Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Κώστας Μπακογιάννης: «Ανήκω στο κόμμα των Ευρυτανών»

Ο Κώστας Μπακογιάννης τονίζει με κάθε απάντηση και σε κάθε λέξη την υπερκομματική υποψηφιότητά του. Καλοδεχούμενη η στήριξη της Ν.Δ. αλλά, αν εκλεγεί, θα επισκεφθεί και θα καλέσει, όπως λέει, όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στο όμορφο Καρπενήσι. Αλλά και στην ερώτηση αν είναι μέλος του κόμματος της Νέας δημοκρατίας, απαντά «Ανήκω στο κόμμα των Ευρυτανών». Πιστεύει στο αύριο και στο ότι η κοινωνία είναι μπροστά από την πολιτική. Με μεταπτυχιακές σπουδές στο Χάρβαρντ, με θητείες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Παγκόσμια Τράπεζα, ο γιος του Παύλου και την Ντόρας Μπακογιάννη επιλέγει να ζήσει τα επόμενα χρόνια της ζωής του στο Καρπενήσι. Εάν και εφόσον εκλεγεί δήμαρχος…
Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι «στην καινούργια Ν.Δ. δεν υπάρχει χώρος ούτε για υποκρισία, ούτε για οικογενειοκρατία» αλλά ότι η Ν.Δ. δεν θα κατεβάσει υποψήφιο. Στήριξη με αιχμές;Είμαι υποψήφιος στον δήμο Καρπενησίου με μια ανεξάρτητη και υπερκομματική συμμαχία πολιτών. Πιστεύω ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν χωράνε κομματικές σκοπιμότητες, αλλά απαιτείται μια ευρύτερη συναίνεση. Ασφαλώς η στήριξη κάθε πολιτικής δύναμης είναι τιμητική και δεν μπορεί παρά να είναι ευπρόσδεκτη. Αυτό ισχύει και όσον αφορά τη στήριξη της Ν.Δ., με τη μορφή που της έδωσε είτε ο κ. Μιχαλολιάκος, είτε ο αντιπρόεδρος του κόμματος ο κ. Αβραμόπουλος.
Εσείς θα ζητήσετε επίσημα στήριξη από τη Ν.Δ.; Θα πάτε στη Ρηγίλλης για παράδειγμα, να δείτε τον Αντώνη Σαμαρά, να συζητήσετε;
Η συζήτηση για τα χρίσματα που διεξάγεται της τελευταίες εβδομάδες δεν αφορά κανέναν, εκτός των μικρών στενόσωμων κομμάτων. Η κοινωνία είναι μπροστά από την πολιτική. Πιο χρήσιμα και πιο κοντά στην πραγματικότητα θα εμφανίζονταν τα κόμματα αν, αντί να επιδίδονται σε έναν αγώνα εντυπωσιασμού παίζοντας μουσικές καρέκλες, παρουσίαζαν στοχευμένα πράγματα. Εφόσον οι συμπατριώτες μου με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους, έχω αναλάβει την δέσμευση ότι την επόμενη μέρα της εκλογής μου θα ξεκινήσω άμεσα μια εκστρατεία ενημέρωσης όλου του πολιτικού κόσμου για το προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νέος δήμος Καρπενησίου. Θα ζητήσω να επισκεφθώ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και θα τους καλέσω να επισκεφτούν τον τόπο μας για να γνωρίσουν τις ομορφιές του, που δεν θα πρέπει να πάνε χαμένες.
Πάντως, μέλος του κόμματος είστε
Του κόμματος των Ευρυτανών.
Σας ρωτώ, διότι πολιτικά είστε σε μια μάλλον περίεργη θέση: Η Ντόρα Μπακογιάννη εκτός Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντός και εσείς δηλώνετε υπερκομματική υποψηφιότητα.Δεν αισθάνομαι ότι είμαι σε περίεργη θέση διότι όπως σου είπα, δεν βλέπω την αυτοδιοίκηση με κομματικά καπέλα.
Το αυτοδιοικητικό μοντέλο επιβάλλει ευρύτερες συναινέσεις, ευρύτερες κοινωνικές και δημοκρατικές συμμαχίες. Πόσο μάλλον σε έναν τόπο με την κλίμακα, την ιστορία και τα προβλήματα τις Ευρυτανίας. Καθένας κάνει τις επιλογές του. Η δική μου ςίναι να δουλέψω για τον νέο δήμο Καρπενησίου.
Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι η απόφαση σας ήταν τελείως προσωπική. Είχε άλλη άποψη ή ήταν σύμφωνη;
Μα τόσο σημαντική απόφαση δεν μπορεί παρά να είναι προσωπική. Με συμβούλεψε να την λάβω μόνος μου.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τι σας είπε για αυτή σας την απόφαση, ήταν θετικός;
Το ίδιο. Με συμβούλεψε μόνο να σκεφτώ σε κάθε περίπτωση την οικογένεια μου.
Πόσο μάλλον στη δική μας περίπτωση, που η απόφαση συνδέεται και με μόνιμη διαμονή στο Καρπενήσι
 
