Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Παραιτούνται οι δήμαρχοι Πρεσπών και Αμυνταίου

Την παραίτησή του θα υποβάλει ο δήμαρχος Πρεσπών  Βασίλης Τσέπας, δηλώνοντας "αλληλέγγυος στον αγώνα που δίνει ο λαός και η Δημοτική Αρχή  του Αμυνταίου, ενάντια στην αποψίλωση της περιοχής από κάθε κρατική δομή και τη συνέχιση της υποβάθμισης του τόπου".


Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Αμυνταίου, ο κ. Τσέπας δήλωσε ότι βρίσκεται δίπλα στο δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή του Αμυνταίου και θα υποβάλει την παραίτησή του μαζί με τον δήμαρχο Αμυνταίου Μάκη Ιωσηφίδη.

Ο δήμαρχος Πρεσπών σε σχετική δήλωσή του μίλησε για «ανόητες αποφάσεις, που φέρνουν παράλυση στην περιοχή μας» και εξ αιτίας αυτών των αποφάσεων «νοιώθουμε αδικημένοι, πικραμένοι και πολίτες τρίτης κατηγορίας».

"Η παραίτηση του Δημάρχου Πρεσπών δείχνει ότι η κατάσταση με την υποβάθμιση του Νομού Φλώρινας έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι φορείς δεν θα ανεχτούν άλλες παρεμβάσεις που να συντελούν σε περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής. Η αδικαιολόγητη μετακίνηση στρατιωτικών μονάδων και το κλείσιμο του στρατοπέδου Αμυνταίου, είναι σαφές ότι αποφασίστηκαν κατόπιν πολιτικών παρεμβάσεων. Αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις παλαιοκομματικές πρακτικές παρεμβάσεων ανοιχτά, καθαρά και με παρρησία, προκειμένου να διασφαλιστεί η παραμονή των στρατιωτικών μονάδων και η συνέχιση της λειτουργίας του στρατοπέδου Αμυνταίου", αναφέρει ανακοίνωση του δήμου Αμυνταίου.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Πανελλαδική στάση εργασίας την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, από την Π.Ο.Ε-Ο.ΤΑ

Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013, παραπέμπεται ενώπιον του Α΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, σύσσωμο το 35μελές Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., κατηγορούμενο για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Οκτωβρίου του 2011, με την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να προκηρύσσει Πανελλαδική Στάση Εργασίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ίδια μέρα, από τις 11.00 το πρωί έως τέλος του ωραρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στις 11.30 το πρωί, στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, έξω από το Κτίριο 9 - Αίθουσα 7 που θα γίνει η δίκη.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Ε - Ο.Τ.Α.

«Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της τρομοκράτησης των εργαζομένων και της ποινικής δίωξης των εκπροσώπων της, με ξεκάθαρο στόχο την φίμωση μιας Ομοσπονδίας που πρωτοστατεί στον αγώνα για την κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης και της τρόικα.

Η παραπομπή στο Δικαστήριο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή και ενόψει ενός «καυτού Σεπτέμβρη»,λόγω της συνολικής αντίδρασης των εργαζομένων απέναντι στις απολύσεις που προωθούνται με πρόσχημα την διαθεσιμότητα-κινητικότητα. Αποτελεί δε το πρώτο βήμα της νέας επίθεσης που προετοιμάζεται σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων της, μέσω της αξιολόγησης Δομών και Ανθρώπινου Δυναμικού, που είναι ενταγμένη στην πολιτική των μνημονιακών πολιτικών για απολύσεις εργαζομένων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε να προκηρύξειΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ΤΡΙΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013, από τις 11.00 το πρωί έως τέλος του ωραρίου.

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας των εργαζομένων θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 το πρωί, στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, έξω από το κτίριο 9 - Αίθουσα 7 που θα γίνει η δίκη.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη μαζική, δυναμική συμμετοχή και παρουσία τους να δώσουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης σε όσους επιχειρούν την τρομοκράτηση και τον εκβιασμό τους.

Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα του νέου κύκλου αγώνων ενάντια στις σχεδιαζόμενες νέες απολύσεις εργαζομένων και στη διάλυση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τη στιγμή που τα αδιέξοδα των μνημονιακών πολιτικών είναι εμφανή και στον πλέον κακόπιστο, μόνη διέξοδος ανατροπής της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι η συνολική και μαζική αντίδραση των εργαζομένων και της κοινωνίας.»

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Βοήθεια 21,4 εκατ. ευρώ στους δήμους για την εκπαίδευση

Το ποσό των 21,4 εκατ. ευρώ θα διανείμει σε όλους τους Δήμους της χώρας το υπουργείο Εσωτερικών, για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Γιάννη Μιχελάκη.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, στο παραπάνω ποσό συμπεριλαμβάνεται και η κάλυψη της δαπάνης για την υλοποίηση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου για το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Εξάλλου, για τους Δήμους Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Αχαρνών, Λέρου και Καρύστου η χρηματοδότηση αφορά και στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2012.

Το ποσό εκταμιεύεται από το λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς πόροι των Δήμων για κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών».Βοήθεια 21,4 εκατ. ευρώ στους δήμους για την εκπαίδευση
Βοήθεια 21,4 εκατ. ευρώ στους δήμους για την εκπαίδευσ
η


Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Δ.Σ. ΚΕΔΕ: «Συμφωνούμε ότι... διαφωνούμε με την Κυβέρνηση»


Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», "διαθεσιμότητα - κινητικότητα" δημοτικών υπαλλήλων... κατάργηση δομών Δήμων, Οικονομικό Παρατηρητήριο Ο.Τ.Α. και Προϋπολογισμοί Δήμων ήταν τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με το εξαγόμενο συμπέρασμα από τη συνεδρίαση να είναι ένα: «Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με τις επιλογές της Κυβέρνησης...»

Παιδικοί - Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

Την ικανοποίηση του συνόλου των αιτήσεων 71.323 παιδιών, που δικαιούνται να ενταχθούν στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς για το έτος 2013-2014, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», διεκδικεί με απόφαση του το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι πόροι που είχαν εξασφαλιστεί δεν επαρκούσαν, με συνέπεια να μείνουν εκτός δομών 14.000 παιδιά.

Η αρχική χρηματοδότηση ύψους 150 εκατ. ευρώ επαρκούσε για την κάλυψη μόνον 56.977 θέσεων.

Μετά τη σημερινή απόφαση της υφυπουργού, Ε. Χριστοφιλοπούλου, με την οποία εξασφαλίστηκαν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ, παραμένει ένα υπόλοιπο 14.000 παιδιών, που δεν εντάσσονται.

Μετά τη σχετική έγκριση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιβεβαιώνεται η θέση της ΚΕΔΕ, ότι υπάρχουν αναπορρόφητα κονδύλια του ΕΣΠΑ και από άλλους κωδικούς.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συμφώνησε να καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης των υπολοίπων χρημάτων, προκειμένου να μη μείνει κανένα παιδί έξω από τους Παιδικούς Σταθμούς.

Επιπλέον, με την απόφασή της η ΚΕΔΕ διεκδικεί να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες θέσεις εργασίας, προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά το σύνολο των δημοτικών δομών.

Πρόγραμμα κινητικότητας

Με την κατάθεση μιας πρωτοποριακής πρότασης, που θα θεσμοθετήσει την εθελούσια ενδοδημοτική και διαδημοτική μετάταξη των δημοτικών υπαλλήλων, με ταυτόχρονη απλούστευση των σχετικών διαδικασιών, "απαντά" η ΚΕΔΕ στις κυβερνητικές πιέσεις για ανεύρεση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιπλέον εργαζομένων που θα μπουν στη "δεξαμενή της διαθεσιμότητας".

«Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο απαιτείται πάνω από ένας χρόνος, προκειμένου να ολοκληρωθεί μια μετάταξη» λέει η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, με το Δ.Σ. της να προτείνει στα συναρμόδια Υπουργεία, νομοθετική ρύθμιση, με βάση την οποία ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας μετάταξης να μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο.

Επίσης το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του, σε σχέση με την Υπουργική Απόφαση που αναφέρεται στα κριτήρια και στη μοριοδότηση υπαλλήλων στο πλαίσιο της κινητικότητας - διαθεσιμότητας.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν υπάλληλοι με υψηλά προσόντα που προσλήφθηκαν με αδιάβλητες διαδικασίες πριν από το 1994, όταν και θεσμοθετήθηκε το ΑΣΕΠ, και έχουν μπει σε διαθεσιμότητα.

Οι υπάλληλοι αυτοί, με βάση την προβλεπόμενη μοριοδότηση, υπολείπονται κατά πολύ υπάλληλων που προσλήφθηκαν μετά το 1994.

