Κινητικότητα και διαθεσιμότητα έχουν απογυμνώσει τους δήμους επισήμαναν οι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης - Ο Γιώργος Καμίνης επανέλαβε την πρόθεσή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τις εκλογές του 2014
Τα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως το πρόβλημα των εκατοντάδων οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, απασχόλησαν στις δηλώσεις τους, τους δημάρχους των πέντε μεγάλων πόλεων (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Βόλου και Ιωαννιτών) που συμμετείχαν στην ημερίδα της «Πρωτοβουλίας των Πέντε δημάρχων» για την ανάπτυξη.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, επισήμανε ότι χρειάζεται σοβαρή μελέτη το θέμα της επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είπε ότι είναι «απάνθρωπο» να κόβεται το ρεύμα και πρότεινε η κυβέρνηση να φροντίσει να γίνουν όλες οι επανασυνδέσεις και οι δήμοι να εντοπίσουν ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν.
«Ολα αυτά θέλουν σοβαρή μελέτη, όχι λαϊκισμούς, γιατί κοινωνική πολιτική κάποιοι δήμοι έχουν. Το να παίρνουν το θέμα της ΔΕΗ και να το βάζουν μπροστά, από μόνο του, χωρίς να συνυπολογίζουν και τους άλλους τομείς κοινωνικής πολιτικής που έχουν οι δήμοι είναι κάτι που αν γίνεται έτσι μόνο του είναι επιπόλαιο, και θέλει να το συνδυάσουμε με όλες τις όψεις της κοινωνικής πολιτικής των δήμων» δήλωσε ο κ. Καμίνης, στο περιθώριο της ημερίδας
«Το να κόβεται το ρεύμα είναι απάνθρωπο και επομένως είναι θέμα της κεντρικής κυβέρνησης. Δεν είναι ο κάθε δήμος να κάνει ό,τι καταλαβαίνει. Οι δήμοι να εντοπίσουν ποιοι συμπολίτες αδυνατούν να πληρώσουν παντελώς το ρεύμα» δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κινητικότητας και διαθεσιμότητας ο δήμαρχος Αθηναίων κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει ένα σοβαρό δείγμα γραφής για το τι σκοπεύει να κάνει στη δημόσια διοίκηση, ώστε να προκύψει και το μερτικό της τοπικής αυτοδιοίκησης, διότι, όπως είπε, μέχρι τώρα όλες οι συγχωνεύσεις αφορούν μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Για την Αθήνα τόνισε πως άρχισε τη θητεία του με 12.000 υπαλλήλους στον δήμο και μειώθηκαν κάτω από 7.500 μέχρι τώρα, κάνοντας λόγο για "αιμορραγία" που προκαλεί διαρκή εργασιακή αναταραχή.
Σχετικά με την εκ νέου υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2014 είπε ότι είναι ανοιχτός σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, για ενδεχόμενη στήριξη του, και κάποια στιγμή θα συζητήσει και με αυτά.
Ο κ. Μπουτάρης επισήμανε ότι είναι αυξημένα τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, επειδή «απογυμνώνεται από δυνατότητες να ασκήσει τις αρμοδιότητες της». Παρατήρησε ότι υπάρχει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στους δήμους, ενώ η κατάργηση των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων έχει οδηγήσει σε χάος.
Σε ερώτηση αν θα κλείσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, εξαιτίας αυτών των προβλημάτων, ο κ. Μπουτάρης απάντησε: «Είναι μια απειλή προς την κεντρική κυβέρνηση ότι αν δεν δοθεί η δυνατότητα αποκατάστασης των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας, θα κλείσουμε τον δήμο. Προσπαθούμε να κάνουμε μόνοι μας αυτά που δεν κάνει η κυβέρνηση. Δύσκολα, αλλά θα τα καταφέρουμε, επομένως δεν πρόκειται να κλείσουμε τον δήμο».
«Γίνεται πολύς λόγος από πολλούς για την ανάπτυξη, χωρίς να δίνονται πειστικές απαντήσεις και τι σχέση έχει η τοπική αυτοδιοίκηση με την ανάπτυξη» τόνισε ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς. Ως προς το ζήτημα της διαθεσιμότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση υπογράμμισε ότι ο δήμος Πατρέων έχει 1.100 υπαλλήλους με το 1/3 των κατοίκων της Αθήνας. Αρα, ο δήμος Αθηναίων έχει τριπλάσιο προσωπικό ανά κάτοικο, σε σχέση με τον δήμο Πατρέων, και ο δήμος Θεσσαλονίκης διπλάσιο ανά κάτοικο, και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε στην ενδοδημοτική κινητικότητα. Δεν είμαστε αρνητικοί στην κινητικότητα, είμαστε αρνητικοί στη διαθεσιμότητα, που στην ουσία είναι ότι χρυσώνουμε το χάπι της απόλυσης. Δεν μπορεί από την τοπική αυτοδιοίκηση, που εκπροσωπεί το 12% της δημόσιας διοίκησης, να έχει μπει το 50% της διαθεσιμότητας».
Ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, τόνισε πως «η προοπτική της πρωτοβουλίας των 5 δημάρχων ξεπερνά τις αρχικές προσδοκίες και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκφράζουμε εφαρμοσμένη πολιτική. Υλοποιούμε ιδέες». Οπως είπε, « το πρόβλημα της χώρας είναι βαθύτατα πολιτικό και προϋπόθεση για τη λύση του είναι η ανασυγκρότηση του συστήματος διακυβέρνησης, κεντρικό σημείο του οποίου είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης».
«Η πρωτοβουλία απέκτησε δυναμική και συζητιέται σε όλη την Ελλάδα και αυτό, όχι γιατί εμείς είμαστε κάτι ξεχωριστό, αλλά γιατί αυτό που γίνεται είναι μια άλλη σκέψη, πέρα από τα στερεότυπα του παρελθόντος» επισήμανε ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος και πρόσθεσε: «Αυτό που δεν μπορεί να κάνει το κεντρικό κράτος, το κάνουμε εμείς. Το ζητούμενο είναι να απεγκλωβιστούμε από τη λογική της κηδεμονίας της κεντρικής διοίκησης προς την περιφερειακή διοίκηση. Εχουμε ιδέες και προτάσεις. Πολλά από αυτά που λέμε εμείς μπορούν να νομοθετηθούν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !