Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: Όλοι το Σάββατο 5/10 στο συλλαλητήριο στις 11.00 στην Ομόνοια


Συνάδελφοι – συναδέλφισσες.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ μας απευθύνει κάλεσμα ξεσηκωμού! Καθημερινά όλοι βιώνουμε τις συνέπειες της κρίσης στις ζωές μας.


Τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται από την κυβέρνηση δεν έχουν τελειωμό. Ετοιμάζουν και νέο ασφαλιστικό, με μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, στο εφάπαξ, επιπλέον μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Ήδη στον κλάδο έχουμε 2234 σχολικούς φύλακες και 3500 δημοτικοί αστυνομικοί, που είναι σε διαθεσιμότητα ενώ ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κλάδου θ' ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, δηλαδή από τον Οκτώβρη έως το τέλος του χρόνου, που άλλες 12.500 χιλιάδες εργαζόμενοι θα βγουν σε διαθεσιμότητα.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση μια λύση υπάρχει: Ο καθημερινός αγώνας και η συσπείρωση στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ, η πίστη στο δίκιο μας, για να μην περάσουν τα σχέδια τους.

Οι μάχες που έχουμε δώσει μέχρι σήμερα δεν πήγαν χαμένες! Έβαλαν εμπόδια, καθυστέρησαν τα κυβερνητικά μέτρα. Καθημερινά πιέζουμε, δυσκολεύουμε την υλοποίηση των αντεργατικών σχεδιασμών. Έχουμε αποκτήσει σημαντική πείρα, για να δώσουμε τη συνέχεια που πρέπει!

Κανένας μόνος του! Κανείς δεν μπορεί να πει ότι θα τη γλυτώσει, είμαστε όλοι μπροστά σε μία κατάσταση αναμονής να έρθει και η σειρά μας για απόλυση! Να μην το επιτρέψουμε, να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι. Να πάρουμε την οργάνωση της πάλης στα χέρια μας, για αγώνες που συσπειρώνουν και κινητοποιούν τους εργαζόμενους και δεν οδηγούν στον εκφυλισμό, την απογοήτευση και τη μοιρολατρία παραμερίζοντας αυτές τις δυνάμεις που αποπροσανατολίζουν και ταυτόχρονα εκφυλίζουν τους αγώνες μας.

Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας, με καλύτερη οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, με τη συμμετοχή όλων των εργαζόμενων, με μεγαλύτερη συσπείρωση στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ μας.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ καλεί όλους τους συνάδελφους στους Δήμους και την Περιφέρεια να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο δίνοντας αγωνιστικό ραντεβού το Σάββατο 5 Οκτώβρη στις 11:00 στην Ομόνοια. Να βουλιάζουμε τους δρόμους της Αθήνας .

H Διοίκηση του Συνδικάτου

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Γρηγοράκος: «Ξεχωριστή εκλογή δημάρχου από δημοτικούς συμβούλους»

Αποσύνδεση της εκλογής δημάρχου από την εκλογή δημοτικών συμβούλων πρότεινε, σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, από το βήμα ημερίδας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για την αξιολόγηση των δομών των ΟΤΑ.


"Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια πρώτη ευκαιρία" τόνισε, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών διατυπώνει τη σχετική εκλογική πρόταση, για την οποία αναμένονται οι θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

"Οι δημότες θα πρέπει να μπορούν να εκλέξουν δημοτικούς συμβούλους ανεξάρτητα από τον δήμαρχο. Οι πλειοψηφίες πρέπει να διαμορφώνονται στη βάση προγραμμάτων που αποβλέπουν στην εμπέδωση ευρύτερων συνεργασιών" είπε και εκτίμησε ότι, στα επόμενα χρόνια, στην Ελλάδα και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας.

"Η πλειοψηφία σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να είναι στατική, γιατί έτσι το θέλει ο δήμαρχος, μία ομάδα, ένα κόμμα, ένας συνδυασμός. Οι Δήμοι δεν θα αποσταθεροποιηθούν από αυτό αλλά από την παντοδυναμία του δημάρχου. Το μοντέλο που προτείνεται έχει και ένα άλλο θετικό στοιχείο: επιτρέπει και επιβάλλει συνεργασίες που είναι απαραίτητες για αλλαγές σε μια σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση, αποτρέποντας σε μεγάλο βαθμό τις τακτικές του λαϊκισμού, των πελατειακών σχέσεων που μέχρι τώρα προσανατόλιζαν τον εκάστοτε δήμαρχο στη λογική της εξυπηρέτησης του δημότη - πελάτη, εμποδίζοντάς τον να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα προβλήματα της κοινωνίας" πρόσθεσε ο κ. Γρηγοράκος.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό εκλογής δημάρχου είπε ότι μπορούν να διατυπωθούν πολλές προτάσεις. "Το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή. Η ΚΕΔΕ έχει αναλάβει να μας φέρει την εισήγησή της. Κάθε πρόταση θα έχει και τη δική της αλήθεια. Κύριο θέμα, όμως, είναι η αποσύνδεση της εκλογής δημάρχου από την εκλογή δημοτικών συμβούλων" σημείωσε.

Πρόσθεσε, δε, ότι θα πρέπει να γίνει σχετικός διάλογος χωρίς δογματισμούς και αντιπαλότητες, διευκρινίζοντας ότι με την τοποθέτησή του θέτει συνολικά το πολιτικό ζήτημα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αξιολόγησης του πολιτικού συστήματος της χώρας, των Περιφερειών και των Δήμων και αναβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για το ενδεχόμενο εκλογών σχολίασε: "Θα γίνουν κι εκλογές. Αν θέλουν κάποιοι που απειλούν να τις κάνουν τώρα, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης διαφώνησε με την πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, επισημαίνοντας: "Θέσατε ζήτημα για το εκλογικό σύστημα. Διαφωνούμε ριζικά και σ' αυτήν την κατεύθυνση κινείται ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ που απορρίπτει οποιαδήποτε εκδοχή αλλαγής του συστήματος σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν μπορεί να ανοίγει τέτοια συζήτηση μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές".

"Υπολειτουργούμε. Τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουμε κανένα δείγμα προσπάθειας των κυβερνώντων να αναβαθμίσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση" σημείωσε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, εκτιμώντας ότι η ανακίνηση του ζητήματος του εκλογικού νόμου αυτή τη στιγμή δεν συμβάλλει στην αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης. Δήλωσε, δε, ανοιχτός σ' έναν τέτοιο διάλογο που θα αφορά τις μεθεπόμενες εκλογές.

Για ριζική αλλαγή του τοπίου της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα έκανε λόγο, με αφορμή τις επισημάνσεις του κ. Γρηγοράκου, ο δήμαρχος Κασσάνδρας Βασίλης Παπαγιάννης και μίλησε για επιχειρούμενη κατάργηση του συστήματος που καθιέρωσε ο "Καλλικράτης" και στηρίζεται στις παρατάξεις.

Διακοπή λειτουργίας ΧΥΤΑ Φυλής την Παρασκευή 27/9/2013 εξαιτίας της παράνομης αθρόας εισόδου τρίτων


Κλειστός θα παραμείνει ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή, καθώς από τις πρώτες πρωινές ώρες δεκάδες άτομα έχουν εισέλθει παράνομα στον εργοταξιακό χώρο καθιστώντας αδύνατη την εκτέλεση των εργασιών υγειονομικής ταφής.

Ήδη με επιστολή του από χθες, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός είχε ενημερώσει τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως και την αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση για την κλιμάκωση του φαινομένου που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ.

«Έχουμε επισημάνει και έχουμε αναδείξει σε όλους τους τόνους τα προβλήματα που προκαλούνται κάθε μέρα στον ΧΥΤΑ από την είσοδο αυτών των ατόμων. Οι εργασίες της υγειονομικής ταφής δεν μπορούν να γίνουν υπό αυτές τις προϋποθέσεις. Δεν μπορούμε να παίζουμε κορώνα γράμματα ούτε την ασφάλεια των εργαζομένων μας, ούτε την υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων αυτών που ψάχνουν ανάμεσα στα σκουπίδια και δίπλα σε βαρέως τύπου μηχανήματα και απορριμματοφόρα. Θα θρηνήσουμε θύματα. Ο ΧΥΤΑ είναι δημόσιος χώρος και πρέπει να προστατευθεί η νομιμότητα και απρόσκοπτη λειτουργία του» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός.

Παρέμβαση Μιχελάκη για υπάλληλο του ΕΔΣΝΑ που διώκεται ποινικά

Εναντίον του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και εκβίαση κατ' εξακολούθηση


Σε αυτοδίκαιη αργία ζητά ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης να τεθεί υπάλληλος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής (ΕΔΣΝΑ), εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και εκβίαση κατ' εξακολούθηση.

Ο εν λόγω υπάλληλος συνεχίζει να εργάζεται στην Περιφέρεια Αττικής παρά το ότι έχει παραπεμφθεί αμετάκλητα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών (αρ. ΒΒ826/2013) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και τελεί υπό περιοριστικούς όρους.

Για το λόγο αυτό ο κ. Μιχελάκης απέστειλε επιστολή στον γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημήτρη Καλογερόπουλο, προκειμένου να ενημερώσει αρμοδίως τον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, αλλά και να διερευνήσει εάν η Περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

Σημειώνεται ότι τον συγκεκριμένο υπάλληλο έχει υποχρέωση να θέσει σε αυτοδίκαιη αργία ο κ. Σγουρός ως πειθαρχικός προϊστάμενος.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μιχελάκης παρέπεμψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών δύο ακόμη υπαλλήλους που εργάζονται στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες-αναφορές. Ο ένας υπάλληλος κατηγορείται για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος και ο δεύτερος αν και κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, ασκεί καθήκοντα οικονομικού διαχειριστή.

Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης παραθέτει τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων στην τοπική αυτοδιοίκηση


Δυστυχώς η αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των αλλεπάλληλων Μνημονίων. Ως εκ τούτου, θεωρώ απόλυτα σωστή την από νωρίς ενασχόληση μας με το θέμα της αυτοδιοίκησης, βάση και της...
απάντησης του Προέδρου Τσίπρα στη ΔΕΘ, με το χαρακτηριστικό, «κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε».


