Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Εμφύλιος Συμπαραστάτη του Δημότη και νομικής υπηρεσίας

Ο Συμπαραστάτης καταγγέλλει αδιαφάνεια σχετικά με τις άδειες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος


Ενας ιδιότυπος «πόλεμος» σχετικά με τις άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έχει ξεσπάσει στον Δήμο Αθηναίων. Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης καταγγέλλει αδιαφανείς διαδικασίες, κατηγορώντας τη Νομική Διεύθυνση του Δήμου Αθηναίων ότι χρησιμοποιεί προσχηματικά δικαιολογίες (δικηγορικό απόρρητο) προκειμένου να αρνηθεί να του χορηγήσει αντίγραφα των γνωμοδοτήσεών της σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, κέντρα διασκεδάσεως κ.λπ.).


Από την άλλη πλευρά, η Νομική Υπηρεσία του Δήμου αναπτύσσει νομικά επιχειρήματα για τη μη αποδοχή του αιτήματος του Συμπαραστάτη, στον οποίο επισημαίνει ότι μπορεί να αναζητήσει τα στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, «εφόσον αυτά αποτελούν την αιτιολογία εκδόσεως διοικητικής πράξης».

Πρόκειται για διαμάχη, η οποία ξέσπασε την ίδια ώρα που ιδιοκτήτες Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος αντιδρούν σε αποφάσεις του Δήμου Αθηναίων ως προς την επιβολή κυρώσεων για παραβάσεις.

Ανεβαίνουν οι τόνοι
Παράλληλα, ο Συμπαραστάτης στον Δήμο Αθηναίων «σηκώνει το θέμα», επιχειρώντας να ενισχύσει τη θεσμική υπόστασή του και να αναδείξει ότι η παροχή στοιχείων από τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων πρέπει να είναι απρόσκοπτη ώστε ο διαμεσολαβητικός του ρόλος να λειτουργήσει. Μάλιστα, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδώσει πόρισμα σχετικά με τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, στο οποίο θα αναφέρονται τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί, αλλά και προτάσεις για τον έλεγχό τους και το πλαίσιο επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις.

Εν τω μεταξύ, μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των κενών που άφησε πίσω της, έχει ενταθεί, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα του ελέγχου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Από το επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη προβάλλουν ως μείζονος σημασίας τις παρεμβάσεις για μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση των διαδικασιών, ενώ τονίζουν τις ενέργειες για τη διαφάνεια μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Επισημαίνουν ότι στο Διαδίκτυο, στο Κέντρο Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης του Δήμου Αθηναίων, εμφανίζονται οι άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχει εκδώσει. Επίσης, για κάθε κατάστημα παρέχεται ιστορικό τυχόν μεταβιβάσεων και γενικότερα μεταβολών που έχουν συμβεί, σφραγίσεις, καθώς και αν διαθέτουν άδειες για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καμίνης θα παρουσιάσει την Τετάρτη τις εφαρμογές του προγράμματος «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» που αναπτύσσονται στον δήμο (Σημεία Εξυπηρέτησης Δημότη, ηλεκτρονικές πληρωμές, αιτήματα καθημερινότητας, παρακολούθηση του προϋπολογισμού σε πραγματικό χρόνο κ.ά.).

Το ιστορικό της διαμάχης
Ολα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος του Συμπαραστάτη κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος ζήτησε από τη Νομική Υπηρεσία στις 11 Νοεμβρίου να τον ενημερώσει αν υπάρχουν γνωμοδοτήσεις της ως προς τα εξής θέματα για άδειες Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ):

1. Αν, σε περίπτωση αίτησης για μεταβίβαση άδειας ΚΥΕ από επιχείρηση που βαρύνεται με διαπιστώσεις παραβάσεων/μηνύσεις, υπάρχει περίοδος κατά την οποία παραμένει εκκρεμής η αίτηση ως την εκτέλεση τυχόν κυρώσεων.

2. Αν, σε περίπτωση που υπεύθυνος ΚΥΕ έχει αθωωθεί λόγω παραγραφής, από το Πταισματοδικείο, συνεχίζεται η επιβολή διοικητικών κυρώσεων για τις ίδιες παραβάσεις.

Στην απάντησή της η Νομική Υπηρεσία δεν έκανε αποδεκτό το αίτημά του, θεωρώντας ότι εκ του νόμου δεν της παρέχεται η δυνατότητα να του δώσει τα στοιχεία που ζητεί. Προέβαλε το άρθρο 38 του Ν4194/2013 στο οποίο, όπως σημειώνει ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, ρητά προβλέπεται ότι: «Ο δικηγόρος οφείλει να τηρεί αυστηρά εχεμύθεια για όσα του εμπιστεύεται ο εντολέας του κατά την ανάθεση και εκτέλεση εντολής ή πληροφορείται κατά τη διάρκεια του χειρισμού της».

