Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Φεύγουν από τη Βουλή για να γίνουν...δήμαρχοι και περιφερειάρχες

Αδειάζουν… τα έδρανα της Βουλής εν όψει αυτοδιοικητών εκλογών. Βουλευτές απ’ όλες τις πτέρυγες «φλερτάρουν» έντονα με την ιδέα της υποψηφιότητας σε δήμους και περιφέρειες σαν μια ιδανική λύση να μείνουν δυναμικά παρόντες στο πολιτικό σκηνικό έχοντας παράλληλα εξασφαλίσει το «επαγγελματικό» τους μέλλον.

 Η κάλπη του Μαΐου προσφέρει πολλά «κίνητρα» απέναντι στα… αντικίνητρα της Βουλής με τα σενάρια των πρόωρων εκλογών και τον κίνδυνο της επανεκλογής: η επόμενη θητεία των αυτοδιοικητικών αρχόντων θα είναι πενταετής, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αποτελούν μεγάλη πρόκληση όπως και το διαρκές ενδιαφέρον της Task Force για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Τύπος της Κυριακής δίνει μια πανελλαδική εικόνα για τα τι γίνεται εμπλέκοντας διάφορα πρόσωπα, ενώ την ίδια ώρα δεν περιλαμβάνει το ενδιαφέρον του κ.Μαρκογιαννάκη για το δήμο Χανίων, τα ονόματα των κ.Μιχελογιαννάκη, Δερμιτζάκη και Ξανθού από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το γνωστό ενδιαφέρον του κ.Κεγκέρογου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εννέα μήνες πριν από τις κάλπες, το παρασκήνιο -αναφέρει ο Τύπος- έχει πάρει φωτιά από ονόματα, πληροφορίες και σενάρια, καθώς με την έναρξη του φθινοπώρου οι ενδιαφερόμενοι θα αρχίσουν ανεπίσημα τις προεκλογικές τους εκστρατείες και τα κόμματα τις βολιδοσκοπήσεις. Στις προθέσεις της Λεωφόρου Συγγρού είναι να «τρέξουν» μετρήσεις στους μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες οι οποίες θα έχουν έντονα πολιτικό άρωμα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες δημοσκοπήσεις έχουν ξεκινήσει και περιλαμβάνουν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, παρά το γεγονός ότι ίδιος δεν έχει εκφράσει ενδιαφέρον.

Πάντως, μέχρι τότε, «τρέχει» η ονοματολογία:

Για το Δήμο Αθηναίων δεν είναι καθόλου τυχαίες οι διαρροές που έχουν γίνει για τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την Αννα Διαμαντοπούλου, καθώς αναδεικνύουν την «αγωνία» του πολιτικού συστήματος να αναζητήσει προβεβλημένα πρόσωπα που μπορούν να προσεγγίσουν το στόχο της πολυσυλλεκτικότητας.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής Ν.Δ., έχει δηλώσει ότι σκέφτεται σοβαρά να είναι υποψήφιος για το δήμο της Αθήνας, ανεξάρτητα αν θα πάρει ή όχι το χρίσμα της Λεωφόρου Συγγρού, ενώ ενδιαφέρον φαίνεται ότι υπάρχει και από την πλευρά του γαλάζιου βουλευτή Ανδρέα Ψυχάρη. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης επιστρέφει με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές με υποψηφιότητα είτε για το δήμο της Αθήνας είτε για την Περιφέρεια Αττικής, ενώ το ίδιο δίλημμα υπάρχει και από την πλευρά της Σοφίας Σακοράφα, βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ.

Συνωστισμός νυν και πρώην βουλευτών αναμένεται για το δήμο της Θεσσαλονίκης. Ο Κώστας Γκιουλέκας έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του και το γεγονός ότι δεν παραιτήθηκε από τα αυτοδιοικητικά του καθήκοντα -όπως έκανε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο Δήμο Γλυφάδας- μόλις ορκίστηκε στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης δείχνει ότι στις προθέσεις του παραμένει η διεκδίκηση του δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θετικός στην προοπτική της υποψηφιότητας είναι και ο βουλευτής Γιάννης Ιωαννίδης, ενώ ακούγεται και το όνομα του γ.γ. δημοσίων έργων Στράτου Σιμόπουλου. Ο Τάσος Κουράκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται ως επικρατέστερος υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης από την Κουμουνδούρου, ενώ από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ. η βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα φέρεται επίσης να έχει δηλώσει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πως θα είναι υποψήφια δήμαρχος από την πλευρά του κόμματος του Πάνου Καμμένου.

