Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

«Φουλάρει» για 8-9 περιφέρειες

Στον ρυθμό των περιφερειακών εκλογών άρχισε να κινείται η Ιπποκράτους, αφού το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων με τα χρίσματα οδηγεί στη δεύτερη φάση την προσπάθεια επαγρύπνησης των οργανώσεων προκειμένου να συμβάλουν στην προεκλογική εκστρατεία. Βέβαια η συμβολή των οργανώσεων μοιάζει με σουρεαλιστική σύλληψη, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχουν μέλη και αυτό που μένει είναι να πειστούν να «κινητοποιηθούν» οι βουλευτές και οι πέριξ αυτών προκειμένου να βγάλουν σε πέρας την προεκλογική τους καμπάνια.

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι βουλευτές έχουν κάθε λόγο να συμμετάσχουν στην εκλογή περιφερειάρχη και να έχουν πρόσβαση σ’ αυτόν, αφού τόσο ο επικεφαλής όσο και οι αντιπεριφερειάρχες για τις επόμενες δύο αναμετρήσεις δεν μπορούν να κατέλθουν στην κεντρική πολιτική σκηνή και επομένως οι αποφάσεις τους μπορεί να διευκολύνουν ή να δυσκολέψουν την παρουσία των εθνοπατέρων στην εκλογική τους περιφέρεια.

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα παραληφθούν στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ και μια σειρά από δημοσκοπήσεις στις περιφέρειες προκειμένου να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα για το «πέρασμα» των υποψηφίων. Με βάση τα πρώτα δείγματα θα αποφασιστεί και μια σειρά κλιμακίων υπουργικών στελεχών, που θα σπεύσουν προς στήριξη των υποψηφίων. Στη μάχη αναμένεται να πέσει και ο πρωθυπουργός, με δεδομένο ότι ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινά «πορεία στον λαό» και στο ΠΑΣΟΚ κρίνουν ότι δεν πρέπει να αφήσουν το έδαφος εντελώς ελεύθερο, χωρίς απάντηση.

Οι «εξορμήσεις» Παπανδρέου θα είναι συμβολικές και θεσμικές και βασικός στόχος θα είναι να σπάσει το αντι-μνημονιακό μπλοκ και να «επικρατήσουν» τα διλήμματα που θέτει ο ίδιος, χωρίς να προωθεί με μεγάλη ένταση τη λογική δημοψηφίσματος.

Η εικόνα που υπάρχει ως τώρα για τη χώρα δείχνουν ότι σε επίπεδο περιφερειών μπορεί να υπάρξει ένα σκορ 8 (ΠΑΣΟΚ) με 5 (Ν.Δ.) ή 9 με 4, ανάλογα με το γενικότερο πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί στην πορεία προς τις εκλογές.

Αττική: Κρίσιμος παράγοντας θεωρείται η παρουσία του Γιάννη Δημαρά και η ελκυστικότητα που μπορεί να έχει σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Εκτιμούν όμως ότι στο τέλος της ημέρας οι πολλοί υποψήφιοι από τα αριστερά του θα αλληλοεξουδετερωθούν, αφού μετράει και ο μηχανισμός δράσης και το ψηφοδέλτιο. Γι’ αυτό και επιμένουν ότι στο «τέλος της ημέρας» το δίδυμο του δεύτερου γύρου θα είναι Σγουρός - Κικίλιας, αφού θα λειτουργήσουν τα κομματικά αντανακλαστικά. Ερώτημα υπάρχει αν ο Αδωνης Γεωργιάδης, με την ξενοφοβική - εθνικιστική - αντιισλαμική καμπάνια του θα «ξυπνήσει» δεξιά αντανακλαστικά και ενδεχομένως βγει μπροστά από τον Κικίλια, αν και εκτιμούν ότι η Ν.Δ. θα κάνει μεγάλο αγώνα για να τον απομονώσει πολιτικά. Επίσης μεγάλο ερώτημα είναι αν θα λειτουργήσει τελικά το αντι-μνημονιακό μπλοκ και αυτό κοστίσει τη δημοσκοπική «φόρα» Σγουρού.