Συμφωνώ απόλυτα με τα χαρακτηριστικά που προσδιόρισε ο πρόεδρος Τσίπρας στη ΔΕΘ όσον αφορά τα πρόσωπα καθώς τόνισε, «θα στηρίξουμε πρόσωπα με κριτήριο την εντιμότητα, την ικανότητα, την ανιδιοτέλεια και βεβαίως την συμφωνία στις βασικές προγραμματικές θέσεις σε συνδυασμούς που θα χαρακτηρίζονται από ριζοσπαστική διάθεση και αγώνα για σύγκρουση με τις μνημονιακές πολιτικές. Στη βάση της προοδευτικής, ριζοσπαστικής, δημοκρατικής αλλά και πατριωτικής, εγώ θα έλεγα, προοπτικής για τον τόπο και για την τοπική κοινωνία». Όπως επίσης και με το θέμα των συμμαχιών όπως αυτό τέθηκε από τον πρόεδρο ο οποίος είπε: «το θέμα των συμμαχιών σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας μάλλον κάποιους άλλους πρέπει να αφορά περισσότερο από εμάς. Διότι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους και περιφέρειες θα είναι στο δεύτερο γύρο».

Είναι επίσης περισσότερο από βέβαιο ότι συμφωνώ απόλυτα και με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία προσδιόρισε ότι το βασικό για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι η αρχή, «το πολιτικό και το αυτοδιοικητικό συμβαδίζουν».

Πιστεύω ότι, οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες συνδιαμορφώθηκαν από όλους μας και εκφράζουν και τις απαιτήσεις της κοινωνίας, θα τύχουν ιδιαίτερης αποδοχής.

Προσωπικά συμφωνώ, αποδέχομαι πλήρως και στηρίζω :

Την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τα πρόσωπα. Δηλαδή ότι, τα πρόσωπα δεν πρέπει να είναι μνημονικά, διότι η εφαρμογή των μνημονίων έχει οδηγήσει την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση σε μείωση κατά 60% των θεσμοθετημένων πόρων της, ενώ σχεδιάζεται νέα μείωση της τάξης του 29%, η οποία θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία επιβίωσης των δήμων.

Την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η οποία διευκρινίζει ότι τα άτομα που θα επιλεγούν πρέπει να ανατρέψουν την πολιτική συρρίκνωσης των κοινωνικών δομών (βρεφονηπιακοί, ΚΑΠΗ, βοήθεια στο σπίτι) και να ενισχύσουν τους συμμετοχικούς θεσμούς (λαϊκές συνελεύσεις, τοπικό δημοψήφισμα, τοπικός προϋπολογισμός).

Την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αναφέρει ότι πρέπει να επιλεγούν άτομα που θα καταργήσουν τα σχέδια απολύσεων εργαζομένων και τις απαράδεκτες ελαστικές μορφές εργασίας.

Την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για επιλογή προσώπων που θα ανατρέψουν τους απαράδεκτους θεσμούς όπως αυτόν του παρατηρητήριου.

Την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή των ελληνογερμανικών συνεργασιών, που σκοπό έχουν την εκποίηση της Ελληνικής περιουσίας, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και την μετατροπή της χώρας μας σε ΕΟΖ.

Την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για επιλογή προσώπων που θα στηρίξουν την νέα χωροταξική μελέτη και την απλή αναλογική.

Την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για επιλογή προσώπων που συμφωνούν στην επανεξέταση της λειτουργίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως τράπεζα τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για επιλογή προσώπων που πιστεύουν στην προτεινόμενη πολιτική για τα απορρίμματα, η οποία βασίζεται στο φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο, με διαχωρισμό στην πηγή, ανάκτηση υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, αξιοποίηση και ταφή απορριμμάτων.

Την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για επιλογή προσώπων που δεν πιστεύουν στα δημαρχοκεντρικά του παρελθόντος.

Την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για επιλογή προσώπων που δέχονται το νέο σχέδιο παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης από μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Τις προτάσεις αυτές οι οποίες όπως προανέφερα, συνδιαμορφώθηκαν από όλους μας και αποτελούν απαίτηση της κοινωνίας, πρέπει και οφείλουμε να τις κάνουμε πράξη. Καθώς από μόνες τους αποτελούν πράξη ανατροπής.

Ιωάννης Μιχελογιαννάκης

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Σγουρός: «Να μπει τέλος στον παραλογισμό της γραφειοκρατίας»

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός έκανε τον απολογισμό της διαχείρισης του ΠΕΠ Αττικής 2007 - 2013, αλλά μίλησε κυρίως για την ανάγκη στο νέο ΕΣΠΑ «να μη γίνουν τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα».
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός κατά την εισήγησή του στην 5η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013, καθώς ενώ αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα από την υλοποίηση των έργων-δράσεων του προγράμματος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, στη συνέχεια έθεσε τις προϋποθέσεις για τον επιτυχή σχεδιασμό των προγραμμάτων της επταετίας 2014-2020 προειδοποιώντας: «Στο νέο ΕΣΠΑ που έρχεται δεν πρέπει να γίνουν τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα, πρέπει να μπει ένα τέλος στον παραλογισμό της γραφειοκρατίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Σγουρός. 

Ο ίδιος μάλιστα κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, υπογράμμισε το γεγονός ότι δεν υπάρχει στη χώρα «πολιτική συνοχής» και προσέθεσε: «Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν νομοθετεί, νομοθετεί η Βουλή. Πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί, όμως φαίνεται ότι η κεντρική διοίκηση δεν εμπιστεύεται την αυτοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την Αττική και το μέλλον της: «Βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα που το κερδίζουμε μέρα με τη μέρα με τη δημιουργία υποδομών στην Αττική» τόνισε ο Γιάννης Σγουρός.

Ο Γιάννης Σγουρός παρέθεσε σημαντικά στοιχεία που αφορούν στην υλοποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) από την 1η Ιουλίου 2011, οπότε και η αιρετή περιφέρεια ανέλαβε τη διαχείρισή του:

Συγκεκριμένα:
Εντάξεις 139 νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 590 εκατ. ευρώ
Υπογραφές συμβάσεων σε 145 ενταγμένα έργα, προϋπολογισμού 460 εκατ. ευρώ
Πληρωμές ύψους 301 εκατ. ευρώ, δηλ. κατά μέσο όρο 11,6 εκατ. ευρώ το μήνα

«Αριστη συνεργασία με υπουργείο Ανάπτυξης»

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Αττικής, αφού εξήρε την άριστη συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και κυρίως με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, προχώρησε στην αποτίμηση της περιόδου που μεσολάβησε από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Επιτροπής Παρακολούθησης, τονίζοντας ότι έγιναν σταθερά βήματα προόδου σε όλους τους τομείς, επισημαίνοντας ότι αυξήθηκε έως και υπερδιπλασιάστηκε η απορροφητικότητα, γεγονός που αποδεικνύει το βαθμό επιτυχίας και αποτελεσματικότητας του νέου θεσμού.

Πιο συγκεκριμένα:

Υπογράφτηκε η σύμβαση 98 εκατ. ευρώ στο μεγάλο έργο του ΚΕΛ Κρωπίας – Παιανίας, κάτω από αντίξοες συνθήκες και δυσκολίες.

Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας στερεών απορριμμάτων, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες εντός του αυστηρού χρονοδιαγράμματος.

Εντάχθηκαν επιπλέον 41 νέα έργα στο ΠΕΠ Αττικής, με προϋπολογισμό 166 εκατ. ευρώ

Επιτεύχθηκε η υπογραφή νέων συμβάσεων, ύψους 300 εκατ. ευρώ σε επιπλέον 74 έργα, ενώ πρόσφατα υπογράφτηκαν οι συμβάσεις σε μεγάλα αντιπλημμυρικά και οδικά έργα που κατασκευάζει η Περιφέρεια Αττικής, με προϋπολογισμό περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Αυξήθηκαν οι πληρωμές και η απορρόφηση κατά 144 εκατ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό ο Γιάννης Σγουρός έκανε έκκληση για μια ακόμη φορά στην κυβέρνηση να εμπιστευτεί περισσότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Περιφέρειες, ενώ επεσήμανε ότι η κεντρική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ενίσχυση των Περιφερειών της Ευρώπης στην υλοποίηση δράσεων των διαρθρωτικών ταμείων και της πολιτικής Συνοχής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις καθυστερήσεις, τις δυσλειτουργίες και τις εμπλοκές σε όλο το φάσμα υλοποίησης δημοσίων συμβάσεων και δράσεων του ΕΣΠΑ, με συνεπακόλουθο την αύξηση των μέσων χρόνων ωρίμανσης, συμβασιοποίησης και υλοποίησης των έργων και των δράσεων.

Αποτέλεσμα είναι να υστερεί αισθητά η απορρόφηση του ΠΕΠ Αττικής, ιδιαίτερα στο τμήμα που αποτελεί αρμοδιότητα των Υπουργείων και να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος απώλειας πόρων, λόγω του κανόνα Ν+2, που για το ΠΕΠ Αττικής είναι ιδιαίτερα αυξημένος φέτος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στην εθνική προσπάθεια για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και τη χώρα, καθώς μετά από ουσιαστικό διάλογο με το Υπουργείο Ανάπτυξης, αποφασίστηκε να μεταφερθούν 235 εκατ. ευρώ από τον Άξονα Επιχειρηματικότητας του ΠΕΠ Αττικής στο Πρόγραμμα Προσπελασιμότητας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.

Παράλληλα, μεγάλα έργα 450 εκατ. ευρώ που κατασκευάζονται στην Αττική μεταφέρονται στον Άξονα 1 του ΠΕΠ Αττικής, με στόχο να καλύψουν το κενό που έχει αφήσει η μη πραγματοποίηση άλλων μεγάλων έργων του ίδιου Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών που προβλεπόταν αρχικά στο ΠΕΠ Αττικής. Τα έργα αυτά είναι το Μετρό από το Χαϊδάρι στον Πειραιά, τα νέα καθαρά αστικά λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τμήμα του προαστιακού από ΣΚΑ έως 3 Γέφυρες και αναβάθμιση της γραμμής του ηλεκτρικού από Ομόνοια έως Μοναστηράκι.

Έτσι εξαλείφεται κάθε κίνδυνος απώλειας πόρων από το ΠΕΠ, διασφαλίζεται η επάρκεια πόρων για την υλοποίηση των σημαντικών έργων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και εξασφαλίζονται οι πόροι για τα εργοστάσια σκουπιδιών, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη απόδοση πόρων από το Νέο Πρόγραμμα της Αττικής 2014-2020.

«Ελεγχοι από 18 διαφορετικούς φορείς!»

Ο Γιάννης Σγουρός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στην ταχύτερη υλοποίηση των έργων, λέγοντας «Τόσες κυβερνήσεις πέρασαν, τίποτε δεν έγινε. Το στοιχείο που λείπει από την πατρίδα μας είναι το στοιχείο της συνοχής. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν νομοθετεί, νομοθετεί η Βουλή. Πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί, όμως φαίνεται ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη της Κεντρικής Διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», ενώ για μια ακόμη φορά ανέδειξε το θέμα των πολλαπλών ελέγχων, στους οποίους υπόκειται η Περιφέρεια Αττικής, από 18 διαφορετικούς φορείς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε τους ελέγχους ουσιαστικούς, αποτελεσματικούς και γρήγορους».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ενημέρωσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας απάντησε σε σχετική επιστολή του ότι «τα έργα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων είναι όχι απλώς επιλέξιμα και στη Νέα Προγραμματική Περίοδο αλλά αποτελούν υποχρέωση της χώρας έναντι του Κοινοτικού Δικαίου. Ως εκ τούτου, η χρηματοδότησή τους και από τις δυο προγραμματικές περιόδους θα είναι απόλυτα εξασφαλισμένη με γνώμονα την ολοκλήρωσή τους το ταχύτερο δυνατό», ώστε να μη μείνει η Αττική χωρίς υποδομές.

Στη συνέχεια τόνισε ότι παρά τις σημαντικές ανακατατάξεις, μειώσεις και μεταφορές πόρων από το ΠΕΠ Αττικής, αυξάνονται οι διαθέσιμοι πόροι σε μια σειρά ζωτικών τομέων, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, οι υδρεύσεις, οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, οι κοινωνικές υποδομές και η υγεία, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η εντατικοποίηση της προσπάθειας για τη μέγιστη απορρόφηση εντός του 2013.

Παράλληλα, έκανε για μια ακόμη φορά έκκληση στους Δήμους και όλους τους φορείς της Περιφέρειας και των Υπουργείων που υλοποιούν έργα του ΠΕΠ Αττικής να τρέξουν τα έργα τους σαν να είναι οι τελευταίοι μήνες της περιόδου και όχι μόνον του έτους και τους παρότρυνε να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και το μέσο όρο, επισημαίνοντας όμως ότι θα υπάρχει αυστηρότητα απέναντι σε όσους φορείς εμφανίζονται μη επαρκείς στην υλοποίηση των ενταγμένων έργων τους. «Όσα έργα δεν παρουσιάζουν πρόοδο και προοπτική να ολοκληρωθούν, θα απεντάσσονται. Η εξυγίανση του ΠΕΠ θα είναι ριζική και ταχύτατη. Όλοι μαζί θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε» τόνισε.

Αναφερόμενος στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 ο Περιφερειάρχης Αττικής παρουσίασε σειρά ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί από το Νοέμβριο του 2012 έως σήμερα, όπως:

Η τοποθέτηση της Περιφέρειας Αττικής αλλά και της ΕΝ.Π.Ε. στις θέσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα νέα προγράμματα στην Ελλάδα, με γνώμονα τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της Αττικής και της χώρας
Η διεξαγωγή του 1ου Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου
Η οργάνωση και διεξαγωγή των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων
Η κατάθεση των προτάσεων της Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο της 2ης Εγκυκλίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, αφού προηγήθηκε παρουσίαση και συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Τέλος, επεσήμανε ότι η υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και η μεταφορά του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες ήταν η σημαντικότερη αρμοδιότητα που πέρασε στην Αυτοδιοίκηση με τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», ενώ οι Περιφέρειες δυο χρόνια μετά αποδεικνύεται από τα στοιχεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ ότι φάνηκαν αντάξιες της αρμοδιότητας και ότι η εμπιστοσύνη έπιασε τόπο. Και κάλεσε την Πολιτεία να στηρίξει αυτή την προσπάθεια επιβραβεύοντας την μέχρι σήμερα πορεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ με την αποδοχή των προτάσεων που κατατέθηκαν για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και το «Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης», το επόμενο ΕΣΠΑ, στο οποίο θα πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη και οι αστοχίες του παρελθόντος, λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι καιρός να πιάσουμε αυτό το στόχο».

Στην τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γιώργος Γιαννούσης, υπενθύμισε την ασφυκτική διορία που λήγει σε λίγες ημέρες (μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου), σχετικά με την υποβολή των αναθεωρημένων Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέδειξε την ανάγκη για νοικοκύρεμα των Προγραμμάτων και για την απόλυτη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των έργων. Αναφέρθηκε επίσης στη συναίνεση και συναντίληψη που πρέπει να έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όσον αφορά στο θέμα της ανάπτυξης, ενώ παράλληλα κάλεσε όλους να αξιοποιήσουν το 1 Δις Ευρώ που είναι διαθέσιμο για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην Αττική. Τέλος, ειδικά μνεία έκανε στη διαχείριση των απορριμμάτων, την οποία χαρακτήρισε θέμα πολιτισμού για μια χώρα. Αναφερόμενος στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας και της απλούστευσης των διαδικασιών δήλωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης, δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο του θα επιλύσει το θέμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Μπροστά στη γραφειοκρατία και οι θεοί αγωνίζονται ματαίως».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία που πρέπει να έχουν τα έργα που υλοποιούνται στους Δήμους, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Νιάρχου στην περιοχή της Καλλιθέας. Σχετικά με τις καθυστερήσεις που ορισμένοι Δήμοι παρουσιάζουν ως προς το ΕΣΠΑ, τις απέδωσε στις αδυναμίες που αυτοί παρουσιάζουν, αλλά και στους πολλαπλούς ελέγχους στους οποίους υπόκεινται, με αποτέλεσμα οι πολυάριθμες γραφειοκρατικές διαδικασίες να μην τους επιτρέπουν να προχωρούν το ουσιαστικό τους έργο. Αναφερόμενος στη συνεργασία που έχουν οι Δήμοι με την Περιφέρεια Αττικής, τη χαρακτήρισε άριστη, ενώ κλείνοντας επανέλαβε την ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών.

Η Μυρτώ Ζορμπαλά, από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά παράλληλα ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους με το ΕΣΠΑ φορείς να προσέξουν τώρα που κλείνει η τρέχουσα Περίοδος ως προς το ποιά έργα θα μεταφερθούν στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη για περισσότερη δουλειά στο θέμα της επιλογής των έργων αυτών, τα οποία θα πρέπει να προσανατολίζονται στη δημιουργία υποδομών στη χώρα. Τέλος, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη στελέχωσης με προσωπικό των έργων που ολοκληρώνονται μέσω του ΕΣΠΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Καλό είναι να φτιάχνονται παιδικοί σταθμοί, αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστεί και το απαραίτητο προσωπικό που θα τους λειτουργήσει. Πρέπει να γίνει ένα βήμα παραπάνω προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Κανόνας της Αυτόματης Αποδέσμευσης («κανόνας ν+2) είναι κατά τον Προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής, Κωνσταντίνο Λέμα, ο μεγάλος στόχος φέτος για την Αττική, ενώ η αυξομείωση των Κωδικών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέμας: «Ως Περιφέρεια Αττικής έχουμε επιδοθεί σε μια καθημερινή μάχη για να πλησιάσουμε το στόχο των 450 εκατομμυρίων Ευρώ, στόχος ο οποίος θα επιτευχθεί για την Αττική». Επίσης, αναφερόμενος στην Αναθεώρηση του ΠΕΠ Αττικής επεσήμανε ότι με αυτήν εξαλείφεται ο κίνδυνος απώλειας των πόρων του ΠΕΠ λόγω του κανόνα ν+2, αλλά παράλληλα με αυτήν θα πρέπει να μεγιστοποιηθεί και η απορρόφηση πόρων στα υπό κατασκευή έργα του ΠΕΠ».

Στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 παρέστησαν - μεταξύ άλλων – ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Γιώργος Γιαννούσης, Δήμαρχοι, τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχες, Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι επαγγελματικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών φορέων.

Ημερίδα για την «Διαφάνεια στην τοπική Αυτοδιοίκηση»

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα λίγο μετά τις 11:00 π.μ., στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, ημερίδα με θέμα «Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».


Σκοπός της ημερίδας ήταν να διεξαχθεί μια συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν την τοπική Αυτοδιοίκηση , έτσι ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο  κρούσματα διαφθοράς και παρανομιών στην ηγεσία της .

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκος , που έθεσε την έναρξη της ημερίδας τόνισε μεταξύ άλλων πως η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Πειραιά στο εξής όσον αφορά την διαφάνεια και την ευημερία της πόλεως, επισημαίνοντας μάλιστα πως : « βρισκόμαστε σε θέση ευθύνης, όχι για να δικάσουμε αλλά για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Δεν παρέλειψε να αναφέρει φυσικά και την έναρξη του Διαχειριστικού Ελέγχου πριν από μερικούς μήνες που ο ίδιος εισηγήθηκε , ενώ προέβαλλε και την άμεση ανάγκη έναρξης Διαχειριστικού Ελέγχου σε όλους τους δημόσιους φορείς σε βάθος 20ετίας !

«Δεν γίνεται να τους βάλουμε όλους στον ίδιο κουβά» υπογράμμισε και οΥπουργός Εσωτερικών, κ. Μιχελάκης, που ήταν ένας εκ των ομιλητών της ημερίδας.

Άλλοι κύριοι ομιλητές ήταν ο κ. Σούρλας , Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , η κ.α Καλδή ,Αντιπρόσωπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Καλογερόπουλος , Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής , ο κ. Σγουρός, Περιφερειάρχης Αττικής , Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης και ο κ. Σαράντης , Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων και Καματερού- Πρόεδρος ΠΕΔΑ.

Την ημερίδα παρακολούθησε πλήθος κόσμου ανάμεσα τους παράγοντες τις τοπικής Αυτοδιοίκησης , ο κ. Τουμπέκης , Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πειραιά, ο κ. Κάρλες , αναπληρωτής Δημάρχου , ο κ. Κωνσταντούζος , πρώην Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, ο κ. Καλογερόγιαννης καθώς και άλλοι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Επίσης παρόντες ήταν ο κ. Μαρωνίτης Πρόεδρος του ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κ.α Ανεμοδουρά και ο κ. Καρύδης.

Υπογραφή για 1.364 συμβάσεις

Με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού, που συνυπογράφηκε από τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Οικονομικών, εγκρίθηκε η σύναψη 1.364 συμβάσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τις ανάγκες των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο).

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τους ΟΤΑ και οι θέσεις αφορούν πτυχιούχους φυσικής αγωγής.

Θα ακολουθήσει η δημοσίευση της σχετικής απόφασης σε ΦΕΚ και η προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων ανά την Ελλάδα.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Οι 109 βρεφονηπιακοί σταθμοί στη χώρα με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ

Ο βιοκλιματικός παιδικός σταθμός στην Κοκκινιά Αμαρουσίου, ένας από τους 109 βρεφονηπιακούς σταθμούς που κατασκευάζονται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, εγκαινιάσθηκε σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό και τον δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη.

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης «ο βρεφονηπιακός σταθμός στο Μαρούσι είναι ένας από τους 109 που κατασκευάζονται από το ΕΣΠΑ. Ήδη τελείωσαν 27 βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, περίπου 40 βρίσκονται στην τελική ευθεία, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου ένα χρόνο».

«Αλλά δεν είναι μόνο τα κτίρια» συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης. «Είναι και η συνολική κοινωνική φροντίδα που παρέχεται μέσω του ΕΣΠΑ. Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς προβλέπονται φέτος κονδύλια 170 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες 70.000 παιδιών. Το ΕΣΠΑ είναι αντίβαρο στην κρίση».

«Τα μικρά έργα είναι τα μεγάλα και κυρίως τα κοινωνικά που ελαφρύνουν τον οικογενειακό και κοινωνικό προϋπολογισμό και επιτρέπουν στις οικογένειες να κινούνται και να αναπνέουν. Το συγκεκριμένο έργο, σε συνδυασμό με όλα τα παρεμφερή έργα που υλοποιεί με γρήγορους ρυθμούς η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τους Δήμους, σε έρχεται να συμβάλλει στην ελάφρυνση του προϋπολογισμού της ελληνικής οικογένειας» σημείωσε ο κ. Σγουρός.

«Συνολικά κατασκευάζουμε 49 παιδικούς σταθμούς, με προϋπολογισμό 96 εκ. ευρώ, που θα φιλοξενήσουν περισσότερα από 2.500 παιδιά σε πολλούς δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης, πρόσφατα εντάξαμε στο ΠΕΠ Αττικής την κατασκευή ακόμη 5 νέων παιδικών σταθμών, προϋπολογισμού 11,8 εκ. ευρώ» συμπλήρωσε ο κ. Σγουρός.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ (2007-2013) 105 βρεφονηπιακοί - παιδικοί σταθμοί και τέσσερα κέντρα φροντίδας παιδιών με αναπηρία, συνολικού προϋπολογισμού 162 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, 27 βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί έχουν ήδη παραδοθεί. Άλλοι 82 υλοποιούνται από τους αρμόδιους Δήμους, με συνολικό συμβατικό κόστος 88 εκατ. ευρώ και πληρωμές μέχρι σήμερα 36 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των 82 σταθμών, οι 20 βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους, άλλοι 20 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής (πάνω από 50% του έργου έχει ολοκληρωθεί) και οι υπόλοιποι 42 αναμένεται να τελειώσουν σε ένα χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο 2013 δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του έκτου κύκλου της δράσης. Για το έτος 2013-2014 είχαν εξασφαλιστεί 149 εκατ. ευρώ. Μετά την έκδοση των πρώτων αποτελεσμάτων και προκειμένου να επιτευχθεί η σύζευξή όλων των προσφερόμενων θέσεων και των γυναικών που πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής τους στη δράση, επήλθε πολιτική συμφωνία των συναρμόδιων υπουργών για ενίσχυση της δράσης με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και τη συνδρομή του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 179 εκατ. ευρώ για το τρέχον σχολικό έτος.

Τη χρονιά 2012-2013 εξυπηρετήθηκαν 57.000 παιδιά περίπου και για την τρέχουσα χρονιά 2013-2014 εκτιμάται ότι θα τοποθετηθούν 68.000 παιδιά.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Κοκκινιάς του Αμαρουσίου λειτουργεί με γεωθερμία και ακολουθεί τα σύγχρονα βιοκλιματικά πρότυπα. Κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 1.800.000 ευρώ. Ο σταθμός εντάσσεται σε ένα δίκτυο δώδεκα βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών του Δήμου Αμαρουσίου, πέντε από τους οποίους κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Οι δικαιούχοι των Βρεφονηπιακών σταθμών είναι οι εξής:

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΩΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (ΟΑΕΔ)
ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ - ΣΕΛΙΝΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ - ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΩ
ΔΗΜΟΣ ΤΗΛΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ - ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΦΥΛΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ
ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΑΦΝΗΣ - ΥΜΗΤΤΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΟΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ - ΤΑΥΡΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Σε εξέλιξη η συγκέντρωση της ΠΟΕ - ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση των εργαζομένων στους Δήμους στην πλατεία Καραϊσκάκη στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


Στη Θεσσαλονίκη, οι δημοτικοί υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Δημοτικής Αστυνομίας, επί της οδού Μοναστηρίου.

Οι εργαζόμενοι των Δήμων θα «ενωθούν» στη συνέχεια με τους εκπαιδευτικούς, που έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ μετά τις 2 το μεσημέρι θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου των υπαλλήλων των ΟΤΑ και των δημοτικών επιχειρήσεων του νομού Θεσσαλονίκης Σωτήρη Παπανικολάου, η συμμετοχή στην απεργία σήμερα είναι μικρή. Οι παιδικοί σταθμοί στους Δήμους λειτουργούν κανονικά, ενώ υπολειτουργούν τα εργοτάξια καθαριότητας και οι διοικητικές υπηρεσίες.

ΑΛΛΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Την προκήρυξη νέας 48ωρης πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.


Τη Δευτέρα, στις 11.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στη διάρκεια της πορείας θα ενσωματωθούν στο μπλοκ και οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία (Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π.), το Ι.Κ.Α. (Π.Ο.Σ.Ε.-Ι.Κ.Α.) και των καθηγητών (Ο.Λ.Μ.Ε.), που πραγματοποιούν και αυτοί την ίδια ώρα ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο των δικών τους κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται πως, χθες, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε νέα 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τέταρτη, 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Ημερίδα για την στρατηγική στον Ιαματικό Τουρισμό

«Ο Ιαματικός  Τουρισμός για μια νέα στρατηγική ανάπτυξης» είναι το θέμα της Ημερίδας που συνδιοργανώνουν  ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), η  Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)και η Πληροφόρηση Επιμόρφωση Τοπική Ανάπτυξη (ΠΕΤΑ ΑΕ) στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013. 


Με την παρουσία έγκριτων ομιλητών η ημερίδα θα «φωτίσει» εύρος θεμάτων που αφορούν στο θερμαλισμό και τον Τουρισμό Υγείας. 

Με αφετηρία  το μέλλον των Ιαματικών και τα δεδομένα στο πλαίσιο της νέας οδηγίας για την Υγεία,  θα εξεταστούν οι προϋποθέσεις για την ορθολογικότερη ανάπτυξη του Τουρισμού στην Ελλάδα, θα αναλυθεί η συμβολή του Ιαματικού Τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη και θα δοθεί έμφαση σε ζητήματα επενδυτικού χαρακτήρα.

Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί να απευθύνουν χαιρετισμό μελή της κυβέρνησης και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης. Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της ημερίδας. 

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί ο Μιχελάκης άφησε όλους σύξυλους και αποχώρησε από το Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών

O θυμός και η έλλειψη ανοχής είναι εχθροί της ορθής κρίσης. Το ίδιο και η έλλειψη ψυχραιμίας, προσθέτω εγώ παραφράζοντας τον Μαχάτμα Γκάντι. 


Αναφέρομαι στον Γιάννη Μιχελάκη (φωτογραφία), ο οποίος πήγε να χαιρετίσει το Συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών που οργάνωσε χθες ο Γιάννης Σγουρός, αλλά έφυγε άρον άρον λόγω υπερβολικής ευθιξίας...

Εξηγούμαι: την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει, κάποιοι εργαζόμενοι στην περιφέρεια, οι οποίοι κάθονταν στις τελευταίες θέσεις, σήκωσαν ένα πανό και φώναξαν «όχι άλλες απολύσεις».

Το όλο περιστατικό μού λένε ότι κράτησε πολύ λίγο. Προφανώς, όμως, αρκετά για να εκνευριστεί ο Μιχελάκης. Το λέω επειδή με αφορμή το συμβάν άρχισε να φωνάζει στους διαδηλώσαντες ότι κάνουν ό,τι κάνουν «για να παίξουν στο δελτίο των 20.00». Συνέχισε δε λέγοντας κάτι σε στυλ «εκτρέφετε το αυγό του φιδιού» και ούτε λίγο ούτε πολύ συνέδεσε το περιστατικό με τα της Χρυσής Αυγής.

