Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Νέοι τίτλοι στον «Καλλικράτη»

Ο «Καλλικράτης» δεν περιλαμβάνει μόνο συνενώσεις αλλά προβλέπει και «διασπάσεις». Τρανό παράδειγμα η Περιφέρεια Αττικής που σπάει σε οκτώ ενότητες καθεμιά από τις οποίες θα εκλέξει τον δικό της αντιπεριφερειάρχη, ενώ σε δήμους άνω των 100.000 κατοίκων θα εκλέγεται «σύμβουλος γειτονιάς».
«Σύμβουλος γειτονιάς» θα εκλέγεται σε δήμους άνω των 100.000, ενώ ο «Καλλικράτης», έργο του Γ. Ραγκούση, προβλέπει και αντιπεριφερειάρχες προβλέπει και αντιπεριφερειάρχες Ο πολυσύνθετος χαρακτήρας της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας που σχετίζεται και επηρεάζει την εκλογή των αιρετών στις επικείμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, αποτυπώνεται σε τρεις αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.
Οι Περιφέρειες χωρίζονται σε Περιφερειακές Ενότητες οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό αντιστοιχούν στις υφιστάμενες νομαρχίες. Ομως:
  
Στα οκτώ η Αττική
Στην Περιφέρεια Αττικής οι ενότητες είναι οκτώ και ο μελλοντικός περιφερειάρχης εκτός από «μικρός πρωθυπουργός» θα έχει κάτω του και οκτώ αντιπεριφερειάρχες που θα εκλεγούν τοπικά. Συγκεκριμένα, ο πρώην Νομός Αθηνών σπάει σε τέσσερις ενότητες:
 
