Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Οικονομίες ευρείας κλίμακας στους δήμους της χώρας

Σχέδιο για οικονομίες ευρείας κλίμακας στους δήμους της χώρας θέτει σε εφαρμογή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ. Ο Στυλιανίδης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, ενημέρωσε για τα οικονομικά αποτελέσματα που προέκυψαν από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε το υπουργείο.


Συγκεκριμένα για:

- Μείωση του κόστους των εκλογών κατά 50% (περίπου 40.000.000 ευρώ).

-Εξορθολογισμό δαπανών που αφορούν στη λειτουργία και τη στελέχωση των βρεφονηπιακών σταθμών.

-Ανάθεση λειτουργιών αποκομιδής σκουπιδιών σε εξωτερικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους για τους ΟΤΑ από 87.700.000 ευρώ σε 78.000.000

-Μείωση μισθού των αιρετών, των μελών επιτροπών και των συμβουλίων με όφελος περίπου 7.000.000 ευρώ.

Ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε στον κ. Ράιχενμπαχ «την απερίφραστη βούληση της ελληνικής Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει αμέσως και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση τον Οδικό Χάρτη για τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Παράλληλα, ανακοίνωσε τη σύσταση και άμεση ενεργοποίηση της Ομάδας Δράσης του υπουργείου Εσωτερικών και των εμπλεκομένων φορέων, που σε συνεργασία με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόκειται να φέρουν εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται από τον Οδικό Χάρτη.

Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ιδιαίτερα στον κ. Ράιχενμπαχ την αναγκαιότητα συνέχισης αλλά και ενίσχυσης των δομών παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, με σκοπό την ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και των αναξιοπαθούντων, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Οι αναγκαίοι πόροι εκτιμάται ότι θα εξευρεθούν από τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των δήμων στη χώρα μας που, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, πρέπει να συμβαδίζει τόσο με τη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη, όσο και με την συνεχή προσπάθεια ενίσχυσης των κοινωνικών δικτύων καταπολέμησης της φτώχειας.

«Κάθε ευρώ που διασφαλίζεται από τον εξορθολογισμό των δαπανών των ΟΤΑ και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους προς όφελος του πολίτη», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, «θα ενισχύει την Πολιτική Κοινωνικής Ασπίδας που ξεκινά το Υπουργείο στον πόλεμο κατά της φτώχειας. Την επόμενη βδομάδα θα αρχίσουν να δουλεύουν οι ομάδες και πιστεύω ότι σύντομα θα καταγραφούν τα αποτελέσματά μας σε πιλοτικά μοντέλα δήμων τα οποία μπορούν με γρήγορους ρυθμούς να αναπαραχθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Είμαι βέβαιος πώς θα κερδίσουμε το στοίχημα με το χρόνο, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργώντας νέες σύγχρονες δομές ανάλογες με αυτές των ευρωπαϊκών».

Ο κ. Ράιχενμπαχ, από την πλευρά του, δήλωσε: «Είχαμε μια δημιουργική συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε όλα τα σοβαρά ζητήματα που άπτονται του υπουργείου. Είμαστε ικανοποιημένοι από την προετοιμασία που είχατε κάνει αναφορικά με τον Οδικό Χάρτη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων το δυνατό συντομότερο».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε: «Συζητήσαμε επί μακρόν και το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής, ένα ζήτημα το οποίο είναι πολύ ζωτικό για τη χώρα μας. Γνωστοποιήσαμε στον κ. Ράιχενμπαχ ότι ο ελληνικός λαός, παρά την οικονομική δυσκολία, καλύπτει ένα πολύ μεγάλος κόστος για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους μετανάστες ανεξάρτητα από το αν είναι νόμιμοι ή παράνομοι. Στο πλαίσιο αυτό, ζητήσαμε να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξει οικονομική συνδρομή από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...