Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Τον «τρίτο δρόμο» χαράσσει η «Πρωτοβουλία των 5»

Από αριστερά προς τα δεξιά ο Γιάννης Δημαράς, ο Πάνος Σκοτινιώτης, ο Γιώργος Καμίνης, ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Φίλιππος Φίλιος. Βρέθηκαν στον Βόλο για να παρουσιάσουν το έργο των δήμων τους όσον αφορά την κοινωνική πολιτική.
Στην πρόσφατη συνάντησή τους, οι δήμαρχοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Βόλου και Ιωαννιτών αποφάσισαν έναν κύκλο παρεμβάσεων πάνω σε κρίσιμα προβλήματα των δημοτών.

Πέντε δήμαρχοι - πέντε «καμπαλέρος», με κοινό σημείο τη διακηρυγμένη ανεξαρτησία τους, επιχειρούν να βαδίσουν μαζί σε ένα ναρκοθετημένο περιβάλλον ογκούμενης κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης, με βασικό τους όπλο συγκεκριμένες απαντήσεις σε υπαρκτά προβλήματα. Οι δήμαρχοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου και των Ιωαννίνων προσπαθούν να ορίσουν ένα τρίτο δρόμο, ανάμεσα στην «εχθρική και απαξιωτική στάση της κυβέρνησης» απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τη «λαϊκιστική, αντι-μεταρρυθμιστική ακινησία». Με την πρώτη θεματική συνάντησή τους το προηγούμενο διήμερο στον Βόλο οι κ. Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μπουτάρης, Γιάννης Δημαράς, Πάνος Σκοτινιώτης και Φίλιππος Φίλιος εμφάνισαν την «Πρωτοβουλία των 5» και άνοιξαν έναν κύκλο παρεμβάσεων πάνω σε συγκεκριμένα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες.


«Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνική πολιτική» ήταν το θέμα της συνάντησης, ενώ θα πραγματοποιηθούν συνολικά πέντε, όσοι και οι δήμοι που συμμετέχουν. Το επόμενο ραντεβού είναι στη Θεσσαλονίκη με θέμα την επιχειρηματικότητα και την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ οι επόμενες συναντήσεις θα ασχοληθούν με τον εθελοντισμό και την κοινωνία των πολιτών, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ενώ η τελευταία (η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Μάρτιο) θα έχει πιο συνολικό θέμα, σχετικά με τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και τους τρόπους χρηματοδότησης.

«Εμείς μιλάμε πολύ συγκεκριμένα, με βάση την πλούσια εμπειρία και το έργο μας, τις εφαρμοσμένες πολιτικές και όχι γενικόλογες διακηρύξεις. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινήσαμε τις συναντήσεις από την κοινωνική πολιτική, αφού εκεί εκφράζονται τα πιο καυτά προβλήματα των δημοτών μας, αλλά πραγματοποιείται και σημαντικό έργο των δημοτικών αρχών. Το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει και απαιτούνται νέες απαντήσεις. Πρέπει να περάσουμε από την ελεημοσύνη και τη φιλανθρωπία στην κοινωνική αλληλεγγύη», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Καμίνης.

«Στη συνάντηση στον Βόλο παρουσιάσαμε τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας πολιτών στην Αθήνα. Ο Κόμβος λειτουργεί με στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων, με πλήρη διαφάνεια, που επιτρέπει στον καθένα να γνωρίζει πού έχει αποδοθεί οτιδήποτε έχει προσφέρει, ακόμα και το πιο «μικρό». Στηρίζουμε 3.500 οικογένειες, πάνω από 10.000 πολίτες, με αξιοπρέπεια, με ραντεβού, χωρίς ουρές», μας είπε ο κ. Καμίνης. Ο δήμαρχος Αθηναίων ξεκαθαρίζει ότι στις σημερινές συνθήκες δεν αποτελεί απάντηση η παλιά πολιτική των κρατικών επιδομάτων, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες, αλλά απαιτούνται εξειδικευμένες πολιτικές. «Οι δήμοι γνωρίζουν την κατάσταση των δημοτών. Απαιτούνται οικονομίες κλίμακος και δίκτυα συνεργασίας. Για παράδειγμα, υπάρχουν τόσα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία στην Αθήνα. Μπορούν να ενταχθούν σε ένα δίκτυο, το οποίο θα αυξήσει τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητά τους». Ο κ. Καμίνης θεωρεί ότι πλευρές μιας νέας αντίληψης στην κοινωνική πολιτική είναι η κινητοποίηση των πολιτών, η αξιοποίηση προσφορών επιχειρήσεων και η ανάδειξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

«Δεν πάμε μακριά με τα σημερινά επιδόματα φιλευσπλαχνίας, το κλειδί βρίσκεται στην κοινωνική αλληλεγγύη», τόνισε στην «Κ» και ο κ. Γιάννης Μπουτάρης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στον Βόλο. «Η κρίση που έχει πλήξει την κοινωνία είναι η αφορμή για τη νέα προσέγγιση που απαιτείται. Το μοντέλο της μέχρι τώρα διαχείρισης έτσι κι αλλιώς δεν πήγαινε μακριά, ήταν πολύ περιορισμένο. Οι δήμοι αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε για πρώτη φορά προβλήματα σίτισης, ανταλλαγής ρουχισμού, στέγασης των συμπολιτών μας που είναι στον δρόμο. Ολα αυτά απαιτούν εξειδικευμένη προσέγγιση αλλά και πόρους βεβαίως. Πρέπει να αυξηθούν οι κρατικοί και οι ευρωπαϊκοί πόροι προς την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και να αξιοποιηθεί καλύτερα και ευρύτερα η επιχειρηματικότητα», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ανάλογες ήταν και οι παρεμβάσεις των τριών ακόμα δημάρχων, που παρουσίασαν το συγκεκριμένο έργο που έχουν επιτελέσει οι δημοτικές υπηρεσίες στον κοινωνικό τομέα. Ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είναι αναγκαία η διεκδίκηση ενός «ελάχιστου “κοινωνικού δικτύου ασφάλειας”» και «η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Σκοτινιώτης επισήμανε ότι «η πρωτοβουλία των 5» (η οποία δημιούργησε και την ιστοσελίδα prv5.gr) σηματοδοτεί μεν ένα πεδίο αυτοδιοικητικής και κοινωνικής συναντίληψης, δεν αποσκοπεί όμως στη συγκρότηση παράταξης, ούτε στην παρέμβαση στην κεντρική πολιτική σκηνή και την εξυπηρέτηση προσωπικών στόχων.

Τι ενώνει τελικά τη δημαρχιακή «πεντάδα», που αντικειμενικά μπαίνουν από κοινού στο «παρκέ» της προεκλογικής περιόδου; «Το βασικό ενοποιητικό μας στοιχείο είναι ότι κατεβήκαμε ανεξάρτητοι, χωρίς κομματικό χρίσμα και οι πρωτοβουλίες μας προέρχονται από τη σφαίρα του εφαρμοσμένου», απαντά ο κ. Καμίνης, σημειώνοντας ότι η «πρωτοβουλία των 5» είναι ανοικτή και σε άλλους δημάρχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...