Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ο Χρήστος Κορτζίδης δεν είναι μόνος... αλλά ο πρωθυπουργός τι λέει;

ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΔΡΙΤΣΑ
Από τις 29 Απριλίου, δηλαδή εδώ και 48 (!) μέρες, ο δήμαρχος Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, «κρατάει» την απεργία πείνας. Ήδη οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν επικίνδυνα, όχι όμως το σθένος του, ούτε η ηθική, ανθρώπινη και πολιτική του αντοχή.
Τι κάνει αυτόν τον υποδειγματικό και λαοπρόβλητο δήμαρχο να επιμένει σε μια σαφώς αυτοκαταστροφική επιλογή, και μάλιστα για δεύτερη φορά; Επειδή αποδεδειγμένα καμιά επιπόλαιη απάντηση δεν χωράει στην περίπτωσή του, μία είναι η σοβαρή απάντηση: γιατί έχει δίκιο!
Ο Χρήστος Κορτζίδης διεκδικεί το δίκιο που έχει όχι για τον εαυτό του. Το διεκδικεί για τους δημότες του Ελληνικού και των γύρω δήμων, για όλους και κυρίως τους φτωχούς κατοίκους της μισής και παραπάνω Αττικής, για το μέλλον των επόμενων γενεών, αλλά και το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης.
Είναι ο μόνος Δήμαρχος που κατάφερε να δώσει τόσο πλήρη, ουσιαστική και λειτουργική διάσταση στο πρωτοβάθμιο αυτοδιοικητικό κύτταρο, τον Δήμο. Τον έκανε θεσμό ζωντανό, αντιπροσωπευτικό και συμμετοχικό. Όχι μόνο για τους δημότες του Ελληνικού, αλλά και της ευρύτερης Αττικής. Και άνοιξε μέτωπα σκληρά για την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση των ακτών και των ελεύθερων χώρων, όπως και για το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό. Όλα αυτά ταυτόχρονα με μια διαφανή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών του δήμου, με προτεραιότητα στις κοινωνικές ανάγκες.
Είναι γι' αυτό που έχει δίκιο να διεκδικεί τη διατήρηση της αυτονομίας του Δήμου Ελληνικού και όχι την αναγκαστική συγχώνευση-εξαφάνισή του. Γιατί αυτό το κύτταρο είναι πια ένα πρότυπο υπόδειγμα μιας αυτοδιοικητικής κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που δικαιώνει τον θεσμό και τον καταξιώνει. Είναι μια κατάκτηση αγώνων, θετικών συμπτώσεων και συγκυριών και καθόλου εύκολα δεν δημιουργείται και δεν αναπαράγεται. Κυρίως όμως δεν θεσμοθετείται με νόμους. Εδώ όμως, αντίθετα, ένας νόμος, ο «Καλλικράτης», έρχεται να καταργήσει μια κοινωνική και πολιτική κατάκτηση. Απέναντι σε αυτά τα ουσιώδη ο υπουργός κ. Ραγκούσης το μόνο που έχει να απαντήσει είναι ότι δεν δέχεται εξαιρέσεις! Βαθιά νυχτωμένος ή μήπως απειλούμενος;
Σήμερα πια, 48η μέρα, τα περιθώρια για την υγεία του Χρήστου Κορτζίδη στενεύουν απειλητικά. Την περασμένη Τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια πολλαπλών παρεμβάσεών του, έδωσε συνέντευξη Τύπου και ζήτησε το ελάχιστο. Την εφαρμογή του Συντάγματος και της νομιμότητας, όπως ορίζεται από το Π.Δ. του 2004 για τις χρήσεις στην παραλιακή ζώνη. Να σταματήσει δηλαδή η παράνομη λειτουργία των κέντρων “Γαλάζιο”, "Wynn", "Las Vegas" και της πίστας Cart και να καθαιρεθούν οι αυθαίρετες κατασκευές. Να δοθεί η νόμιμη διαχείριση της ελεύθερης πλαζ και της παραλίας στον Δήμο Ελληνικού.
Αυτή την ελάχιστη δικαίωση την οφείλουν στον Χρήστο Κορτζίδη ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί τώρα.
Η Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απευθύνει αυτήν την έκκληση και ζητά την άμεση πρωθυπουργική παρέμβαση. Καλεί ταυτόχρονα βουλευτές, καλλιτέχνες και διανοούμενους, δημοσιογράφους, συνδικαλιστές, πανεπιστημιακούς, δημάρχους και νομάρχες, ανθρώπους ζωντανούς και ευαίσθητους από όλα τα κόμματα και όλα τα επαγγέλματα να στείλουν την ίδια έκκληση προς τον πρωθυπουργό:
Κύριε πρωθυπουργέ, εφαρμόστε τον νόμο. Δικαιώστε τον αγώνα του Χρήστου Κορτζίδη και των κατοίκων του Ελληνικού. Μη γίνετε υπεύθυνος στην απειλούμενη ανήκεστο βλάβη της υγείας του υποδειγματικού δημάρχου, τον οποίο ακριβώς γι' αυτό υπερασπιστήκατε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πριν τρία χρόνια. Τουλάχιστον, αυτή την ελεύθερη δημοτική πλαζ του Ελληνικού, που κατακτήθηκε τότε με αγώνα, νομιμοποιήστε την τώρα,  άμεσα και δώστε τη διαχείρισή της στον δήμο. Αν υπάρχει μνήμη, αν υπάρχει στοιχειώδης συνέπεια!
* Ο Θοδωρής Δρίτσας είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α' Πειραιά και Νησιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...