Κεντρική Μακεδονία: Μπορεί τα κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να έχουν μόνο καλά λόγια για τον Μάρκο Μπόλαρη και την υποψηφιότητά του, αλλά επιμένουν ότι χάθηκαν πολύτιμοι μήνες για να «τρέξει» στην περιοχή ο υποψήφιος, τη στιγμή που αλώνιζε ο Π. Ψωμιάδης. Και λόγω πολιτικής σύνθεσης της περιφέρειας εκτιμούν ότι η ανατροπή της τεράστιας δημοσκοπικής ψαλίδας υπέρ Ψωμιάδη μόνο ως θαύμα μπορεί να συμβεί. Γι’ αυτό και θεωρούν κατ’ αρχήν επιτυχία να τον πάει το ΠΑΣΟΚ στον β’ γύρο.

Πελοπόννησος: Νίκη στον Τατούλη με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ περιμένουν τα κεντρικά στελέχη. Επισημαίνουν ότι οι αντιπεριφερειάρχες αλλά και η πόλωση που θα δημιουργήσει η Ν.Δ. είναι ένα πολύτιμο αβαντάζ για τη συσπείρωση την τελευταία στιγμή, έστω και με το ζόρι, των μουδιασμένων ΠΑΣΟΚων από τη στήριξη στον αιρετικό νεοδημοκράτη πρώην υφυπουργό. Στην Ιπποκράτους θεωρούν πολύ χαμηλής πτήσης την υποψηφιότητα Δ. Δράκου, που δύσκολα μπορεί να σταθεί σε πολιτική αντιπαράθεση με τον Πέτρο Τατούλη.

Στερεά Ελλάδα: Ο Κλέαρχος Περγαντάς έχει να αντιμετωπίσει έναν πολύ δυνατό υποψήφιο από τη Ν.Δ., τον Θ. Χειμάρα. Επίσης έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της Φθιώτιδας, όπου όλα είναι ρευστά. Ακόμα το ΠΑΣΟΚ δεν έχει βρει τον υποψήφιό του στον Δήμο Λαμίας και αυτό αποτελεί πρόβλημα. Παρότι Εύβοια, Φωκίδα και Καρπενήσι πάνε καλά για το ΠΑΣΟΚ, στον πολυπληθέστερο νομό όλα είναι ανοιχτά. Και γι’ αυτό στο Κίνημα κρατάνε μικρό καλάθι…

Θεσσαλία: Θρίλερ περιμένει το ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη περιφέρεια, αφού το γενικότερο πολιτικό κλίμα θα μετρήσει στην περιοχή, που αποτελεί «βαρόμετρο» των γενικότερων τάσεων. Αν επικρατήσει η ψήφος τιμωρίας για το μνημόνιο και όχι τα κομματικά αντανακλαστικά θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή. Ακόμα μια δυσκολία σε σχέση με τον αντίπαλο του Κώστα Αγοραστό από τη Ν.Δ. είναι ότι ο Απόστολος Παπατόλιας (νυν νομάρχης Μαγνησίας) είναι από τον Βόλο και όχι από την πολυπληθέστερη Λάρισα.

Δυτική Ελλάδα: Ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά και μάλιστα σε μια περιοχή που είναι «κάστρο» για το ΠΑΣΟΚ, και έτσι δεν ανησυχούν στην Ιπποκράτους, με δεδομένο και ότι ο υποψήφιος της Ν.Δ. φαίνεται να έχει χαμηλή αναγνωρισιμότητα.

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Αρης Γιαννακίδης πάει πολύ καλά και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις.

Βόρειο Αιγαίο: Δύσκολη η αποστολή του επί σειρά 4ετιών δημάρχου Μυτιλήνης Νάσου Γιακαλή, που φαίνεται να είναι πίσω από τον επί 2 θητείες νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή, ο οποίος θεωρείται πολιτική προσωπικότητα και έχει απήχηση και στους εκτός Ν.Δ. ψηφοφόρους.

