Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Στάσιμος και με ... χρέη ο «Θησέας»

Μεγάλες είναι οι οφειλές προς αναδόχους που κατασκεύασαν έργα του προγράμματος «Θησέας» συνολικά στη χώρα, αλλά και στην Ήπειρο περίπου 11 εκ. ευρώ, ενώ η πορεία υλοποίησης δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τα οριστικά ενταγμένα, δημοπρατημένα ή με συμβάσεις.Επίσης, δεν υπήρξε ανταπόκριση από δήμους για ένταξη έργων που έμειναν εκτός «Θησέα», στο ΕΣΠΑ, όπως έχει ζητηθεί από το καλοκαίρι και επανέλαβε πρόσφατα και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοϊδης από τα Γιάννινα.Προφανώς, οι απερχόμενοι δήμαρχοι δεν μπήκαν στον κόπο να προωθήσουν τα έργα που, υποτίθεται, είχαν ωριμάσει για το «Θησέα» και τους πρόλαβε η διακοπή του προγράμματος, ή δεν ήταν σε στάδιο για ένταξη κάτι που είναι ακόμη χειρότερο...

100 εκ. ευρώ περιμένουν οι
εργολήπτες της χώρας
Το προεδρείο του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών-ΣΑΤΕ σε συνάντηση που είχε με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ζήτησε την άμεση ρύθμιση των οφειλών του προγράμματος «Θησέας» προς τα μέλη του.Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, «εντάλματα πληρωμών συνολικού ύψους 41 εκατ. ευρώ που αφορούν πιστοποιήσεις έργων του Προγράμματος «Θησέας», τα οποία στάλθηκαν από τις Περιφέρειες στις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών έως τις 21/7/2010, έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ήδη έχει αρχίσει η πληρωμή τους».Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολύ μεγάλες ανεξόφλητες οφειλές, όπως αναφέρεται, συνολικού ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, και «δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα ούτε διασφαλισμένη πηγή πληρωμής τους, ενώ η ένταξή τους στο ΕΣΠΑ θεωρείται, στην παρούσα φάση, αβέβαιη». Κι ενώ χρήματα δεν δίνονται, το Δημόσιο απαιτεί από τους εργολήπτες αφενός την καταβολή του ΦΠΑ για τα ανεξόφλητα τιμολόγια, αλλά και την προσέλευση στις εφορίες για περαίωση προηγούμενων ετών, αδιαφορώντας για την οικονομική ασφυξία την οποία το ίδιο προκαλεί στον κατασκευαστικό κλάδο.

Περίπου 11 εκ. ευρώ
οι οφειλές στην Ήπειρο
Με βάση τα στοιχεία από τους λογαριασμούς που κατατίθενται από τους αναδόχους, για την περιφέρεια Ηπείρου οι οφειλές ανέρχονται, με αυτούς των τελευταίων ημερών, σε 10,9 εκ ευρώ. Από τα 147 εκ. ευρώ περίπου που είναι οι λογαριασμοί από την έναρξη του, έχουν πληρωθεί τα 136 εκ. ευρώ περίπου.Από τον περασμένο Ιούλιο πιθανόν κάποιοι λογαριασμοί να πληρώθηκαν μέσω του ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων με εντάλματα προς τις ΔΟΥ ή τις ταμιακές υπηρεσίες των δήμων, ωστόσο στη σχετική βάση δεδομένων του προγράμματος εμφανίζεται αυτή η οφειλή.Ουσιαστικά οι εργολήπτες από το καλοκαίρι δεν λαμβάνουν χρήματα και αυτό είναι γενικό πρόβλημα με τους εθνικούς πόρους που περιορίστηκαν και επίσης εφαρμόζεται, όπως κάθε χρόνο στο τέλος του έτους, αυτή η τακτική από την εκάστοτε κυβέρνηση, για λόγους συγκράτησης των ελλειμμάτων σταματούν οι πληρωμές. Το πότε θα πληρωθούν παραμένει άγνωστο, όπως επίσης κι αν αυτή η κατάσταση έχει επιπτώσεις στην πρόοδο άλλων έργων σε εξέλιξη, αφού οι εργολάβοι με πολλές υποχρεώσεις δεν μπορούν να χρηματοδοτούν και άλλα έργα που εκτελούν από το ίδιο πρόγραμμα.

