Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Δημοτικές εκλογές: Οι αντάρτες είναι εδώ

Πανικός επικρατεί στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, όπου ο νέος γραμματέας Μ. Καρχιμάκης επιχειρεί να συντονίσει έναν σχεδόν «εξαθλιωμένο» κομματικό μηχανισμό, όπου ένα άθροισμα τοπικών στελεχών που διεκδικούν συμφέροντα και εξουσίες ανταγωνίζονται και πρωταγωνιστούν ερήμην σχεδόν της κοινωνίας.
Η εικόνα μοιάζει απογοητευτική και όλοι τώρα πιαπροσβλέπουν στην κινητικότητα των χιλιάδων μικρών και μεσαίων στελεχών που θα μπουν στα ψηφοδέλτια, όσο και στον… κομματικό πατριωτισμό μιας πλειοψηφίας ψηφοφόρων που θα στηρίξουν τα ψηφοδέλτια από… καθήκον.
Ωστόσο στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σ’ αυτή τη φάση ένα 40% των ψηφοφόρων του στις τελευταίες εκλογές, που δηλώνει ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει, διαμαρτυρόμενο για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Πάντως σε συσκέψεις και συζητήσεις των στελεχών υπάρχει η εκτίμηση ότι μια σειρά από προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί σε δήμους όλης της χώρας θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί προς όφελος του Κινήματος, αν τα χρίσματα είχαν δοθεί πολύ νωρίτερα, ώστε να αντιμετωπιστούν αντάρτες, αλλά και να αποκτήσουν έρεισμα στην τοπική κοινωνία νέοι υποψήφιοι. Οι επιλογές, επισημαίνουν πολλοί, έγιναν τραγικά αργά.
Ένα ζήτημα που πυροδότησε αυτή την κατάσταση είναι και η εμμονή του ΠΑΣΟΚ σε «κουτσά άλογα» που επιμένουν για σειρά εκλογών ως υποψήφιοι σε διάφορους δήμους, παρότι δεν τραβάνε, μόνο και μόνο επειδή επιβάλλουν την άποψή τους οι βουλευτές ή επιλέγονται μέτριες λύσεις για να μην διαταραχτεί η… ισορροπία ανά περιοχή.
Σε μεγάλους δήμους της Αττικής πιστοποιούνται οι παθογένειες του κομματικού μηχανισμού, αλλά και η προοπτική των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ. Το ρεπορτάζ που ακολουθεί αποτυπώνει τα μέχρι τώρα στοιχεία, αλλά μπορεί μέχρι την έκδοση να έχουν υπάρξει μεταβολές, αφού αντάρτικα ψηφοδέλτια ξεφυτρώνουν από το… πουθενά, ενώ άλλα αποσύρονται αιφνιδίως.
Ιδού ένα πρώτο οδοιπορικό:
Άλιμος: Ο νυν δήμαρχος Θ. Ορφανός διεκδικεί με δυναμισμό τη νέα θητεία, αφού υπάρχει αποσυσπείρωση στο πρόσωπο του υποψηφίου της Ν.Δ. Τσαμπαρλή.
Ελληνικό - Αργυρούπολη: Ο επίσημος υποψήφιος Γ. Κωνσταντακάτος έχει απέναντί του τον αντάρτη Χάρη Πασβαντίδη, αλλά και τον δήμαρχο Ελληνικού Χρήστο Γκορτζίδη, που υποστηρίζεται από αριστερές δυνάμεις. Τα σχέδια «αξιοποίησης» του πρώην αεροδρομίου θα βαρύνουν στο αποτέλεσμα.
Γλυφάδα: Ο Κώστας Κόκκορης θα δώσει σκληρό αγώνα εναντίον του πολύ δυνατού υποψηφίου της Ν.Δ. Μ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος πατάει και σε δυνατό πολιτικό συσχετισμό υπέρ του.
Άγιος Δημήτριος: Το ΠΑΣΟΚ μετά τον χαμό που γίνεται απόφυγε να δώσει χρίσμα και έτσι τον δήμο διεκδικούν 3 (!) υποψήφιοι - κομματικά στελέχη ή προσκείμενοι στο κόμμα, οι Φ. Οικονομάκης, Μαρία Ανδρούτσου και Μαν. Παπαδάκης. Κανείς δεν ξέρει την έκβαση του αγώνα, αφού όλα θα κριθούν στη δεύτερη Κυριακή.
Δάφνη - Υμηττός: Υποψήφιος από το ΠΑΣΟΚ είναι ο Μ. Σταυρακάκης, ενώ απειλούσε να κατέβει ως αντάρτης ο Βασίλης Λύκος, που τελικά οπισθοχώρησε, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να κατέβει ως αντάρτης ο πρώην δήμαρχος Υμηττού Δ. Αρριανάς. Η κατάσταση δείχνει να είναι ισχυρός ο νυν δήμαρχος Σταυριανουδάκης (Ν.Δ.).
Βύρωνας: Ο Παναγιώτης Κόνσουλας δίνει μια σκληρή μάχη απέναντι στον ισχυρό δήμαρχο Π. Χαρδαλιά…
Καισαριανή: Ο Αντώνης Καμπάκας έχασε στο… τσακ τη δημαρχία την προηγούμενη εκλογή και τώρα παλεύει σε μια δύσκολη για το ΠΑΣΟΚ πολιτική συγκυρία…
Ζωγράφου: Ο Κώστας Καλίρης θεωρείται δυνατός υποψήφιος απέναντι στον νυν δήμαρχο Π. Καζάκο, ενώ η υποψήφια με τον ΣΥΝ Τίνα Καφατσάκη, που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη φορά, επιμένει.
