Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

H ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Περιοδεία στην Βέροια και την Αλεξάνδρεια πραγματοποίησε η υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ασημίνα Ξηροτύρη. Μαζί της στις επισκέψεις ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Φίλιππος Γιαννούλης και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Χάρης Μόχλας. Στις δηλώσεις που πραγματοποίησε στην Βέροια, σημείωσε ότι η αιρετή περιφέρεια πρέπει να αποτελέσει φορέα αντιμετώπισης της κρίσης και να εφαρμόσεις πολιτικές διαφορετικές από αυτές της κυβέρνησης για να στηρίξει τους πολίτες.
Οι θέσεις της για την Ημαθία
Οι προγραμματικές της θέσεις για το νομό Ημαθίας είναιοι εξής: Ο πλούτος και η ποικιλία των φυσικών πόρων και οι δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για τον τόπο, δεν αποτελούν όμως εγγύηση για τη βιώσιμη αυτοδύναμη ανάπτυξή του. Απαιτείται η εύστοχη και συνδυασμένη διαχείρισή τους στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού.
Στο Νομό Ημαθίας σημειώνεται ιδιαίτερος πλούτος σε επιφανειακά νερά, με το 50% της γεωγραφικής έκτασής του να καταλαμβάνεται από πεδινή εύφορη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Ωστόσο η άλλοτε ανθούσα αγροτική οικονομία βρίσκεται σε παρακμή.
Η βιομηχανική ανάπτυξη, υπερτοπικής εμβέλειας, ήταν έντονη κατά το παρελθόν, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει μια πρωτόγνωρη αποβιομηχάνιση, με εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας, και αβέβαιο μέλλον για τους νέους. Οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης είναι μεγάλες, έχουν ωστόσο περιοριστεί σε τέσσερα σημεία: Βεργίνα, παναγία Σουμελά, Χιονοδρομικά κέντρα, καρναβάλι Νάουσας. Οι «Δρόμοι του κρασιού» με τα επισκέψιμα οινοποιεία αποτελούν μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, η οποία θα πρέπει να στηριχτεί και να υποστηριχτεί από όλους, από τις τοπικές κοινωνίες, την Αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια και να πλαισιωθεί από ανάλογες δράσεις αγροτουριστικού χαρακτήρα, όπως επισκέψιμα αγροκτήματα, κτηνοτροφικές και άλλες παραγωγικές μονάδες.
Τα δίκτυα μεταφορών, με την Εγνατία Οδό, το επαρχιακό οδικό δίκτυο -που έχει ανάγκη βελτίωσης- και τον σιδηρόδρομο αποτελούν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, σε συνδυασμό με τα πολιτιστικά αξιοθέατα. Όπως επίσης και το φυσικό περιβάλλον στο Βέρμιο, στον Αλιάκμονα (φράγματα Ασωμάτων, Αγίας Βαρβάρας), στο Δέλτα του Αλιάκμονα και αλλού, που όμως κινδυνεύει από τη σπατάλη των επιφανειακών νερών και από την επιβάρυνσή τους και του περιβάλλοντος (έδαφος, αέρας) με επικίνδυνες χημικές ουσίες, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, βιομηχανικά και αστικά απόβλητα.
Η Τάφρος 66 (φωτ.) είναι μια πληγή που θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Είναι επίσης ανάγκη να τροποποιηθεί η χωροθέτηση της μονάδας ΧΥΤΥ στο Νομό για χωροταξικούς, αρχαιολογικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.
Η ολοκληρωμένη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη θα στηριχτεί στην προστασία των φυσικών πόρων, σε συνδυασμό με βιώσιμες επιλογές ανάδειξης του τοπικού παραγωγικού δυναμικού, με αξιοποίηση των υπερτοπικής εμβέλειας και αναγνωρισιμότητας προϊόντων. Με ανάπτυξη υποδομών για τη δημιουργία ενιαίου δικτύου προορισμών των υφιστάμενων τουριστικών προορισμών με τους πολιτιστικούς προορισμούς σε συνδυασμό και με διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού (αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, αθλητικός τουρισμός, τουρισμός υπαίθρου κτλ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...