Η πρόταση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είναι οι υπάλληλοι αυτοί, εξαιρετικά χρήσιμοι για τη λειτουργία των δήμων, να πριμοδοτηθούν σύμφωνα με την αρχή της ισότητας με επιπλέον 25 μόρια» αναφέρει σχετικά η ΚΕΔΕ.

Κατάργηση δομών - Οικονομικό Παρατηρητήριο Ο.Τ.Α.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ., ο Πρόεδρος, Κώστας Ασκούνης, επανέλαβε ότι, η ΚΕΔΕ θα προσφύγει το αμέσως επόμενο διάστημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματική η αφαίρεση αρμοδιοτήτων και η κατάργηση δομών από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αντίστοιχα ως αντισυνταγματικές χαρακτηρίζονται και οι διατάξεις που προβλέπουν την πλήρη εποπτεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω του Οικονομικού Παρατηρητηρίου.

Επιπλέον, ζήτημα τίθεται και για τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες οι οποίες δεν συνοδεύονται με τα απαιτούμενα κονδύλια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μαθητικές εστίες. Τα μέλη του Δ.Σ. ενημερώθηκαν ότι το θέμα έχει αναλάβει γνωστός συνταγματολόγος.

Προϋπολογισμοί Δήμων

Σε σχέση με το πρόβλημα που έχει προκύψει με την κατάρτιση των Προϋπολογισμών των Δήμων, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει κοινή συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκη και τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, προκειμένου να δοθούν οριστικές λύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, με προηγουμένη ομόφωνη απόφαση του το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, πρότεινε στους Δήμους να μη στείλουν τα προσχέδια των Προϋπολογισμών τους στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά τα Δημοτικά Συμβούλια να προχωρήσουν στην ψήφιση των Προϋπολογισμών τους και στην αποστολή τους προς τις αρμόδιες Αρχές.

Τέλος στο Δ.Σ. συζητήθηκε και το θέμα της πρόσληψης των καθαριστριών. Όπως έγινε γνωστό ,το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευθεί ότι, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα θα εντάξει ρύθμιση που θα προβλέπει «κατ΄ εξαίρεση για τη σχολική χρονιά 2013-2014 να δοθεί η δυνατότητα να προσληφθούν οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων με το ίδιο καθεστώς που ίσχυε τα προηγούμενα έτη».

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Σύντομα ολοκληρώνεται η ανέγερση της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου

Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανέγερση της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) στο Δήμο Κορδελιού -Ευόσμου, καθώς οι εργασίες συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς. 

Η ΜΦΗ που θα καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες φροντίδας, περίθαλψης και προστασίας των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, θα αποτελείται από τρία κτίρια, τα οποία θα διαθέτουν χώρους σίτισης, διαμονής, ιατρεία, χώρους φυσικοθεραπείας, λουτρού, πλυντηρίων σιδερωτηρίων, γραφεία προσωπικού κ.α. 

Η ΜΦΗ θα λειτουργήσει στην εντός σχεδίου περιοχή του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 2.754,82 τ.μ., ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού Αγίου Αθανα

Ο Δήμαρχος Ιθάκης περιγράφει τα "προσόντα" των υποψηφίων Δημάρχων και προκαλεί...

Διαβάστε το έγγραφο σύμφωνα με το οποίο δεν πρέπει να είναι «ψυχασθενείς, καβαλημένοι και επαγγελματίες πολιτικοί» αλλά να είναι «κάτώ των 40, άριστοι γνώστες της Αγγλικής και αφιλοκερδείς»


Σε μια απίστευτη και μοναδική κίνηση στα ελληνικά χρονικά προχώρησε ο δήμαρχος της Ιθάκης, ο οποίος σε έγγραφο που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του δήμου αναλαμβάνει να περιγράψει τα «προσόντα» που κατά τον ίδιο θα πρέπει να διαθέτει ο επόμενος δήμαρχος του νησιού.

Πρόκειται για έναν κατάλογο έξι «συν» και επτά «πλην» πάντα κατά την κρίση του δημάρχου ώστε οι Θιακοί να επιλέξουν «τον καλύτερο από τους καλύτερους και όχι τον λιγότερο χειρότερο από τους χειρότερους».

Παραμένει, πάντως, άγνωστο αν ο ίδιος καλύπτει τις προδιαγραφές που έθεσε για τους υποψήφιους διαδόχους.

Δείτε το έγγραφο:


Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΒΙΝΤΕΟ-Μιχελάκης: Στην ΚΕΔΕ το θέμα των βρεφονηπιακών

Για το θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών μίλησε στο «Πρωινό ΑΝΤ1» ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, αναφέροντας ότι αύριο στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ θα εξεταστεί το θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών.

Παράλληλα, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια ανεύρεσης πόρων και η αναζήτηση κονδυλίων, για να μπουν όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Μιχελάκης και ΠΟΕ-ΟΤΑ συμφωνούν για την αξιολόγηση αλλά διαφωνούν στον τρόπο

Η ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους παρουσίασε παραδείγματα που αποδεικνύουν το προβληματικό των αποφάσεων περί μοριοδότησης


Μόνο στην αναγκαιότητα της αξιολόγησης δομών και προσωπικού συμφώνησαν ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, και η αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ που είχε συνάντηση μαζί του το απόγευμα της Πέμπτης.

Κι αυτό γιατί οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας παρουσίασαν και με παραδείγματα τα προβλήματα που υπάρχουν με τα κριτήρια που εφαρμόζονται για την μοριοδότηση των υπό αξιολόγηση εργαζομένων.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος: «Έχουμε πολλές ουσιαστικές παρατηρήσεις στις δυο υπουργικές αποφάσεις που έχουν βγει. Και η πρώτη απόφαση, που είναι για την αξιολόγηση όσων θα βγουν σε διαθεσιμότητα και η δεύτερη, που αφορά κι αυτή τη διαθεσιμότητα, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Φαίνεται ότι από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπήρξε προχειρότητα, και οι δυο αποφάσεις περισσότερο δημιουργούν παρά λύνουν προβλήματα».

Τα παραδείγματα που παρουσίασε η ΠΟΕ-ΟΤΑ δείχνουν ότι:
ότι όποιοι διορίστηκαν πριν από το 1994, όσα προσόντα κι αν έχουν (διδακτορικό, μεταπτυχιακό, γλώσσες κ.λπ.), δεν μπορούν να φθάσουν σε μόρια ένα μέσο υπάλληλο που διορίσθηκε με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

ένας υπάλληλος τμηματάρχης που διορίσθηκε εκτός ΑΣΕΠ, δεν μπορεί να φθάσει σε μόρια έναν ιδίων προσόντων υπάλληλο που διορίσθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, ακόμα κι αν ο δεύτερος έχει σχεδόν εξαντλήσει το Πειθαρχικό Δίκαιο.

Πέρα από τις επισημάνσεις σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούν οι αποφάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έκανε πρόταση τεσσάρων σημείων.

Καταρχάς, ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να μεσολαβήσει ώστε να δημιουργηθούν άμεσα Οργανισμοί Εσωτερικών Υπηρεσίας σε όλους τους δήμους της χώρας. Δεύτερον, συνέστησε να γίνει καταγραφή των αναγκών και των ελλείψεων που υπάρχουν στο προσωπικό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τρίτον, επεσήμανε ότι κατά την αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι από τις αρχές του 2013 εκκρεμεί η ανάληψη από τους δήμους 130 αρμοδιοτήτων του «Καλλικράτη», καθώς και να ληφθούν υπόψη οι άμεσες συνταξιοδοτήσεις. Τέταρτον, προτάθηκε -όπως και χθες από την ΚΕΔΕ- να γίνουν ενδο-δημοτικές και δια-δημοτικές μετακινήσεις προσωπικού από τις υπηρεσίες όπου είναι πλεονάζον στις υπηρεσίες που υπάρχουν ελλείψεις.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Αντιπαράθεση Σγουρού και ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα απορρίμματα

Σχετικά με την επέκταση της λειτουργίας για τρία χρόνια του Ε.Μ.Α.Κ. και του Αποτεφρωτήρα Ε.Ι.Α. στη Φυλή.


