Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Σκληρή γλώσσα από τον Γιάννη Σγουρό προς Barroso και Valcarcel: "Φτάνει πια, δεν αντέχουμε άλλο"

Σύνοδος Ολομέλειας - Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης 
Γιάννης Σγουρός προς Barroso και Valcarcel:


«Φτάνει πια, δεν αντέχουμε άλλο, λένε οι Έλληνες πολίτες στην πολιτική εξουσία. Σας μεταφέρω αυτή την απογοήτευση που συνοδεύεται συχνά με θυμό, οργή και πόνο»

«Πρέπει να καλυφθεί το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην "Ευρώπη των Βρυξελλών" από την "Ευρώπη των Πολιτών"


Στην ελληνική πραγματικότητα, όπως τη βιώνει ο ελληνικός λαός, αλλά και στις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της κρίσης εστίασε κατά τη σημερινή του ομιλία, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso και στον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών Ramon Luis Valcarcel Siso,   ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ & Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός στο πλαίσιο της Συνόδου Ολομέλειας της 6ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των Περιφερειών και των Πόλεων, που διεξάγεται για 2η μέρα σήμερα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με θέμα Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.
Ο κ. Σγουρός ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Όμως, ας προσέξουμε: η σημερινή κρίση είναι διαφορετικής ποιότητας.

Η παρατεταμένη ύφεση που αντιμετωπίζουν κράτη μέλη όπως η Ελλάδα, η πρωτοφανής ανεργία (και σας μιλάω από μια χώρα όπου η ανεργία άγγιξε το 28%, όπου η ανεργία των νέων έφθασε το 60%. Και, φίλοι μας, οι άνεργοι δεν είναι ποσοστά. Είναι άνθρωποι!),
η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός όλο και μεγαλύτερων κοινωνικών ομάδων, όλα αυτά είναι στοιχεία που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη νομιμοποίηση των Ευρωπαϊκών θεσμών και μεγαλώνουν την απόστασή τους από την καθημερινότητα των πολιτών.
Είναι η ύφεση και η λιτότητα μονόδρομος;
Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση;
Πώς θα αντιμετωπιστεί η καλπάζουσα αύξηση της ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη;
Μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας που αυξάνονται;
Τα ερωτήματα αυτά είναι κρίσιμα και καθοριστικά για το μέλλον της Ευρώπης.


Κύριε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής των Περιφερειών,
Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Κρίσιμο. Καίριο. Αποφασιστικό.

Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη όπως πολλοί υποστηρίζουν ή θα αναδιπλωθούμε σε μια πιο περιορισμένη εκδοχή της ενιαίας αγοράς; Δεν πρόκειται για ρητορικό ερώτημα. Πρόκειται για υπαρξιακή συζήτηση.

Για μένα, θέλω να είμαι ξεκάθαρος:

Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται, όσο ποτέ άλλοτε, σε μια ισχυρή Ευρώπη.

Το μέλλον της Ευρώπης δεν νοείται χωρίς την Ελλάδα.

Αυτή η σχέση είναι μια αδιαίρετη σχέση.

Όμως, Κύριοι Πρόεδροι, πρέπει να αντιληφθείτε επίσης ότι η χώρα αυτή βιώνει εδώ και μια πενταετία μια πορεία στην έρημο, έναν αληθινό για πολλούς Γολγοθά.

Εγώ, συνομιλώντας με τους ανθρώπους, ακούω καθημερινά τις επικρίσεις και τις κατηγορίες των συμπατριωτών μου κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των πολιτικών μονοδιάστατης λιτότητας που αισθάνονται ότι απειλούν ανά πάσα στιγμή την κοινωνική ισορροπία. Ακούω τους πιο απελπισμένους, εκείνους που υποφέρουν, να λένε στην πολιτική εξουσία «Φτάνει πια. Δεν αντέχουμε άλλο».

Για πολλούς η κατάσταση είναι οριακή. Ακούω και νιώθω την απογοήτευση. Σας μεταφέρω αυτή την απογοήτευση, που συνοδεύεται συχνά με θυμό, οργή και πόνο».


Και, κατέληξε:

«Η Ελληνική Οικονομία είναι μόλις το 2% της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Δεν είναι δυνατόν, επί 5 χρόνια η Ευρώπη να μην μπορεί να δώσει λύση σε ένα τέτοιου μεγέθους πρόβλημα, και να αναλώνεται σε μια άδικη, μονομερή  και ηθικολογική αντιμετώπιση της κρίσης.

Να επιτρέπει φωνές που λοιδορούν τον Ελληνικό λαό και τον παρουσιάζουν ως το μαύρο πρόβατο της παγκόσμιας οικονομίας.

Να στιγματίζονται λαοί, παραδόσεις, πολιτισμοί.

Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν μια μεγάλη αλήθεια: «Παν μέτρον άριστο». Σήμερα, κάπου χάθηκε το μέτρο. Και έχουν όλοι ευθύνη. Έχουν ευθύνη και αυτοί που έπαιρναν και αυτοί που έδιναν τα δάνεια, αλλά και αυτοί που έπρεπε να επιβλέπουν και να ελέγχουν».

Στην 6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Περιφερειών και Δήμων της Ευρώπης παρέστησαν, επίσης, οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος και Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, o Yφυπουργός στον Πρωθυπουργό & Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας, Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, Νοτίου Αιγαίου Γ. Μαχαιρίδης, Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου, Στερεάς Ελλάδας Κλ. Περγαντάς και Πελοποννήσου Π. Τατούλης,ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ & Δήμαρχος Καλλιθέας Κ. Ασκούνης,οι Δήμαρχοι Αθηναίων Γ. Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, Δήμαρχοι και Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Αττικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...