Ηλιούπολη: Ο πρώην διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Βασίλης Βαλασσόπουλος έχει και αντάρτη τον δημοτικό σύμβουλο Δ. Πανταζόπουλο, κόντρα στον νυν δήμαρχο Γ. Αναγνώστου.
Καλλιθέα: Ο Κ. Ασκούνης θεωρείται το απόλυτο φαβορί…
Νέα Σμύρνη: Το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε χρίσμα, αν και ο νυν δήμαρχος Γ. Τζουλάκης πάει καλά…
Μοσχάτο - Ταύρος: Επίσημος υποψήφιος ο Ανδρέας Ευθυμίου (πρώην αντιδήμαρχος του Ταξιάρχη Παπαντώνη), έχει στο πλευρό του τον Θαν. Ντερέκα, που εγκατέλειψε την ιδέα αντάρτικου συνδυασμού, όχι όμως και ο Αρης Κρεμύδας, ενώ μοιάζει να το σκέπτεται και ο πρώην δήμαρχος Ταύρου Δ. Σούτος.
Περιστέρι: Ο Κ. Λαλένης επιμένει και ο νυν δήμαρχος Α. Παχατουρίδης, παρά τη φθορά, είναι φαβορί.
Αιγάλεω: Μια από τα ίδια με Χρ. Καρδαρά υποψήφιο απέναντι στον νυν δήμαρχο Δ. Καλογερόπουλο.
Αγία Βαρβάρα: Ο διάδοχος του Λάμπρου Μίχου, Γ. Καπλάνης, διεκδικεί με αξιώσεις τον δήμο.
Χαϊδάρι: Ο Δ. Τσατσάμης, που έχασε στο… νήμα τον δήμο στις προηγούμενες εκλογές, παλεύει δυνατά.
Πετρούπολη: Ο Στέφανος Βλάχος έχει να αντιμετωπίσει αντάρτικο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Ταλιούρα.
Χαλάνδρι: Ο επίσημος υποψήφιος Στάθης Ανδριόπουλος έχει να αντιμετωπίσει αντάρτικο ψηφοδέλτιο από τον πρώην δήμαρχο Κ. Πατακό.
Μαρούσι: Ο νυν δήμαρχος Γ. Πατούλης θα αντιμετωπίσει και πάλι τον επίσημο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Ηλ. Γιαννακάκο.
Ίλιον - Καματερό, Αγιοι Ανάργυροι και Αγία Παρασκευή: Οι νυν δήμαρχοι Ηλ. Ζενέτος, Ν. Σαράντης και Βασίλης Γιαννακόπουλος θεωρούνται ακλόνητα φαβορί, χωρίς εσωκομματικά προβλήματα.
Οι τρεις μεγάλοι δήμοι…
Στους τρεις μεγάλους δήμους γίνονται συνεχείς μετρήσεις, ενώ εκκρεμούν ακόμα οι λίστες με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που αναμένεται από την κινητικότητά τους να δώσουν τον τόνο.
Αθήνα: Στον δήμο της Αθήνας συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ κομματικών στελεχών και των κεντρικών που υποστηρίζει σθεναρά ότι η υποψηφιότητα Καμίνη για να έχει χρώμα πρέπει να απαλλαγεί από τον στενό εναγκαλισμό με το «σύστημα ΠΑΣΟΚ». Παρά τη νευρικότητα και την αδιάφορη στάση πολλών βουλευτών της Α’ Αθήνας και στελεχών της Οργάνωσης, εκτιμάται ότι τελικά θα μπουν στο ψηφοδέλτιο αρκετά αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και νυν δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ ο υποψήφιος δήμαρχος επισημαίνει ότι ένα κλίμα νίκης στον δεύτερο γύρο θα «συμπαρασύρει» και τους πιο δύσπιστους. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι αν ο Καμίνης πλασαριστεί καλά στον δεύτερο γύρο έχει ισχυρές πιθανότητες επικράτησης έναντι του Κακλαμάνη, αφού συναντά ισχυρές αντιδράσεις σε πολλές γειτονιές, παρότι είναι φανερό ότι και ο πολιτικός συσχετισμός και η επικοινωνιακή του ισχύς τον ευνοούν…
Πειραιάς: Η εμφύλια σύγκρουση της Δεξιάς με τον Πέτρο Μαντούβαλο και τον Βασίλη Μιχαλολιάκο, αλλά και η πορεία του στη νομαρχία, φαίνεται ότι καθιστούν τον Γιάννη Μίχα το απόλυτο φαβορί. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα είναι στον δεύτερο γύρο μαζί με τον Μίχα, όπου στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι τα κομματικά αντανακλαστικά θα… δώσουν προβάδισμα στον Μιχαλολιάκο…
Θεσσαλονίκη: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το απόλυτο ντέρμπι, αν και στο ΠΑΣΟΚ αισιοδοξούν ότι αν το τελευταίο διάστημα πέσουν όλοι με τα μούτρα και τα πρωτοκλασάτα στελέχη εγκαταλείψουν την ιδιότυπη λευκή απεργία τους υπάρχει δυνατότητα ο Γιάννης Μπουτάρης να φέρει την αλλαγή στον δεύτερο γύρο… topontiki.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...