Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

ΚΕΔΕ: «Βραδυφλεγής βόμβα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι επιπλέον περικοπές»

Οι δήμαρχοι της χώρας, μπροστά στην οικονομική κατάρρευση των δήμων τους, προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμη και σε παραιτήσεις. Από τις τοποθετήσεις στην 1η Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος που έγινε σήμερα Τρίτη 21 Αυγούστου 2012, στην Πάτρα, φάνηκε η απόγνωση των δημάρχων.

Στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης, βρέθηκε η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι. Η συνέλευση των δημάρχων της Δυτικής Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κ. Κώστα Ασκούνη και κλιμακίου του Δ.Σ της Ένωσης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, επεσήμανε ότι οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης έχουν πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, και για τον λόγο αυτό έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της.

Περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τη ζοφερή κατάσταση των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης, καθώς και την επικείμενη επιδείνωσή τους, επισημαίνοντας ότι οι περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδηγούν σε κατάρρευση τους δήμους, ακύρωση του κοινωνικού τους ρόλου, και στάση πληρωμών μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους.

Υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, λέγοντας: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να δρα γρήγορα και κατά πρακτικό τρόπο, υπέρ της κοινωνικής συνοχής, και να έχει επιχειρησιακή ετοιμότητα την οποία δεν διαθέτει κανένας άλλος φορέας του δημοσίου».

Τόνισε ότι με την Αυτοδιοίκηση σε οικονομικό αδιέξοδο, είναι αδύνατη η ανασυγκρότηση και η έξοδος της χώρας από την κρίση, ενώ αναφερόμενος στα οικονομικά της, παρουσίασε στη συνέλευση στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος των περικοπών που έχουν υποστεί οι δήμοι της χώρας.

Ειδικότερα επεσήμανε ότι:

«Η απόφαση της Κυβέρνησης για νέες περικοπές στους πόρους της αυτοδιοίκησης κατά 30% περίπου, επιβεβαιώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο, αυτό για το οποίο εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει. Δηλαδή την κατάργηση της λειτουργίας των Δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αδυναμία της καταβολής μισθών και άλλων υποχρεώσεων προς τρίτους.

Ήδη την τελευταία τριετία έχουμε μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για μισθούς και λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ) κατά 60% σε σχέση με το 2009 και των επιχορηγήσεων για επενδύσεις (ΣΑΤΑ) κατά 55%.

Ενδεικτικά αναφέρω, ότι οι ΚΑΠ το 2011 ανέρχονταν μηνιαίως σε 168 εκ. ευρώ, το μήνα Ιούνιο του τρέχοντος έτους σε 135 εκ. ευρώ και τώρα με τις νέες περικοπές η δόση του Ιουλίου ανέρχεται στα 96 εκ. ευρώ».

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος και Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, συνοψίζοντας τις τοποθετήσεις πρότεινε κατά την ημέρα διεξαγωγής του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις 30 Αυγούστου 2012 να κλείσουν όλοι οι Δήμοι της Δυτικής Ελλάδος και να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση αμέσως μετά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Σημειώνεται ότι οι 13 Γενικές Συνελεύσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, με στόχο την ενημέρωση όλων των πολιτών, ξεκίνησαν σήμερα Τρίτη 21 Αυγούστου από τη Δυτική Ελλάδα και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012, παραμονή του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...