Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Παρ' ολίγον «μπλόκο» στην 5η δόση από διεθνή δάνεια δήμων Αχαρνών και Ζωγράφου

Αν και τελικά, αργά χθες, το ΔΝΤ έδωσε το πράσινο φως για τη συμμετοχή του, με περίπου 3,2 δισ. ευρώ, στην 5η δόση των 12 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, η οποία και... εκταμιεύθηκε, ωστόσο, λίγο νωρίτερα υπουργείο Οικονομικών και Ελληνική Κυβέρνηση κάθονταν σε... αναμμένα κάρβουνα, εξαιτίας φημών που κυκλοφόρησαν ότι δύο δήμοι της Αττικής, ο Δήμος Αχαρνών και ο Δήμος Ζωγράφου, είχαν εκκρεμότητες ως προς τις υποχρεώσεις τους σε ξένες τράπεζες, ανεξόφλητες υποχρεώσεις που έφταναν τα 6 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμος Αχαρνών
Ο Δήμος Αχαρνών έχει λάβει δάνειο ύψους 40 εκατ. ευρώ και μάλιστα από την GoldmanSachs, εκ των οποίων τα 31 εκατομμύρια ευρώ έχουν εκταμιευτεί.

Ο Δήμος Ζωγράφου
Ο Δήμος Ζωγράφου έχει λάβει δάνειο 25 εκατ. ευρώ από αυστριακή τράπεζα και τα οποία έχουν εκταμιευθεί.

Οι συγκεχυμένες πληροφορίες «μπλόκαραν» τη συνεδρίαση
Οι ασαφείς φήμες που έφτασαν στο ΔΝΤ για τα χρέη των δήμων Αχαρνών και Ζωγράφου είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου για το θέμα της 5ης δόσης, έως ότου δοθούν οι εξηγήσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Έπειτα από δύο ώρες, και αφού το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε πως έχουν καλυφθεί οι υποχρεώσεις των δύο δήμων, η συνεδρίαση ξεκίνησε κανονικά και ενέκρινε τη συμμετοχή της στην 5η δόση, και έτσι -στο παρά πέντε- απετράπη μια... πιστωτική κρίση, η οποία μπορούσε να φέρει τα χειρότερα για την Ελλάδα.

Κίνδυνος να ανέβει το χρέος
Αξίζει να σημειωθεί πως εάν οι δύο δήμοι του Λεκανοπεδίου δηλώσουν αδυναμία πληρωμής, τότε θα ανεβάσουν το χρέος της χώρας ακόμα περισσότερο και συγκεκριμένα κατά 65 εκατ. ευρώ, που είναι και το συνολικό ποσό δανειοδότησης τους.
http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...