Ωστόσο, στην απάντησή της η Νομική Υπηρεσία συμπλήρωνε: «Πάντως τα αιτούμενα στοιχεία μπορείτε να τα αναζητήσετε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΑ, εφόσον αυτά αποτελούν την αιτιολογία εκδόσεως διοικητικής πράξης».

Ανταλλαγή επιχειρημάτων
O Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης ανταπάντησε ότι όλες οι υπηρεσίες του δήμου, περιλαμβανομένης της Νομικής Διεύθυνσης, οφείλουν να του παρέχουν πρόσβαση στα έγγραφα που τηρούν. Επισημαίνει ότι το αίτημά του απευθύνθηκε σε υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων και αφορά πρόσβαση στο αρχείο αυτής της υπηρεσίας και όχι βέβαια σε δικηγόρο, ώστε να τίθεται ζήτημα σεβασμού κανόνων εχεμύθειας. Ετσι, ο κ. Σωτηρόπουλος υπέβαλε εκ νέου το αίτημα.

Η Νομική Υπηρεσία επανέρχεται, επισημαίνοντας ότι ήδη από τον Οκτώβριο του 2012 είχαν εξηγήσει ότι ο διαμεσολαβητικός ρόλος του προϋποθέτει κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του Δήμου, από την οποία θίγονται άμεσα πολίτες και επιχειρήσεις και ενεργοποιείται με την υποβολή καταγγελίας ή αναφοράς από τον θιγόμενο. Κατά την άποψή τους η Νομική Διεύθυνση του Δήμου Αθηναίων, διά των δικηγόρων της, δεν ασκεί διοίκηση και δεν δύναται εν τοις πράγμασι να ασκήσει κακοδιοίκηση. Επομένως δεν προβλέπεται εκ του νόμου και ο προς αυτήν έλεγχος. Οι δικηγόροι της εκπροσωπούν τον δήμο ως εντολέα και η παροχή πληροφοριών απευθείας από τη Νομική Υπηρεσία αντίκειται στις διατάξεις του κώδικα περί δικηγόρων (εχεμύθεια κ.ά.). Η λειτουργία της Νομικής Διεύθυνσης διέπεται από τις διατάξεις του κώδικα των δικηγόρων και όχι από διατάξεις του κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

Και για μια ακόμη φορά παραπέμπει τον Συμπαραστάτη στις αρμόδιες υπηρεσίες για να του δώσουν τα στοιχεία, εφόσον αυτά αποτελούν την αιτιολογία εκδόσεως διοικητικής.

Ετσι, την περασμένη Δευτέρα ο κ. Σωτηρόπουλος έκανε δημόσια παρέμβαση και εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Αδιαφάνεια στη νομική υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων», η οποία καταλήγει ως εξής: «Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης καλεί από αυτό το δημόσιο βήμα τη Νομική Διεύθυνση να αφήσει τα προσχήματα και να ασκήσει άμεσα τις αρμοδιότητές της για χορήγηση αντιγράφων των γνωμοδοτήσεων που της έχουν ζητηθεί».
Ο κ. Σωτηρόπουλος εκφράζει τις αντιρρήσεις του σε όσα διατυπώνει η Νομική Διεύθυνση κατά την αλληλογραφία τους και παραθέτει στην ανακοίνωση τα επιχειρήματά του.

Σημειώνει ότι «ενώ οι υποχρεώσεις των δικηγόρων για τήρηση της επαγγελματικής εχεμύθειας είναι απολύτως σεβαστές και αποτελούν το θεμέλιο της οικοδόμησης της σχέσης εμπιστοσύνης με τους εντολείς τους, όταν ο εντολέας είναι ο Δήμος Αθηναίων ή οποιοσδήποτε δημόσιος φορέας, κατισχύουν οι υποχρεώσεις διαφάνειας που προβλέπονται από το άρθρο 10 του Συντάγματος, καθώς και από το άρθρο 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, ως προς τα έγγραφα που παράγονται στο πλαίσιο της σχετικής εντολής. Με συστάσεις και ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει καταστεί σαφές ότι ο Συνήγορος του Δημότη πρέπει να έχει πρόσβαση στο σύνολο των εγγράφων και των εγκαταστάσεων των υπηρεσιών του Δήμου».

Και προσθέτει: «Η άποψη της Νομικής Διεύθυνσης ότι "δεν ασκεί διοίκηση", λόγω του ότι - εκτός από τους δημοτικούς υπαλλήλους που τηρούν το αρχείο της - στη λειτουργία της μετέχουν και δικηγόροι, δεν την απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις διαφάνειας που αφορούν το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων. Η δήθεν εναλλακτική πρόταση για αναζήτηση των γνωμοδοτήσεων από επιμέρους υπηρεσίες του Δήμου (που δεν κατονομάζονται, άρα δεν μπορούν να αναζητηθούν), και μάλιστα "εφόσον αυτά αποτελούν την αιτιολογία εκδόσεως διοικητικής πράξης", είναι απλώς ένα πρόσχημα για να μην τηρηθούν οι συνταγματικές υποχρεώσεις διαφάνειας μιας δημοτικής υπηρεσίας».

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 21 Ιανουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...