Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

O Mπουτάρης για την Πρωτοβουλία των 5


«Η ταξινόμηση και η συνεργασία των δήμων σε πανελλαδικό επίπεδο πρέπει να οργανώνεται με βάση τις ανάγκες τους και όχι τις κομματικές ιδεοληψίες» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των 5 στο δημαρχείο του Βόλου.

Και πρόσθεσε ότι «οι πέντε δήμαρχοι εκπροσωπούν μεγάλους αστικούς δήμους, με αυξημένες κοινωνικές ανάγκες. Η σημερινή συνάντηση πρέπει να αποτελέσει αφορμή για να θεσπίσουμε δίκτυο ανταλλαγής καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας στην προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της ανέχειας».


Όπως σημείωσε, είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των δήμων, ώστε να «στηθούν» κοινωνικές δομές και να εγκαινιασθούν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Και εκτός από τη βοήθεια που χρειάζονται οι άνθρωποι για να καλύψουν τις βιοτικές τους ανάγκες, θα πρέπει «να τους βοηθήσουμε να χτίσουν επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες. Για να περάσουμε σταδιακά από την παθητική στην ενεργητική κοινωνική πολιτική» σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Η Πρωτοβουλία των 5 «βλέπει με ανησυχία την έλλειψη συγκροτημένων πολιτικών σχεδίων για την ανάσχεση της κρίσης» σημείωσε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος κατέγραψε την σημερινή κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης η ανεργία εκτιμάται ότι ξεπερνά το 30%, σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου. Ανάλογη είναι η εικόνα της αγοράς, των κλειστών μαγαζιών και επιχειρήσεων. Η κρίση στην Ελλάδα , για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης είπε, είναι πρωτοφανής για ανεπτυγμένη χώρα. «Ποτέ στη μεταπολεμική περίοδο μια χώρα δεν υπέστη τόσο γρήγορα, τόσο μεγάλη οικονομική καθίζηση» τόνισε.

Η διαβίωση κάτω από τα όρια της φτώχειας αφορά πλέον 1 τους 3 Έλληνες σημείωσε, αλλά ο βασικός λόγος που δεν έχουν ακόμη επαναστατήσει οι πολίτες σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, είναι η οικογένεια που υποκαθιστά το δομημένο κοινωνικό κράτος.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Κοινωνίας των Πολιτών και των ΜΚΟ, ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ότι χρειάζεται ένας αξιόπιστος μηχανισμός πιστοποίησης οργανώσεων και ομάδων, αλλά και καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους για τον αρτιότερο συντονισμό των δράσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...