Η πρόκληση δεν έμεινε αναπάντητη. «Τι είναι αυτά που λέτε; Οι άνθρωποι έκαναν μια απλή διαμαρτυρία», αντέδρασε η περιφερειακή σύμβουλος Αλεξάνδρα Μπαλού, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚΕ. Ο Μιχελάκης δεν της απηύθυνε τον λόγο. «Με αυτές τις συνθήκες δεν μιλάω», είπε, τους άφησε όλους σύξυλους και αποχώρησε. TA NEA
Enhanced by Zemanta

Καταγγελία για την επίθεση στον αγωνιστή Χρήστο Παναγιωτόπουλο

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την τρομοκρατική δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, μέλους της Διοίκησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ και γνωστού αγωνιστή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Χρήστου Παναγιωτόπουλου, η οποία εκδηλώθηκε την Παρασκευή 20/9/2013, στις 6:00 π.μ. στην οδό Κύπρου, στο Βύρωνα. Άτομο του οποίου τα στοιχεία είναι γνωστά στην αστυνομία, σταμάτησε με μηχανή και κινήθηκε εναντίον του Χρήστου Παναγιωτόπουλου, τον απείλησε με την φράση «θα σε σκοτώσω, θα σε μαχαιρώσω» και βγάζοντας αντικείμενο από την τσέπη του, τον καταδίωξε, ενώ εξαφανίστηκε όταν παρουσιάστηκαν περαστικοί.

Το συγκεκριμένο άτομο τρομοκρατούσε την οικογένεια του συνδικαλιστή από την περασμένη Τρίτη. Μεγάλα ερωτηματικά γεννά η στάση των αστυνομικών του Α.Τ. Βύρωνα στο οποίο οδηγήθηκε ο δράστης μετά από κλήση στην αστυνομία, την Τρίτη το βράδυ, όπου αντί να κρατηθεί για κατάθεση, εξαφανίστηκε, παρόντων των αστυνομικών που τον συνόδευαν.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η συγκεκριμένη τρομοκρατική ενέργεια, που συμπίπτει με άλλες αντίστοιχες ενέργειες σήμερα όπως ο οπλοφόρος που στράφηκε εναντίον αντιφασιστών διαδηλωτών στη Δάφνη, εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο τρομοκράτησης εργατών, συνδικαλιστών και Αριστερών, μέρος του οποίου είναι η τραμπούκικη επίθεση στους μεταλλεργάτες του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και αποκορύφωμα, η προσχεδιασμένη δολοφονία από τη Χρυσή Αυγή του αντιφασίστα αγωνιστή Παύλου Φύσσα. Σε κάθε περίπτωση ο μόνος δρόμος σήμερα είναι η μαζική πάλη και ο αγώνας για να ξεριζωθεί ο φασισμός από κάθε γειτονιά και να ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική των μνημονίων, της εξαθλίωσης και της αστυνομοκρατίας.

Χαιρετισμός Αναγνωστάκη στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας

Ο βουλευτής Εύβοιας  της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, παραβρέθηκε την Παρασκευή 20-09-2013 στις εργασίες του έκτακτου συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), για τα οικονομικά των περιφερειών.


Ξεκινώντας το σύντομο χαιρετισμό του, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονηθέντος Π. Φύσσα, από το φονικό μαχαίρι χρυσαυγίτη.

Ο βουλευτής διατύπωσε με πλήρη σαφήνεια το πλαίσιο θέσεων της Δημοκρατικής Αριστεράς, για την αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, με ισχυρές αιρετές περιφέρειες και ισχυρούς δήμους, με αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων.

Αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες  λόγω της οικονομικής κρίσης, στη γραφειοκρατία, στο συγκεντρωτισμό, στον περιορισμένο κοινωνικό έλεγχο και στην απουσία συμμετοχικών διαδικασιών, που έχουν ως επακόλουθο τη γενικότερη αδυναμία εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που επιχειρήθηκαν με το νόμο του “Καλλικράτη”.

Επεσήμανε πως απαιτείται μια νέα μεταρρύθμιση, που θα βελτιώσει την υφιστάμενη κατάσταση, θα προσθέσει αναπτυξιακές δυνατότητες στους ΟΤΑ και θα κατοχυρώνει τη συμμετοχή των πολιτών.


ΕΝΠΕ: Αλλαγή του εκλογικού νόμου από τις μεθεπόμενες εκλογές

Την ισχύ ενός νέου εκλογικού συστήματος από τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτός κι αν ψηφισθεί από τα δύο τρία των βουλευτών του Κοινοβουλίου, αποφάσισαν μεταξύ άλλων οι αιρετοί του β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά το σημερινό έκτακτο συνέδριό τους για τα Οικονομικά των Περιφερειών.

Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα του Συνεδρίου και στο πλαίσιο των προτάσεων της ΕΝΠΕ ενόψει της Αναθεώρησης του Συντάγματος, προτείνεται κατ’ αναλογία όσων ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, να υπάρξει ειδική συνταγματική διάταξη που θα προβλέπει ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν το εκλογικό σύστημα και τις εκλογικές περιφέρειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα ισχύουν από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός κι αν ψηφισθεί από τα 2/3 των βουλευτών.

Επίσης, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης προτείνεται συνταγματική κατοχύρωση της Περιφέρειας, συνταγματική αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου και της διοικητικής αυτοτέλειας των Περιφερειών, ώστε να αναδειχθούν σε αποφασιστικής σημασίας θεσμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Επίσης, προτείνεται: Αναθεώρηση του άρθρου 101 του Συντάγματος, ώστε να είναι εφικτή η απορρόφηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από την Περιφέρεια.

Συνταγματική κατοχύρωση και οριοθέτηση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα.

Καθιέρωση Εθνικού Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης, που θα εκπροσωπεί συνολικά σε κρίσιμα θεσμικά και οικονομικά θέματα την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Διεύρυνση της κανονιστικής αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ιδιαίτερη έμφαση στα αναπτυξιακά και στα χωροταξικά θέματα σε ό,τι αφορά τον β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Ενίσχυση της οικονομικής της αυτοτέλειας των Περιφερειών. Αναδιοργάνωση και αποκέντρωση των φορολογικών της πόρων.

Κατοχύρωση αξιόπιστου και αμερόληπτου μηχανισμού που θα έχει τη διοικητική εποπτεία και τον ειδικότερο οικονομικό έλεγχο των ΟΤΑ.

Κατοχύρωση και οριοθέτηση, κατά το πρότυπο του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, της καταστατικής θέσης των αιρετών. Ενεργό συμμετοχή των θεσμικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ) στην νομοθετική διαδικασία που αφορά αυτοδιοικητικά θέματα.

Εξομοίωση και άμβλυνση των κωλυμάτων εκλογιμότητας των αιρετών, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή.

Και τέλος, οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αφορούν αποκλειστικά τον θεσμό και να μην συμπίπτουν με τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Επίθεση στον πρόεδρο του σωματείου Δήμου Βύρωνα

«θα σε σκοτώσω, θα σε μαχαιρώσω» τον απείλησε βγάζοντας αντικείμενο από την τσέπη του


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την τρομοκρατική δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, μέλους της Διοίκησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ και αγωνιστή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Χρήστου Παναγιωτόπουλου, η οποία εκδηλώθηκε την Παρασκευή 20/9/2013, στις 6:00 πμ στην οδό Κύπρου, στο Βύρωνα.

“Άτομο του οποίου τα στοιχεία είναι γνωστά στην αστυνομία, σταμάτησε με μηχανή και κινήθηκε εναντίον του Χρήστου Παναγιωτόπουλου, τον απείλησε με την φράση «θα σε σκοτώσω, θα σε μαχαιρώσω» και βγάζοντας αντικείμενο από την τσέπη του, τον καταδίωξε, ενώ εξαφανίστηκε όταν παρουσιάστηκαν περαστικοί”, σημειώνει.

“Το συγκεκριμένο άτομο τρομοκρατούσε την οικογένεια του συνδικαλιστή από την περασμένη Τρίτη. Μεγάλα ερωτηματικά γεννά η στάση των αστυνομικών του Α.Τ. Βύρωνα στο οποίο οδηγήθηκε ο δράστης μετά από κλήση στην αστυνομία, την Τρίτη το βράδυ, όπου αντί να κρατηθεί για κατάθεση, εξαφανίστηκε, παρόντων των αστυνομικών που τον συνόδευαν”, αναφέρει η ανακοίνωση.

“Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η συγκεκριμένη τρομοκρατική ενέργεια, που συμπίπτει με άλλες αντίστοιχες ενέργειες σήμερα όπως ο οπλοφόρος που στράφηκε εναντίον αντιφασιστών διαδηλωτών στη Δάφνη, εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο τρομοκράτησης εργατών, συνδικαλιστών και Αριστερών, μέρος του οποίου είναι η τραμπούκικη επίθεση στους μεταλλεργάτες του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και αποκορύφωμα, η προσχεδιασμένη δολοφονία από τη Χρυσή Αυγή του αντιφασίστα αγωνιστή Παύλου Φύσσα, καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

“Σε κάθε περίπτωση ο μόνος δρόμος σήμερα είναι η μαζική πάλη και ο αγώνας για να ξεριζωθεί ο φασισμός από κάθε γειτονιά και να ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική των μνημονίων, της εξαθλίωσης και της αστυνομοκρατίας”.

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακοίνωση Δήμου Θεσσαλονίκης για τους εργαζομένους του - Συμπάσχει μαζί τους ..

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τους εργαζόμενους του, που έχουν προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια, διεκδικώντας την παραμονή στις θέσεις εργασίας τους.


Η ανακοίνωση:

Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αναγνωρίζει την αγωνία των εργαζομένων του Δήμου οι οποίοι δοκιμάζονται καθώς οι τύχες τους κρίνονται στις δικαστικές αίθουσες και δηλώνει ότι συμπάσχει μαζί τους.

Τονίζει, δε, πως η παραμονή τους στις θέσεις εργασίας τους είναι απολύτως ουσιαστική και κρίσιμη για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ προειδοποιεί για το οξύ κοινωνικό πρόβλημα που θα προκύψει από ενδεχόμενη απόλυσή τους.

Η δημοτική Αρχή επισημαίνει πως η ανυποχώρητη θέση της – όπως αυτή εκφράστηκε τόσο μέσω του ίδιου του Δημάρχου που παρέστη σε παλαιότερη εκδίκαση υπόθεσης εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη όσο και μέσω του προέδρου του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου «ΚΑΠΗ» του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Λάζαρου Ζαχαριάδη, που επίσης παρέστη στην τελευταία εκδίκαση υπόθεσης εργαζομένων στην Αθήνα – παραμένει εκείνη που είχε εκφραστεί και με την πρόσφατη (9/09/2013) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με βάση και τις προηγούμενες αποφάσεις του για τα αντίστοιχα ζητήματα, εγκρίνει την παροχή συνδρομής εντός των νομίμων πλαισίων στους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου/μίσθωσης έργου στο Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, σχετικά με τις αγωγές τους που εκκρεμούν στα Δικαστήρια των Αθηνών και παραπέμπει στην Οικονομική Επιτροπή και στα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων, για λήψη αποφάσεων επί των σχετικών ζητημάτων (παρέκταση, περιεχόμενο εντολής προς τον πληρεξούσιο Δικηγόρο)».

Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης διευκρινίζει πως θα θέσει στη διάθεση των Νομικών Παραστατών του όλο το απαραίτητο αποδεικτικό υλικό και μαρτυρικές καταθέσεις των προέδρων των διαφόρων Νομικών Προσώπων του Δήμου για την υλοποίηση αυτής της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Προς τούτο, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έχει συγκαλέσει σύσκεψη στελεχών, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα και των δύο Γενικών Διευθυντών, της Νομικής Υπηρεσίας, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και των προέδρων των Νομικών Προσώπων του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

"Πόρτα" στην Χ.Α. ρίχνουν οι Περιφερειάρχες

Επιστολή προς τη Χρυσή Αυγή, απέστειλαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Γιάννης Σγουρός, και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝ.Π.Ε. ζητώντας από τους εκπροσώπους της να μην παραστούν στις εργασίες του Συνεδρίου που διοργανώνει η Ένωση αύριο Παρασκευή, στην Αθήνα.

Η κίνηση αυτή έγινε , όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση,  με αφορμή "τις πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις, τη δολοφονία ενός νέου, του 34χρονου Παύλου Φύσσα, και τη γενικευμένη περιφρόνηση της Χρυσής Αυγής προς τη δημοκρατική νομιμότητα και τους θεσμούς".

"Η Δημοκρατία έχει κανόνες. Όποιος δεν τους σέβεται χάνει αυτομάτως και το δικαίωμα να επικαλείται τους θεσμούς. Η Δημοκρατία γεννήθηκε σε αυτόν τον τόπο. Εδώ ρίζωσε και εδώ θα συνεχίσει να υπάρχει. Δεν θα την χαρίσουμε σε κανέναν. Άνθρωποι και κόμματα που την περιφρονούν είναι ανεπιθύμητοι στο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος", δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος .

Σε αργία ο πρώην δήμαρχος Θάσου

Σε αργία, από τη θέση του δημοτικού συμβούλου που κατέχει, τέθηκε ο πρώην δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Μερέσης, που κατηγορείται ότι εξέδιδε βεβαιώσεις χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά και αφορούσαν εργασίες ή προμήθειες «ουδέποτε εκτελεσθείσες».


Η σχετική απόφαση που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θανάσης Καρούντζος, στάλθηκε χθες στο νησιώτικο δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Το διατακτικό της απόφασης αναφέρει: «Θέτουμε σε αργία τον κ. Ελευθέριο Μερέση του Ιωάννη, Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Θάσου, σύμφωνα με το υπ. αριθμ. 247/2011 αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θράκης και μέχρι την έκδοση αθωωτικής απόφασης επί της κατηγορίας που τον βαρύνει, οπότε αίρεται αυτοδικαίως το μέτρο της αργίας και θεωρείται ως μηδέποτε επιβληθείσα. Με την απόφαση αυτή αναστέλλεται η οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα ή άσκηση καθηκόντων που αποκτήθηκε ή ανατέθηκαν αντίστοιχα εξαιτίας της ιδιότητάς του ως Δημοτικού Συμβούλου, την οποία απέκτησε από την παραπάνω ορκωμοσία του.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το βούλευμα που απέστειλε το Συμβουλίου Εφετών Θράκης και με το οποίο παραπέμπει σε δίκη τον πρώην δήμαρχο, προέκυπτε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή προκάλεσε ζημία στο Δήμο Θάσου, άνω των 500.000 €.

Ο πρώην δήμαρχος Θάσου κατηγορείται ότι χρησιμοποιώντας το βιβλίο πρωτοκόλλου της Γραμματείας του Δήμου του νησιού εξέδιδε βεβαιώσεις για συγκεκριμένα πρόσωπα, ότι αυτά είχαν εργαστεί στο Δήμο ή είχαν προμηθεύσει υλικά στο Δήμο ή εκτέλεσαν έργα, ωστόσο, οι βεβαιώσεις αυτές δεν συνοδεύονταν από τα απαραίτητα νόμιμα παραστατικά, ενώ αφορούσαν σε εργασίες ή προμήθειες «ουδέποτε εκτελεσθείσες». Στο βούλευμα αναφέρεται τέλος ότι το αντικείμενο των «έκνομων ενεργειών» ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 514.244 €.

Η δίκη του κ. Μερέση έχει οριστεί για τον Ιούνιο του 2015.

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Προκαταρκτική έρευνα για τις καταγγελίες στους παιδικούς σταθμούς

Με αφορμή τις καταγγελίες του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη


Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας με αφορμή τις καταγγελίες του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, αλλά και σχετικό δημοσίευμα για τους παιδικούς σταθμούς, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, κυρία Παναγιώτα Τσάκου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τις οποίες τώρα καλείται να διερευνήσει αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός, παράτυπα ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» -χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ με 170 εκατ. ευρώ- της ελληνικής εταιρείας τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) ζητούσαν ποσά για τροφεία των βρεφών και των παιδιών που φυλάσσουν.

Οι γραπτές καταγγελίες, που έγιναν στον αρμόδιο φορέα υλοποίησης του προγράμματος Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), αφορούν 10 - 15 ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς μεταξύ των 765 που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα. Σχετίζονται με υπηρεσίες για τις οποίες, οι μεν ιδιοκτήτες των παιδικών σταθμών υποστηρίζουν ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στις παρεχόμενες από το ΕΣΠΑ υπηρεσίες, οι δε γονείς των παιδιών υποστηρίζουν ότι περιλαμβάνονται στη χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες από το ΕΣΠΑ.

Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι στις παρεχόμενες υπηρεσίες, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, περιλαμβάνονται η φύλαξη των παιδιών με δραστηριότητες για την απασχόληση, το παιχνίδι και την ψυχαγωγία (με ανάλογο υλικό), η σίτιση (πρωινό και μεσημεριανό) και δαπάνες γραφικής ύλης ύψους 100 ευρώ για κάθε παιδί.

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ΟΤΑ ο δήμαρχος Γορτυνίας, Γ. Γιαννόπουλος

Όπως έκανε γνωστό σήμερα ο πρώην δήμαρχος Κοντοβάζαινας, Ηλίας Αποσκίτης

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ΟΤΑ έχει παραπεμφθεί ο δήμαρχος Γορτυνίας, Γιάννης Γιαννόπουλος, για μία υπόθεση παράνομης κίνησης και μη απόσυρσης οχημάτων του δήμου, ύστερα από έκθεση των επιθεωρητών - ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, όπως έκανε γνωστό σήμερα ο πρώην δήμαρχος Κοντοβάζαινας, Ηλίας Αποσκίτης.

Η υπόθεση αυτή κινήθηκε μετά από αναφορά που υπέβαλε στον γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, με σειρά καταγγελιών για το δήμαρχο Γορτυνίας, ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Κοντοβάζαινας, Ηλίας Αποσκίτης, πριν από περίπου ένα χρόνο.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο πρώην δήμαρχος, για τις καταγγελίες που είχε κάνει με την αναφορά του, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση με εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης, στον οποίο την είχε κοινοποιήσει.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Αποσκίτης σημειώνει ότι για την υπόθεση απόσυρσης - κίνησης των οχημάτων του δήμου, είχε γίνει και άλλη καταγγελία από ιδιώτη, τον Νοέμβριο του 2011, σε πολλές υπηρεσίες. Επίσης, προσθέτει ότι παρόλο που ζητήθηκαν από το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικών Προσώπων Τρίπολης, κατ' επανάληψη, οι απόψεις του για αυτές τις καταγγελίες, ο Δήμος Γορτυνίας δεν απάντησε.

Σε αργία τέθηκαν Γ. Τσαμασλής και Δ. Ψωμιάδης

Η δίκη των 28 κατηγορουμένων θα ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων την 1η Οκτωβρίου


Σε αργία τέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής και ο περιφερειακός σύμβουλος Διονύσης Ψωμιάδης για το θέμα του δρόμου Θεσσαλονίκης - Ωραιοκάστρου.

Η σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Αθανασίου Καρούντζου, επιδόθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας ανέθεσε την άσκηση των αρμοδιοτήτων του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, στον Θεοφάνη Παπά.

Η δίκη των 28 κατηγορουμένων για το θέμα της κατασκευής του δρόμου Θεσσαλονίκης - Ωραιοκάστρου θα ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων την 1η Οκτωβρίου.

«Δεν θα επιτρέψω να δημιουργήσει προσχώματα στην πορεία του έργου και τις υπηρεσίες που παρέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στους συμπολίτες μας, καμία υπόθεση, πόσο μάλλον υποθέσεις που αφορούν σε γεγονότα που έλαβαν χώρα στο παρελθόν επί νομαρχιακών διοικήσεων και σήμερα διερευνά η δικαιοσύνη. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή, κατέστησα σαφές ότι δεν πρόκειται η Περιφέρειά μας να ξαναμπεί σε περιπέτειες, όπως επίσης και ότι προσωπικά δεν θα ανεχτώ οποιαδήποτε σκιά σε θέματα διαφάνειας, ενεργώντας πάντα άμεσα και εντός του πλαισίου που ορίζει ο νόμος», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητεί ο Μιχελάκης μετά τις καταγγελίες για αδικαιολόγητες χρεώσεις από παιδικούς σταθμούς


Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζήτησε, σήμερα, Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μετά από καταγγελίες ότι παιδικοί σταθμοί απαιτούσαν από τους γονείς πρόσθετα χρήματα για παρεχόμενες υπηρεσίες, που όμως καλύπτονται πλήρως από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζήτησε τη διερεύνηση της ενδεχομένης τέλεσης ποινικών αδικημάτων από την πλευρά των υπευθύνων λειτουργίας των καταγγελλομένων παιδικών σταθμών.

