Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2010

Κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ κατά του «Καλλικράτη


Αντισυνταγματικό ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να κρίνει τον «Καλλικράτη» ο Δήμος Σόχου Θεσσαλονίκης και 18 κάτοικοί του, υποστηρίζοντας πως οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις έγιναν με τρόπο που αντίκειται σε τρία άρθρα του Συντάγματος αλλά και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Με το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη ο δήμος Σόχου καταργείται και ενσωματώνεται στον Δήμο Λαγκαδά, μαζί με τους Δήμους Λαχανά, Ασσήρου, Καλλινδοίων, Κορώνειας και Βερτίσκου.

Στην προσφυγή του, ο δήμος υποστηρίζει ότι ο «Καλλικράτης» είναι αντίθετος στα άρθρα 26, 95 και 102 του Συντάγματος, καθώς οι καταργήσεις και ενσωματώσεις των Δήμων ανά την Ελλάδα έγιναν με τον ίδιο το νόμο, χωρίς να προβλέπεται η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων ή άλλων αποφάσεων διοικητικών οργάνων.

Με τον τρόπο αυτό όμως, σύμφωνα με την προσφυγή, δεν έχουν την δυνατότητα οι θιγόμενοι Δήμοι να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη και να ζητήσουν δικαστική προστασία και έλεγχο της νομιμότητας των συνενώσεων, καθώς ευθέως ο νόμος δεν μπορεί να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παρά μόνο αποφάσεις (υπουργικές, νομαρχιακές, κ.λ.π.) που εκδόθηκαν σε εκτέλεση του εν λόγω νόμου.

Παράλληλα, ο «Καλλικράτης» σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Δήμου Σοχού, είναι αντίθετος και στο άρθρο 102 του Συντάγματος που προστατεύει και καθορίζει την διαχείριση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, αναφέρει ο δήμος Σόχου, ο «Καλλικράτης» είναι αντίθετος και στην Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λισσαβόνας, οι οποίες προστατεύουν τις ορεινές περιοχές από την ερήμωση και την φτώχεια και εξασφαλίζουν την ανάπτυξή τους, αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

1 σχόλιο:

 1. Προς το Blog σας
  Ένα blog γεννήθηκε με σκοπό να δώσει βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
  Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
  Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες
  Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..
  www.ksipnistere.blogspot.com

  www.ksipnistere.gr
  Βάλτε και εμάς στη λίστα με τα ιστολόγια σας... ότι θέλετε μπορείτε να το στείλετε στο e-mail μας και από κάτω το link σας και δημοσιεύετε ακέραιο.

  Θέλουμε επίσης να σας ενημερώσουμε το ksipnistere βρίσκετε ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα blog της χώρας

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...