* Τον Βόρειο τομέα με τους Δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς-Εκάλης-Ν. Ερυθραίας, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμορφώσεως, Ν. Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Μελισσίων-Πεντέλης-Ν. Πεντέλης, Φιλοθέης-Ψυχικού-Ν. Ψυχικού και Χαλανδρίου.
* Τον Δυτικό τομέα με τους Δήμους Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αγ. Βαρβάρας, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρουπόλεως και Χαϊδαρίου.
* Τον Κεντρικό τομέα με τους Δήμους Αθηναίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής και Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος.
* Τον Νότιο τομέα με τους Δήμους Αγ. Δημητρίου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου.
Ο πρώην Νομός Πειραιά χωρίζεται στα δύο:
* Τον Πειραιά με τους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιώς και Περάματος.
* Την ενότητα Νήσων με τους Δήμους Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνος, Σπετσών, Τροιζηνίας και Υδρας.
Στην Ανατολική Αττική περιλαμβάνονται οι Δήμοι Αχαρνών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου (μαζί με έξι δήμους της περιοχής), Κρωπίας, Λαυρεωτικής-Αγ. Κων/νου-Κερατέας, Μαραθώνος-Βαρνάβα-Γραμματικού-Ν. Μάκρης, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Παιανίας-Γλ. Νερών, Παλλήνης-Ανθούσας-Γέρακα, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού (πέντε πρώην δήμοι), Σπάτων-Αρτέμιδος και Ωρωπού (μαζί με οκτώ πρώην δήμους-κοινότητες).
Στη Δυτική Αττική περιλαμβάνονται οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας-Μαγούλας, Μάνδρας-Βιλίων-Ερυθρών-Οινόης, Μεγαρέων-Ν. Περάμου, Φυλής-Α. Λιοσίων-Ζεφυρίου.
Στις οκτώ αυτές ενότητες οι εκλογείς θα ψηφίζουν τον δικό τους αντιπεριφερειάρχη (έναν από κάθε συνδυασμό) και τον περιφερειάρχη χωρίς σταυρό. Θα ψηφίζουν όμως με σταυρό για τους τοπικούς περιφερειακούς συμβούλους.
Διαιρούνται και 9 σημερινές νομαρχίες
Διαίρεση προβλέπεται και για τις νυν Νομαρχίες Μαγνησίας και Καβάλας που σπάνε σε δύο περιφερειακές ενότητες (Μαγνησίας-Σποράδων, Καβάλας-Θάσου). Αρα η αιρετή Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα έχει έξι περιφερειακές ενότητες αντί για πέντε νομούς και η Θεσσαλία πέντε ενότητες αντί για τέσσερις νομούς. Και σε αυτή την περίπτωση σε κάθε ενότητα θα αντιστοιχεί ένας αντιπεριφερειάρχης.
Η σημερινή Νομαρχία Κεφαλονιάς χωρίζεται επίσης σε δύο ενότητες αλλά θα εκλέγει έναν αντιπεριφερειάρχη κάτω από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων. Από έναν αντιπεριφερειάρχη θα εκλέγουν οι σημερινές Νομαρχίες Κυκλάδων και Δωδεκανήσων αν και χωρίζονται σε ενότητες που συμπίπτουν με τα σημερινά επαρχεία. Το ίδιο θα ισχύσει και με τις σημερινές Νομαρχίες Λέσβου και Σάμου αν και επίσης χωρίζονται σε ενότητες.
Αλλαγή σκηνικού και στον τρόπο εκλογής των δημοτικών συμβούλων σε οκτώ μεγάλους δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.
Μεγάλοι δήμοι
Η ρύθμιση αφορά τους δήμους σε Αθήνα (745.514 κάτοικοι), Θεσσαλονίκη (363.987), Πειραιά (175.697), Πάτρα (160.400), Περιστέρι (137.918), Ηράκλειο Κρήτης (130.914), Λάρισα (124.394) και Καλλιθέα (109.609). Η Αθήνα χωρίζεται όπως και σήμερα, σε επτά διαμερίσματα, η Θεσσαλονίκη σε έξι, ο Πειραιάς σε έξι, η Πάτρα σε πέντε, το Περιστέρι σε πέντε, το Ηράκλειο σε πέντε, η Λάρισα σε πέντε και η Καλλιθέα Αττικής σε τέσσερα. Τα δημοτικά διαμερίσματα μετονομάζονται σε δημοτικές ενότητες στις οποίες οι ψηφοφόροι θα μπορούν να επιλέξουν από έναν έως τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους μόνο από το διαμέρισμα στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι. Ενώ δηλαδή παλιά ένας υποψήφιος στην Αθήνα έπαιρνε ψήφους από τα Πατήσια μέχρι τον Νέο Κόσμο και από τα Πετράλωνα έως Ελληνορώσων, τώρα θα είναι υποψήφιος μόνον σε μία από τις ενότητες. Θα υπάρχει όμως η δυνατότητα στους εκλογείς να βάζουν και ένα σταυρό υπέρ κάποιου υποψηφίου από άλλο διαμέρισμα.
Η κατανομή έγινε σύμφωνα με τον «πραγματικό πληθυσμό» με βάση την απογραφή του 2001, τα αποτελέσματα της οποίας κυρώθηκαν ανά δημοτικό διαμέρισμα με μια από τις υπουργικές αποφάσεις. Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνονται οι πληθυσμοί ανά περιφέρεια όπου προηγείται η Αττική με 3.761.810 κατοίκους και ακολουθούν: Κεντρική Μακεδονία (1.871.952), Θεσσαλία (753.888), Δυτική Ελλάδα (740.506), Πελοπόννησος (638.942), Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (611.067), Στερεά Ελλάδα (605.329), Κρήτη (601.131), Ηπειρος (353.820), Νότιο Αιγαίο (302.686), Δυτική Μακεδονία (301.552), Ιόνια Νησιά (212.984 και Βόρειο Αιγαίο (206.121). Το σύνολο των 10.964.020 κατοίκων συμπληρώνεται με τους κατοίκους του Αγίου Ορους (2.262). *ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΘΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...