Η επέκταση της λειτουργίας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (Ε.Μ.Α.Κ.) και του Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (Ε.Ι.Α.) στη Φυλή για τα επόμενα τρία χρόνια, αποτέλεσε αντικείμενο αντεγκλήσεων μεταξύ του περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του ΕΔΣΝΑ Γιάννη Σγουρού και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ υποστηρίζει ότι η επέκταση της λειτουργίας για τα επόμενα τρία χρόνια έγινε με στόχο «την εξυπηρέτηση των μεγάλων εργολαβικών και επιχειρηματικών συμφερόντων» και καταλογίζει στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, που έλαβε τη σχετική απόφαση και στον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ κ. Σγουρό, «αδιαφανείς διαδικασίες» στη λήψη της σχετικής απόφασης. Γι’ αυτό και καλεί την Εκτελεστική Επιτροπή «να δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις του Ε.Μ.Α.Κ. και του αποτεφρωτήρα Ε.Ι.Α. καθώς και την αποτίμηση της λειτουργίας τους από τον ιδιώτη (τεχνική και οικονομική αξιολόγηση)».

Τέλος, η ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει ότι είναι κατά της συνέχισης της συνεργασίας με τους εργολάβους-ιδιώτες και υπέρ της λειτουργίας των εγκαταστάσεων από το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό του Συνδέσμου.

Απαντώντας ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ σε όσα καταλογίζονται, σημειώνει ότι «οι πρόσφατες επιτυχείς διαπραγματεύσεις της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ, με τις οποίες μειώνεται το χρέος του Συνδέσμου προς κοινοπρακτικά σχήματα που λειτουργούν τις δυο μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Αποτέφρωσης Νοσοκομειακών Απορριμμάτων στη Φυλή, με όφελος για το Σύνδεσμο άνω των 10 εκατ. ευρώ, έχει ενοχλήσει πολλούς και για διάφορους λόγους».

Και προσθέτει ότι οι συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής αναμεταδίδονται από το Διαδίκτυο. «Προκαλούμε τη διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ να κάνει κι αυτή σε ζωντανή αναμετάδοση από το διαδίκτυο τις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής της Επιτροπής για να βλέπουν όλοι οι εργαζόμενοι τι συζητείται σε αυτές» αναφέρει.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Κινητικότητα και παιδικοί σταθμοί στο τραπέζι της συνάντησης Μιχελάκη-ΚΕΔΕ

Το υπ. Εσωτερικών αναζητά κονδύλια για να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς – Η ΚΕΔΕ συμφωνεί με την διαδημοτική κινητικότητα


Ο αριθμός των θέσεων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και ο θεσμός της κινητικότητας αποτέλεσαν τα δύο βασικά θέμα της ατζέντας στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, και το προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Όσον αφορά το θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών ο κ. Μιχελάκης είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να αυξηθεί το ύψος των κονδυλίων ώστε να αυξηθεί και ο αριθμός των θέσεων με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, να δηλώνει ότι η Ένωση θα εξετάσει τις προτάσεις του υπουργείου με στόχο, όπως είπε, «να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδάκια στους παιδικούς σταθμούς».

Για την κινητικότητα η ΚΕΔΕ κατέθεσε πρόταση για εφαρμογή του θεσμού σε διαδημοτικό και ενδοδημοτικό επίπεδο,  ανάμεσα, δηλαδή, στους δήμους που έχουν πλεονάζον προσωπικό και σε αυτούς που έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Σύμφωνα με τον κ. Ασκούνη η ΚΕΔΕ έχει στείλει επιστολή στους δήμους για να ολοκληρώσουν την διαδικασία αξιολόγησης δομών και υπηρεσιών. Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι το υπουργείο είναι σύμφωνο με αυτή την μορφή της κινητικότητας προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να γίνει η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο να δημιουργηθούν καλύτερες υπηρεσίες για τον πολίτη».

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωση του Τομέα Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ για τις προσλήψεις στους παιδικούς σταθμούς

Λίγες βδομάδες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, προκαλείται μεγάλη αναταραχή από την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να προσληφθεί παιδαγωγικό και διοικητικό προσωπικό για τους παιδικούς σταθμούς με δίμηνες συμβάσεις. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να ακυρώσει την παλιότερη δέσμευση του υπουργείου ότι θα προσληφθούν εγκαίρως μέσω ΑΣΕΠ συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου με 11μηνες συμβάσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και με συνοπτικές διαδικασίες δεν μπορεί να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί και κινδυνεύουν παιδιά να μείνουν εκτός λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πρέπει άμεσα τα αρμόδια υπουργεία να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες και να εγκρίνουν τις προσλήψεις προσωπικού με 11μηνες συμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των παιδικών σταθμών.

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Φεύγουν από τη Βουλή για να γίνουν...δήμαρχοι και περιφερειάρχες

Αδειάζουν… τα έδρανα της Βουλής εν όψει αυτοδιοικητών εκλογών. Βουλευτές απ’ όλες τις πτέρυγες «φλερτάρουν» έντονα με την ιδέα της υποψηφιότητας σε δήμους και περιφέρειες σαν μια ιδανική λύση να μείνουν δυναμικά παρόντες στο πολιτικό σκηνικό έχοντας παράλληλα εξασφαλίσει το «επαγγελματικό» τους μέλλον.

 Η κάλπη του Μαΐου προσφέρει πολλά «κίνητρα» απέναντι στα… αντικίνητρα της Βουλής με τα σενάρια των πρόωρων εκλογών και τον κίνδυνο της επανεκλογής: η επόμενη θητεία των αυτοδιοικητικών αρχόντων θα είναι πενταετής, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αποτελούν μεγάλη πρόκληση όπως και το διαρκές ενδιαφέρον της Task Force για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Τύπος της Κυριακής δίνει μια πανελλαδική εικόνα για τα τι γίνεται εμπλέκοντας διάφορα πρόσωπα, ενώ την ίδια ώρα δεν περιλαμβάνει το ενδιαφέρον του κ.Μαρκογιαννάκη για το δήμο Χανίων, τα ονόματα των κ.Μιχελογιαννάκη, Δερμιτζάκη και Ξανθού από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το γνωστό ενδιαφέρον του κ.Κεγκέρογου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εννέα μήνες πριν από τις κάλπες, το παρασκήνιο -αναφέρει ο Τύπος- έχει πάρει φωτιά από ονόματα, πληροφορίες και σενάρια, καθώς με την έναρξη του φθινοπώρου οι ενδιαφερόμενοι θα αρχίσουν ανεπίσημα τις προεκλογικές τους εκστρατείες και τα κόμματα τις βολιδοσκοπήσεις. Στις προθέσεις της Λεωφόρου Συγγρού είναι να «τρέξουν» μετρήσεις στους μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες οι οποίες θα έχουν έντονα πολιτικό άρωμα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες δημοσκοπήσεις έχουν ξεκινήσει και περιλαμβάνουν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, παρά το γεγονός ότι ίδιος δεν έχει εκφράσει ενδιαφέρον.

Πάντως, μέχρι τότε, «τρέχει» η ονοματολογία:

Για το Δήμο Αθηναίων δεν είναι καθόλου τυχαίες οι διαρροές που έχουν γίνει για τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την Αννα Διαμαντοπούλου, καθώς αναδεικνύουν την «αγωνία» του πολιτικού συστήματος να αναζητήσει προβεβλημένα πρόσωπα που μπορούν να προσεγγίσουν το στόχο της πολυσυλλεκτικότητας.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής Ν.Δ., έχει δηλώσει ότι σκέφτεται σοβαρά να είναι υποψήφιος για το δήμο της Αθήνας, ανεξάρτητα αν θα πάρει ή όχι το χρίσμα της Λεωφόρου Συγγρού, ενώ ενδιαφέρον φαίνεται ότι υπάρχει και από την πλευρά του γαλάζιου βουλευτή Ανδρέα Ψυχάρη. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης επιστρέφει με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές με υποψηφιότητα είτε για το δήμο της Αθήνας είτε για την Περιφέρεια Αττικής, ενώ το ίδιο δίλημμα υπάρχει και από την πλευρά της Σοφίας Σακοράφα, βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ.

Συνωστισμός νυν και πρώην βουλευτών αναμένεται για το δήμο της Θεσσαλονίκης. Ο Κώστας Γκιουλέκας έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του και το γεγονός ότι δεν παραιτήθηκε από τα αυτοδιοικητικά του καθήκοντα -όπως έκανε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο Δήμο Γλυφάδας- μόλις ορκίστηκε στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης δείχνει ότι στις προθέσεις του παραμένει η διεκδίκηση του δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θετικός στην προοπτική της υποψηφιότητας είναι και ο βουλευτής Γιάννης Ιωαννίδης, ενώ ακούγεται και το όνομα του γ.γ. δημοσίων έργων Στράτου Σιμόπουλου. Ο Τάσος Κουράκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται ως επικρατέστερος υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης από την Κουμουνδούρου, ενώ από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ. η βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα φέρεται επίσης να έχει δηλώσει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πως θα είναι υποψήφια δήμαρχος από την πλευρά του κόμματος του Πάνου Καμμένου.

Η ονοματολογία συνεχίζεται από πρώην βουλευτές που επιθυμούν να μπουν στη μάχη για το Δήμο Θεσσαλονίκης, όπως ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Σπύρος Βούγιας, η Εύα Καϊλή, ενώ ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης φέρεται ότι είναι το στέλεχος που θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επιστροφή στην πολιτική σκηνή αναμένεται από τον πρώην υφυπουργό της Ν.Δ. Κώστα Κιλτίδη, ο οποίος σε συνομιλητές του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητας για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Το όνομά του πάντως κυκλοφορεί και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο ΠΑΣΟΚ η αγωνία των βουλευτών για το πολιτικό τους μέλλον είναι εντονότατη και ενισχύει τους προβληματισμούς για «μετακίνηση» στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, η βουλευτής Πέλλας ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη φέρεται να ενδιαφέρεται για το Δήμο Εδεσσας, ενώ ακόμη και το αντάρτικο του Πάρι Κουκουλόπουλου -ο οποίος καταψήφισε τη διάταξη για τη Δημοτική Αστυνομία- θεωρήθηκε από κάποιες πλευρές ότι υποκρύπτει το ανομολόγητο ενδιαφέρον του να επιστρέψει σε έναν κεντρικό ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας. Εξάλλου ανήκει στα έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη καθώς έχει διατελέσει στο παρελθόν πέντε φορές δήμαρχος Κοζάνης.

Στα πρόσφατα σενάρια προστέθηκε το όνομα του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Γιάννη Δριβελέγκα, ότι σκέφτεται να διεκδικήσει δήμο στη Χαλκιδική, κατά προτίμηση στο πρώτο πόδι, όπου συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη εκλογική του δύναμη.

Ενας ακόμη βουλευτής που φέρεται να έχει αποφασίσει την κάθοδό του στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ο Μιχάλης Ταμήλος. Στα γαλάζια πηγαδάκια κυκλοφορεί έντονα ότι ο βουλευτής Ν.Δ. έχει «κλειδώσει» την απόφασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Τρικάλων καθώς έχει αυτοδιοικητικό παρελθόν, ενώ παραμένει επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο. Στην περιοχή τα πράγματα… θα γίνουν περίπλοκα, λένε τοπικοί παράγοντες, εφόσον εκδηλώσει την ίδια πρόθεση ο βουλευτής Ν.Δ. Ηλίας Βλαχογιάννης, ο οποίος έχει διατελέσει οκτώ χρόνια νομάρχης.

Στη Βέροια οι πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος ο βουλευτής Ν.Δ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης και αναμένεται η απάντηση του ίδιου του βουλευτή. Τα ίδια σενάρια -που δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής- αφορούν και τον βουλευτή Ημαθίας Ν.Δ. Απόστολο Βεσιρόπουλο για το Δήμο Αλεξάνδρειας. Υποψήφια το Δήμο Καστοριάς φέρεται η βουλευτής Ν.Δ. Μαρία Αντωνίου και για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η βουλευτής Φθιώτιδας Λένα Μακρή. Πάντως, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει για την ίδια περιφέρεια ο πρώην υφυπουργός Υγείας της Ν.Δ. Θανάσης Γιαννόπουλος.

Ο βουλευτής Ν.Δ. Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης ενδιαφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες της Β. Ελλάδας για το Δήμο Λαγκαδά και ο Σταύρος Καλογιάννης, βουλευτής Ιωαννίνων, θεωρείται ως κατάλληλη υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Ηπείρου. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης ανήκει στα πρόσωπα που ακούγονται για την ίδια περιφέρεια, ενώ ο πρώην βουλευτής και κυβερνητικό στέλεχος Γιώργος Πεταλωτής φέρεται να σκέφτεται σοβαρά την υποψηφιότητά του για το Δήμο Κομοτηνής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης «στρέφεται» προς την υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ για την ίδια περιφέρεια υπάρχουν πληροφορίες για υποψηφιότητα από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρο Δανέλλη.

Στην Περιφέρεια Πιερίας «κυκλοφορεί» το όνομα του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Κουκοδήμου, ενώ στη Μεσσηνία και στα τοπικά πηγαδάκια ακούγεται όλο και περισσότερο ότι ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος για το Δήμο Μεσσήνης ο βουλευτής Ν.Δ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης και υποψήφια περιφερειάρχης η πρώην βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου.

Επίσης, αναμένεται να επιβεβαιωθεί εάν ο ανεξάρτητος βουλευτής της Β’ Πειραιά Γιάννης Κουράκος ενδιαφέρεται για το Δήμο Κερατσινίου και η βουλευτής Ν.Δ. Φεβρωνία Πατριανάκου για το Δήμο Σπάρτης. Στη Λάρισα, ο νυν δήμαρχος Κώστας Τζανακούλης παραμένει ισχυρός αυτοδιοικητικός παράγοντας, επομένως οι πληροφορίες που φέρουν το βουλευτή Ν.Δ. Χρήστο Κέλλα να εκφράζει ενδιαφέρον έχουν τον αστερίσκο ότι τις εξελίξεις θα τις ορίσει ο δήμαρχος.

(Από τον Τύπο της Κυριακής)

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Σε αργία παραμένουν ο πρώην δήμαρχος και οι δύο πρώην αντιδήμαρχοι Μυκόνου

Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις αναστολής της απόφασης με την οποία τέθηκαν σε αργία, λόγω της εμπλοκής τους σε οικονομικό σκάνδαλο – Κατηγορούνται για ψευδή βεβαίωση και απιστία

Ο πρώην δήμαρχος Μυκόνου Αθανάσιος Κουσαθανάς -Μέγας και οι δύο πρώην αντιδήμαρχοι του νησιού Αλέξανδρος Βαμβακούρης και Θρασύβουλος Κοντομήτρου παραμένουν σε αργία. Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου προσέφυγαν οι πρώην αιρετοί, απέρριψε τις αιτήσεις τους, με τις οποίες ζητούσαν να ανασταλεί η απόφαση της γενικής γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που εξέδωσε στα τέλη Ιουνίου, με την οποία τέθηκαν σε κατάσταση αργίας, λόγω της παραπομπής τους στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου με το 34/13 βούλευμα του συμβουλίου Εφετών Αιγαίου.

Με το βούλευμα, οι τρεις πρώην αιρετοί παραπέμπονται για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης με σκοπό να προσποριστεί όφελος σε τρίτους και αντίστοιχη βλάβη του δήμου και της απιστίας στην υπηρεσία, λόγω ελάττωσης της περιουσίας του δήμου για να ωφεληθούν άλλοι. Για την υπόθεση έχουν κατηγορηθεί και προφυλακισθεί υπάλληλοι για υπεξαίρεση.

Στις αιτήσεις τους στο ΣτΕ, ο πρώην δήμαρχος και οι πρώην αντιδήμαρχοι υποστήριξαν ότι υφίστανται ανεπανόρθωτη ηθική και επαγγελματική βλάβη, είναι αθώοι και πλήττεται το κύρος και το όνομά τους. Επίσης, υποστήριξαν ότι δημιουργείται εσφαλμένα η εντύπωση ηθικής ανεπάρκειας και δυσφήμησης προσωπικής και πολιτικής, ενώ θα χάσουν σημαντικό μέρος της θητείας τους μέχρις ότου κριθεί η υπόθεση.

Υποστήριξαν επίσης ότι ο δήμος έχει μεγάλες ανάγκες αυτή την περίοδο, λόγω επίσκεψης 2 εκατ. τουριστών, για την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών.

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση, κρίνοντας ότι η αργία αποτελεί κατά τον νόμο δέσμια αρμοδιότητα, ότι η ηθική βλάβη τους δεν είναι ανεπανόρθωτη και μπορεί να αποκατασταθεί σε περίπτωση ευνοϊκής για αυτούς δικαστικής εξέλιξης, ενώ προβλέπεται αναπλήρωση στα καθήκοντά τους, όπως ήδη συνέβη.

Τέλος, επισήμανε ότι στάθμισε και το δημόσιο συμφέρον που επιβάλλει την προσωρινή απομάκρυνση των εκλεγμένων οργάνων ΟΤΑ από τα καθήκοντά τους σε περίπτωση παραπομπής για να διασφαλίζεται το αδιάβλητο των ενεργειών των ΟΤΑ και η ανεμπόδιστη απονομή της δικαιοσύνης.

