ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ
«Αυλαία» στην εκλογολογία για την αυτοδιοίκηση θα κατεβάσει το ΠΑΣΟΚ μέχρι τα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι η εγκύκλιος Ξυνίδη - Τσούρα επισήμαινε ότι η τεράστια ιδεολογική, πολιτική και κοινωνική σημασία της νέας αρχιτεκτονικής της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης «θα πρέπει να μας κάνει να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά», προσδιορίζοντας μάλιστα την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών για την ανάδειξη των υποψηφίων σε δήμους και περιφέρειες έως τα τέλη Ιουνίου.
Τα νεότερα έχουν ως εξής: το Εθνικό Συμβούλιο, που έστω και τυπικά επικυρώνει τις επιλογές της ηγεσίας και τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών και των κατώτερων κομματικών οργάνων, μετατέθηκε αρχικά για τα τέλη Ιουλίου και στη συνέχεια για τα τέλη Αυγούστου. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται πολύ σοβαρά από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί στις 3 του Σεπτέμβρη, ίσως και στη Θεσσαλονίκη, ώστε επί τη ευκαιρία και της επετείου από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ να δοθεί πανηγυρικός χαρακτήρας στην έναρξη της μάχης για την αυτοδιοίκηση.
Γιατί, όμως, υπάρχει η αναγνωρισμένη από όλους πλέον αβελτηρία; Τρεις είναι οι λόγοι. Ο πρώτος, που αναδεικνύεται «ημιεπίσημα» από την πλευρά της Ιπποκράτους, είναι ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει κανένα λόγο να δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις του όσο η ΝΔ δεν ανακοινώνει τις δικές της. Ο δεύτερος, που προβάλλεται πιο υποτονικά, είναι ότι εν μέσω της αναταραχής για το ασφαλιστικό προέχει η αντιμετώπιση αυτού του μετώπου απ' οτιδήποτε άλλο. Η μάλλον κλιμακούμενη ένταση στους κόλπους της κυβέρνησης και του κόμματος, με υπουργούς και βουλευτές να εκφράζουν ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους για την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική αποτελεί έναν ακόμη ανασχετικό παράγοντα για τις αυτοδιοικητικές εξελίξεις...
Ο τρίτος λόγος έχει ευθεία σχέση με το αυτοδιοικητικό τοπίο. Στις νέες συνενώσεις, που δημιουργούν μεγάλα σε έκταση αυτοδιοικητικά σχήματα, οι ισορροπίες των πολιτικών και των κοινωνικών δυνάμεων μεταβάλλονται άρδην σε σχέση με ό,τι προϋπήρχε, οπότε χρειάζεται χρόνος για την εκλογική διερεύνηση του νέου τοπίου. Το ίδιο, κατ' αναλογία, ισχύει και για τις αιρετές πλέον περιφέρειες. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις τα ενδιαφέροντα που εκδηλώθηκαν μέσω των ηλεκτρονικών αιτήσεων προς την Ιπποκράτους δεν πληρούν τις υψηλές... προδιαγραφές που απαιτούν οι περιστάσεις. Κι από την άλλη η κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, που έδωσε ο Γ. Παπανδρέου σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για την επιλογή νέων «φρέσκων» προσώπων -με ό,τι αυτό σημαίνει- κάνει ακόμη πιο δύσκολη και σίγουρα πιο χρονοβόρα την όλη διαδικασία. Εξάλλου, έχει γίνει σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους κομματικούς παράγοντες ότι οι τρεις μεγάλοι δήμοι της χώρας και οι δεκατρείς περιφέρειες αποτελούν αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Το τοπίο στη Θεσσαλονίκη
Με αυτά τα δεδομένα κι ασχέτως από τα «αρραβωνιάσματα» που συζητούνται σε καθημερινή βάση στα «πηγαδάκια» των «πράσινων», η εικόνα σε σχέση με τις επιλογές του κυβερνώντος κόμματος είναι απολύτως θολή για το δήμο Θεσσαλονίκης, όπου η Χρ. Αράπογλου δείχνει να μην ενδιαφέρεται πλέον, αν και διαχέονται ακόμα φήμες για το αντίθετο. Στο μεταξύ, ο Γ. Μπουτάρης προγραμματίζει συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα επαναβεβαιώσει την απόφασή του να διεκδικήσει το δήμο, πλαισιωμένος αυτήν τη φορά από γνωστούς Θεσσαλονικείς. Παράλληλα, ο Τ. Τζήκας συνεχίζει να δηλώνει διαθέσιμος, ο Ν. Ευθυμιάδης παρουσίασε στα μέσα της εβδομάδας τα βασικά σημεία του προγράμματός του για το δήμο, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν την κινητικότητα που αναπτύσσεται και οι Οικολόγοι Πράσινοι, δηλώνοντας σταθερά προσανατολισμένοι στις συνεργασίες για την αλλαγή στη διοιίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και αναφορικά με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου αναμένεται πάντως ότι ο υποψήφιος θα είναι καθαρόαιμο πολιτικό στέλεχος του κόμματος. Στους υπόλοιπους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος η αναβλητικότητα του ΠΑΣΟΚ γίνεται αιτία και αφορμή για ανεπιθύμητες πολώσεις στις τάξεις των κομματικών δυνάμεων. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο δήμος Συκεών - Νεάπολης - Αγίου Παύλου και Πεύκων, όπου με δεδομένες τις δύο «πράσινες» υποψηφιότητες του Σίμου Δανηλίδη και του Νάκη Λαδόπουλου στήνονται ήδη και οι ανάλογες συμφωνίες για συμπράξεις τόσο στον πρώτο, όσο και στο δεύτερο γύρο. Λόγου χάρη, οι παλαιοί εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Δανιηλίδη στις Συκιές κινούνται προς τον κ. Λαδόπουλο, όπως και αρκετοί αντίπαλοι του δημάρχου Αγίου Παύλου, Ν. Βαρσάμη, που στηρίζει την υποψηφιότητα Δανιηλίδη. Αντίστοιχα, η λεγόμενη ομάδα του Γρ. Χατζησάββα στη Νεάπολη, που είναι απέναντι στον κ. Λαδόπουλο, πηγαίνει στον κ. Δανιηλίδη. Οι ίδιες παράμετροι συνθέτουν την «πράσινη» πραγματικότητα και στο γειτονικό δήμο Παύλου Μελά, με τα εκδηλωμένα ενδιαφέροντα των Σ. Σερασίδη, Δ. Παπαδόπουλου και Κ. Θεοδωρίδη. Και στις δύο περιπτώσεις συνεχίζει να παραμένει ισχυρό το ενδεχόμενο ν' αποφύγει το ΠΑΣΟΚ να δώσει στηρίξεις.
Ωστόσο, οι τοπικοί κομματικοί παράγοντες είναι αισιόδοξοι ότι οι κάλπες του Νοεμβρίου θα βάψουν «πράσινους» τους τέσσερις από τους έξι «καλλικράτειους» δήμους στην Α' Θεσσαλονίκης. ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !