Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Άποψη / «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση το τελευταίο «οχυρό» των πολιτών…»

Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμφίβολα είναι ο πιο κοντινός θεσμός των πολιτών. Σε μια περίοδο πολυεπίπεδης κρίσης, όπως αυτή που διανύει η χώρα μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στην δημιουργία συνθηκών βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, που είναι τα ζητούμενα για την εν γένει ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας.

Η στείρα πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, η μείωση των πόρων και του προσωπικού, ο συγκεντρωτισμός υπηρεσιών και η οικονομική ύφεση έχουν επηρεάσει σημαντικά τον προϋπολογισμό και την εύρυθμη λειτουργία των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, προκαλώντας οικονομική «ασφυξία» και γραφειοκρατική δυσλειτουργία. Παράλληλα, η διαφθορά, οι σπατάλες, η ελλιπής ενημέρωση των πολιτών και η αδιαφάνεια που επικρατούσαν τα τελευταία χρόνια πάνω από τους ΟΤΑ κλονίζουν την θέση τους στην ματιά της κοινής γνώμης και επιτάσσουν την άμεση αναδιάρθρωσή τους. Το τελευταίο διάστημα η Τρόικα με αρωγό της την καθόλα υπάκουη Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προσπαθεί να εφαρμόσει ισοπεδωτική συρρίκνωση του κράτους, που έχεις ως συνέπεια την απαξίωση και την ισοπέδωση των ήδη «πολύπαθων» ΟΤΑ.

Σε αυτές τις συγκυρίες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μείνει ουδέτερη και άπραγη, επιτρέποντας την διάλυσή της για την εξυπηρέτηση των ανάλγητων απαιτήσεων των δανειστών. Οι Τοπικές Αρχές είναι οι πρώτες που δέχονται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και ίσως να είναι οι μόνες που μπορούν να περιγράψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατάσταση των κατά τόπους κοινωνιών, αφού μπορούν να δουν ανθρώπους και όχι γενικές μετρήσεις και αριθμούς. Σε αυτό το σημείο τίθεται και το ερώτημα: Μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει ο «βραχίονας» της κοινωνίας; Φυσικά και μπορεί! Αρχικά, πρέπει να μπει ``ένα τέλος στο φαινόμενο της κακοδιαχείρισης, της διαφθοράς, της ατιμωρησίας των τοπικών πολιτικών ιθυνόντων και της αδιαφάνειας, που αποτελούν «καρκινώματα» των ΟΤΑ, απογοητεύουν και αγανακτούν τους πολίτες. Η κοινωνία επιζητά αποτελεσματικότερη διοίκηση, εξορθολογισμένη διαχείριση, διαφάνεια και περισσότερη ενημέρωση.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να γίνει ο στυλοβάτης της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, να σταθεί δίπλα στους πολίτες και στα καθημερινά προβλήματά τους, να αξιοποιήσει την κοινωνική εμπιστοσύνη και να αποτελέσει τον πυρήνα ανατροπής αυτής της ανάλγητης μνημονιακής πολιτικής, που επιβάλλεται κατ’επιταγή των δανειστών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να ανασυγκροτήσει την δύναμή της και να ασκήσει παρεμβατική πολιτική υπέρ των πολιτών, την ώρα που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται. Επίσης, οφείλει να ενισχύσει τις αρμοδιότητές της που αφορούν την κοινωνική πολιτική, όπως την στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εν μέσω οικονομικής κρίσης πρέπει να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο με πρωτοβουλίες, με ενεργή παρουσία στο πολιτικό προσκήνιο, με δυναμικές παρεμβάσεις και κοινωφελείς δράσεις. Επιπλέον, η Τοπική Αρχή οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την στήριξη των τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων, την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής, την προώθηση περιβαλλοντικών δράσεων, την καθιέρωση μητροπολιτικών συνεργασιών, την σύμπραξη με κοινωνικούς φορείς και συλλόγους, την αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων προς όφελος της πόλης, την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και την δημιουργία θέσεων εργασίας σε συνεργασία με τοπικούς εργοδοτικούς φορείς.
Φυσικά, δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη ότι οι ΟΤΑ είναι από τα κυριότερα «θύματα» της μνημονιακής πολιτικής, αφού οι περικοπές και οι μειώσεις σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό έχουν δημιουργήσει δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι επιτακτικό να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, αλλά παράλληλα και η ίδια η Πολιτεία να αντιληφθεί την μείζονα σημασία των ΟΤΑ για την κοινωνία.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το τελευταίο «οχυρό» των πολιτών, που με στοχευμένο πολιτικό και διεκδικητικό πλαίσιο, με σοβαρό σχέδιο ευθύνης και όραμα μπορεί να συμβάλλει στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση, στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στην ανάπτυξη!
Στα λόγια όμως δεν γίνεται τίποτα. Σήμερα χρειάζονται πράξεις και όρεξη για δουλεία και προσφορά. Οι νέοι, το αναπτυξιακό κεφάλαιο της χώρας μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο αυτοδιοικητικό μέλλον του τόπου μας. Με νέους ανθρώπους και νέες ιδέες μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο αύριο στην αυτοδιοίκηση στη χώρα μας!



Με εκτίμηση,
Γιώργος Δρακούλης
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...