Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

«Εθνικό Ληξιαρχείο»: Εξοικονόμηση 8 εκατ. ευρώ ετησίως στους δήμους

Τη δημοπράτηση του «Εθνικού Ληξιαρχείου», το οποίο περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση περίπου 26 εκατομμυρίων ληξιαρχικών πράξεων παρουσίασαν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, και Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης.
Τη δημοπράτηση του «Εθνικού Ληξιαρχείου», το οποίο περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση περίπου 26 εκατομμυρίων ληξιαρχικών πράξεων παρουσίασαν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, και Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης.
Πρόκειται, όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι υπουργοί, για μια σημαντική πρωτοβουλία, από την εφαρμογή της οποίας εκτιμάται ότι εξοικονομηθούν πάνω από 8 εκατ. ευρώ ετησίως στους δήμους, ενώ θα υπάρξει και πολλαπλάσιο έμμεσο όφελος από τη σημαντική μείωση του όγκου εργασιών των τμημάτων Δημοτολογίου και Ληξιαρχείου.
Παράλληλα επισημάνθηκε ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση σημαντικού ποσού για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, από την πλήρη και επικαιροποιημένη καταγραφή των ληξιαρχικών στοιχείων των θανάτων, ενώ σταδιακά, θα καταργηθεί η έκδοση αντιγράφων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών δημοτικής κατάστασης.
Σημαντικό όφελος θα υπάρξει επιπλέον από τη μείωση του φόρτου εργασίας στα ΚΕΠ από την αυτοματοποίηση των διαδικασιών για πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις και έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησης των ΚΕΠ για νέες υπηρεσίες, χωρίς αύξηση του κόστους λειτουργίας τους.
Η δημοπράτηση του έργου υλοποιείται για όλους τους δήμους της χώρας, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εσωτερικών και έχει μέγιστο συνολικό προϋπολογισμό 43 εκατ. ευρώ, που καλύπτεται από το ΕΣΠΑ.
Το έργο οδηγεί στη συγκρότηση του Εθνικού Μητρώου Πολιτών, το οποίο δημιουργεί σημαντικές οικονομίες κλίμακας, απλούστευση διαδικασιών και καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Μέσα από το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Μητρώου Πολιτών» το υπουργείο Εσωτερικών έχει ως στόχο τη δημιουργία μίας ενιαίας βάσης δεδομένων, του Εθνικού Ληξιαρχείου και του Εθνικού Δημοτολογίου, βάση που θα δίνει αξιόπιστα στοιχεία με όλη την εικόνα ενός πολίτη, από τη γέννησή του μέχρι τον θάνατό του, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής του δραστηριότητας, όπως αλλαγή οικογενειακής κατάστασης, μεταδημοτεύσεις κ.λπ. Σημειώνεται ότι στο Μητρώο Πολιτών θα περιλαμβάνονται και οι νόμιμα διαμένοντες στη χώρα.
Όπως αναφέρθηκε τέλος, το επόμενο βήμα είναι η «κάρτα του πολίτη», η οποία θα είναι προαιρετική για όσους το επιθυμούν, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια εφαρμογής της, αλλά για να γίνει πραγματικότητα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το «Μητρώο Πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...