Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Συσσωρευμένα προβλήματα ταλανίζουν τον «Καλλικράτη»!

Στον «αέρα» βρίσκεται, πέντε μήνες πριν τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης»! Μετά την ψήφισή του στη Βουλή ξεκίνησαν και στην Ήπειρο κάποιοι εκ των ήδη Δημάρχων και Δημ. Συμβούλων να θέτουν ή να βολιδοσκοπούν υποψηφιότητα, και να συγκροτούν τους συνδυασμούς τους. Όμως φαίνεται πως ακόμη ο δρόμος, μέχρι την εφαρμογή του νέου αυτοδιοικητικού μοντέλου απέχει πόρρω. Εκκρεμούν πολλά και σημαντικά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με το θεσμικό πλαίσιο, τα οικονομικά, το προσωπικό κ.α.Kυριότερο, μέχρι τώρα, είναι ο τρόπος εκλογής των νέων Δημάρχων και Περιφερειαρχών. Το σχέδιο προβλέπει πως για να ανακηρυχθεί κανείς νικητής στις εκλογές πρέπει να λάβει το 50%+1 των ψήφων. Ο Υπουργός Εσωτερικών όμως, κ. Γιάννης Ραγκούσης άνοιξε το παράθυρο της απόσυρσης της συγκεκριμένης ρύθμισης και της επαναφοράς, της, μέχρι πρότινος ισχύουσας, εκλογής με βάση το 42% των ψήφων. Ακόμη και σήμερα όμως, το Υπουργείο τηρεί σιγήν ιχθύος για το θέμα, αν και σε λίγο καιρό –μετά την επερχόμενη θερινή ραστώνη- θα ξεκινήσουν και οι προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων. Πρόσφατη, μάλιστα, δημοσκόπηση της Kάπα Research για λογαριασμό του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δείχνει, ότι έξι στους δέκα ερωτηθέντες Δημάρχους τάσσονται υπέρ του μέτρου του 42% και εκλογής από τον πρώτο γύρο.
ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ
Σημαντικά, όμως, προβλήματα, που αφορούν, μεταξύ άλλων, και εκατοντάδες εργαζόμενους στην Ήπειρο, είναι αυτά των απερχόμενων, πλέον, Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Ως γνωστόν, με τον «Καλλικράτη» πολλές αρμοδιότητές τους, περνούν στους διευρυμένους Δήμους. Εντούτοις, ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση από το αρμόδιο Υπουργείο, για το τι θα γίνει με το προσωπικό των Νομαρχιών. Τον τρόπο δηλαδή λειτουργίας των νέων υπηρεσιών, τις αρμοδιότητες κτλ. Φαίνεται, πως οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο και στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους, χωρίς όμως να έχουν και τις απαραίτητες κατευθύνσεις και οδηγίες.
ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Πολλές Νομαρχίες αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης ορισμένων υπηρεσιών τους και για αυτό το λόγο, ο Πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος κ. 
Δημήτρης Δράκος έστειλε χθες επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση.Η Ε.Ν.Α.Ε προτείνει να αρθούν οι όποιες μέχρι σήμερα μισθολογικές ανισότητες των εργαζομένων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις τόσο μεταξύ τους όσο και σε σχέση με τους υπαλλήλους του Δημοσίου, με ισότιμη και άνευ διακρίσεων, μεταχείριση οικονομικών απολαβών, μέσω της κατάρτισης νέου ενιαίου μισθολογίου για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης. Προτείνεται, επίσης να απλουστευθούν και συντομευτούν οι διαδικασίες πρόσληψης και η περαίωσή τους να γίνεται μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα.
ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ
Στην επιστολή του ο κ. Δράκος ζητά, επίσης, να παραταθούν με Νόμο οι συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου προσωπικού των Νομαρχιών μέχρι το πέρας της περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.«Εν όψει της κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου στα πλαίσια του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και των εξ αιτίας αυτού επικείμενων δυσμενών επιπτώσεων για τους εργαζομένους, παρατηρείται μία μεγάλη τάση φυγής του προσωπικού. Οι υπάλληλοι που πληρούν τις προϋποθέσεις του σημερινού ευνοϊκότερου καθεστώτος συνταξιοδότησης παραιτούνται μαζικά. Οι υπηρεσίες των Ν.Α. φυλλορροούν καθημερινά. Κατά δεύτερο λόγο ο πρόσφατος νόμος του Προγράμματος «Καλλικράτης» και οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις αυτού, εντός συντόμου χρονικού διαστήματος, εκούσιες ή αναγκαστικές μετατάξεις, έχουν εξωθήσει το προσωπικό σε αδράνεια. Σε λίγο καιρό από σήμερα, μεγάλο μέρος του προσωπικού των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων θα οδεύσει προς τις αποκεντρωμένες Διοικήσεις ή τους Δήμους. Οι υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ήδη δυσλειτουργούν και η κατάσταση διαρκώς θα χειροτερεύει» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ε.Ν.Α.Ε. στον Γιάννη Ραγκούση, με τον οποίο ζητά να συναντηθεί για τη συζήτηση των παραπάνω ζητημάτων.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ Κ.Α.Π.
Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ, αφού ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό τι μέλλει γενέσθαι με τα έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι ακολουθούν φθίνουσα πορεία τελευταία και για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί μέχρι στιγμής η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή τους στις κατά τόπους Ν.Α.Τέλος, και στα αγροτικά προγράμματα, όπως ο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» τα προβλήματα δεν είναι λίγα. Σε νέα του επιστολή, προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 
Κατερίνα Μπατζελή αυτή τη φορά, ο κ. Δράκος προτείνει την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη λειτουργία του εν λόγω προγράμματος, που αναμένεται να ανακουφίσει πολλούς αγρότες και της Ηπείρου. Υπενθυμίζεται, ότι το πρόγραμμα σήμερα είναι σε αδράνεια ουσιαστικά, αφού το Υπουργείο, όπως είχε ανακοινώσει, το αναμορφώνει.Να σημειωθεί τέλος, ότι επιστολή στην οποία κάνει λόγο για τα παραπάνω προβλήματα και ζητά συνάντηση για την εξεύρεση τρόπων λύσης τους, έστειλε ο κ. Δράκος και στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...