Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Αναστολή λειτουργίας στον δήμο Αχαρνών λόγω οικονομικού προβλήματος

Σωτήρης Ντούρος
Συνάντηση με στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών έχει ο δήμαρχος Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος, ενώ περισσότεροι από 350 εργαζόμενοι, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και πολίτες του δήμου Αχαρνών έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Αντίστοιχος αριθμός πολιτών και εργαζομένων έχει συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του δήμου στις Αχαρνές.

Η δημοτική αρχή των Αχαρνών πηγαίνει στη συνάντηση με έτοιμες προτάσεις σχετικά με την βραχυπρόθεσμη επίλυση του σοβαρού οικονομικού προβλήματος του δήμου, που οδήγησε στην επ' αόριστον αναστολή της λειτουργίας του.

Όπως σημειώνει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Ντούρος, ο δήμος ζητά άμεση αποδέσμευση από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση καταβολή των μισθών του πρώτου 15νθημέρου στους εργαζόμενους, με τη δέσμευση να πληρωθούν αργότερα οι ασφαλιστικές εισφορές.

Επίσης, αιτείται μείωση του επιτοκίου των δανείων που έχει λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Όπως τονίζει ο κ. Ντούρος, ο δήμος έχει λάβει δάνειο με επιτόκιο 11,5%, με αποτέλεσμα η μηνιαία δόση των τοκοχρεολυσίων να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ, μηνιαίως. Ζητά, λοιπόν, να μειωθεί άμεσα το επιτόκιο στο 5,5%, ποσοστό για το οποίο δεσμεύθηκε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. Σε αυτή την περίπτωση, η δόση του δανείου θα μειωθεί κατά το ήμισυ.

Επιπλέον, ο δήμος θα ζητήσει να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής, καθώς η κρατική χρηματοδότηση εξαρτάται από τον πραγματικό πληθυσμό των δήμων. Όπως σημειώνει ο δήμος Αχαρνών, αυτή τη στιγμή, δεν έχει 77.000 κατοίκους- πληθυσμός, που είχε καταγραφεί την προηγούμενη δεκαετία- αλλά 107.000 κατοίκους. Η αύξηση του πληθυσμού συνεπάγεται και μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Μάλιστα, ο κ. Ντούρος τονίζει ότι η νέα απογραφή θα φέρει σε δυσχερέστερη οικονομική θέση τους μεγάλους δήμους και την πρωτεύουσα της χώρας, όπου ο πληθυσμός σταδιακά μειώνεται.

Τέλος, η δημοτική αρχή θα ζητήσει να αποδεσμευθεί έως και το 150% από την κρατική χρηματοδότησή της- κάτι που επιτρέπεται από το νόμο- προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει το άμεσο, σοβαρότατο πρόβλημα του δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...