Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ρύθμιση οφειλών σε δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών

Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη
Την επαναφορά της ευνοϊκής διάταξης για ρύθμιση οφειλών προς του Δήμους και τα νομικά πρόσωπά τους, ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον...
Υπουργό Εσωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στους δήμους να εισπράξουν μεγάλα ποσά, τα οποία μέχρι σήμερα οι οφειλέτες αδυνατούν να καταβάλλουν.


Στο πρόσφατο Σχέδιο Νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012,4093/2012και 4127/2013» που ψηφίστηκε την 28-4-13 δεν περιλαμβανόταν η ρύθμιση οφειλών σε δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών (π.χ. ΔΕΥΑ, Δημοτικά Λιμενικά ταμεία, Δημοτικές επιχειρήσεις κ.α.) παρά μόνο οφειλές προς το δημόσιο και τις Εφορίες.

Στην παρ.2α του άρθρου 63 του Νόμου 3801/2009, «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης» ορίζεται ότι: «Επαναφέρονται σε ισχύ, από τη δημοσίευση αυτού του νόμου και μέχρι 30-06-2010 και εφαρμόζονται αναλόγως οι ρυθμίσεις καταβολής οφειλών προς Δήμους, κοινότητες και τα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών, οι οποίες προβλέπονται από την παράγραφο 3 περιπτώσεις α΄,β΄,δ΄,ε΄ του άρθρου 12 του ν. 3047/2002, καθώς και από την παρ. 5 του άρθρου 9 του ν. 3345/2005 και τις ρυθμίσεις των παραγράφων 2και 3 του άρθρου 26 του ν.3649/2008, με την επιφύλαξη των διατάξεων αυτού του άρθρου. Στο προηγούμενο εδάφιο υπάγονται οφειλές από οποιαδήποτε αιτία, με εξαίρεση τα πρόστιμα αυθαίρετων κατασκευών, βεβαιωμένεw ή μη, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος».

Όπως αναφέρει στην παρέμβασή του, ο Λ. Αυγενάκης: «είναι επιτακτική η ανάγκη επαναφοράς του Νόμου 3801/2009 άρθρο 63, που δίδει την δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών στους Ο.Τ.Α και τα νομικά τους πρόσωπα, βεβαιωμένες και μη, γεγονός που θα φέρει πόρους στην αυτοδιοίκηση που η πολιτεία δεν δύναται αυτή τη στιγμή να καλύψει. O ανωτέρω νόμος πρακτικά απαιτεί από τον δημότη - οφειλέτη το αρχικό κεφάλαιο, καθώς στη μερίδα του λέοντος, που είναι τα τέλη κοινοχρήστων χώρων, τα πρόστιμα βάσει του Ν.1080/80, ανέρχονται στο 200% της αρχικής οφειλής, γεγονός επαχθές για τον πολίτη και πρακτικά αυτή την εποχή χωρίς την δυνατότητα είσπραξης».

«Οι τοπικές κοινωνίες περιμένουν την εν λόγω ρύθμιση, καθώς μετά τον Ν. 3801/2009, δεν ήρθε καμιά νέα ρύθμιση, με μοναδική δυνατότητα πληρωμής των οφειλών προς τους Ο.Τ.Α , την τμηματική καταβολή - ταμιακή διευκόλυνση του συνολικού ποσού», όπως αναφέρει ο Λ. Αυγενάκης.

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ζητά νομοθετική παρέμβαση που θα επιτρέπει τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς ΟΤΑ και νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, δίνοντας παράλληλα και τη δυνατότητα είσπραξης πόρων σε δήμους ενισχύοντας έτσι τα ασθενή οικονομικά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...