Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Μιχελάκης: «Αξιολόγηση στους δήμους, αλλιώς οριζόντιες περικοπές»

Με βάση τον αριθμό των κατοίκων κάθε δήμου και τα τοπικά χαρακτηριστικά του, δηλαδή αν ένας δήμος είναι νησιωτικός, ορεινός ή αστικός, θα διαμορφωθούν και τα ιδιαιτερα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογηθούν οι δομές των ΟΤΑ, ενώ με βάση το έργο που παράγεται σε κάθε υπηρεσία των δήμων και τα κενά που υπάρχουν θα υπολογιστούν οι «πλεονάζοντες» και θα εκτιμηθεί πόσοι υπάλληλοι πρέπει να μείνουν και πόσοι να φύγουν.

Αυτό είναι σχηματικά το «όραμα» για την αξιολόγηση των δομών των δήμων και του προσωπικού που έδωσε χθες μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε».

Ο κ. Μιχελάκης είπε ότι η αξιολόγηση πρέπει να γίνει όχι επειδή κάποιοι μας το ζητούν, αλλά γιατί πρέπει να γίνει και ότι έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο δήμου με ιδανικές δομές και μετά να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση. Να δούμε πόσο προσωπικό χρειάζεται για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Οι δήμαρχοι έχουν καταλάβει ότι αυτό πρέπει να γίνει και η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί».

Ειδικά για το χαρακτήρα που πρέπει να έχει η αξιολόγηση, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι αξιολόγηση δεν είναι αυτό που λένε κάποιες πολιτικές δυνάμεις, να κρατήσουμε όλους τους υπαλλήλους στις θέσεις τους και να προσλάβουμε και άλλους και υπογράμμισε ότι αν τελικά δεν γίνει αξιολόγηση των δομών τον ερχόμενο Δεκέμβρη, θα ξαναφτάσουμε σε οριζόντιες περικοπές όχι μόνον στους ΟΤΑ, αλλά και στο Δημόσιο.

Ο κ. Μιχελάκης επανέλαβε ακόμα μία φορά την προσωπική του θέση ότι οι οριζόντιες περικοπές είναι άδικες. «Το ζήτημα είναι, είπε, για να μη φθάνουμε σε οριζόντιες περικοπές, να κάνουμε αξιολόγηση. Να δούμε για παράδειγμα σε ποιες υπηρεσίες μέσα σε ένα δήμο υπάρχει υπερστελέχωση και πού υποστελέχωση, ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε προσωπικό από τη μία υπηρεσία στην άλλη».

Ακόμα, δήλωσε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι φτάσαμε σε οριζόντιες περικοπές γιατί δεν έγινε στο παρελθόν αυτό που γίνεται τώρα, ερωτώμενος όμως αν αυτό αποτελεί αιχμή στο πρόσωπο του τέως υπουργού Αντώνη Μανιτάκη απάντησε ότι δεν πρόκειται να κάνει τον εισαγγελέα μοιράζοντας κατηγορίες δεξιά και αριστερά, καθώς λίγο ενδιαφέρει τους πολίτες τι έγινε πριν και ότι η συνεισφορά της ΔΗΜΑΡ στην τρικομματική κυβέρνηση ήταν πολύ σημαντική, για αυτό έπρεπε να είχε παραμείνει.

Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι ο ίδιος έχει κληθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κι αυτό θα προσπαθήσει να κάνει πράξη και ότι «τώρα η κυβέρνηση αυτή πρέπει να τρέξει γρήγορα, για να ολοκληρώσει το έργο το οποίο έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας».

Ε. ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ / enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...