Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Σε οικονομικό αδιέξοδο και ο δήμος Ρόδου

Τον «κώδωνα του κινδύνου» αναφορικά με τη βιωσιμότητα των δήμων λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης κρούει ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς και ζητεί την άμεση ανάκληση της απόφασης που έλαβε η κυβέρνηση για την περαιτέρω μείωση των πόρων που διατίθενται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Με αφορμή τη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που δίδονται στους δήμους αλλά και τη μείωση των πόρων που προορίζονται για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών ο κ. Κουσουρνάς υπογράμμισε πως για τη μισθοδοσία του προσωπικού του δήμου Ρόδου απαιτούνται 3 εκατ. ευρώ το μήνα και πρόσθεσε πως τα 880.000 ευρώ που διατίθενται μηνιαίως από το κράτος για την κάλυψη των αναγκών του δήμου δεν επαρκούν. «Θα φθάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να πληρώνουμε το προσωπικό μας έτσι όπως πάνε τα πράγματα. Για τα 1.400 άτομα προσωπικό (μόνιμοι και αορίστου χρόνου) που έχουμε, χρειάζομαστε 2.700.000 ευρώ. Αν υπολογίσουμε και τα 150 άτομα που απασχολούνται στον ΔΟΠΑΡ και στο Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας, το κόστος φθάνει τα τρία εκατομμύρια ευρώ» δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου. Πρόσθεσε δε πως «εκτός από τους ΚΑΠ μειώθηκαν κατά 30% τα έσοδά μας από το δημοτικό φόρο και κατά 40% από το φόρο εισοδήματος. Οι πόροι μας θα μειωθούν σημαντικά και δεν είναι και λύση να δανειστούμε για να καλύψουμε τις ανελαστικές δαπάνες».

Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο κ. Κουσουρνάς και για τη μείωση κατά 90% των πόρων που προορίζονται για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών στη Ρόδο και τόνισε ότι «δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα, σε ένα τομέα ιδιαίτερα ευαίσθητο. Δεν μπορούν μέσα στην κρίση να κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ. Οι δήμοι, όμως, αδυνατούν να αναλάβουν το κόστος αυτό. Δημιουργείται ένα αδιέξοδο, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...