Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ στο επίκεντρο συνάντησης Χατζηδάκη - Σγουρού

«Το νέο ΕΣΠΑ δε θέλουμε να είναι ακόμη ένα ΕΣΠΑ, αλλά κάτι διαφορετικό, κάτι καινοτόμο, κάτι που θα αφήσει ένα αποτύπωμα στην προσπάθεια για την ανάπτυξη»


Συνάντηση με αντικείμενο τα προβλήματα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, όπως νομικές εμπλοκές και θέματα χρηματοδότησης για τις απαλλοτριώσεις, είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης με τους προέδρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, τόσο ο κ. Χατζηδάκης, όσο και ο κ. Σγουρός, εκτίμησαν ότι «θα είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τον στόχο μας για το 2013».

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε: «Συζητήσαμε σήμερα με την Ένωση Περιφερειών τα ζητήματα που αφορούν στις ελληνικές περιφέρειες, το ζήτημα της χρηματοδότησής τους για να επιτελέσουν το ρόλο τους, αλλά ειδικότερα και στα θέματα που αφορούν στο ΕΣΠΑ, τη διαχείριση του σημερινού ΕΣΠΑ όπου επιδιώκουμε να πιάσουμε, να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είμαστε αισιόδοξοι ότι με την προσπάθεια όλων τα πράγματα θα πάνε καλά, αλλά μιλήσαμε και για την προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ».

«Το νέο ΕΣΠΑ δε θέλουμε να είναι ακόμη ένα ΕΣΠΑ, αλλά κάτι διαφορετικό, κάτι καινοτόμο, κάτι που θα αφήσει ένα αποτύπωμα στην προσπάθεια για την ανάπτυξη» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης και εξήγησε ότι ο διάλογος με τις ελληνικές περιφέρειες γίνεται για να έχουν έναν ουσιαστικό ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό.

«Θέλουμε τα προγράμματα να είναι ξεκάθαρα, ο σχεδιασμός να είναι σαφής. Κάθε περιφέρεια να έχει ένα δικό της πρόγραμμα που να το διαχειρίζεται, σε περιφερειακό επίπεδο να γίνονται τα προγράμματα που πράγματι αφορούν τις περιφέρειες και να μην επιχειρούν τα υπουργεία να τις υποκαθιστούν και τα προγράμματα να είναι πολυταμειακά και πολυτομεακά, έτσι ώστε η προσπάθεια για την ανάπτυξη να είναι συγκροτημένη και σφαιρική» σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε γνωστό ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων και οι κατ' αρχήν προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το νέο ΕΣΠΑ θα υποβληθούν στις Βρυξέλλες στο τέλος Αυγούστου.

Από την πλευρά του, ο κ. Σγουρός ανέφερε ότι για το απερχόμενο ΕΣΠΑ 2007 - 2013 «υπάρχει σύγκλιση για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα τα κονδύλια από τους κοινοτικούς πόρους, για να μπορέσουμε να πιάσουμε τον στόχο μας».

Για το νέο ΕΣΠΑ, ο περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων με το υπουργείο «καθώς και ο υπουργός αντιλαμβάνεται πλέον ότι με την πολυδιάσπαση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια με τα διάφορα κοινοτικά προγράμματα και τα πλαίσια στήριξης, δεν βγήκε χωριό».

«Άρα συμφωνούμε ότι πρέπει οι περιφέρειες να ενισχυθούν σωστά και σε στελεχιακό δυναμικό, αλλά και να μην υπάρχει πολυδιάσπαση στα κονδύλια, δηλαδή ένας φορέας να εκτελεί το έργο, μαζί φυσικά και με τη συνδρομή των υπουργείων στα μεγάλα έργα, ώστε να έχουμε αποτέλεσμα και να μην έχουμε τα προβλήματα του 2007 - 2013» κατέληξε ο κ. Σγουρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...