Η δίκη για το οικονομικό σκάνδαλο της Μυκόνου έχει οριστεί για τις 9 Ιανουαρίου 2014.

protothema.gr

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Γ. Μιχελάκης: Να βρεθούν οι πόροι και να ενταχθούν όλοι οι δικαιούχοι στους παιδικούς σταθμούς

Ο υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη επισημάνει στον κ. Χατζηδάκη ότι πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια για την πράξη «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» κατά 75 εκατ. ευρώ

Σαφέστατη θέση υπέρ της εξεύρεσης επιπλέον πόρων για το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς πήρε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης με χθεσινή επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, Κώστα Ασκούνη. Μάλιστα, όπως ενημερώνει ο κ. Μιχελάκης, είχε στείλει σχετική επιστολή για το θέμα αυτό στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κώστα Χατζηδάκη. Με τους επιπλέον πόρους μπορεί να γίνει δυνατή η κάλυψη όλων των παιδιών που πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν σε αυτές τις δομές και είχαν καταθέσει οι γονείς τους αίτηση. Με τη μέχρι τώρα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ καλύπτονται μόνο 60.000 παιδιά από τα 91.153 που δικαιούνται.

Της απάντησης του Γ. Μιχελάκη, σύμφωνα με την Καθημερινή, είχε προηγηθεί επιστολή του κ. Ασκούνη προς τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, η οποία κοινοποιήθηκε προς τον υπουργό Εσωτερικών, με την οποία ζητούσε την επιπλέον χρηματοδότηση. Ο κ. Μιχελάκης ενημερώνει ότι ήδη έχει επισημάνει στον υπουργό κ. Χατζηδάκη ότι πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια για την πράξη «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» κατά 75 εκατ. ευρώ, «με στόχο την κάλυψη των αυξημένων κοινωνικών αναγκών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης». «Υπό το πρίσμα αυτό το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για αναζήτηση πόρων, προκειμένου να μην αποκλειστούν από τις πολύτιμες υπηρεσίες του παραπάνω προγράμματος παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν σε αυτές τις δομές», σημειώνει ο κ. Μιχελάκης. Αναμένεται η τοποθέτηση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Όλα έτοιμα για τις προσλήψεις στους ΟΤΑ - Πόσους προσλαμβάνει κάθε Δήμος

Οι ειδικότητες της πληροφορικής, διοικητικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, βρεφοκόμοι ειδικής αγωγής, ψυχολόγοι και γενικών καθηκόντων, συγκεντρώνουν μεταξύ πολλών άλλων, τη μεγαλύτερη ζήτηση στον κατάλογο των 40.000 εποχικών προσλήψεων πεντάμηνης διάρκειας, που θα γίνουν το Σεπτέμβρη μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε Δήμους και ΟΤΑ.

Οι περισσότερες θέσεις του προγράμματος, κατανέμονται σε Αθήνα, 1.865 και Θεσσαλονίκη, 1.010.

Ακολουθούν ο Δήμος Πάτρας με 845, Ρόδος 674, Κέρκυρας με 694, Ηρακλείου Κρήτης με 688 Λάρισας με 607, Ιωαννίνων 599, Λέσβου με 566, Βόλου με 538, Πειραιά με 455, Χανίων με 457, Κοζάνης, 462, Χαλκίδας με 434, Περιστέρι με 385,  Αγρινόυ 365, Λαμίας 353, Κορδελιό – Εύοσμος με 314, Παύλου Μελά 307, Τρικκαίας 302, Αλεξανδρούπολης 296, Εορδαίας, 296, Αχαρνών 296, καβάλας 286, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Καλαμαριάς 284, Καλλιθέας 278, Κομοτηνής, 269 Κατερίνης 267, ,Ζακύνθου 266, Ξάνθης 262, Νέαπολη – Συκεών 260, Κερατσινίου – Δραπετσώνας 253, Ρεθύμνου, 247, Γλυφάδας 242, Δράμας 238, Σερρών 238, Κεφαλλονιάς, 234, Καστοριάς 233, Άρτας 230, Πυλαίας – Χορτιάτη 220.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι, νέοι άνεργοι, μακροχρόνια άνεργοι, βραχυχρόνια άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας πλέον ή μέλη οικογενειών χωρίς κανέναν εργαζόμενο, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του ΟΑΕΔ.

Λύση για τους παιδικούς σταθμούς πριν την 1η Σεπτεμβρίου ζητάει η ΚΕΔΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 31.153 παιδιά θα μείνουν εκτός του προγράμματος, γιατί δεν επαρκούν οι πόροι

Τη δική της πρόταση, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το μείζον θέμα με τους παιδικούς σταθμούς που απασχολεί χιλιάδες οικογένειες, προτείνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Σημειώνει, μάλιστα, ότι η όποια λύση θα πρέπει να βρεθεί πριν την 1η Σεπτεμβρίου, όταν και θα ανοίξουν οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ- ΜΕΑ.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης προτείνει να αντληθούν και να αξιοποιηθούν αδιάθετοι πόροι από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι Κοινωνικές Δομές Παιδικής Φροντίδας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην επιστολή, συνολικά 91.153 παιδιά πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στις δομές τη νέα σχολική περίοδο. Ωστόσο η υπάρχουσα χρηματοδότηση των 150 εκατομμυρίων ευρώ επαρκεί για την κάλυψη των 2/3 των αιτήσεων, δηλαδή 60.000 θέσεις. Προκειμένου να καλυφθούν τα επιπλέον 31.153 παιδιά που αν και πληρούν τις προϋποθέσεις μένουν εκτός του προγράμματος, ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του προγράμματος πρέπει να διαμορφωθεί στα 225 εκατομμύρια ευρώ.

Ενισχύονται οι δήμοι της χώρας

Με το ποσό των 17.822.916 ευρώ ενισχύει τους δικαιούχους δήμους της χώρας το υπουργείο Εσωτερικών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), έναντι του συνολικού ποσού της δόσης έτους 2013, στο πλαίσιο της εξόφλησης των πάσης φύσεως οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς αυτούς.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, το ποσό αυτό διατίθεται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, καθώς και δραστηριοτήτων- έργων των δήμων της χώρας.

Επίσης, σημειώνεται ότι από το συνολικό ποσό θα παρακρατηθούν 2.744.398 ευρώ από τους υπόχρεους δήμους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και την υπό έκδοση ΚΥΑ περί συμψηφισμού οφειλών τους προς το ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακόμη, θα παρακρατηθεί ποσό 6.258.868 ευρώ από τους υπόχρεους δήμους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 281 Α’ του ν. 3852/2010, ως ισχύει, σύμφωνα με τις παρ. 7 και 5β του ίδιου άρθρου, και θα κατατεθεί στο λογαριασμό του Προγράμματος «Αυτοδιοίκηση- Κοινωνική Συνοχή-Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ)».

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Μητσοτάκης: Σειρά έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Για μεταρρύθμιση που είχε σχεδιαστεί πριν από χρόνια αλλά δεν υλοποιήθηκε λόγω των αντιδράσεων και του φόβου για το πολιτικό κόστος έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην κινητικότητα στο Δημόσιο και την αξιολόγηση στο χώρο της Υγείας. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε στην επόμενη φάση-μετά το Σεπτέμβριο-πρέπει να ολοκληρωθείη αξιολόγηση δομών, ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

"Εάν η αξιολόγηση των υπαλλήλων γίνει σωστά και γρήγορα, δεν θα χρειαστούν άλλες παρεμβάσεις" είπε στο ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ σχολίασε ότι θα μπορούσε να υπάρξει διαδημοτική κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων.

Αναφερόμενος στο χώρο της Υγείας, επανέλαβε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση αλλά ορισμένα νοσοκομεία θα αλλάξουν χαρακτήρα και ένα κομμάτι του προσωπικού τους θα μετακινηθεί σε άλλα νοσοκομεία. Η πρώτη φάση αφορά -όπως ανέφερε-μετακινήσεις κυρίως διοικητικού προσωπικού εντός της Αττικής, το οποίο θα μπει σε διαθεσιμότητα για το ελάχιστο χρονικό διάστημα δηλαδή από 15 μέρες έως 1 μήνα.

Ερωτηθείς για τον ακριβή αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα οδηγηθούν σε οριστική έξοδο είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει αλλά δήλωσε ότι η κινητικότητα αφορά το 4% του συνόλου των εργαζομένων. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα προσληφθούν εφεξής η μονιμότητα είναι κατοχυρωμένη ωστόσο είπε ότι κατά τη γνώμη του, στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, θα έπρεπε να τεθεί θέμα αλλαγής της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και αντικατάστασής της με άλλα κριτήρια όπως η αξιολόγηση.

