Aνακατατάξεις στη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου της Αθήνας, λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία των μελών του, επιφέρει νεότερη επικύρωση των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών από το Πρωτοδικείο. Η εικόνα της σύνθεσης του νέου δημοτικού συμβουλίου αλλάζει μετά την απώλεια μιας έδρας από τον συνδυασμό «Επιμένουμε Αθήνα» του Γ. Αμυρά, ενώ ενδεχόμενη προσφυγή του σε ασφαλιστικά μέτρα και υποβολή ένστασης κατά της δικαστικής απόφασης αναμένεται να «παγώσει» την ορκωμοσία της Τετάρτης. Eτσι, με μία έδρα κενή και 48 αντί για 49 δημοτικούς συμβούλους καλείται να λειτουργήσει το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Αναφερόμενος στην εξέλιξη αυτή, ο κ. Αμυράς χαρακτήρισε «παράλογο» το γεγονός ότι ο συνδυασμός του με 7,4% θα έχει ένα σύμβουλο και ο επόμενος συνδυασμός με 5,8% («Ανοιχτή Πόλη») θα έχει δύο»
Αυτό συμβαίνει διότι η «πρώτη» δικαστική απόφαση επικύρωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων στον Δήμο της Αθήνας ανέδειξε επιτυχόντες με βάση τις ψήφους σε όλη την Αθήνα και όχι ανά διαμέρισμα.
Για τον συνδυασμό του κ. Αμυρά το ζήτημα προέκυψε λόγω της έλλειψης υποψήφιου συμβούλου στο 7ο διαμέρισμα, όπου ο συνδυασμός είχε τη μεγαλύτερη δύναμη. Το δικαστήριο αρχικώς μετέφερε την έδρα σε άλλο διαμέρισμα και με τη «διορθωμένη» την αφήνει κενή.
Τα πάνω-κάτω φέρνει η δεύτερη απόφαση και στην πλειοψηφούσα παράταξη του κ. Γ. Καμίνη. Με βάση τη «διορθωμένη» απόφαση εκλέγονται στις τελευταίες θέσεις οι Σάντυ Μπιλιάνη, Ν. Κόκκινος και Α. Βαρελάς, ενώ αρχικώς είχαν ανακηρυχθεί επιτυχόντες οι Επ. Λαμπρακάκης, Β. Αγγελόπουλος και Σπ. Φράγκος.
Στην παράταξη του Νικήτα Κακλαμάνη ανακηρύσσονται κατά τη δεύτερη καταμέτρηση οι Α. Σπυράκος και Ε. Κολλάτος, ενώ με βάση την πρώτη απόφαση του Πρωτοδικείου οι Ν. Αβραμίδης και Β. Κορομάντζος.
Στην «Ανοιχτή Πόλη» αντί της Ελθήνας Αγγελοπούλου ανακηρύσσεται η Μαρία Κανελλοπούλου.
Στην προωπική
ιστοσελίδα του Γ. Αμυρα αναφέρονται ανάμεσα στα άλλα και τα εξής:
"Παραβιάστηκε όμως η δημοκρατική ευαισθησία, η αξιοκρατία και η ισοδυναμία της ψήφου έτσι ώστε να παρουσιάζεται σήμερα, σε δόξα της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, το φαινόμενο οι συνδυασμοί με λιγότερες ψήφους να παίρνουν περισσότερες έδρες, πράγμα που συνέβαινε σε άλλους χρόνους και άλλα καθεστώτα. Ιδού και τα νέα μαθηματικά:
Το 7,5% (1 έδρα) είναι μικρότερο του 5,8% (Συνασπισμός & 2 έδρες).
Το 7,5% (1 έδρα) ισούται με το 5,29% (Χρυσή Αυγή & 1 έδρα) και με το 2,87% (Ανταρσία & 1 έδρα)!
