Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

H ΔΗΜΑΡ για τη διαχείριση των απορριμμάτων


Ανακοίνωση  της ΔΗΜΑΡ για την παρέμβαση  του Επιτρόπου Περιφερειακής  Πολιτικής σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων 

Η παρέμβαση  του Επιτρόπου Περιφερειακής  Πολιτικής Γιοχάνες Χαν αναδεικνύει  την πραγματική καθυστέρηση της  χώρας στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Είναι άμεση  η ανάγκη να κλείσουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές και να δημιουργηθούν  νέοι χώροι υγειονομικής ταφής. Αυτό προϋποθέτει αφενός τη μείωση των  γραφειοκρατικών διαδικασιών και  αφετέρου την ανάληψη της πλήρους  ευθύνης από τους ΟΤΑ για την υλοποίηση του υπάρχοντος σχεδιασμού με έμφαση στην πρόληψη, διαχωρισμό στην πηγή και ανακύκλωση, ακόμα και στο μεταβατικό στάδιο πριν ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες υποδομές.
Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, η εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών περί ιεραρχίας στη διαχείριση και υλοποίησης των ποσοτικών στόχων για την ανακύκλωση   δεν ενισχύει μόνο την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά συντελεί στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Στους δήμους παραχωρείται η χρήση του αιγιαλού ως τα τέλη του 2013

Στους δήμους παραχωρείται το δικαίωμα χρήσης των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, με αντάλλαγμα να δίνεται στο κράτος (υπουργείο Οικονομικών) το... 20% των ακαθάριστων εσόδων από την άσκηση της δραστηριότητάς τους εκεί.

Η παραχώρηση, που θα ισχύει ως τις 31/12/2013, γίνεται αποκλειστικά για δραστηριότητες που αφορούν λουομένους ή την αναψυχή του κοινού (εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου κ.λπ.). Εξαιρούνται από την παραχώρηση οι κοινόχρηστοι χώροι, των οποίων η διαχείριση ανήκει σε άλλους φορείς πλην του υπουργείου Οικονομικών (Λιμενικά Ταμεία, Οργανισμούς Λιμένων, ΕΤΑΔΑΕ κ.ά.).

Όλα αυτά περιλαμβάνονται στα 14 άρθρα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα «Απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α' Βαθμού». Την απόφαση συνυπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Μέχρι την 30ή Ιουνίου 2013 θα πρέπει οι ΟΤΑ να έχουν ενημερώσει εγγράφως τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες για τη λήψη απόφασης σχετικά με την άσκηση των δραστηριοτήτων από τους ίδιους ή τις επιχειρήσεις τους, αλλά και για τις μεταβιβάσεις του δικαιώματος, είτε απευθείας είτε κατόπιν δημοπρασίας.

Η μεταβίβαση του δικαιώματος απλής χρήσης από τους ΟΤΑ Α' βαθμού προς τρίτους διενεργείται με τη σύναψη έγγραφης σύμβασης μίσθωσης και αφού καταβληθεί εφάπαξ από τον μισθωτή τουλάχιστον το 30% του οφειλόμενου στον δήμο συνολικού μισθώματος.

Στις περιπτώσεις μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης χωρίς δημοπρασία, το μισθωτήριο συμβόλαιο συνυπογράφεται από εκπρόσωπο της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας ενώ ο μισθωτής οφείλει να προσκομίσει εγγυητική επιστολή που να αντιστοιχεί στο 20% του συμφωνηθέντος μισθώματος.

Ορίζεται ότι οι δήμοι μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους (δημοτική αστυνομία, φύλακες, επιτηρητές, οδοκαθαριστές κ.ά.) έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπους αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες προκειμένου αυτές να προβαίνουν στη λήψη μέτρων προστασίας.

Σε περίπτωση μεταβίβασης του δικαιώματος παραχώρησης της απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων από ΟΤΑ Α' βαθμού σε επιχείρηση (υφιστάμενη δημοτική ανώνυμη εταιρεία), αυτή καθίσταται συνυπεύθυνη.

Αντιδράσεις
Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν αντιδράσεις για κωλυσιεργία, αλλά και για προσπάθειες να είναι σφικτές οι ημερομηνίες, αν και απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες. Μάλιστα, υπήρξε καθυστέρηση στην υπογραφή της απόφασης από το υπουργείο Εσωτερικών.

Η δυσαρέσκεια ήταν διάχυτη στην ΚΕΔΕ, ενώ είχε εκφρασθεί δημοσίως και από δημάρχους τουριστικών περιοχών της χώρας, ιδίως της νησιωτικής Ελλάδας, όταν αρχές Μαρτίου έμαθαν τα στενά χρονικά περιθώρια που έθετε η υπό έκδοση απόφαση.