Στην επιστολή του ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα ποσά που καταβάλλονται από την ΕΕΤΑΑ στους Φορείς/Δομές ανά θέση και ανά κατηγορία καλύπτουν το συνολικό κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών από τον Φορέα/Δομή.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν:
α) Τη φύλαξη με δραστηριότητες για την απασχόληση, το παιχνίδι και την ψυχαγωγία,
β) Τη σίτιση (πρωινό και μεσημεριανό) βρεφών/παιδιών, εφόσον αυτή την τελευταία την έχει δηλώσει στην προσφορά του ο Φορέας/Δομή
γ) Σημειώνεται ότι στα σχετικά όρια δαπάνης περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για γραφική ύλη αξίας 100 ευρώ.

«Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω οι Φορείς/Δομές που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα και οι οποίοι με την αίτησή τους έχουν δηλώσει την κατηγορία με σίτιση, υποχρεούνται να προσφέρουν πρωινό και μεσημεριανό χωρίς να ζητούν οποιοδήποτε άλλο ποσό για τροφεία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

Επισημαίνει ότι σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν περιέλθει και σε γνώση της ΕΕΤΑΑ, οι παιδικοί σταθμοί που αναφέρονται στο επισυναπτόμενο έγγραφο απαιτούσαν από τους γονείς πρόσθετα χρήματα για παρεχόμενες υπηρεσίες.

«Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλείσθε να διερευνήσετε την πιθανότητα τέλεσης ποινικών αδικημάτων από την πλευρά των υπευθύνων λειτουργίας των εν λόγω καταγγελλομένων σταθμών», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Μιχελάκης.

Eξοικονόμηση... ενέργειας στο Δημαρχείο Πειραιά

Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ», με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, εντάσσεται το Δημαρχείο Πειραιά προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας. 

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013».

Μετά την αποπεράτωση του έργου αναμένεται συνολική εξοικονόμηση ενέργειας 55% και ετήσια μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου 60%. Η ενεργειακή κατάσταση του κτιρίου το οποίο σήμερα είναι κατηγορίας Γ, μετά τις παρεμβάσεις θα αναβαθμιστεί σε Β.

Αμέσως μετά την απόφαση ένταξης θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκπόνησης των οριστικών μελετών. Οι εργασίες του προγράμματος θα ολοκληρωθούν προς το τέλος του 2015.

Το κτίριο που στεγάζει το Δημαρχείο Πειραιά λειτούργησε το 1969 και χρειάζεται σημαντικές παρεμβάσεις στο κέλυφος, στο σύστημα θέρμανσης-ψύξης και στον φωτισμό, ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας.

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ξάνθη: Σε αργία ο δήμαρχος Τοπείρου μετά την πρωτόδικη καταδίκη του

Σε προσωρινή αργία τίθεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης κ. Αθανάσιου Καρούτζου ο δήμαρχος Τοπείρου κ. Στέλιος Χατζηευαγγέλου, έξι μήνες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του για παράβαση καθήκοντος.


Ξάνθη — Όπως έγινε γνωστό από πλευράς της Αντιπολίτευσης στον δήμο Τοπείρου το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ελήφθη η απόφαση από πλευράς της Αποκεντρωμένης, απόφαση που αναμένεται να κοινοποιηθεί και στον κ. Χατζηευαγγέλου τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως το Μάρτιο του 2013 ο δήμαρχος Τοπείρου έκατσε στο σκαμνί με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, μετά από μηνυτήρια αναφορά της Αντιπολίτευσης, για υπόθεση που αφορούσε ανταποκριτή του ΟΓΑ στον δήμο ο οποίος αν και είχε καταδικαστεί τελεσιδίκως δεν είχε τεθεί σε παύση από πλευράς του δημάρχου.

Σύμφωνα με το thrakitoday.com, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κ. Χατζηευαγγέλου επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 15 μηνών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για ένα χρόνο.

Έξι μήνες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του κ. Χατζηευαγγέλου, και ενώ ο ίδιος άσκησε έφεση η οποία αναμένεται να εκδικαστεί μέσα στον Οκτώβρη, ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης θέτει τον δήμαρχο Τοπείρου σε αργία

ΔΗΜΑΡ: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορούν να αποτελέσουν δημοψήφισμα για το μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική

Συνεδρίαση του Τομέα Αυτοδιοίκησης  της ΔΗΜΑΡ


Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε η Συντονιστική Γραμματεία του Τομέα Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ, παρουσία του Προέδρου Φώτη Κουβέλη. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η προετοιμασία για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Συζητήθηκε το πολιτικό πλαίσιο και τα βασικά σημεία της εκλογικής τακτικής. Συγκεκριμένα επισημάνθηκε ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας των εκλογών, οι οποίες δεν μπορούν να αποτελέσουν δημοψήφισμα για το μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική.

Αντίθετα, πρέπει οι αυτοδιοικητικές εκλογές να αποτελέσουν:

α) Πεδίο προτάσεων για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών.

β) Να ενισχύσουν τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών.

γ) Να αναδείξουν τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια, που θα διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο τις τοπικές υποθέσεις, θα συμβάλλουν στη στήριξη των πολιτών, που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση καθώς και στη βελτίωση ποιότητας της ζωής τους.

Η ΔΗΜΑΡ επιλέγει να ενισχύσει ενωτικές και αυτόνομες τοπικές πρωτοβουλίες και vα βοηθήσει στη διαμόρφωση κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Θα συνεχίσει να στηρίζει και να συνεργάζεται με Δημάρχους που παλαιότερα είχε ενισχύσει την εκλογή τους, εκτός εάν υπάρξουν σοβαρές διαφορές με το πλαίσιο της πολιτικής της,

Επίσης συζητήθηκε η φημολογούμενη αλλαγή το εκλογικού νόμου. Εκφράσθηκαν ουσιαστικές επιφυλάξεις για την επιλογή του χρόνου ανοίγματος του θέματος και τις μείζονες αλλαγές που θα επιφέρει στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας (Καλλικράτης) καθώς και για τον κίνδυνο αποπολιτικοποίησης των εκλογών.

Η άποψη της ΔΗΜΑΡ είναι ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να μην εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες αλλά να εξασφαλίζουν την αναλογικότητα, την αποτελεσματικότητα στην άσκηση της διοίκησης και την ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση εκλογής του Δημάρχου .

Τέλος εκτιμήθηκε ότι η οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου θα πρέπει να ισχύσει από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Θεωρούμε θετικές τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων και σχημάτων που έχουν ως στόχο τη μεταρρύθμιση στην Τ.Α., την ενίσχυση της ανάπτυξης , την κοινωνική πολιτική, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη, την ενθάρρυνση της συμμετοχής του δημότη.

Αποφασίστηκε πανελλαδική συνδιάσκεψη του Τομέα στα μέσα Οκτωβρίου καθώς και κεντρική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση και μεταρρυθμίσεις".

Τέλος αποφασίστηκε η συνέχιση των επαφών και των περιοδειών των αυτοδιοικητικών μας στελεχών στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Αυτοί είναι οι δημοφιλέστεροι περιφερειάρχες και δήμαρχοι -Ερευνα της Κάπα Research

Nέα πρόσωπα αναζητούν οι πολίτες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και έχουν αρνητική γνώμη για τους τοπικούς άρχοντες στην πλειοψηφία τους, όπως δείχνει έρευνα της Κάπα Research που διενεργήθηκε για το Βήμα. Ωστόσο κάποια πρόσωπα ξεχωρίζουν.


Οι 5 δημοφιλέστεροι περιφερειάρχες είναι οι εξής:

Σταύρος Αρναουτάκης, περιφερειάρχης Κρήτης

Κωνσταντίνος Αργυρός, Θεσσαλίας

Αλέξανδρος Καχριμάνης, Ηπείρου

Γιάννης Σγουρός, Αττικής

Ιωάννης Μαχαιρίδης, Νοτίου Αιγαίου

Οι 10 δημοφιλέστεροι δήμαρχοι:

Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας

Διονύσης Χατζηδάκις, Παλαιού Φαλήρου

Νικόλαος Ζενέτος, Ιλίου

Σίμος Δανιηλίδης, Νεάπολης-Συκεών

Νικόλαος Σαράντης, Αγίων Αναργύρων

Ανδρέας Παχατουρίδης, Περιστερίου

Σταύρος Κασιμάτης, Κορυδαλλού

Ευάγγελος Λαμπράκης, Αλεξανδρούπολης

Ιωάννης Μπουτάρης, Θεσσαλονίκης

Ηρακλής Γκότσης, Νέας Ιωνίας

Στη δημοσκόπηση το 54,1% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για τον σημερινό περιφερειάρχη.

Το 67,4% θέλει ο δήμαρχος που θα εκλεγεί να μην έχει σχέση με την πολιτική και τα κόμματα

Το 58,9% δεν θέλει να επανεκλεγεί ο σημερινός περιφερειάρχης.

Πηγή Βήμα της Κυριακής

Γ. Μιχελακης: «Διαρθρωτικό μέτρο η διαθεσιμότητα»

Ο υπ. Εσωτερικών είπε ότι οι Δήμοι πρέπει να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού τους, καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι πιεστικό


Την πεποίθησή του ότι οι επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το νέο εκλογικό νόμο που βρίσκεται υπό συζήτηση, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο Γιάννης Μιχελάκης υποστήριξε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταρτιστεί ένας νέος εκλογικός νόμος χωρίς κομματική χροιά, κάτι που, όπως είπε, «ζητάει και η ίδια η κοινωνία».
Μάλιστα, ο υπουργός σημείωσε πως το σύστημα με ενιαίο ψηφοδέλτιο θα πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες εκλογές, όπως αυτές των συνδικαλιστικών σωματείων.

Πάντως, ο κ. Μιχελάκης απέρριψε κατηγορηματικά κάθε σενάριο πρόωρων εθνικών εκλογών.

«Από επιλογή της κυβέρνησης δεν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά στο «φλέγον» ζήτημα της κινητικότητας, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, οι Δήμοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού τους, «καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι πιεστικό και η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013».