Δυτική Μακεδονία: Δυσκολίες αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ με την τολμηρή επιλογή του νεαρού γεωπόνου Γιάννη Παπαϊορδανίδη απέναντι στον νομάρχη Κοζάνης Γιώργο Δακή, παρότι ουσιαστικά κρίνεται ως χαμηλής έντασης υποψηφιότητα.

Νότιο Αιγαίο: Η υποψηφιότητα του Γιάννη Μαχαιρίδη, παρά τα κάποια «προβλήματα» από ΠΑΣΟΚους, πάει πολύ καλά και κάποιοι περιμένουν πολύ καλή επίδοση από την πρώτη Κυριακή.

Ήπειρος: Η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Αργύρη, αντιπροέδρου της Βουλής, απέναντι σ’ αυτή του Αλέξανδρου Καχριμάνη, νομάρχη Ιωαννίνων μέχρι πρότινος, περπατάει πολύ καλά και όλοι στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα είναι υπέρ τους…

Κρήτη: Παρά την προσπάθεια που καταβάλλει η Ν.Δ. να μην «καταρρεύσει» ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης, με δεδομένο ότι εμφανίστηκε και υποψηφιότητα που στηρίζει η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Σταύρος Αρναουτάκης δημιουργεί προσδοκίες εκλογής από την πρώτη Κυριακή.

Ιόνιο: Η αντάρτικη υποψηφιότητα του Κερκυραίου Γιώργου Καλούδη δημιουργεί νέα δεδομένα για το ΠΑΣΟΚ. Ο επίσημος υποψήφιος Ηλίας Μπεριάτος από την Κεφαλλονιά έχει πολλά εμπόδια μπροστά του, παρότι ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. και νυν υποψήφιος περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου δεν μοιάζει να έχει μεγάλο γκελ. Ο δεύτερος γύρος και οι επιδόσεις των τριών θα κρίνουν το αποτέλεσμα…

Στους μεγάλους δήμους επικρατεί κάποια ρευστότητα. Στον Δήμο της Αθήνας οι προοπτικές για τον Γιώργο Καμίνη είναι ή του ύψους ή του βάθους, αφού, εκτός του Νικήτα Κακλαμάνη, υπάρχουν 3 ακόμα υποψήφιοι που δεν θα ξεπεράσουν το 15%. Έτσι οι δυο τους έχουν να μοιραστούν το 85% των έγκυρων ψήφων και το ζήτημα είναι αν ο Καμίνης θα κατορθώσει να κάνει ντέρμπι έναν αγώνα που μοιάζει εύκολος για τον αντίπαλό του. Πάντως η αναγνωρισιμότητά του ανεβαίνει, ενώ μοιάζει να έχει με το μέρος του ένα τμήμα δεξιών αστών που δυσφορούν από την πορεία Κακλαμάνη, όπως και οργανωμένων ομάδων και σωματείων σε γειτονιές. Το πρόβλημά του είναι ότι το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ δείχνει απρόθυμο να μπει δυναμικά στη μάχη.

Ανεβασμένος εμφανίζεται δημοσκοπικά ο Γιάννης Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη, που φαίνεται να χτυπάει στα ίσια τον Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος μάλλον θα πληρώσει την απόφασή του να μην περιλάβει στο ψηφοδέλτιό του τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καπετανόπουλο. Στον β’ γύρο όλα είναι ανοιχτά και αναμένεται συσπείρωση για αλλαγή στον δεύτερο δήμο της χώρας. Στην Πάτρα ο Δ. Κατσικόπουλος, παρά τις δυσκολίες, θα εκλεγεί, στο Ηράκλειο και στα Χανιά Γιάννης Κουράκης και Μανώλης Σκουλάκης πάνε δυνατά, στον Βόλο ο Πάνος Σκοτινιώτης επιχειρεί να συσπειρώσει διαμαρτυρόμενους για τη σημερινή δημοτική αρχή, καλά μοιάζει να πηγαίνει ο υποψήφιος στα Ιωάννινα Φίλιππος Φίλιος και στην Κομοτηνή περιμένουν αλλαγή «φρουράς», αφού είναι δυνατή η υποψηφιότητα του Γ. Πετρίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...