Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Οι εκλογικές άδειες για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τις ημέρες που δικαιούνται να λάβουν άδεια οι τακτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως τονίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου, ο χρόνος της εκλογικής άδειας δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι.

Ειδικότερα, για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και την επιστροφή στον τόπο διαμονής στους ανωτέρω θα χορηγηθεί άδεια ως εξής:

1. Για τους υπαλλήλους που δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:
- Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους σε απόσταση 100-200 χλμ θα λάβουν άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
- Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια δύο εργασίμων ημερών.
- Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια τριών εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
- Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο ή άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.
2. Για τους υπαλλήλους για τους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:
- Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
- Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια δύο εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωση τους.
- Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο ή άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.
3. Με την ίδια διαδικασία και προϋποθέσεις είναι δυνατόν να χορηγείται ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και στο προσωπικό των υπόλοιπων νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα οποιασδήποτε κατηγορίας, κλάδου και σχέσης εργασίας.Οι υπάλληλοι που θα κάνουν χρήση της εκλογικής άδειας θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν στην αρμόδια υπηρεσία βεβαίωση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής ή άλλου αρμοδίου οργάνου, από την οποία θα προκύπτει ρητώς η συμμετοχή τους στις εκλογές.

Τέλος, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, σε υπηρεσίες και φορείς που λόγω της αποστολής και λειτουργίας τους θα υπάρξουν τυχόν ιδιαίτερες δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση επειγουσών αναγκών του κοινωνικού συνόλου (νοσηλευτικά ιδρύματα, οργανισμοί κοινής ωφελείας, λιμένες, τελωνειακοί σταθμοί κλπ) η χρήση της ευχέρειας αυτής θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη φειδώ, όσον αφορά τον αριθμό των ημερών άδειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...