Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Σε «ώτα μη ακουόντων» φωνάζουν για πόρους οι Δήμοι στην Ήπειρο!

Με αργούς ρυθμούς η απορρόφηση του ΕΣΠΑ
Σε «ώτα μη ακουόντων» φαίνεται, ότι φωνάζουν και οι δεκαοκτώ Δήμοι της Ηπείρου, για το καυτό θέμα των πόρων.Η Κυβέρνηση μοιάζει αδύναμη να αντιμετωπίσει τις επιταγές του Μνημονίου, που προβλέπει δραστικές περικοπές στα κονδύλια για την τοπική Αυτοδιοίκηση το νέο έτος, τη στιγμή που η ανάγκη για έργα από όλους τους ΟΤΑ είναι μεγάλη.Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ είχε τις προηγούμενες ημέρες διαδοχικές συναντήσεις με παράγοντες όλων των κομμάτων. Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν ο ψαλλιδισμένος προϋπολογισμός του Καλλικράτη, η χρηματοδότηση του αναπτυξιακού προγράμματος των Δήμων, το ΕΣΠΑ και η διασφάλιση των κοινωνικών δομών.Οι νέοι δήμαρχοι της Ηπείρου συχνά αναφέρονται στην δύσκολη οικονομική κατάσταση και μέμφονται την Κυβέρνηση γιατί, ενώ ο Καλλικράτης είναι δημιούργημά της, δεν φρόντισε να βρει περισσότερους αναγκαίους πόρους, ώστε αν σταθεί στα πόδια του το συγκεκριμένο δημιούργημα.

ΤΟ ΕΣΠΑ
Πολλοί αιρετοί στην Ήπειρο δεν παραβλέπουν, ότι το ΕΣΠΑ είναι πλέον το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουν στα χέρια τους, αφού ο «Θησέας» είναι παρελθόν.«Αν θέλουμε να έχουμε την ελπίδα, πως θα κάνουμε έστω κάποια έργα μέσα σε αυτό το κλίμα κρίσης, τότε θα πρέπει να εντάξουμε έργα στο πρόγραμμα» λένε Ηπειρώτες δήμαρχοι.Όμως, παρά τα όσα είπε πρόσφατα, περί απορρόφησης του ΕΣΠΑ στην Ήπειρο, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα, οι ρυθμοί δεν είναι γρήγοροι.Εξάλλου, λόγω της κρίσης και της αφερεγγυότητας του κράτους, πολλοί εργολάβοι και επιχειρήσεις του κλάδου, είναι διστακτικοί στο να αναλάβουν μεγάλα έργα, αφού ξέρουν, ότι δεν θα πάρουν, παρά τις καλές προθέσεις που μπορεί να έχουν οι δήμαρχοι, άμεσα χρήματα.«Όταν ένας Δήμος περιμένει το ΕΣΠΑ για να κάνει ένα έργο, κινεί όλες τις διαδικασίες, αλλά η Κυβέρνηση δεν φροντίζει, ώστε να υπάρχουν ήδη τα χρήματα από το πρόγραμμα στα ταμεία του, τότε και οι εργολάβοι θα είναι διστακτικοί, στο να ανοίξουν δουλειές με το Δημόσιο» λένε επιχειρηματίες του κλάδου.

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Το άλλο μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζουν και οι δεκαοκτώ νέοι δήμαρχοι στην Ήπειρο΄είναι αυτό των υπηρεσιών.Ως γνωστών, μεταφέρονται με τον «Καλλικράτη» πάρα πολλές αρμοδιότητες στους Δήμους από τις Νομαρχίες, όμως ακόμη το Υπουργείο Εσωτερικών, παρά τις διαβεβαιώσεις του Γ. Ραγκούση ότι όλα είναι έτοιμα, έχει αφήσει δημάρχους, συμβούλους, υπαλλήλους κ.α. μετέωρους. «Κολυμπάμε μόνοι μας σε βαθιά νερά» σημείωσε αιρετός της Αυτοδιοίκησης.

Ο Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε αμέσως μετά τις συναντήσεις της Ένωσης με τα Κόμματα στη Βουλή: «Υποτίθεται, ότι ο «Καλλικράτης» έγινε κυρίως για την περιφερειακή αποκέντρωση, για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και για αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες. Για το πρώτο έχουμε πολλές αμφιβολίες, για τα δεύτερα φοβούμεθα πως όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, ο αριθμός και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά λόγω της τραγικής υποχρηματοδότησης του «Καλλικράτη», όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2011, αυτά θα επιδεινωθούν».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...