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Μιχελάκης: «Αξιολόγηση στους δήμους, αλλιώς οριζόντιες περικοπές»

Με βάση τον αριθμό των κατοίκων κάθε δήμου και τα τοπικά χαρακτηριστικά του, δηλαδή αν ένας δήμος είναι νησιωτικός, ορεινός ή αστικός, θα διαμορφωθούν και τα ιδιαιτερα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογηθούν οι δομές των ΟΤΑ, ενώ με βάση το έργο που παράγεται σε κάθε υπηρεσία των δήμων και τα κενά που υπάρχουν θα υπολογιστούν οι «πλεονάζοντες» και θα εκτιμηθεί πόσοι υπάλληλοι πρέπει να μείνουν και πόσοι να φύγουν.

Αυτό είναι σχηματικά το «όραμα» για την αξιολόγηση των δομών των δήμων και του προσωπικού που έδωσε χθες μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε».

Ο κ. Μιχελάκης είπε ότι η αξιολόγηση πρέπει να γίνει όχι επειδή κάποιοι μας το ζητούν, αλλά γιατί πρέπει να γίνει και ότι έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο δήμου με ιδανικές δομές και μετά να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση. Να δούμε πόσο προσωπικό χρειάζεται για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Οι δήμαρχοι έχουν καταλάβει ότι αυτό πρέπει να γίνει και η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί».

Ειδικά για το χαρακτήρα που πρέπει να έχει η αξιολόγηση, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι αξιολόγηση δεν είναι αυτό που λένε κάποιες πολιτικές δυνάμεις, να κρατήσουμε όλους τους υπαλλήλους στις θέσεις τους και να προσλάβουμε και άλλους και υπογράμμισε ότι αν τελικά δεν γίνει αξιολόγηση των δομών τον ερχόμενο Δεκέμβρη, θα ξαναφτάσουμε σε οριζόντιες περικοπές όχι μόνον στους ΟΤΑ, αλλά και στο Δημόσιο.

Ο κ. Μιχελάκης επανέλαβε ακόμα μία φορά την προσωπική του θέση ότι οι οριζόντιες περικοπές είναι άδικες. «Το ζήτημα είναι, είπε, για να μη φθάνουμε σε οριζόντιες περικοπές, να κάνουμε αξιολόγηση. Να δούμε για παράδειγμα σε ποιες υπηρεσίες μέσα σε ένα δήμο υπάρχει υπερστελέχωση και πού υποστελέχωση, ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε προσωπικό από τη μία υπηρεσία στην άλλη».

Ακόμα, δήλωσε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι φτάσαμε σε οριζόντιες περικοπές γιατί δεν έγινε στο παρελθόν αυτό που γίνεται τώρα, ερωτώμενος όμως αν αυτό αποτελεί αιχμή στο πρόσωπο του τέως υπουργού Αντώνη Μανιτάκη απάντησε ότι δεν πρόκειται να κάνει τον εισαγγελέα μοιράζοντας κατηγορίες δεξιά και αριστερά, καθώς λίγο ενδιαφέρει τους πολίτες τι έγινε πριν και ότι η συνεισφορά της ΔΗΜΑΡ στην τρικομματική κυβέρνηση ήταν πολύ σημαντική, για αυτό έπρεπε να είχε παραμείνει.

Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι ο ίδιος έχει κληθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κι αυτό θα προσπαθήσει να κάνει πράξη και ότι «τώρα η κυβέρνηση αυτή πρέπει να τρέξει γρήγορα, για να ολοκληρώσει το έργο το οποίο έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας».

Ε. ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ / enet.gr

Τα 16 σημεία αξιολόγησης των δομών των Δήμων


Στα «χέρια» του Υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται η Πρόταση «16 σημείων» των Ομάδων Αξιολόγησης και Αναδιοργάνωσης Δομών των Ο.Τ.Α., βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθεί... η αξιολόγηση και αναδιοργάνωση των ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα,

1) Συγχώνευση δύο ή περισσότερων Μονάδων που ασκούν συναφείς δραστηριότητες.

2) Κατάργηση μιας Μονάδας που λειτουργεί εκτός δήμου με τη μορφή Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ., ή Δημοτικής Επιχείρησης και μεταφορά των αρμοδιοτήτων σε Μονάδα εντός δήμου ή και το αντίθετο, δηλαδή κατάργηση Οργανικής Μονάδας Δήμου και μεταφορά αρμοδιοτήτων της σε οργάνωση δομής, εκτός δήμου.

3) Επιλογή Υπηρεσιών που υλοποιούν βασικές πολιτικές Δήμου, στελέχωση και ενίσχυσή τους με προσωπικό και αντίστοιχα κατάργηση ή μείωση Μονάδων που δεν ασκούν βασικές πολιτικές και μεταφορά του προσωπικού στις πρώτες.

4) Εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού.

5) Εκπαίδευση και ανάπτυξη προσωπικού, ώστε να αντεπεξέλθει σε αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες.

6) Άρση όλων των αποσπάσεων και επιστροφή των αποσπασμένων στους δήμους.

7) Συγχώνευση Οργανικών Μονάδων, προκειμένου να επιτευχθούν «οικονομίες κλίμακος».

8) Περιορισμός θέσεων συμβούλων και ειδικών συνεργατών.

9) Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας.

10) Αξιοποίηση εργαλείων διοίκησης ολικής ποιότητας - τακτική αξιολόγηση, βελτίωση του τρόπου λειτουργίας και οργάνωσης.

11) Εφαρμογή συστημάτων διοίκησης, μέσω στόχων και διοίκησης απόδοσης.

12) Συστέγαση των Υπηρεσιών των δήμων σε ένα - ενιαίο κτήριο.

13) Συνέργειες μεταξύ των Δομών του Δήμου για συμπληρωματική παροχή υπηρεσιών.

14) Δημιουργία πιο ευέλικτων Δομών, με αξιοποίηση ομάδων εργασίας από διαφορετικές Διευθύνσεις.

15) Συνεργασία με άλλους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.

16) Δημιουργία δικτύων πολιτικής.
epoli.gr

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Μιχελάκης: Διαφορετικά τα κριτήρια αξιολόγησης ανά δήμο

Για τον τρόπο και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η αξιολόγηση στους δήμους μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος παράλληλα πως «η αξιολόγηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια».

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα μοντέλο δήμου με ιδανικές δομές και εν συνεχεία να γίνει η αξιολόγηση, προκειμένου να διαπιστωθεί ο αριθμός του προσωπικού που χρειάζεται στις υπηρεσίες του κάθε δήμου και ανέφερε μερικά από τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία θα γίνει η αξιολόγηση.

Οπως τόνισε, «ένα κριτήριο μπορεί να είναι το πληθυσμιακό, το παραγόμενο έργο της κάθε υπηρεσίας, πόσοι υπάλληλοι χρειάζονται για να φέρουν σε πέρας το έργο μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό δεν μπορούν να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια σε όλους τους δήμους, καθώς όπως σημείωσε «ένας νησιωτικός δήμος δεν έχει τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια προβλήματα που έχει ένας αστικός δήμος ή ένας ορεινός δήμος».

Τέλος, ο κ. Μιχελάκης υπογράμμισε πως «εάν δεν γίνει καταγραφή ώστε να δούμε τις ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν, κανείς δεν μπορεί να πει πόσοι θα φύγουν ή πόσοι θα μείνουν».

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Συνάντηση Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Ανάπτυξης για τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ

Συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είχαν σήμερα οι 13 Περιφερειάρχες στο πλαίσιο των επαφών ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κατ’αρχήν στην προετοιμασία για τη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Παράλληλα συζητήθηκαν και μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως η ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η πάταξη του παρεμπορίου, οι έλεγχοι των λαϊκών αγορών και ο καθορισμός του ωραρίου των Κυριακών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ιωάννης Σγουρός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Σήμερα έγινε το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τη συνοχή και το αποτέλεσμα που πρέπει να έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα και για το απερχόμενο ΕΣΠΑ 2007-2013 και για το νέο πρόγραμμα 2014-2020.

Είχαμε με την ηγεσία του Υπουργείου μια γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση για πολλά θέματα όπως είπε και ο κ. Υπουργός με ένα κοινό στόχο: να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην αναπτυξιακή προσπάθεια που έχει ανάγκη η χώρα.

Συμφωνήσαμε και οι 13 Περιφερειάρχες να έχουμε ενεργότερο ρόλο στην αγορά, δηλαδή στην πραγματική οικονομία. Το νέο ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων μικρών και μεγάλων, η πάταξη του παραεμπορίου, έλεγχος λαϊκών αγορών, ωράριο τις Κυριακές, όλα αυτά ήταν μια σειρά από τα θέματα που μας απασχόλησαν επί τρεις ώρες.

