Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Οι Δήμοι απειλούνται με οικονομική αφαίμαξη

Αιφνιδιαστικά πρέπει να αποδώσουν ΦΠΑ 23% για υποδομές ενταγμένες στο ΕΣΠΑ!

Μεγάλα προβλήματα για τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης προκαλεί η μη επιλεξιμότητα του Φ.Π.Α. για έργα περιβαλλοντικών υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων κ.ά.) που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι Δήμοι καλούνται να προπληρώσουν στις ανάδοχες εταιρείες Φ.Π.Α. για έργα προϋπολογισμού εκατομμυρίων, αφού αυτή η δαπάνη δεν θα καλύπτεται από πόρους του ΕΣΠΑ.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Τομεάρχης Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ.κ. Ευ. Βενιζέλο και Μ. Χρυσοχοϊδη αντίστοιχα, καθώς με σχετικό έγγραφο από την Αρχή Πληρωμών του ΕΣΠΑ γνωστοποιήθηκε στις Δημοτικές Αρχές ότι σύμφωνα με το άρθρο 18, παράγραφος 3β του νόμου 4002/2011, προβλέπεται ότι ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη, παρά το γεγονός ότι από την έναρξη υλοποίησης του ΕΣΠΑ το 2007 υπήρχε σχετική πρόβλεψη.

Με το επιχείρημα ότι το ποσό θα επιστραφεί μέσω ανταποδοτικού τέλους, οι δήμοι που θα υλοποιήσουν έργα περιβαλλοντικών υποδομών καλούνται να αποδώσουν τον ΦΠΑ με ποσοστό 23%. Καθώς όμως τα ποσά που πρέπει να προπληρωθούν είναι αρκετά μεγάλα και δεν υπάρχουν ανάλογοι πόροι στα ήδη επιβαρημένα ταμεία των δήμων, τίθεται σε κίνδυνο η υλοποίηση σημαντικών έργων, αναγκαίων για την καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα, οι Δήμοι απειλούνται με οικονομική αφαίμαξη, αφού ακόμα και αν καταφέρουν να καλύψουν το μεγάλο ποσό που απαιτείται για την απόδοση του Φ.Π.Α., δεν θα μπορούν να αντεπεξέρθουν σε άλλες καίριες ανάγκες.
Τα εν λόγω έργα που αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν οι δήμοι είναι κομβικής σημασίας για την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, αλλά και για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πολίτη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί η επιλεξιμότητα του Φ.Π.Α. για τις περιβαλλοντικές υποδομές που υλοποιούν οι Δήμοι, ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...