Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ερώτηση Ψύρρα για τα «τσουχτερά πρόστιμα στην Ελλάδα από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες χωματερές»


Ο Βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση & Α.Κ.Ε. προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομικών και Εσωτερικών σχετικά με τα «τσουχτερά πρόστιμα στην Ελλάδα από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες χωματερές». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης & Α.Κ.Ε.:

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Tα πρόστιμα που καταβάλλει η Ελλάδα ημερησίως για μη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία σε σχέση με τις χωματερές έχουν γίνει καθεστώς. Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση της χωματερής στη θέση Κουρουπητός Χανίων, όπου με απόφασή του, της 4ης Ιουλίου 2000, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο πλαίσιο δεύτερης προσφυγής βάσει του άρθρου 228 της Συνθήκης ΕΚ ) έκρινε ότι με τη συνεχιζόμενη λειτουργία της εν λόγω χωματερής η Ελλάδα παραβιάζει τις Οδηγίες 75/442/ΕΟΚ (άρθρα 4 και 6) και 78/319/ΕΟΚ (άρθρα 5 και 12) για τη διαχείριση των αποβλήτων και της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.
Από τις 3.036 παράνομες χωματερές  που καταγράφηκαν το 2005, οι 2325 έχουν αποκατασταθεί, οι 452 είναι σε διαδικασία αποκατάστασης και 395 εξακολουθούν να λειτουργούν, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Το πρόβλημα οξύνεται και λόγω ενός μεγάλου αριθμού σκουπιδότοπων (10.000-15.000 σε όλη τη χώρα). Σε σχέση με την ποσότητα των απορριμμάτων, αυτή αυξάνεται τα τελευταία χρόνια με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με παλαιότερα. Χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα της τελευταίας 25ετίας, όπου παρατηρείται τριπλασιασμός. Το 1987 η ετήσια παραγωγή απορριμμάτων στην Ελλάδα ανερχόταν σε 3 εκατομμύρια τόνους (σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ), ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει τα 6,5 εκατομμύρια τόνους.
Επειδή, τα πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συνιστούν πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση.
Επειδή, πέρα από τα ευρωπαϊκά πρόστιμα, οι χωματερές παραμένουν «βραδυφλεγείς βόμβες» που απειλούν τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τους υδροφόρους ορίζοντες.
Ερωτώνται οι συναρμόδιοι  Υπουργοί:
Ποιο είναι το ύψος του χρηματικού ποσού που καταβάλλεται ημερησίως από τη χώρα, δυνάμει ευρωκαταδικών, λόγω της ύπαρξης παράνομων χωματερών;
Ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευθεί από τη χώρα για πρόστιμα σε σχέση με τις παράνομες χωματερές, από την πρώτη καταδίκη και εντεύθεν;
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προς εξάλειψη των παράνομων  χωματερών που εξακολουθούν να λειτουργούν ;
Υπάρχει πολιτική μείωσης των απορριμμάτων και ανάκτησης υλικών, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες (λόγου χάρη, Ελβετία);
Παρακαλώ να μου προσκομίσετε τα έγγραφα που αποδεικνύουν τα παραπάνω.

Ο ερωτών βουλευτής

Θωμάς Ψύρρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...