Και συμφωνήσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αρχίσει να κινείται η αγορά και να έρθουν νέες θέσεις εργασίας. Η ανεργία είναι ο κοινός μας εχθρός και μαζί θα τον πολεμήσουμε. Οι 13 Περιφερειάρχες είμαστε εδώ έτοιμοι να δώσουμε προοπτική στους πολίτες, αρκεί η Κυβέρνηση να μας λύσει τα χέρια. Το ζητάμε διαρκώς, γιατί εμείς φέρνουμε αποτελέσματα.

Και θέλω να πω και κάτι άλλο. Εμείς, και οι 13 Περιφέρειες εφαρμόζουμε μια επιθετική πολιτική στο απερχόμενο ΕΣΠΑ δηλαδή το πακέτο ’07-’13. Γιατί αν μέχρι το τέλος του ’13 δεν πιάσουμε και τους μνημονιακούς και τους ουσιαστικούς στόχους, τότε θα έχουμε προβλήματα στο νέο ΣΕΣ που αρχίζει, το νέο δηλαδή ΕΣΠΑ για να καταλαβαίνει ο κόσμος, τα κοινοτικά κονδύλια 2014-2020. Δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη του παρελθόντος, όπου με τραγελαφικές καταστάσεις, με μια σειρά από αλλαγές Κυβερνήσεων μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού.
Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να πέσουμε στον γκρεμό, απεναντίας θα συνεργαστούμε και συνεργαζόμαστε ήδη με το Υπουργείο Ανάπτυξης και αυτά τα οποία είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Χατζηδάκης, είναι ειλικρινή. Ό,τι είπε μέσα, είπε και έξω. Και εμείς ό,τι λέμε μέσα, τα λέμε και έξω.

Άρα πρέπει από κοινού όλοι μαζί να αποκτήσουμε μεγαλύτερο ποσοστό συνοχής, για να φέρουμε τα αποτελέσματα που δεν είναι άλλο, στο να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη θέση για τα θέματα της ανεργίας.

Δεν είναι δυνατό σήμερα να μιλάμε, να μιλάμε και να μιλάμε. Εδώ πρέπει να γίνουν έργα και τα έργα είναι μέσω των κοινοτικών κονδυλίων και με τη βοήθεια της κεντρικής Διοίκησης όλων των Υπουργείων. Μην κοιτάτε εδώ που λέμε σωστά λόγια, υπάρχουν κι άλλα Υπουργεία, από τα οποία έχουμε πάρα πολλά παράπονα και γι” αυτό ζητήσαμε τη συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό, για να του ξεκαθαρίσουμε ένα προς ένα όλα τα Υπουργεία, γιατί η απορροφητικότητα είναι κοινό μας σημείο. Δεν υπάρχει ο ένας από εδώ και ο άλλος από εκεί.

Αυτή είναι η κατάσταση και επίσης αυτό το οποίο κλείνοντας θέλω να πω είναι ότι το κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να χτυπήσει την γραφειοκρατία και όσο το δυνατό να φέρει καλύτερα αποτελέσματα».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε:
«Μας αρέσει δεν μας αρέσει, πρέπει όλοι να το πάρουμε χαμπάρι ότι ανάπτυξη χωρίς τις Περιφέρειες, δεν γίνεται. Επομένως εμείς ως Κυβέρνηση πρέπει να τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους και εκείνοι πρέπει πράγματι να την κάνουν. Αυτό είναι το νομοθετικό πλαίσιο, αυτό είναι το διοικητικό μοντέλο της χώρας.
Μιλήσαμε λοιπόν για μια σειρά από θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της Ελλάδας σε αυτή την κρίσιμη φάση. Το θέμα του Νόμου 3982 για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας και τα τεχνικά επαγγέλματα: θέλουμε προτού περάσουμε στην επόμενη φάση της απλούστευσης των αδειοδοτήσεων, να κλείσουμε όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε αυτό το μέτωπο και μιλήσαμε για την ανάγκη οι Υπηρεσίες των Περιφερειών να εναρμονιστούν προς το πνεύμα και το γράμμα του νόμου.

Παράδειγμα, προβλέπεται η άπρακτη προθεσμία σε περίπτωση που μια Υπηρεσία δεν έχει απαντήσει έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση μιας επιχείρησης. Ακόμη δεν έχει γίνει κατανοητό σε κάποιους υπαλλήλους και συμφωνήσαμε να υπάρξει ειδική συνάντηση και γι” αυτό το θέμα και για άλλα θέματα που αφορούν στο Νόμο 3982, με τους Γενικούς Διευθυντές των Περιφερειών, έτσι ώστε να έχουμε άμεσα και ορατά αποτελέσματα.

Μιλήσαμε για το θέμα του παραεμπορίου, που επίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλη την Ελλάδα. Και εδώ το κλειδί είναι να ενεργοποιηθεί ο θεσμός του Συντονιστή σε κάθε Περιφέρεια, ενός ανθρώπου που να “πονάει” για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, έτσι ώστε να έχουμε κι εδώ καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που έχουμε μέχρι σήμερα.

Κάποιες Περιφέρειες είναι πιο μπροστά από κάποιες άλλες στο συγκεκριμένο ζήτημα και αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο, ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες γι” αυτούς που είναι πίσω. Πρέπει κι εκείνοι να προχωρήσουν και να κάνουν ό,τι έκαναν οι υπόλοιπες Περιφέρειες.

Μιλήσαμε για το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, όπου απαιτείται απόφαση του τοπικού Αντιπεριφερειάρχη σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα μέσα σε τρεις μήνες. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να εκδοθεί. Κάθε Αντιπεριφερειάρχης θα κάνει αυτό το οποίο νομίζει. Η Κυβέρνηση έχει τις απόψεις της, το Υπουργείο έχει τις απόψεις του, έχουμε δείξει με συγκεκριμένα παραδείγματα τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, θεωρούμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει πίσω, αλλά στο τέλος της ημέρας κάθε Αντιπεριφερειάρχης θα αποφασίσει με βάση αυτό που θεωρεί τοπικό συμφέρον. Συμφέρον όχι μόνο μιας επαγγελματικής ομάδας, συμφέρον του τόπου.

Και μιλήσαμε φυσικά και για τον προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ στο οποίο θέλουμε οι Περιφέρειες να έχουν πιο ουσιαστικό ρόλο και πιο μεγάλο μερίδιο. Θέλουμε να μην είναι ένα ακόμη ΕΣΠΑ, αλλά ένα ΕΣΠΑ με καινοτομίες, με προστιθέμενη αξία και πραγματικά έντονη περιφερειακή διάσταση, με πολυταμειακά προγράμματα για τις Περιφέρειες.

Νομίζω πως σε γενικές γραμμές είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τις Περιφέρειες και για το θέμα του ΕΣΠΑ και συνολικότερα και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία. Άλλωστε βρισκόμαστε κάθε ένα – δυο μήνες, θα βρεθούμε πριν το τέλος Αυγούστου και πάλι για το θέμα του ΕΣΠΑ γιατί η Κυβέρνηση θα υποβάλλει τις τελικές της προτάσεις ως προς το ευρύτερο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Θα ξαναβρεθούμε λοιπόν για να ξανασυζητήσουμε. Θέλουμε οι Περιφέρειες να αισθάνονται το Υπουργείο Ανάπτυξης σύμμαχό τους στη δύσκολη προσπάθεια που όλοι καταβάλλουμε να περάσουμε από τη σημερινή κατάσταση της ύφεσης και της κρίσης, σε μια πιο αισιόδοξη πραγματικότητα».

Υπεγράφη η τακτική επιχορήγηση των δήμων

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία κατανέμει, από το λογαριασμό του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το ποσό των 104.540.474,12 ευρώ στους δικαιούχους δήμους της χώρας ως τακτική επιχορήγηση για το μήνα Ιούλιο.

Το παραπάνω ποσό προορίζεται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και λοιπών γενικών δαπανών των δήμων και κατά προτεραιότητα δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού τους.

Αποτελεί την δόση μηνός Ιουλίου, των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του 2013.

Στο στόχαστρο οι Δήμοι και για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας

Με αγωνιώδεις ρυθμούς συνεχίζουν στην κυβέρνηση την αναζήτηση εργαζομένων από το Δημόσιο που θα κριθούν πλεονάζοντες και θα συμπληρώσουν τις δεξαμενές των 12.500 προς αποχώρηση – μετακίνηση υπαλλήλων που θα συμπληρώσουν το 2ο κύμα της διαθεσιμότητας. Με τους υπουργούς να τονίζουν πως δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, αλλά μετακινήσεις στους τομείς ευθύνης τους, το βάρος φαίνεται να πέφτει στους Δήμους.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λοιπόν θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγηση των εργαζομένων, όπως δήλωσε την Τρίτη και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης προκειμένου να προχωρήσει στοχευμένα η κινητικότητα, αφού δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες οριζόντιες περικοπές στους δήμους.

