Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ο δήμος Ηγουμενίτσας και η μάχη της 7ης Νοεμβρίου

Τα νέα δεδομένα και οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν το αποτέλεσμα
Ο Καλλικράτης, με τις αλλαγές που επιφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στους Δήμους της χώρας, μεταξύ αυτών και σε αυτούς της Θεσπρωτίας, δημιουργεί ένα πολύ διαφορετικό τοπίο, με νέα δεδομένα, μακριά από τα γνωστά έως τώρα, γεγονότα που μπορούν να παίξουν το δικό τους ρόλο και στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων, στην εκλογική αναμέτρηση του προσεχούς Νοεμβρίου, για το νέο διευρυμένο Δήμο Ηγουμενίτσας.Ποια σχέση έχουν μεταξύ τους οι εκάστοτε βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, όσον αφορά τα αποτελέσματα; Σίγουρα η διαμόρφωση τους διαφέρει στην κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτά, αλλά και τα κριτήρια βάση των οποίων οι ψηφοφόροι οδηγούνται στην κάλπη, είναι κατά πολύ διαφορετικά.

Οι πρωταγωνιστές
Τα πρόσωπα και δη οι υποψήφιοι Δήμαρχοι είναι ο νούμερο ένα παράγοντας, βάση του οποίου ο κάθε Δημότης προσέρχεται στην κάλπη, με σκοπό να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Τι έχει να επιδείξει στην μέχρι τώρα πορεία το συγκεκριμένο πρόσωπο, ποια είναι η ενασχόλησή του με τα κοινά και πόσα επιτυχημένη είναι αυτή; Υπήρξαν γεγονότα τα οποία κατά το παρελθόν προκάλεσαν την οποιαδήποτε φθορά για το πρόσωπα αυτά;Eρωτήματα στα οποία ο κάθε έχων δικαίωμα ψήφου, απαντά στο μυαλό του, πριν κάνει την τελική ου επιλογή.Φυσικά, αν και αυτοδιοικητικές εκλογές, βασικό κριτήριο για την ψήφο, είναι και το κομματικό. Σε πιο χώρο ανήκει ο υποψήφιος, από πού στηρίζεται, ποιες οι σχέσεις του με το κόμμα;Επειδή όμως, όπως λέει κα η ίδια η λέξη, πρόκειται για αναμέτρηση όπου εκλέγονται οι τοπικοί άρχοντες και τα «επιτελεία» τους, βασικός παράγοντας επιλογής για τον κάθε Δημότη είναι και το ψηφοδέλτιο που δημιουργείται. Ποια πρόσωπα το αποτελούν, από πού προέρχονται (χώρο και όχι μόνο), τι έχουν να επιδείξουν στη δική τους πορεία έως τώρα, απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για τα οποία καλούνται οι πολίτες να διαμορφώσουν άποψη.Η απήχηση του επικεφαλής σε χώρους πέραν αυτού που κομματικά τους στηρίζει είναι ένας επίσης σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την αναμέτρηση, όπως και οι συμμαχίες που θα μπορέσουν να πετύχουν, είτε χρειαστεί, είτε όχι, ένας δεύτερος γύρος.

Δήμος Ηγουμενίτσας
Ο νέος Δήμος Ηγουμενίτσας, όπως αυτός διαμορφώνεται, προέρχεται από τη συνένωση των νυν Δήμων, Ηγουμενίτσας, Συβότων, Μαργαριτίου, Παραποτάμου και την Κοινότητα Πέρδικας. Αυτό σημαίνει, ότι η δύναμη των ψηφοφόρων για τη Θεσπρωτική πρωτεύουσα αυξάνεται σημαντικά, αφού στους περίπου 9.000 ψηφοφόρους του παλαιού Δήμου, προστίθενται άλλες 8.000 περίπου από τους τρεις Δήμους και τη μία Κοινότητα που συνενώνονται.Μιλώντας με γεγονότα, στην τελευταία αναμέτρηση στο Δήμο Ηγουμενίτσας, το 2006, ο στηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, σημερινός Δήμαρχος, Θωμάς Πιτούλης, επικράτησε με ποσοστό άνω του 50% από την πρώτη Κυριακή. Επίσης, στην ίδια αναμέτρηση του 2006, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε στους Δήμους Μαργαριτίου με τον Ιωάννη Λώλο, αλλά και στην Κοινότητα Πέρδικας με τονΔημήτρη Πάκο. (Μιλάμε για τους Δήμους που συνενώνονται με την Ηγουμενίτσα). Στους άλλους δύο Δήμους, το αποτέλεσμα ήταν νικηφόρο για το ΠΑΣΟΚ, με τον Γιώργο Γιαννούλη στα Σύβοτα και τονΙωάννη Τζάνη στο Δήμο Παραποτάμου. Στοιχεία που έχουν τη σημασία τους, όσον αφορά το εκλογικό σώμα, με την υποσημείωση πάντα ότι πρόκειται για αυτοδιοικητικές εκλογές.Για την αναμέτρηση του Νοεμβρίου πλέον, στον διευρυμένο Δήμο Ηγουμενίτσας, σίγουρα κατέρχονται ο κ. Γεώργιος Κάτσινος, στηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βασίλειος Γιόγιακας από τη Νέα Δημοκρατία και ο κ. Θεόδωρος Δήμαςαπό το ΚΚΕ. Στο Συνασπισμό γίνονται διεργασίες, ενώ παίζει ακόμη και το ενδεχόμενο καθόδου, όπως έχουμε γράψει, ως ανεξάρτητου, του Δημάρχου Μαργατίου κ. Λώλου.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...