Υπάρχει και ένα ακόμη θέμα: Ο νεποτισμός… και ειδικά σε εποχές κρίσης ταυτίζεται με ένα προκλητικό «προνόμιο». Πολιτικό μεν, αλλά προνόμιο…Αντιλαμβάνομαι ότι σε αυτή τη δύσκολη εποχή, κατά την οποία κυριαρχεί ένας αφορισμός για την πολιτική και τους πολιτικούς γενικότερα, μπορεί σε κάποιους να προκαλέσει αρνητικό συναίσθημα η εμφάνιση ενός προσώπου μιας ευρύτερης οικογένειας στην πολιτική. Η άλλη πλευρά, όμως, είναι ότι, ως νέος άνθρωπος που αγαπώ τον τόπο μου και θέλω να προσφέρω σε αυτόν, επιλέγω να αναλάβω ένα ρίσκο. Ξέρω ότι πρέπει να δουλέψω διπλά, πριν και μετά τις εκλογές, για να αντιμετωπίσω την καχυποψία και τη δυσπιστία που δικαιολογημένα έχει μέρος της κοινωνίας και αυτό σκοπεύω να κάνω. Τις επόμενες εβδομάδες σκοπεύω να πάω χωριό χωριό, σπίτι σπίτι, πόρτα πόρτα για να πείσω τους συμπατριώτες μου.
 
Όλοι αποδεχόμαστε ότι δεν μπορεί να αποκλείεται το παιδί ενός πολιτικού, αλλά αποδεχόμαστε επίσης ότι μια μάχη πρέπει να είναι ισότιμη. Πόσο ισότιμος νιώθετε με έναν άλλον νεαρό με τα ίδια προσόντα που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά;
Πιθανόν να έχετε δίκιο στο συλλογισμό σας, αν μιλάει κάποιος για τις μεγάλες πόλεις, για τους μεγάλους δήμους. Σε ένα νέο δήμο Καρπενησίου 20.000 ανθρώπων, που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζονται μεταξύ τους, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι Ευρυτάνες-και πολύ σωστά- δεν ψηφίζουν για το χθες, αλλά για το αύριο. Γι’ αυτό και κουβεντιάζω με τους συμπατριώτες μου, ξεκαθαρίζω ότι δεν παρουσιάζομαι μπροστά τους ως γιός του Παύλου, αλλά ως πατέρας του Παύλου.
Για το μνημόνιο:
«Η Ντόρα δεν είχε άλλη επιλογή»
Συμφωνήσατε με την Ντόρα Μπακογιάννη να ψηφίσει υπέρ του μνημονίου κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή; Θυμάμαι ότι ήσασταν παρών εκείνο το κρίσιμο βράδυ στο κοινοβούλιο.
Εκεί που φτάσανε τα πράγματα-και αυτό είναι, αν θέλετε, το οικονομικό έγκλημα που επιτελέστηκε στην Ελλάδα-δεν είχε άλλη επιλογή.
Έχει ευθύνες και η Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό το οικονομικό έγκλημα;
Το ελληνικό πρόβλημα είναι δομικό και συνένοχοι στο έγκλημα είναι πολλοί. Μακάρι να ήταν τόσο απλό που να μπορούσαμε να ρίξουμε την ευθύνη σε ένα κόμμα ή σε κάποια πρόσωπα.
Το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Εμείς, για παράδειγμα, είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε την καλή πρακτική της πολιτείας του Μισούρι στις ΗΠΑ- ρίξτε μια ματιά στο http://mapyourtaxes.mo.gov-, την οποία έχει συμπεριλάβει και στο πρόγραμμα του ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στη Μεγάλη Βρετανία.
Μια ηλεκτρονική πύλη διαφάνειας, μέσω της οποίας ο πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται για το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. REAL NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...