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Ο Αναγνωστάκης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση


Μετά την  ακρόαση φορέων που πραγματοποιήθηκε για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, ο βουλευτής Εύβοιας  της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, τοποθετήθηκε για τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην παρέμβασή  του πρότεινε μια σειρά ρυθμίσεων, που ικανοποιούν σε ένα μεγάλο βαθμό τους εμπλεκόμενους στην Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Συγκεκριμένα έγιναν δεκτές οι κάτωθι προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Καταβολή της αντιμισθίας των αντιδημάρχων νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων
Παράταση του προγράμματος  ‘Θησέας’
Παράταση λειτουργίας των παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών
Εκπροσώπηση των ΟΤΑ στις επιτροπές απόδοσης ιθαγένειας
Καταβολή επιδόματος θέσης ευθύνης στους εργαζόμενους που εκτελούν καθήκοντα προϊσταμένου.
Ιδιαίτερη αναφορά  έγινε από τον βουλευτή για το «Παρατηρητήριο διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ», που στην ουσία δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες στη λειτουργία των ΟΤΑ παρά επιλύει προβλήματα. Αναφορά έγινε και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων και για την ανάγκη άμεσης διευθέτησης του θέματος από την Πολιτεία καθώς και για το πλαίσιο απόδοσης τιμητικών συντάξεων στους καλλιτέχνες.

Η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας  θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της βουλής.

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ:"Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές συνδικαλιστές στους δήμους"

"Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές συνδικαλιστές στους δήμους.- Οι αγώνες είναι δίκαιοι, η τρομοκρατία δε θα περάσει". Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και επισημαίνει:
 
Η τρικομματική χούντα μέσω των εκδικητικών δικαστών της, συνεχίζει τη διατεταγμένη υπηρεσία της και καταδικάζει αγωνιστές. Οι τρεις συνδικαλιστές, ο Νίκος Αδαμόπουλος μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ και πρόεδρος του σωματείου στη Ν. Ιωνία, η Κική Καραγιώργου πρόεδρος του σωματείου στο Νέο Ηράκλειο και πρώην μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο Νίκος Μαυρουδής καταδικάστηκαν μόνο και μόνο επειδή υπερασπίστηκαν τους εργαζόμενους του Δήμου Ηρακλείου στον αγώνα τους για την καταβολή των δεδουλευμένων τους από τη δημοτική αρχή.
  • Καταδικάστηκαν χωρίς να υπάρχουν καν μάρτυρες κατηγορίας, χωρίς να συστήνεται καν σοβαρή κατηγορία, χωρίς καν να υπάρχει επιβαρυντική κατάθεση ακόμα και από την αστυνομία. 
  • Καταδικάστηκαν όμως μόνο στα χαρτιά, εκεί που θα μείνει η «τιμωρία» από την τρικομματική χούντα, που έτσι «κλείνει το μάτι» στους νόμους για παράβαση καθήκοντος και φτιάχνει τους τρομοκρατικούς συνειρμούς: όποιος αγωνίζεται, χάνει τη δουλειά του, όποιος είναι πειθήνιος και στρέφεται εναντίον των συναδέλφων του, συνεχίζει να δουλεύει με ψίχουλα.
  • Καταδικάστηκαν, γιατί το καθεστώς της τρόικα και της εξόντωσης του λαού, βγάζει στην παρανομία έννοιες και αξίες όπως  η ενεργητική αλληλεγγύη η συναδελφικότητα και ο αγώνας.
  • Καταδικάστηκαν επειδή στάθηκαν απέναντι και κόντρα στην αντίληψη και την πρακτική του συνδικαλισμού των σαλονιών και των υπουργικών γραφείων. Επειδή ήταν στο δρόμο μαζί με τους συνάδελφους τους διεκδικώντας και αγωνιζόμενοι για τα δικαιώματα τους και όχι πίσω από  γραφεία και μέσω ανέξοδων ανακοινώσεων.
Όχι, δεν θα τους περάσει. Όπως και οι ίδιοι οι συναγωνιστές μας δηλώνουν, «είναι γελασμένοι αν θεωρούν πως με τις αποφάσεις τους θα μας φοβίσουν, θα μας τρομοκρατήσουν και θα κάμψουν τους αγώνες μας, τους αγώνες των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος». 
Η συνδικαλιστική δράση και οι εργατικοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται
Ο κόσμος της δουλειάς θα γίνει  πιο δυνατός. Ήρθε η ώρα να το δείξει.
Δεν θα αφήσουμε μόνους τους συναγωνιστές μας, θα υψώσουμε τοίχος υπεράσπισης και αλληλεγγύης για να ανατραπούν οι καταδίκες, για να μην ποινικοποιηθει ο αγώνας και η αντίσταση, για να μην περάσει το κλίμα της υποταγής και της ηττοπάθειας που ενισχύουν και καλλιεργούν τα καθεστωτικά κόμματα με τα συνδικαλιστικά τους παραρτήματα και επικυρώνουν οι φοβισμένοι δικαστές. 
Κινητοποιήσεις, μαχητικοί αγώνες  διαρκείας, απεργιακός ξεσηκωμός και ασυμβίβαστη λαϊκή πάλη  για να ανατραπεί η τρικομματική χούντα,  για να σπάσουμε τα δεσμά του ευρώ και της ευρωπαϊκής ένωσης για να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας, τα σύγχρονα  δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθέριες.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...