Η εικόνα του «Θησέα» με αριθμούς
Η πορεία απορρόφησης (τουλάχιστον σε επίπεδο λογαριασμών έστω ανεξόφλητων) του «Θησέα» στην Ήπειρο δεν παρουσίασε το τελευταίο δίμηνο κάποια σημαντική πρόοδο. Υπάρχει στασιμότητα. Με στοιχεία από το τέλος Νοεμβρίου η απορρόφηση δεν ξεπερνά το 70%. Βρίσκονταν στο 69,55% με τα δημοτικά έργα στο 70,84% και τα διαδημοτικά πολύ πίσω, στο 54,7%.Ως γνωστόν, από τον περασμένο Ιούνιο δεν εντάσσονται νέα έργα στο πρόγραμμα και οι ΟΤΑ μπορούν να υλοποιήσουν μέχρι το τέλος του 2011, μόνο αυτά που ήταν οριστικά ενταγμένα ή είχαν συμβατοποιηθεί.Συνυπολογίζοντας και τα προενταγμένα (που δεν μπορούν να εκτελεστούν) ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 197,8 εκ. ευρώ εκ των οποίων περίπου τα 189 εκ. ευρώ αφορούν ενταγμένα. Από αυτά τα χρήματα, τα 161 εκ. ευρώ αφορούν έργα με σύμβαση, άρα εκτελούνται ή μπορούν να εκτελεστούν.Η διαφορά μεταξύ συμβατοποιημένων και ενταγμένων οριστικά κι αν όλα τα έργα θα εκτελεστούν είναι κάτι που θα διαπιστωθεί στην πορεία. Πάντως το ανώτατο ποσό που μπορεί να φτάσει η απορρόφηση του «Θησέα» στην Ήπειρο είναι τα 189 εκ. ευρώ και τώρα οι πληρωμές είναι στα 136 εκ. ευρώ και οι απαιτήσεις φτάνουν στα 147 εκ. ευρώ περίπου. Επομένως είναι πολλά τα χρήματα που πρέπει να απορροφηθούν το 2011.

Κανένας φάκελος με ώριμο έργο για το ΕΣΠΑ
Στα αξιοσημείωτα της στάσης και ανετοιμότητας των ΟΤΑ, ακόμη και των μεγάλων δήμων της Ηπείρου, είναι το γεγονός ότι ουδείς κατέθεσε έναν πλήρη φάκελο στην Περιφέρεια για να εντάξει έργο στο ΕΣΠΑ, από αυτά που έμειναν εκτός «Θησέα» λόγω διακοπής του προγράμματος. Από το καλοκαίρι υπάρχει η σχετική πρόσκληση, ώστε να προσαρμόσουν στις προδιαγραφές του ΕΣΠΑ μελέτες για έργα, και το μόνο που έγινε όλο αυτό το διάστημα ήταν να κατατεθούν κάποιες προτάσεις από μερίδα των δήμων σε επίπεδο όμως ονομαστικό των έργων και όχι με κατάθεση φακέλου για το αιτούμενο έργο. Αυτά τα έργα θα μπορούσαν να ενταχθούν, με βάση τις αντίστοιχες προσκλήσεις για το ΠΕΠ Ηπείρου στο ΕΣΠΑ, αλλά το εμπόδιο που είναι οι προδιαγραφές (απλούστερες για το «Θησέα») δεν επιχειρήθηκε να ξεπεραστεί με τις αλλαγές που χρειάζονται στις μελέτες. Ίσως να αφήνουν οι απερχόμενοι δήμαρχοι στους νέους να σχεδιάσουν συνολικά τα έργα στους «Καλλικρατικούς» δήμους.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...