Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

«Οχι» σε διορισμό Συμπαραστάτη, «ναι» σε αποσπάσεις, απαντούν οι δήμαρχοι

Κόκκινη κάρτα σε αλλαγές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και αφορούν την επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη, θεσμού που εισήγαγε ο «Καλλικράτης», βγάζουν οι δήμαρχοι. «Δεν συζητάμε καν το ενδεχόμενο ορισμού από άλλους του Δημοτικού Συμπαραστάτη» τόνιζαν στελέχη της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων (ΚΕΔΕ) της χώρας, αναφερόμενα στην πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία σε δήμους όπου δεν κατέστη δυνατή η εκλογή Συμπαραστάτη από τα Δημοτικά Συμβούλια θα προβλέπεται πλέον ο διορισμός προσώπων από τους γενικούς γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων. «Θα διορίζουν ημετέρους την ώρα που ετοιμάζονται απολύσεις στο Δημόσιο», σχολίαζαν χαρακτηριστικά, με την άποψη αυτή να κυριαρχεί μεταξύ αιρετών όλων των κομματικών προελεύσεων και να έχει ήδη διαμηνυθεί προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Αντιθέτως, σύμφωνη βρίσκουν την ΚΕΔΕ μία σειρά άλλων διατάξεων του σχεδίου νόμου, δεδομένου ότι αποτελούσαν δικά της αιτήματα που είχαν κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο. Για παράδειγμα, αναφερόταν η ρύθμιση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για άμεσες ενδοδημοτικές ή διαδημοτικές μετατάξεις και αποσπάσεις υπαλλήλων, οι οποίες μέχρι σήμερα απαιτούσαν χρονοβόρες διαδικασίες. «Το διαρκώς μειούμενο προσωπικό των ΟΤΑ λόγω συνταξιοδοτήσεων και ο δραστικός περιορισμός των νέων προσλήψεων λόγω δημοσιονομικής κρίσης δημιουργούν προβλήματα στη στελέχωση των υπηρεσιών, που αδυνατούν να αντιμετωπιστούν με τις χρονοβόρες διαδικασίες μετατάξεων/ αποσπάσεων του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου», τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση.

Για τον λόγο αυτόν, με την προωθούμενη ρύθμιση θα παρέχεται η δυνατότητα με απευθείας απόφαση του δημάρχου να γίνονται μετακινήσεις προσωπικού από τις κεντρικές υπηρεσίες του δήμου σε άλλα νομικά πρόσωπα ή φορείς εποπτευόμενους από αυτόν. Παράλληλα, καταργείται πλέον ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο δυνατότητα απόσπασης υπαλλήλου δήμου ή νομικού του προσώπου δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) σε άλλο δήμο ή ΝΠΔΔ υπήρχε μόνο για λόγους συνυπηρέτησης με σύζυγο, ο οποίος ήταν επίσης δημόσιος ή δημοτικός υπάλληλος. Στην πράξη, δηλαδή, θα μπορούν πλέον οι δημοτικοί υπάλληλοι να αποσπώνται σε άλλους δήμους από εκείνους στους οποίους έχουν διοριστεί. Η διάρκεια μάλιστα της απόσπασής τους επεκτείνεται στα δύο έτη, με δυνατότητα παράτασης για ακόμη ένα έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...