Η ονοματολογία συνεχίζεται από πρώην βουλευτές που επιθυμούν να μπουν στη μάχη για το Δήμο Θεσσαλονίκης, όπως ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Σπύρος Βούγιας, η Εύα Καϊλή, ενώ ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης φέρεται ότι είναι το στέλεχος που θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επιστροφή στην πολιτική σκηνή αναμένεται από τον πρώην υφυπουργό της Ν.Δ. Κώστα Κιλτίδη, ο οποίος σε συνομιλητές του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητας για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Το όνομά του πάντως κυκλοφορεί και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο ΠΑΣΟΚ η αγωνία των βουλευτών για το πολιτικό τους μέλλον είναι εντονότατη και ενισχύει τους προβληματισμούς για «μετακίνηση» στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, η βουλευτής Πέλλας ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη φέρεται να ενδιαφέρεται για το Δήμο Εδεσσας, ενώ ακόμη και το αντάρτικο του Πάρι Κουκουλόπουλου -ο οποίος καταψήφισε τη διάταξη για τη Δημοτική Αστυνομία- θεωρήθηκε από κάποιες πλευρές ότι υποκρύπτει το ανομολόγητο ενδιαφέρον του να επιστρέψει σε έναν κεντρικό ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας. Εξάλλου ανήκει στα έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη καθώς έχει διατελέσει στο παρελθόν πέντε φορές δήμαρχος Κοζάνης.

Στα πρόσφατα σενάρια προστέθηκε το όνομα του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Γιάννη Δριβελέγκα, ότι σκέφτεται να διεκδικήσει δήμο στη Χαλκιδική, κατά προτίμηση στο πρώτο πόδι, όπου συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη εκλογική του δύναμη.

Ενας ακόμη βουλευτής που φέρεται να έχει αποφασίσει την κάθοδό του στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ο Μιχάλης Ταμήλος. Στα γαλάζια πηγαδάκια κυκλοφορεί έντονα ότι ο βουλευτής Ν.Δ. έχει «κλειδώσει» την απόφασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Τρικάλων καθώς έχει αυτοδιοικητικό παρελθόν, ενώ παραμένει επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο. Στην περιοχή τα πράγματα… θα γίνουν περίπλοκα, λένε τοπικοί παράγοντες, εφόσον εκδηλώσει την ίδια πρόθεση ο βουλευτής Ν.Δ. Ηλίας Βλαχογιάννης, ο οποίος έχει διατελέσει οκτώ χρόνια νομάρχης.

Στη Βέροια οι πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος ο βουλευτής Ν.Δ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης και αναμένεται η απάντηση του ίδιου του βουλευτή. Τα ίδια σενάρια -που δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής- αφορούν και τον βουλευτή Ημαθίας Ν.Δ. Απόστολο Βεσιρόπουλο για το Δήμο Αλεξάνδρειας. Υποψήφια το Δήμο Καστοριάς φέρεται η βουλευτής Ν.Δ. Μαρία Αντωνίου και για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η βουλευτής Φθιώτιδας Λένα Μακρή. Πάντως, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει για την ίδια περιφέρεια ο πρώην υφυπουργός Υγείας της Ν.Δ. Θανάσης Γιαννόπουλος.

Ο βουλευτής Ν.Δ. Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης ενδιαφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες της Β. Ελλάδας για το Δήμο Λαγκαδά και ο Σταύρος Καλογιάννης, βουλευτής Ιωαννίνων, θεωρείται ως κατάλληλη υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Ηπείρου. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης ανήκει στα πρόσωπα που ακούγονται για την ίδια περιφέρεια, ενώ ο πρώην βουλευτής και κυβερνητικό στέλεχος Γιώργος Πεταλωτής φέρεται να σκέφτεται σοβαρά την υποψηφιότητά του για το Δήμο Κομοτηνής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης «στρέφεται» προς την υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ για την ίδια περιφέρεια υπάρχουν πληροφορίες για υποψηφιότητα από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρο Δανέλλη.

Στην Περιφέρεια Πιερίας «κυκλοφορεί» το όνομα του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Κουκοδήμου, ενώ στη Μεσσηνία και στα τοπικά πηγαδάκια ακούγεται όλο και περισσότερο ότι ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος για το Δήμο Μεσσήνης ο βουλευτής Ν.Δ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης και υποψήφια περιφερειάρχης η πρώην βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου.

Επίσης, αναμένεται να επιβεβαιωθεί εάν ο ανεξάρτητος βουλευτής της Β’ Πειραιά Γιάννης Κουράκος ενδιαφέρεται για το Δήμο Κερατσινίου και η βουλευτής Ν.Δ. Φεβρωνία Πατριανάκου για το Δήμο Σπάρτης. Στη Λάρισα, ο νυν δήμαρχος Κώστας Τζανακούλης παραμένει ισχυρός αυτοδιοικητικός παράγοντας, επομένως οι πληροφορίες που φέρουν το βουλευτή Ν.Δ. Χρήστο Κέλλα να εκφράζει ενδιαφέρον έχουν τον αστερίσκο ότι τις εξελίξεις θα τις ορίσει ο δήμαρχος.

(Από τον Τύπο της Κυριακής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...