Ευτυχώς όμως προλαβαίνουμε ακόμη! Λίγες ώρες πριν ο κ. Καμίνης από «
συνήγορος του πολίτη-Καμίνης» γίνει «
δήμαρχος-Καμίνης», τον καλούμε να τοποθετηθεί επί της ουσίας των πραγμάτων και να μας συμβουλεύσει με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε αυτό το δικαστικό πραξικοπηματάκι που «κουρεύει» το δημοτικό συμβούλιο της πόλης κατά έναν σύμβουλο και κλέβει την ψήφο 14.500 πολιτών της Αθήνας.
Στρεφόμαστε βεβαίως και προς τον κ.
Φώτη Κουβέλη και τον παρακαλούμε να μας πει την πολιτική του γνώμη και ει δυνατόν να μας συνδράμει νομικώς όπως κάνει σε κάθε καραμπινάτη περίπτωση καταπάτησης πολιτικών δικαιωμάτων.
Η λεγόμενη «Κοινωνία των Πολιτών» (από την οποία προέρχεται κατά δήλωση του ο κ. Καμίνης) παρακολουθεί και αναμένει με τα μάτια ορθάνοιχτα".
Ο
Τομέας Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις αναφέρει:
"Η κατανομή των εδρών στο νέο δημοτικό συμβούλιο είναι ζήτημα του νέου εκλογικού νόμου, που περιλαμβάνεται στις ρυθμίσεις του Καλλικράτη. Διαφωνούμε με τη συγκεκριμένη διάταξη, που στερεί στον κ. Αμυρά τη δυνατότητα εκλογής δεύτερου συμβούλου, αλλά αυτό προβλέπει ο νόμος και είναι σαφής: στο εκλογικό διαμέρισμα όπου ο κ. Αμυράς με βάση το ποσοστό του εξέλεγε σύμβουλο, η παράταξή του δυστυχώς δεν είχε υποψήφιο. Επί της ουσίας έχει δίκιο ο κ. Αμυράς να διαμαρτύρεται, απευθύνεται, όμως, σε λάθος πρόσωπα και με λαθεμένο τρόπο".
Η
"Δράση" του κ. Στέφανου Μάνου, σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
" Η ανακήρυξη των δημοτικών συμβούλων στο Δήμο Αθηναίων ανέδειξε μια δυσάρεστη παρενέργεια του εκλογικού συστήματος που καθιέρωσε ο «Καλλικράτης»: ο συνδυασμός του Γιώργου Αμυρά «Επιμένουμε Αθήνα», ενώ έλαβε ποσοστό 7,4% περίπου, στο οποίο αναλογούν δύο δημοτικοί σύμβουλοι, χάνει τη μία από τις έδρες του. Αυτό οφείλεται στο ότι ο συνδυασμός «Επιμένουμε Αθήνα» δεν είχε αναδείξει υποψήφιο στο 7ο δημοτικό διαμέρισμα, όπου και έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό του (από όπου και θα προερχόταν η έδρα του).
Σύμφωνα με το νόμο, για να είναι έγκυρο ένα ψηφοδέλτιο στις δημοτικές εκλογές θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον στις μισές δημοτικές κοινότητες τόσους υποψηφίους, όσες είναι και οι έδρες που αναδεικνύει η κοινότητα. Η υποχρέωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα ένας συνδυασμός με τοπικά χαρακτηριστικά, ειδικά στους νέους, μεγάλους δήμους που προκύπτουν από τον «Καλλικράτη», να μην μπορεί να καλύψει όλες τις δημοτικές κοινότητες. Έτσι, δυσκολεύεται πάρα πολύ η δημιουργία συνδυασμών που επικεντρώνονται στα τοπικά προβλήματα και αποφεύγουν τους εναγκαλισμούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Η Δράση θεωρεί ότι η ρύθμιση αυτή πρέπει να επανεξεταστεί διότι, όπως αναδεικνύει η περίπτωση Αμυρά, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό Αθηναίων που εμπιστεύθηκε με την ψήφο του ένα ακομμάτιστο συνδυασμό στερείται την αντιπροσώπευσή του".