Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Ελληνογερμανικές συνεργασίες στον τουρισμό, την ενέργεια και τα τοπικά προϊόντα προωθούν δήμαρχοι της Β. Ελλάδας

Τουρισμός, ενέργεια και τοπικά προϊόντα είναι οι τομείς στους οποίους εστιάζουν το ενδιαφέρον τους οι δήμαρχοι της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να προωθήσουν συμφωνίες στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας. Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από τις επαφές που είχαν στο πλαίσιο της τέταρτης ελληνογερμανικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες στη Νυρεμβέργη όπου τετρακόσια περίπου στελέχη της αυτοδιοίκησης από τις δύο χώρες "κάθισαν" στο ίδιο τραπέζι και συνομίλησαν μεταξύ τους.

"Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς με πολλές και μεγάλες ευκαιρίες για τουριστικές αποδράσεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου" επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης που παρέστη στη συνέλευση της Νυρεμβέργης. Εκτιμά ότι η προσπάθεια να αυξηθεί η τουριστική δυναμική προς την Ελλάδα θα υποστηριχθεί από τη Γερμανία ενώ οι "κινήσεις" της ελληνικής πλευράς επικεντρώνονται στην προαγωγή του τουρισμού ειδικών ομάδων του πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι που ενδιαφέρονται για τον ιαματικό τουρισμό.

"Θα γίνει μεγάλη προσπάθεια από την ελληνική πλευρά για την προώθηση συμφωνιών με τα ασφαλιστικά ταμεία της Γερμανίας ώστε να έρχονται στην Ελλάδα οι ασφαλισμένοι της για λουτρά, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν μετά από συμφωνία της Ελλάδας με ασφαλιστικά ταμεία της Νορβηγίας. Ωστόσο, παρόλο που έχει γίνει σχετική προεργασία, το θέμα δεν προχώρησε μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας, λόγω αντιδράσεων που, όπως πληροφορήθηκα, προέρχονται από τις 70 λουτροπόλεις από τις οποίες εξαρτώνται οικονομικά οι αντίστοιχοι γερμανικοί δήμοι" τονίζει ο κ. Δανιηλίδης.

Για το λόγο αυτό, οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς προσανατολίζονται πλέον στην ανάδειξη της διάστασης του χαμηλού κόστους των λουτρών στην Ελλάδα. "Το κόστος της διαμονής των ηλικιωμένων στα ιαματικά λουτρά της Γερμανίας για έναν μήνα είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο κόστος για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών εισιτηρίων, αν αυτά εξασφαλιστούν εγκαίρως" υπογραμμίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Αναστασιάδης, προτάσσοντας το ενδιαφέρον του δήμου του για τέτοιου είδους συνεργασίες λόγω των Ιαματικών Λουτρών της περιοχής. "Δεν έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια. Το αντίθετο: έχουμε επαφές με τον αδελφοποιημένο Δήμο Steglitz-Zehlendorf του Βερολίνου και με συλλόγους της Γερμανίας και προετοιμάζουμε την επίσκεψη τριών ομάδων τουριστών στο Λαγκαδά τον ερχόμενο Απρίλιο" προσθέτει.

Κινητικότητα και στον τομέα της ενέργειας

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον του Δήμου Αμυνταίου αλλά και του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων για το γερμανικό μοντέλο στον τομέα της ενέργειας, ενώ αναπτύσσεται κινητικότητα για τη μεταφορά της σχετικής τεχνογνωσίας και στην Ελλάδα. "Στη Γερμανία η απελευθέρωση της ενέργειας έγινε μέσω των συνεταιριστικών διαδικασιών των δήμων. Σήμερα υπάρχουν στη χώρα πάνω από οκτακόσιες εταιρείες διανομής και εμπορίας ενέργειας που παρέχουν στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρική ενέργεια από κάθε πηγή, είτε πρόκειται για φωτοβολταϊκά είτε για αιολικά πάρκα. Αυτό το μοντέλο θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε και στη χώρα μας προς όφελος του πολίτη και με τέτοιο τρόπο ώστε και οι δήμοι να έχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη" επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμυνταίου, Μάκης Ιωσηφίδης.

Γνωστοποιεί, άλλωστε, ότι ο ίδιος θα θέσει το θέμα σε επικείμενη συνάντησή του με τον κοινοτικό επίτροπο ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. Παράλληλα το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων θα διεκδικήσει αλλαγή του ελληνικού θεσμικού πλαισίου ώστε να παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας δημοτικών - συνεταιριστικών ενεργειακών εταιρειών, μέσω των οποίων τα χρήματα της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας θα μένουν σε κάθε περιοχή.

