Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Παραλύουν 250 δήμοι, στον αέρα οι λίστες… αξιολόγησης


Χριστούγεννα με σκουπίδια στους δρόμους, καταλήψεις και διαμαρτυρίες είναι αποφασισμένοι να κάνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους, αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας δημοτικών υπαλλήλων. Το σκηνικό της ταλαιπωρίας για τους πολίτες στήθηκε ήδη από την περασμένη Δευτέρα, όταν άρχισαν να παραλύουν σταδιακά κρίσιμες υπηρεσίες 250 δήμων σε όλη τη χώρα.

Τα σκουπίδια σε πολλές περιοχές σχηματίζουν βουνά, οι βροχές έγιναν η αιτία να διασκορπιστούν σε δρόμους και πλατείες, ενώ η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται με το σταγονόμετρο λόγω των συνεχών κινητοποιήσεων. Επίσης, δεν λειτουργούν πολλοί παιδικοί σταθμοί, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και ταμειακές υπηρεσίες. Οι πολίτες, για άλλη μια φορά, πληρώνουν τη νύφη. Με εγκύκλιό του το υπουργείο ουσιαστικά θέτει σε διαθεσιμότητα όλους τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΔΕ διοικητικού που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και κατόπιν θα ζητήσει από τις οικονομικές υπηρεσίες, που βρίσκονται υπό κατάληψη, να βεβαιώσουν ποιοι υπάλληλοι εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα! Μύλος.. Όσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα θα αμειφθούν μόνο με το 75% του μισθού τους. Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα, πάντως, το υπουργείο αναφέρει ότι οι υπάλληλοι των οποίων οι οργανικές θέσεις καταργούνται και τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες, όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες σε προσωπικό. Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων υποστηρίζουν ότι με αυτό το μέτρο ανοίγει η πόρτα για έξοδο των συγκεκριμένων υπαλλήλων από τους δήμους, υπενθυμίζοντας την απαίτηση της τρόικας για 27.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ως τα τέλη του 2013.

«Όχι στις απολύσεις» λένε οι εργαζόμενοι

Στο μεγαλύτερο αναβρασμό βρίσκονται οι δήμοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Πάτρας και του Ηρακλείου. Οι υπάλληλοι πραγματοποιούν πορείες διαμαρτυρίας, αλλά και αιφνιδιαστικές καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και υπηρεσιών. Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν και οι εργαζόμενοι στους δήµους Κοζάνης, Βόλου και Καρδίτσας. Προσωρινό λουκέτο έβαλαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ρολά κατέβασε και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ακόμη, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής µπάντας του Δήµου Ηρακλείου Κρήτης, εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία προς την Πλατεία Ελευθερίας, όπου βρίσκεται το κτίριο της αιρετής Περιφέρειας, που τελούσε υπό συμβολική κατάληψη. Στην Πάτρα ο δήμαρχος, Γιάννης Δημαράς, στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων, καθώς αποφάσισε να μη δώσει καμία λίστα με στοιχεία εργαζομένων στο υπουργείο και να κινηθεί μάλιστα και νομικά, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά της διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με το δήμαρχο Πατρέων, όλοι οι υπάλληλοι του δήμου είναι αναγκαίοι και «δεν περισσεύει κανείς». Αντιθέτως, ο κ. Δημαράς, αντί για μεταθέσεις, ζητεί προσλήψεις πρόσθετου προσωπικού, καθώς το υπάρχον δεν επαρκεί μετά τη συνταξιοδότηση 270 περίπου υπαλλήλων και κυρίως μετά την ανάληψη 200 νέων αρμοδιοτήτων από το δήμο με τη νέα χρονιά. Κλειστά έμειναν ακόμη Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, εφορίες και δημαρχεία σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα το… μάρμαρο να πληρώσουν για μία ακόμη φορά οι πολίτες, οι οποίοι έβρισκαν κλειστές πόρτες. Η σύγκρουση των δημοσίων υπαλλήλων με την κυβέρνηση έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς, όπως εκτιμάται, μόνο ένας στους δέκα δήμους είχε αποστείλει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταλόγους με εργαζομένους προς διαθεσιμότητα (τους λεγόμενους και «καταλόγους της ντροπής», σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ). Κάτι, που δεν φαίνεται να αλλάζει μέσα στις επόμενες ημέρες, αφού οι υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μιλώντας στο «Καρφί», εμφανίζονται κάθετοι πως δεν θα στείλουν τους συναδέλφους τους στην ανεργία.

