Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Η «μαύρη τρύπα» της Αττικής ρουφάει τη Ν.Δ.

Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Χαμηλός παραμένει ο πήχης για τη Ν.Δ. στις επικείμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, μόλις 15 μέρες πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου.

Στη Ρηγίλλης, παρά την κινητοποίηση με πρωταγωνιστή τον Αντ. Σαμαρά που περιοδεύει και θα εξακολουθήσει να περιοδεύει ανά τη χώρα, και την τακτική των επιθέσεων προσωπικά κατά του Γ. Παπανδρέου, έχουν επίγνωση ότι τα ποσοστά τους, που έως προ ολίγου ήταν στο χαμηλότερο ιστορικό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν ανακάμπτουν δραματικά, τουλάχιστον σε πανελλαδικό επίπεδο, ούτως ώστε να τους προσδώσουν τον αέρα του νικητή.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα δείχνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις δημοσκόπων, να χάνει την πλειοψηφία των περιφερειών, τουλάχιστον αυτή την ώρα. Η Ν.Δ. δεν φαίνεται να εισπράττει στα δικά της εκλογικά ποσοστά τη λαϊκή δυσαρέσκεια κατά του μνημονίου, όπως δεν φαίνεται να πείθει ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει με αξιοπιστία αυτό το άλλο μείγμα πολιτικής που προσβεύει ο πρόεδρός της.

Γι' αυτό και το μήνυμα της Ρηγίλλης εξακολουθεί να είναι ότι οι εκλογές αυτές αποτελούν απλώς ένα σταθμό προς τις εθνικές εκλογές και δεν κρίνουν το παρόν ή το μέλλον για την ανάκαμψη των εκλογικών ποσοστών του κόμματος.

Αφθαρτος μεν, αλλά...

Το μεγάλο τους πρόβλημα ήταν και παραμένει η Περιφέρεια Αττικής. Η υποψηφιότητα του Β. Κικίλια δεν φαίνεται να «τραβάει» και δεν είναι λίγοι αυτοί στο εσωτερικό του κόμματος που εξακολουθούν να μιλούν για «κακή επιλογή της ηγεσίας», παρ' ότι παραδέχονται ότι είναι «άφθαρτο πρόσωπο». Εκτιμήσεις δημοσκόπων φέρουν τον υποψήφιο περιφερειάρχη της Ν.Δ., πάντως, να έχει ανεβάσει τα ποσοστά του -σε σχέση με αυτά που είχε προ δεκαπενθημέρου- αν και πιθανολογούν ότι, έστω και με μικρή διαφορά, θα έρθει τελικά τρίτος στην κούρσα του πρώτου γύρου.

Σ' αυτή την περίπτωση όλα δείχνουν ότι η Ρηγίλλης, έστω υπογείως, θα στηρίξει την υποψηφιότητα του «αντιμνημονιακού» και ανεξάρτητου Γ. Δημαρά, που έχει τη συμπάθεια και αρκετών συναδέλφων του βουλευτών, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα τον ψηφίσουν ανεξαρτήτως κομματικής γραμμής στο δεύτερο γύρο.

Ο Ν. Κακλαμάνης φαίνεται να εξακολουθεί να μην έχει πρόβλημα, παρ' ότι ορισμένες εκτιμήσεις, ακόμη και νεοδημοκρατών, θέλουν τα ποσοστά του να «τσαλακώνονται» στον πρώτο γύρο «εξαιτίας της δυσαρέσκειας για την ανυπαρξία του έργου του στην πρωτεύουσα».

Οι Π. Ψωμιάδης στην Κεντρική και Γ. Δακκής στη Δυτική Μακεδονία θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδίσουν αν όχι στις 7, πάντως σίγουρα στις 14 Νοεμβρίου.

Το ντέρμπι του Βορρά

Ο Κ. Γκιουλέκας για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναμετρηθεί πιθανότατα με τον Γ. Μπουτάρη στο β' γύρο, γι' αυτό και στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι στη συμπρωτεύουσα όλα παίζονται.

Δεν ισχύει όμως καθόλου το ίδιο στον Πειραιά. Ο Β. Μιχαλολιάκος, παρά και την πρόσφατη βόλτα του στην πόλη δίπλα στον Αντ. Σαμαρά, έρχεται τρίτος και το ενδεχόμενο η Ν.Δ. να στηρίξει τον Π. Μαντούβαλο φαντάζει μάλλον απίθανο. Η Ρηγίλλης πάντως δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το τι θα πράξει στο δεύτερο γύρο σε αυτή την περίπτωση, ενώ δεν είναι λίγοι, λέγεται, οι νεοδημοκράτες που θα στραφούν στον πρώην βουλευτή.

Το κλίμα φαίνεται να έχει στραφεί υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, σε τρεις περιφέρειες: Της Ηπείρου, με υποψήφιο το νομάρχη Ιωαννίνων Αλ. Καχριμάνη, του Βορείου Αιγαίου, όπου εκτίθεται για τη Ν.Δ. ο νομάρχης Λέσβου Π. Βογιατζής και της Θεσσαλίας, όπου υποψήφιος είναι ο πρώην βουλευτής Κ. Αγοραστός.

Για όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες στη Ν.Δ. ελπίζουν ότι, στις 15 μέρες που απομένουν, το ΠΑΣΟΚ θα χάνει όλο και περισσότερες δυνάμεις και οι ίδιοι θα εισπράξουν το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό από αυτές. Κοντός ψαλμός αλληλούια... ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...