Συζητήσεις γίνονται και σε ένα άλλο "συγγενές" ζήτημα, εκείνο της παραγωγής ενέργειας από τη διαχείριση των απορριμμάτων. "Απευθυνόμενος σε εκπροσώπους φορέων από όλο το πολιτικό και αυτοδιοικητικό φάσμα της Γερμανίας, απηύθυνα τρεις φορές την ίδια ερώτηση για να πάρω την ίδια απάντηση. Ρώτησα αν υπάρχει έστω και ένας πολιτικός ή συνδικαλιστικός φορέας στη χώρα που να θεωρεί περιβαλλοντικά επιβλαβή την παραγωγή ενέργειας από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η απάντηση που έλαβα ήταν αρνητική και συνοδεύτηκε από την επισήμανση ότι αυτά τα θέματα έχουν λυθεί στη Γερμανία εδώ και τριάντα χρόνια καθώς η παραγόμενη ενέργεια από τη διαχείριση απορριμμάτων θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, γι αυτό και σε όλους τους δήμους υπάρχουν μονάδες παραγωγής ενέργειας" διευκρινίζει ο κ. Δανιηλίδης.

Με αφορμή, άλλωστε, την κινητικότητα που παρατηρείται στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων σχολιάζει: "θα γίνουν απόλυτα ανοιχτές προκηρύξεις ως προς τις τεχνολογίες. Δεν θα αποκλειστεί καμία γιατί αλλιώς θα θεωρηθεί ότι η προκήρυξη είναι "φωτογραφική" για κάποια τεχνολογία. Σχετικές παρουσιάσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα στη Θεσσαλονίκη από φορείς της Ρωσίας, της Γερμανίας και από πανεπιστημιακούς και περιμένουμε απαντήσεις από την πλευρά της Γαλλίας και της Σουηδίας. Θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ και τον Δήμο Θεσσαλονίκης και θα συνεκτιμήσουμε όλες τις πτυχές του θέματος, κυρίως εκείνες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και το χαμηλό λειτουργικό κόστος".

Αναμένονται συμφωνίες και για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα

Μέσα στις επόμενες μέρες ο δήμαρχος Αμυνταίου θα έχει συνάντηση με παραγωγούς της περιοχής προκειμένου να καταγραφούν τα προϊόντα και οι ποσότητες που θα μπορούν να είναι διαθέσιμες για εξαγωγές. Τα στοιχεία αυτά θα δοθούν σε φορείς από το Μόναχο και το Αμβούργο, ενώ οι πρώτες υπογραφές για συμφωνίες εξαγωγών αναμένεται να "πέσουν" τον Μάρτιο του 2014. "Εκτιμούμε ότι θα απορροφηθεί το σύνολο της παραγωγής σε μήλα, ροδάκινα, κεράσια και φασόλια" σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ιωσηφίδης.

Στο ίδιο επίπεδο κινείται και ο Δήμος Λαγκαδά που επιδιώκει να προωθήσει στη γερμανική αγορά προϊόντα όπως το τσίπουρο και τα κρασιά αλλά και τα υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα του τόπου (όπως το παραδοσιακό γιαούρτι και το κασέρι). "Θα συμμετέχουμε για τρίτη συνεχή χρονιά στην "πράσινη εβδομάδα", την έκθεση προϊόντων που θα γίνει τον Ιανουάριο στο Βερολίνο. Οι προηγούμενες συμμετοχές μας ήταν τόσο επιτυχείς που κινητοποιήθηκε και το ελληνικό υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης ώστε να συμμετέχει επίσημα στη διοργάνωση" σχολιάζει ο κ. Αναστασιάδης.

Συζητήσεις και σε πολιτικό επίπεδο

"Σε επίπεδο επαφών κατά την τέταρτη ελληνογερμανική συνέλευση καταφέραμε να συμπεριληφθούν στο κείμενο του ψηφίσματος σημαντικά θέματα, υπέρ της ελληνικής αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αναφορά στις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που διαμορφώνονται στην Ελλάδα αλλά και η ανάγκη υποστήριξης και προώθησης συγκεκριμένων πακέτων συνεργασίας με δήμους της Γερμανίας σε συγκεκριμένους τομείς, μέχρι την επόμενη συνάντηση το 2014 στο Ηράκλειο της Κρήτης" σχολιάζει ο κ. Δανιηλίδης. Τονίζει, επίσης, ότι από την ελληνική πλευρά δόθηκε "μάχη" για την υπεράσπιση της θέσης της χώρας μας στο μεταναστευτικό ζήτημα καθώς ζητήθηκε η λήψη μέτρων από την ευρωπαϊκή πλευρά για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις κοινωνικές δομές που λειτουργούν σε ελληνικούς δήμους για την εξυπηρέτηση, περίθαλψη και φροντίδα μεταναστών(κέντρα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, συσσίτια κ.α.).

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας για το αρνητικό κλίμα στη Γερμανία σχετικά με την Ελλάδα, επισημαίνει: "τα πρώτα δύο χρόνια της κρίσης αντιμετωπίσαμε δυσκολίες να πείσουμε τους Γερμανούς ότι είμαστε παραγωγικοί. Με πολύ μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να αντιστρέψουμε το κλίμα και να τους πείσουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που παράγουν, δεν είναι κλέφτες, τεμπέληδες, φοροφυγάδες. Εμείς από την πλευρά μας δεν θα πρέπει να τα περιμένουμε όλα από τους Γερμανούς και τους ξένους, αλλά να δημιουργήσουμε. Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης καλούμαστε να δείξουμε τι είμαστε" προσθέτει.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...