Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Διαφάνεια μέχρι το τελευταίο ευρώ

Αυστηρότεροι κανόνες για τις δαπάνες των υποψηφίων της αυτοδιοίκησης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση
ΦωτογραφίαΝέους, πιο αυστηρούς κανόνες για τις προεκλογικές δαπάνες των υποψηφίων σε δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έδωσε για διαβούλευση προσχέδιο νόμου στις Ενώσεις των νομαρχών και δημάρχων (ΕΝΑΕ- ΚΕΔΚΕ).
Δύο μήνες πριν από τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου θα είναι υποχρεωμένοι οι συνδυασμοί να αρχίσουν την ανάρτηση των εσόδων και των δαπανών τους κατά την προεκλογική περίοδο σε κεντρική βάση δεδομένων, η οποία θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών. Σημειώνεται ότι η προεκλογική περίοδος αρχίζει στις 7 Ιουλίου, δηλαδή τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές. Οι συνδυασμοί θα πρέπει να ανανεώνουν τις καταστάσεις κάθε 5 ημέρες ενώ σε περίπτωση που δεν τηρήσουν τη διαδικασία αυτή απειλούνται με έκπτωση οι επικεφαλής των συνδυασμών και οι υποψήφιοι.
Εκτός από την ενημέρωση της κεντρικής βάσης, οι υποψήφιοι θα τηρούν βιβλία εσόδων- δαπανών, τα οποία θα υποβάλουν με τη λήξη της προεκλογικής περιόδου στην αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων που συγκροτείται σε κάθε περιφέρεια. Εάν αρνηθούν, θα βρεθούν αντιμέτωποι και σε αυτή την περίπτωση με έκπτωση. Στις καταστάσεις εσόδων συνδυασμοί και υποψήφιοι θα πρέπει να καταχωρούν ονομαστικά κάθε εισφορά ανεξαρτήτως ποσού, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα όπου υποχρέωση καταχώρησης υπήρχε για εισφορές άνω των 100 ευρώ για τους υποψηφίους και άνω των 200 ευρώ για τους συνδυασμούς. Παράλληλα, οι συνδυασμοί θα εκδίδουν απόδειξη θεωρημένη από την Εφορία για όλες ανεξαιρέτως τις εισφορές.
Περιορισμός στις υπερβάσεις
Περιορισμός τίθεται και στη δυνατότητα υπέρβασης του ορίου προεκλογικών δαπανών, το οποίο τροποποιείται για κάθε υποψήφιο ανάλογα με τον πληθυσμό της εκλογικής περιφέρειας στην οποία κατεβαίνει. Το σημερινό καθεστώς ορίζει πως υπέρβαση κατά 1/2 του ορίου επισύρει έκπτωση, ενώ αντιμέτωποι με την ποινή αυτή θα βρίσκονται πλέον όσοι υπερβαίνουν το όριο δαπανών κατά το 1/3. Σε ισχύ παραμένει πάντως η διάταξη για το όριο δαπανών για τους συνδυασμούς, όπου δεν μπορεί να ξεπεράσει το συνολικό ποσό που προκύπτει από τον αριθμό των υποψηφίων κάθε συνδυασμού πολλαπλασιαζόμενο με το ανώτατο όριο δαπανών κάθε υποψηφίου.
Αναπροσαρμογή γίνεται στο μεταξύ στα ανώτατα όρια χρηματοδότησης από το ίδιο πρόσωπο. Ετσι από 2.000 ευρώ που προβλέπεται για τους συνδυασμούς, το όριο θα ανέλθει σε 3.000 ευρώ και από 500 ευρώ για τους υποψηφίους η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει τα 1.000 ευρώ.
Ωστόσο, οι ποινές σε περίπτωση παράβασης του ορίου αυτού θα είναι σημαντικά πιο αυστηρές. Συγκεκριμένα, εκτός από την ποινή φυλάκισης ενός έτους, ο χρηματοδότης θα τιμωρείται με πρόστιμο από 5.000 έως 50.000 ευρώ- έναντι των 2.000 έως 10.000 ευρώ που επιβάλλονταν σήμερα- ενώ οι υπεύθυνοι των συνδυασμών και οι υποψήφιοι θα εισπράττουν πρόστιμο 20.000 ευρώ έναντι 10.000 ευρώ με τον ισχύοντα νόμο.
Ρυθμίσεις για τις παροχές
Αυστηρότερες καμπάνες περιμένουν και φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία απαγορεύεται να χρηματοδοτήσουν ή να προσφέρουν παροχές σε υποψηφίους και συνδυασμούς, με το πρόστιμο να διαμορφώνεται στα 30.000 έως 100.000 ευρώ από 5.000 έως 50.000 ευρώ. Η απαγόρευση ισχύει για φυσικά πρόσωπα που είναι οφειλέτες άνω των 3.000 ευρώ σε δήμους ή νομαρχίες, για ιδιοκτήτες ή εκδότες μέσων ενημέρωσης, καθώς και για τους συζύγους και τα τέκνα τους, για υπαλλήλους των δήμων και νομαρχιών ή των νομικών τους προσώπων, αλλά και ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ιδρύματα.
Με τις προτεινόμενες διατάξεις, στις δαπάνες των συνδυασμών περιλαμβάνονται σύμφωνα με το νομοσχέδιο και οι δημοσκοπήσεις ενώ, εκτός από τον συνυπολογισμό ως δαπάνης του χρόνου σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα, προστίθεται και η καταβολή χρημάτων τόσο από συνδυασμούς όσο και από υποψηφίους για προβολή από διαδικτυακούς και τηλεπικοινωνιακούς φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...