Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

«Ανάσα» στους υπερχρεωμένους δήμους δίνει κυβερνητική ρύθμιση

Ανάσα στους υπερχρεωμένους δήμους, ανάμεσά τους και στον δήμο Πειραιά, δίνει ρύθμιση που ενσωματώθηκε την Παρασκευή στο νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες.

Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, η ρύθμιση δίνει στους δήμους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε δανεισμό έως το τέλος του έτους, προκειμένου να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες τους, καθώς και παλαιότερες υποχρεώσεις.

Οι δήμοι στη συνέχεια θα εντάσσονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ.Ντόλιος, τους όρους των δανείων θα καθορίζει επείγουσα υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να υπογραφεί αργότερα την Παρασκευή.

Η ρύθμιση αυτή προσφέρει μια πρόσκαιρη λύση στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα του δήμου Πειραιά, μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του δημάρχου, Παναγιώτη Φασούλα, ότι ο δήμος θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε στάση πληρωμών των εργαζομένων από τις 15 Αυγούστου, εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση από την κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ FM, ο Παναγιώτης Φασούλας δήλωσε ότι όταν ανέλαβε το δήμο, το πρώτο δεκαπενθήμερο δεν υπήρχαν χρήματα για να πληρωθούν οι υπάλληλοι.

«Είχε και έχει ένα τεράστιο χρέος γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ απέναντι στην Πολιτεία, το οποίο έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα 16 χρόνια. Για να πληρωθούν αυτά τα 200 εκατομμύρια, πρέπει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να κάνει μια παρακράτηση στη χρηματοδότηση του Δήμου Πειραιά κάθε μήνα ένα ποσό, ώστε να μειώνεται αυτό το ποσό που χρωστάει ο Δήμος Πειραιά».

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι τον μήνα Ιούλιο η χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ήταν μηδενική.

«Πώς λοιπόν θα ανοίξουμε παιδικούς σταθμούς το Σεπτέμβρη, πως θα λειτουργήσουν τα ΚΑΠΗ, πως θα λειτουργήσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, πως θα λειτουργήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Με απλήρωτους εργαζόμενους είναι αδύνατον να λειτουργήσει το μόνο πρόσωπο που έχει ο Δήμος, το κοινωνικό του πρόσωπο. Γιατί από ποιόν εργαζόμενο μπορεί να ζητήσει κανείς να εργάζεται όταν δεν πληρώνεται;» αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...