Η πρόταση Καμίνη

Ο δήμαρχος της Αθήνας, στην προσπάθειά του να εκτονωθεί η κατάσταση και να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, κατέθεσε πρόταση, με την οποία ζητεί να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους όσοι υπάλληλοι εμπίπτουν στις ρυθμίσεις της διαθεσιμότητας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης δομών και προσωπικού και να προκύψουν οι πραγματικές ανάγκες και τυχόν πλεονάζον προσωπικό. Ο κ. Καμίνης εξέφρασε την πρόθεσή του ο δήμος να λειτουργήσει πιλοτικά και να καταθέσει εντός τριμήνου ολοκληρωμένα στοιχεία από την αξιολόγηση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων τους.

Βουνά σχηματίζουν τα σκουπίδια στους δρόμους και στις πλατείες και της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των δημοτικών υπαλλήλων. Όπως μάλιστα δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, «ελάχιστα απορριμματοφόρα βγαίνουν για αποκομιδή και αυτές είναι σε λαϊκές αγορές και νοσοκομεία».

Μετατάξεις αντί διαθεσιμότητας

«Αυτό που απαιτούμε, και θα παλέψουμε μέχρι τέλους για να το πετύχουμε, είναι να παγώσει το άδικο μέτρο της διαθεσιμότητας και να γίνει αμέσως λεπτομερής καταγραφή όλων των υπαλλήλων όλων των δήμων της Ελλάδας, καθώς και των αναγκών σε προσωπικό, ώστε να μη δημιουργηθούν ελλείψεις σε κανένα δήμο», λέει στο «Καρφί» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) Θέμης Μπαλασόπουλος. «Έχω, για παράδειγμα, μία συνάδελφο στην καθαριότητα που εργάζεται σε δήμο της Ανατολικής Αττικής, η οποία έχει 13 παιδιά! Μιλάμε για μια γυναίκα 50 περίπου ετών, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Πού θα βρει δουλειά η Κατερίνα, αν την απολύσουν από το δήμο;», μας λέει μέλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Μετατάξεις υπαλλήλων και όχι διαθεσιμότητα αντιπροτείνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Κώστας Ασκούνης: «Αυτή τη στιγμή η πλειονότητα των δήμων αντιμετωπίζει τόσο σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που οι διοικητικές υπηρεσίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Από την άλλη, κάποιοι δήμοι έχουν υπεράριθμο προσωπικό. Εμείς, ως ΚΕΔΕ, έχουμε ζητήσει την ενεργοποίηση του θεσμού των μετατάξεων. Ζητάμε δηλαδή τη μεταφορά όσων υπαλλήλων είναι περιττοί από ένα δήμο σε έναν άλλο, για να καλύψουν τις ελλείψεις του προσωπικού».

«Προβληματική» η Ανατολική Αττική

Από τους πιο προβληματικούς δήμους της χώρας είναι αυτοί της Ανατολικής Αττικής, λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης και της ραγδαίας αύξησης των δημοτών τους. Τα σκουπίδια, η καθαριότητα, ο ελλιπής φωτισμός και βεβαίως η ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα για σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες.

Οι δήμαρχοι 12 δήμων της Ανατολικής Αττικής, μάλιστα, μαζί με τους εργαζομένους και τους κατοίκους τους πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εσωτερικών με σκοπό η κίνησή τους αυτή να αποτελέσει «μια πρώτη πράξη αντίδρασης στη νέα επερχόμενη λαίλαπα». Τη διαμαρτυρία στηρίζουν οι δήμαρχοι Σωτήρης Ντούρος (Αχαρνών), Γιάννης Καλαφατέλης (Διονύσου), Δημήτρης Κιούσης (Κρωπίας), Κώστας Λεβαντής (Λαυρεωτικής), Ιορδάνης Λοΐζος (Μαραθώνα), Σωτήρης Μεθενίτης (Μαρκοπούλου), Δημήτρης Δάβαρης (Παιανίας), Θανάσης Ζούτσος (Παλλήνης), Γιώργος Χριστόπουλος (Ραφήνας-Πικερμίου), Πέτρος Φιλίππου (Σαρωνικού), Χρήστος Μάρκου (Σπάτων-Αρτέμιδος) και Γιάννης Οικονομάκος (Ωρωπού).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...