Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Δημ. Αριστερα: ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΛΥΣΗ

Ο Τομέας  Πράσινων Πολιτικών  και Οικολογίας της  Δημοκρατικής Αριστεράς σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι "τα χτεσινά  απαράδεκτα επεισόδια στην Κερατέα, ανάμεσα σε κατοίκους που αντιτίθενται στη δημιουργία ΧΥΤΥ στην περιοχή  τους και στις αστυνομικές δυνάμεις που έδρασαν για μια ακόμη  φορά τον τελευταίο καιρό με πρωτοφανή βία, έρχονται να επιβεβαιώσουν τη δραματική απουσία και απρονοησία του κράτους και όλων των κυβερνήσεων που χρόνια τώρα κάνουν τα στραβά μάτια –για προφανείς μικροπολιτικούς και όχι μόνο λόγους– και κωλυσιεργούν εγκληματικά, με αποτέλεσμα να μην έχει δοθεί ακόμη λύση στο πελώριο και τόσο απειλητικό για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την αειφορία ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική –αλλά και στην υπόλοιπη χώρα".

Η ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ επισημαίνει: "Από τη μια, οι κάτοικοι που, ελλιπώς πληροφορημένοι και παρατημένοι στην τύχη τους, νιώθουν την πολιτεία να τους αγνοεί και να τους «καταδικάζει» σε μία γειτνίαση την οποία απεύχονται και ωθούνται σε μαζικές κινητοποιήσεις, επιστρατεύοντας κάθε μέσο και επιχείρημα, για να ματαιωθεί το έργο.
Από την  άλλη, η τρομερά πιεστική κατάσταση στον τομέα των απορριμμάτων που, εκτός από τα βαριά, μέρα με τη μέρα, πρόστιμα της ΕΕ που επισύρει, αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος στην Αττική.   
Πρόκειται για ένα πραγματικά δύσκολο όσο και ευαίσθητο, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, θέμα. Η πλέον πρόσφορη λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την διαλογή στην πηγή, μέτρα και κίνητρα για τη δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων, κατασκευή σύγχρονων μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων, λύση που όφειλε να είχε δρομολογηθεί από τους πολιτικούς αρμόδιους εδώ και καιρό, και που θα χρειαστεί δύο με τρία χρόνια από τη στιγμή που θα αποφασιστεί –ελπίζουμε το συντομότερο!
(Η καύση  των απορριμμάτων σήμερα απορρίπτεται  διεθνώς ως περισσότερο προβληματική και ρυπογόνα από τις ελεγχόμενες χωματερές). Άλλωστε, οι ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ θα πρέπει οριστικά να κλείσουν και στη χώρα μας το 2013!
Μέχρι τότε, όμως, είναι αναγκαίο να βρεθεί μια λύση. Γι’ αυτό, όλοι οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να κατανοήσουν ότι το θέμα αφορά τα εκατομμύρια των κατοίκων όλης της Αττικής, κι ότι παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις και να τηρηθούν αυστηρά οι επιστημονικές προδιαγραφές στην κατασκευή του έργου – για την προστασία των κατοίκων αλλά και του περιβάλλοντος στην περιοχή.
Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι τοπικό θέμα· είναι ένα ζήτημα που  θα έπρεπε να βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της όποιας κυβέρνησης, ζήτημα άμεσης και αδήριτης προτεραιότητας.
Η όποια  καθυστέρηση στο εξής συνιστά πολιτικό έγκλημα, με συγκεκριμένους ενόχους και ανυπολόγιστες συνέπειες".  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...