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους πάντως είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι καθώς βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου για αποχώρηση από το Δημόσιο, αφού σύμφωνα με τα κριτήρια υπαγωγής στη διαθεσιμότητα που ανακοίνωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην κατηγορία χαμηλών προσόντων - πρόκειται για υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - οι οποίοι λαμβάνουν μικρότερη μοριοδότηση.

Από την άλλη βέβαια οι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων δεν θα δουν όλοι την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο, αφού πολλοί από αυτούς θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, όπου οι ειδικότητες τους είναι απαραίτητες.

Οι υπουργοί λένε «όχι» στις απολύσεις και «ναι» στις μετακινήσεις

Την Τρίτη Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως αν γίνουν απολύσεις στου υπαλλήλους από τον τομέα της Υγείας που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τότε εκείνος θα παραιτηθεί και επεσήμανε μάλιστα πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίας. Οι μόνοι που θα απομακρυνθούν θα είναι όσοι έχουν πειθαρχικά παραπτώματα και όσοι είχαν προσληφθεί προσκομίζοντας πλαστά δικαιολογητικά.

Από την άλλη ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κλεδίκογλου μιλώντας στο Μega είπε: «Βγάλαμε 2.000 σε διαθεσιμότητα έχοντας ένα σχεδιασμό στο μυαλό μας. Οι 1.330 θα απορροφηθούν από το υπουργείο Υγείας. Άλλοι 300 βρεφονηπιοκόμοι και από τους υπόλοιπους θα πάρουμε ωρομίσθιους στα μεταλυκιακά ΙΕΚ. Δεν θα απολυθεί σχεδόν κανένας από τους 2.000 εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα».

Και πρόσθεσε ότι στο επόμενο στάδιο της διαθεσιμότητας θα ενταχθούν κάποιοι από τους 2.000 διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ.

Εκδίκαση εξπρές για εκκρεμείς υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων

Σε μία προσπάθεια να προχωρήσει η κινητικότητα εντείνονται οι ρυθμοί για τον προσδιορισμό των υποθέσεων συμβασιούχων, οι οποίοι παραμένουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και στους ΟΤΑ, με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα και θα γίνουν εκδικάσεις εξπρές.

Οπως αναφέρει και το real.gr με τις νέες διατάξεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου τα δικαστήρια της χώρας έως τις αρχές του Νοεμβρίου να έχουν εκδικάσει όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων «για την προσωρινή ρύθμιση κατάστασης επί διαφορών για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για την οποία έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή» και αγωγές «για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, η πραγματική απασχόληση του οποίου έχει ως ασφαλιστικό μέτρο».

Έτσι, υποθέσεις που θα συζητούνταν το 2014 και το 2015 προσδιορίζονται πλέον για το 2013 με αποτέλεσμα έως το τέλος του έτους να έχει ξεκαθαριστεί το ποιοι θα παραμείνουν και ποιοι θα εγκαταλείψουν τις εργασίες τους.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των συμβασιούχων, που εργάζονται στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές, ξεπερνά τους 6.000 υπαλλήλους. Από αυτούς οι 3.500 απασχολούνται σε Δήμους της χώρας.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Γ. Μιχελάκης στο MEGA: Δεν θα υπάρξουν άλλες οριζόντιες περικοπές στους δήμους

Διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν ξανά οριζόντιες περικοπές στους δήμους έδωσε μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA" ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

"Από εδώ και στο εξής οριζόντιες περικοπές στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα υπάρξουν", είπε χαρακτηριστικά.

"Όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, αυτές οι οριζόντιες περικοπές που αν θέλετε κάθε οριζόντια περικοπή είναι άδικη" είπε και έκανε λόγο για "μια διαδικασία που έπρεπε να είχε ξεκινήσει από πέρυσι τον χειμώνα, δεν είχαμε φθάσει σήμερα και δεν την είχαμε ολοκληρώσει".

Ο κ. Μιχελάκης στάθηκε επίσης στην σημασία που έχει "να προχωρήσει η αξιολόγηση στους δήμους, δηλαδή να προχωρήσει η αξιολόγηση στις δομές των δήμων και στο προσωπικό".

Όπως είπε χαρακτηριστικά, "έχουμε υπηρεσίες που είναι υπερστελεχωμένες και υπηρεσίες που είναι υποστελεχωμένες στους ίδιους δήμους".

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Εντολή για στενό ζωνάρι στους δήμους

Από Σταϊκούρα - Μιχελάκη

Οδηγίες για εφαρμογή περιοριστικής πολιτικής δαπανών το 2014 ενόψει της κατάρτισης των προϋπολογισμών τους, δίνουν με κοινή υπουργική απόφαση προς τους δήμους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υπουργός Εσωτερικών Ιω. Μιχελάκης.

Στην απόφαση, μεταξύ άλλων, αναφέρονται συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών στις οποίες συνίσταται προ τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν σε εξοικονομήσεις σε σχέση με φέτος. Μεταξύ αυτών είναι:

- Οι δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού, οι οποίες πρέπει να αποβλέπουν στην αντιμετώπιση των εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών και να εγκρίνονται, αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αξιοποίησής του εντός του ωραρίου εργασίας.

- Οι δαπάνες υπηρεσιακών μετακινήσεων, προμηθειών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κ.ο.κ.


- Οι πάσης φύσεως προαιρετικές δαπάνες που αφορούν μεταξύ άλλων επιχορηγήσεις προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, βοηθήματα σε οικονομικά αδυνάτους.

Όπως αναφέρεται, οι δαπάνες αυτές πρέπει να περιορισθούν στις απολύτως αναγκαίες και επιβεβλημένες.

Τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων ζητούν οι περιφερειάρχες

Αποκέντρωση της διαχείρισης των κοινοτικών πόρων ζητάει η Ενωση Περιφερειών (ΕΝΠΕ). Σε χθεσινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός τον καλεί να παρέμβει ώστε να περάσουν στις 13 περιφέρειες και τα αντίστοιχα επιχειρησιακά προγράμματα οι χρηματοδοτήσεις από όλα τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων.

Να δηλώσουν δήμοι και περιφέρειες έως το τέλος Αυγούστου από ένα ώριμο αναπτυξιακό έργο που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια, ζήτησε στο μεταξύ χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Γ. Μιχελάκης: «Δημιουργήστε θέσεις εργασίας μέσω Προγραμμάτων»


Την επίσπευση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης Κοινοτικών Πόρων, με στόχο τη...δημιουργία έργων υποδομής σε όλη τη χώρα, που θα ωφελήσουν τις τοπικές κοινωνίες και θα συμβάλουν στην τόνωση της Απασχόλησης, ζητά ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, από όλες τις Περιφέρειες και όλους τους Δήμους της Χώρας.

Με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της ΕΝ.Π.Ε., Ιωάννη Σγουρό και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, ο Υπουργός Εσωτερικών τους καλεί να συνδράμουν στην προώθηση αναπτυξιακών έργων, που μπορεί να ολοκληρωθούν με Ευρωπαϊκά κονδύλια της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου.

«Στείλτε μου από ένα "ώριμο έργο" έως και το τέλος Αυγούστου»

Ζητά, συγκεκριμένα, να επιλέξουν από ένα και μόνον «ώριμο» έργο αναπτυξιακού χαρακτήρα, το σημαντικότερο για κάθε περιοχή, με σύντομη περιγραφή του και να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι και την Παρασκευή 30.08.2013.

Για την πρωτοβουλία αυτή, ο Υπουργός Εσωτερικών προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η ανάπτυξη αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης για την ανάκαμψη της Οικονομίας. Γι’ αυτό το λόγο ζήτησα, με επιστολή μου τόσο προς τον Πρόεδρο της ΕΝ.Π.Ε. κ. Ι. Σγουρό όσο και από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Κ. Ασκούνη, να στείλουν έγγραφο σε όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους, προκειμένου να επιλεγεί ένα έργο το οποίο άμεσα μπορεί να υλοποιηθεί.

Με αυτόν τον τρόπο ωφελούνται οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και -το πιο σημαντικό- δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας που έχει τόσο ανάγκη η χώρα.

Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας μπορούν και πρέπει να συμμετάσχουν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...