σύνολο των δήμων που θα εξυπηρετούνται από αυτόν.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά χαρακτηριστικά του έργου, ανέφερε ότι η σχετική σύμβαση είναι ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ και σχολίασε ότι η διακοπή της δημιουργεί το ερώτημα της απένταξής του αλλά και της αποζημίωσης του αναδόχου για τη ζημία που υφίσταται. Το ποσό αυτό υπολογίζεται για το πρώτο εξάμηνο του 2012 από 1,6 έως 1,9 εκ. ευρώ ενώ επιβάλλεται αποζημίωση και για τα υλικά και τον εξοπλισμό που έχει ήδη προμηθευτεί η ανάδοχος εταιρεία.

Σημειώνεται ότι το έργο κατασκευής του ΣΜΑ της Ευκαρπίας έχει σταματήσει λόγω των κινητοποιήσεων κατοίκων της περιοχής, από τον περασμένο Ιανουάριο.

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Δυο πρώην νομάρχες της Στερεάς στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ

Στα χέρια των ράμπο του ΣΔΟΕ έπεσαν δύο πρώην νομάρχες της Στερεάς Ελλάδας, των οποίο τους τραπεζικούς λογαριασμούς κάνουν φύλλο και φτερό.

Αν και ο έλεγχος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το LamiaReport οι ράμπο του ΣΔΟΕ έχουν βρει μεγάλα ποσά τα οποία είναι «ορφανά», δηλαδή δεν καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Ωστόσο καθυστερήσεις παρατηρούνται εξαιτίας του ελάχιστου ανθρώπινου δυναμικού, που διαθέτει η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας, με αποτέλεσμα πολλοί φάκελοι να παραμένουν στα συρτάρια.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...