Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Το τέλος ακινήτων στο επίκεντρο συνάντησης των δημάρχων

Το καυτό ζήτημα του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κυριάρχησε στη σημερινή, μαραθώνια συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ και των προέδρων και των μελών των Εκτελεστικών Επιτροπών και Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας.

Το θέμα τέθηκε από πολλούς δημάρχους προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι κοινής αντίδρασης, ενώ εκφράστηκε και το «κίνημα» των δημάρχων «δεν πληρώνω», που συνεχώς μεγαλώνει, μετά την πρωτοβουλία του δημάρχου Νέας Ιωνίας Νίκου Γκότση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κ.Ασκούνης, εκ μέρους του ΔΣ της ΚΕΔΕ τόνισε ότι οι δήμαρχοι δεν έχουν θεσμικό ρόλο, μετά την επιβολή από το υπουργείο Οικονομικών του τέλους στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και επισήμανε ότι δεν μπορούν οι δήμοι να ταυτιστούν με το κίνημα του «δεν πληρώνω». Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν το τέλος, πληρούν όλα τα κοινωνικά κριτήρια και πρέπει να έχουν τη συμπαράσταση των δήμων. Επίσης, είπε ότι «δεν πρέπει να ανοίξουμε κερκόπορτες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και με τα δημοτικά τέλη.

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις, απ΄ τις οποίες ξεχωρίζουν (και ομαδοποιούνται) αυτές που θέλουν τους δήμους να συμπαραστέκονται νομικά στους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν και αυτές που θέλουν πιο δυναμικές παρεμβάσεις, όπως αυτές που πρότεινε ο δήμαρχος Θορικού Π.Ευθυμίου, δηλαδή όταν ένας πολίτης δεν έχει αποδεδειγμένα να πληρώσει, τότε συγκροτημένα ηλεκτρολόγοι του δήμου επανασυνδέουν το ρεύμα της οικίας του.

Μετά απ΄ όλα αυτά, ο κ. Ασκούνης δήλωσε ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα και να δοθεί μία λύση ειδικά για τις ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών.

Εξάλλου, οι δήμαρχοι συζήτησαν τα έντονα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι μέχρι στιγμής έχει δοθεί μόνο το ένα τρίτο της χρηματοδότησης από τα ΣΑΤΑ (περίπου 210 εκατομμύρια ευρώ) και αναμένονται το επόμενο διάστημα τα υπόλοιπα χρήματα, ότι υπάρχει εμπλοκή στη χρηματοδότηση έργων μέσω του προγράμματος «Θησέας», μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», του οποίου η κοινοτική χρηματοδότηση ολοκληρώνεται το τέλος του 2011, εξετάζεται η χρηματοδότησή του από το υπουργείο Εργασίας, κατά 35 εκατ. ευρώ και από την τοπική αυτοδιοίκηση με 35 εκατ. ευρώ.

Τέλος συζητήθηκαν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που έχουν ανακύψει από τον «Καλλικράτη» και αφορούν την έγκριση εκταμίευσης κονδυλίων - ακόμη και των μικροτέρων - από το ελεγκτικό συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...