Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Στους δήμους τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των παραλιών

Μέσω ΟΤΑ θα παραχωρείται στους ιδιώτες η εκμετάλλευση του αιγιαλού, καθώς και της παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών της χώρας.

Αυτό προβλέπεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την απευθείας παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης.

Οι επιτρεπόμενες στους μισθωτές κατασκευές και διαμορφώσεις στους κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού και παραλίας, περιγράφονται αναλυτικά μέσα στην υπογραφείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία συνοδεύεται με Παράρτημα Τεχνικών Προδιαγραφών.

Οι Τεχνικές Προδιαγραφές λαμβάνουν υπόψη, αφενός, τη βασική επιδίωξη διατήρησης του κοινόχρηστου χαρακτήρα και διαφύλαξης της φυσικής μορφολογίας του αιγιαλού και της παραλίας και, αφετέρου, την απλοποίηση του πλαισίου και την αποσαφήνιση των δικαιωμάτων των μισθωτών ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου και να διευκολυνθεί ο έλεγχος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Ειδικότερα στην απόφαση προβλέπεται ότι στη διαδικασία παραχώρησης από τους ΟΤΑ προς τρίτους συμμετέχει εκπρόσωπος της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας, με αποφασιστικές αρμοδιότητες ως προς τον καθορισμό του ανταλλάγματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι το αντάλλαγμα που ορίζεται είναι δίκαιο και ανταποκρίνεται στις μισθωτικές συνθήκες της περιοχής.

Η ρύθμιση αυτή θα συμβάλλει στην είσπραξη από το Δημόσιο των πραγματικά αναλογούντων σε αυτό εσόδων από την εκμετάλλευση των κοινόχρηστων πραγμάτων, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...