Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ν. Κακλαμάνης: Ασφυκτική η οικονομική κατάσταση των δήμων

Ο προϋπολογισμός του «Καλλικράτη», η χρηματοδότηση του αναπτυξιακού προγράμματος των δήμων «ΕΛΛ.Α.Δ.Α», η απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ, αλλά και η διασφάλιση των κοινωνικών δομών των δήμων ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην ατζέντα των διαδοχικών συναντήσεων που είχε σήμερα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης και τα μέλη του Δ.Σ. της ένωσης ενημέρωσαν πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων για την ασφυκτική οικονομική κατάσταση των δήμων, λόγω των περικοπών του 2010, που όπως ανέφεραν ανήλθαν σε ύψους 1,5 περίπου δισ. ευρώ, καθώς και για το ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργείται για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης με τον προϋπολογισμό του 2011.

«Στην ουσία ο προϋπολογισμός του 2011- με την προϋπόθεση ότι αυτός θα εκτελεστεί και δεν θα πετσοκοπεί όπως του 2010 κατά 1,5 δις ευρώ - είναι ο προϋπολογισμός του 2009. Δηλαδή ό,τι χρήματα πήρε η Αυτοδιοίκηση το 2009 χωρίς την πληθώρα των αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν στην Αυτοδιοίκηση με τον Καλλικράτη», ανέφερε σε σχετικές του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης.

Χαρακτήρισε επίσης ασφυκτικό το οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας των νέων δήμων, ενώ εκτίμησε ότι, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, «το καράβι που λέγεται Καλλικράτης κινδυνεύει να βυθιστεί μόλις βγει από το λιμάνι».

«Πιστεύουμε ότι λύση δεν είναι η σύσταση που προ μηνών μας είχε κάνει ο κύριος υπουργός Εσωτερικών, να αυξήσουμε δηλαδή τα δημοτικά τέλη κατά 100%, γιατί και το πρόβλημα δεν θα λύσει αλλά και θα στραγγαλίσει ακόμη περισσότερο το ισχνό, ούτως ή άλλως εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών μας», πρόσθεσε ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι τόσο η κοινωνική δικαιοσύνη, όσο ο αριθμός και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί, αλλά λόγω της τραγικής υποχρηματοδότησης του Καλλικράτη, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2011, αυτά θα επιδεινωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...