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΟΣΕ ΚΕΠ: Απεργία στις 18 και 19 Σεπτέμβρη


48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη. Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Κυβέρνηση, Ευρωπαική Ένωση, ΔΝΤ επιταχύνουν την αντιδραστική αναμόρφωση του Δημόσιου. Γενικεύουν και κλιμακώνουν τον πόλεμο σε όλους τους... εργαζομένους, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Τσακίζουν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς σε διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, που υπηρετούν τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματιών.

Με τις διαθεσιμότητες, τα νέα οργανογράμματα, την αξιολόγηση, τον αποχαρακτηρισμό των ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και στον προθάλαμο της απόλυσης πάνω από 14000 εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, στα νοσοκομεία και στα Υπουργεία.

Το μεγάλο κύμα των απολύσεων έρχεται στους ΟΤΑ μέσω της άρσης της Προσωρινής Διαταγής με την οποία οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ παρέμειναν στις δουλειές τους.
Στοχεύουν μέχρι τέλους του 2013, 4.000 απολύσεις, μέχρι τέλους του 2014, 25.000 απολύσεις και μείωση του Δημόσιου Τομέα κατά 180 - 200.000.

Με τις ιδιωτικοποιήσεις εκχωρούνται αρμοδιότητες και υπηρεσίες στο μεγάλο κεφάλαιο, φιλέτο για την κερδοφορία τους.

Τα νοσοκομεία ουσιαστικά λειτουργούν ως επιχειρήσεις. Φύλαξη, καθαριότητα και ένα μέρος της λειτουργίας των λογιστηρίων έχουν περάσει σε εταιρείες, τα ολοήμερα ιατρεία είναι με πληρωμή 5 ευρώ ενώ έρχεται και το χαράτσι των 25 για κάθε εισαγωγή στο νοσοκομείο. Μετά τις απολύσεις των σχολικών φυλάκων η φύλαξη των σχολείων όπως και των ΑΕΙ περνάει σε εταιρείες security.

Το μάρμαρο από τις ιδιωτικοποιήσεις στις υπηρεσίες της καθαριότητας και του πράσινου στους ΟΤΑ θα το πληρώσει ο λαός αφού τα ανταποδοτικά τέλη για τα σκουπίδια υπολογίζεται να τετραπλασιαστούν !

Ερχονται νέα μέτρα. Ψεύδεται η κυβέρνηση όταν λέει ότι από το πρωτογενές πλεόνασμα θα ενισχύσει τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις συντάξεις. Ετοιμάζει νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα τσακίζει κι άλλο τις συντάξεις, την ασφάλιση, τις παροχές υγείας, θα καταργεί ουσιαστικά το ΕΦΑΠΑΞ και άλλα.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Από ένα τέτοιο κράτος εχθρικό προς τους εργαζόμενους, αυταρχικό, τίποτα θετικό δεν μπορεί να περιμένει για τον εαυτό του ένας δημόσιος υπάλληλος, όπως και όλος ο εργαζόμενος λαός.

Στην ενιαία επίθεση που δεχόμαστε πρέπει να απαντήσουμε με ενιαία λαϊκή αντεπίθεση με συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα.

Ενιαία πάλη και όλοι μαζί ενάντια στις απολύσεις, στις ανατροπές των μισθολογικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

§ Καμία απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους. Αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν ένα μέρος από τις τεράστιες απώλειες μας.
§ Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Παιδεία, Υγεία-Πρόνοια για όλους.
§ Καμια ιδιωτικοποίηση, καμια εκχώρηση δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών στους άρπαγες των επιχειρηματικών ομίλων.
§ Δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους. ΟΧΙ στο βούλιαγμα των ασφαλιστικών ταμείων, στη νέα προκλητική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, στην κατάργηση των επικουρικών ταμείων, στη νέα μείωση των συντάξεων και του ΕΠΑΦΑΞ. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και επιστροφή των λεηλατημένων από τα αποθεματικά των Ταμείων.
§ Κανένας πλειστηριασμούς στη λαϊκή κατοικία. Ολοι μαζί για να μην πάρουν οι τράπεζες τα σπίτια μας.
§ ΟΧΙ στη φοροληστεία και σε όλα τα χαράτσια.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ !
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
για έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού

ΠΑΣΟΚ: Μόνο σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι αλλαγές σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές


Γύρω από τις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών και τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, περιστράφηκε η συζήτηση κατά τη συνάντηση που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Λεωνίδα Γρηγοράκο, παρουσία των γγ Γιάννη Ιωαννίδη και Άγγελου Συρίγου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση, σημειώνεται ότι «η οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία αφορά άμεσα ή έμμεσα και τον τρόπο διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, μπορεί να συζητηθεί μόνο σε στενή συνεργασία και απόλυτη συνεννόηση με την ίδια την ΤΑ και πιο συγκεκριμένα με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας».

Και αυτό, τονίζεται επιπλέον, «πάντα υπό το πρίσμα της θεσμικής ενίσχυσης της ΤΑ και της αναγνώρισης του ρόλου των τοπικών κοινωνιών, όχι μόνο σε ζητήματα δημοκρατικής συμμετοχής αλλά και σε ζητήματα ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι ενημερώθηκε ο κ. Βενιζέλος για τα θέματα του υπουργείου Εσωτερικών και ότι συζητήθηκε και το θέμα των προτάσεων που έχουν γίνει για αλλαγή στο εκλογικό σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για να συμπληρώσει ότι πρέπει να γίνουν όλα με διαφάνεια, σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και τους δημάρχους, ώστε να γίνει η πρόταση πιο συγκεκριμένη και λειτουργική.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, επίσης, πως η αξιολόγηση των δομών των δήμων προχωράει, ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να διαπιστωθεί σε ποιες υπηρεσίες υπάρχει υπερστελέχωση και σε ποιες υποστελέχωση, σημειώνοντας πως το ζητούμενο είναι η διαθεσιμότητα να μην έχει δημοσιονομικό, αλλά διαρθρωτικό χαρακτήρα, ώστε να γίνουν καλύτερες οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη.


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Πολιτική χροιά στην «Πρωτοβουλία των Πέντε» δημάρχων

Πολιτική χροιά παίρνει η «Πρωτοβουλία των Πέντε» δημάρχων που συναντήθηκαν την Πέμπτη στο δημαρχιακό Μέγαρο του δήμου Αθηναίων.


Κατά τη συνάντηση που διήρκεσε δύο και πλέον ώρες, οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Πατρέων Γιάννης Δημαράς, Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης και Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος, συμφώνησαν στη δημιουργία κίνησης στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της παρέμβασης», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το τέλος της συνάντησης, «αποτελούν η θεσμική και διοικητική αυτονομία, η χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κομματικό και κρατικό εναγκαλισμό».

«Η παρέμβαση αυτή», συνεχίζει η ανακοίνωση, «στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό και την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή».

Η «Πρωτοβουλία των Πέντε» θέτει ως προτεραιότητες τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την Κοινωνική Πολιτική, τη βελτίωση της ποιότητας της προσφοράς υπηρεσιών προς τον πολίτη και την ενθάρρυνση της συμμετοχής του δημότη στις τοπικές αποφάσεις και δραστηριότητες.

Με βάση αυτές τις προτεραιότητες διοργανώνονται πέντε ημερίδες στις έδρες των αντίστοιχων δήμων. Η πρώτη θα διεξαχθεί στο Βόλο στις 30 Οκτωβρίου με θέμα την Κοινωνική Πολιτική.

Συνάντηση Καμίνη - Σημίτη

Προηγήθηκε συνάντηση του δημάρχου Αθηναίων με τον Κώστα Σημίτη στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή. Κατά τη συνάντηση, που έγινε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών των δύο ανδρών, συζητήθηκαν θέματα της πρωτεύουσας, με τον πρώην πρωθυπουργό να στέκεται ιδιαίτερα στην άνοδο των ακραίων στοιχείων και στη δράση τους στο κέντρο της Αθήνας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία είναι σε εξέλιξη η ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς ενόψει ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών



Πηγή: | iefimerida.gr 

Η ΚΕΔΕ θέλει συνάντηση με Σαμαρά


Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά αποφάσισε να ζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ μετά τη χθεσινή αδιέξοδη συνάντηση που είχε  με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος προανήγγειλε νέες μειώσεις στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο για τον τρέχοντα προϋπολογισμό όσο και για αυτόν του 2014.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος Κ. Ασκούνης, θεωρεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ήδη υποστεί μεγάλες περικοπές και ως εκ τούτου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί νέες μειώσεις  των πόρων του 2013 – που είχαν ήδη συμφωνηθεί και με βάσει τους οποίους οι δήμοι εκτελούν τους προϋπολογισμούς τους – αλλά ούτε και άλλες που προγραμματίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το 2014.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί περικοπές άνευ προηγουμένου. Οι πόροι είναι τόσο περιορισμένοι που ακόμη και αν περικοπούν 20 –30 εκ.ευρώ, είναι πάρα πολύ σημαντικό το ποσό.  Οι δήμοι θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο και δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν», τόνισε ο κ. Ασκούνης.

«Ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει να μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στους πιο φτωχούς και αδύναμους συμπολίτες μας που έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις στο προσωπικό και οικογενειακό τους εισόδημα εξαιτίας της κρίσης που διέρχεται η χώρα μας», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Σε ότι αφορά στη συζήτηση που έχει ανοίξει η κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ υιοθέτησε τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη. Ότι δηλαδή σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συζητά μεμονωμένα και ξεκομμένα ένα ζήτημα. Θα πρέπει να ανοίξει συνολική συζήτηση για το νέο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την ουσιαστική αποκέντρωση και ενίσχυση του θεσμού στην περίοδο της κρίσης και για την αναβάθμιση του ρόλου της μέσα στο πολιτικό σύστημα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ έγινε εκτεταμένη συζήτηση για την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα «περί φθαρμένων βλαχοδημάρχων». Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στην συντριπτική του πλειοψηφία καταδίκασε ως ύβρεις προς τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης τις αναφορές αυτές, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαιρέτησε την τοποθέτηση –διευκρίνιση του μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και επικεφαλής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Τζόκα ότι σε καμία περίπτωση οι αναφορές αυτές δεν αφορούσαν συλλήβδην το σύνολο των δημάρχων που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...