Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Δ.Σ. ΚΕΔΕ: «Συμφωνούμε ότι... διαφωνούμε με την Κυβέρνηση»


Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», "διαθεσιμότητα - κινητικότητα" δημοτικών υπαλλήλων... κατάργηση δομών Δήμων, Οικονομικό Παρατηρητήριο Ο.Τ.Α. και Προϋπολογισμοί Δήμων ήταν τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με το εξαγόμενο συμπέρασμα από τη συνεδρίαση να είναι ένα: «Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με τις επιλογές της Κυβέρνησης...»

Παιδικοί - Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

Την ικανοποίηση του συνόλου των αιτήσεων 71.323 παιδιών, που δικαιούνται να ενταχθούν στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς για το έτος 2013-2014, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», διεκδικεί με απόφαση του το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι πόροι που είχαν εξασφαλιστεί δεν επαρκούσαν, με συνέπεια να μείνουν εκτός δομών 14.000 παιδιά.

Η αρχική χρηματοδότηση ύψους 150 εκατ. ευρώ επαρκούσε για την κάλυψη μόνον 56.977 θέσεων.

Μετά τη σημερινή απόφαση της υφυπουργού, Ε. Χριστοφιλοπούλου, με την οποία εξασφαλίστηκαν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ, παραμένει ένα υπόλοιπο 14.000 παιδιών, που δεν εντάσσονται.

Μετά τη σχετική έγκριση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιβεβαιώνεται η θέση της ΚΕΔΕ, ότι υπάρχουν αναπορρόφητα κονδύλια του ΕΣΠΑ και από άλλους κωδικούς.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συμφώνησε να καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης των υπολοίπων χρημάτων, προκειμένου να μη μείνει κανένα παιδί έξω από τους Παιδικούς Σταθμούς.

Επιπλέον, με την απόφασή της η ΚΕΔΕ διεκδικεί να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες θέσεις εργασίας, προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά το σύνολο των δημοτικών δομών.

Πρόγραμμα κινητικότητας

Με την κατάθεση μιας πρωτοποριακής πρότασης, που θα θεσμοθετήσει την εθελούσια ενδοδημοτική και διαδημοτική μετάταξη των δημοτικών υπαλλήλων, με ταυτόχρονη απλούστευση των σχετικών διαδικασιών, "απαντά" η ΚΕΔΕ στις κυβερνητικές πιέσεις για ανεύρεση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιπλέον εργαζομένων που θα μπουν στη "δεξαμενή της διαθεσιμότητας".

«Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο απαιτείται πάνω από ένας χρόνος, προκειμένου να ολοκληρωθεί μια μετάταξη» λέει η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, με το Δ.Σ. της να προτείνει στα συναρμόδια Υπουργεία, νομοθετική ρύθμιση, με βάση την οποία ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας μετάταξης να μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο.

Επίσης το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του, σε σχέση με την Υπουργική Απόφαση που αναφέρεται στα κριτήρια και στη μοριοδότηση υπαλλήλων στο πλαίσιο της κινητικότητας - διαθεσιμότητας.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν υπάλληλοι με υψηλά προσόντα που προσλήφθηκαν με αδιάβλητες διαδικασίες πριν από το 1994, όταν και θεσμοθετήθηκε το ΑΣΕΠ, και έχουν μπει σε διαθεσιμότητα.

Οι υπάλληλοι αυτοί, με βάση την προβλεπόμενη μοριοδότηση, υπολείπονται κατά πολύ υπάλληλων που προσλήφθηκαν μετά το 1994.

Η πρόταση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είναι οι υπάλληλοι αυτοί, εξαιρετικά χρήσιμοι για τη λειτουργία των δήμων, να πριμοδοτηθούν σύμφωνα με την αρχή της ισότητας με επιπλέον 25 μόρια» αναφέρει σχετικά η ΚΕΔΕ.

Κατάργηση δομών - Οικονομικό Παρατηρητήριο Ο.Τ.Α.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ., ο Πρόεδρος, Κώστας Ασκούνης, επανέλαβε ότι, η ΚΕΔΕ θα προσφύγει το αμέσως επόμενο διάστημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματική η αφαίρεση αρμοδιοτήτων και η κατάργηση δομών από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αντίστοιχα ως αντισυνταγματικές χαρακτηρίζονται και οι διατάξεις που προβλέπουν την πλήρη εποπτεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω του Οικονομικού Παρατηρητηρίου.

Επιπλέον, ζήτημα τίθεται και για τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες οι οποίες δεν συνοδεύονται με τα απαιτούμενα κονδύλια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μαθητικές εστίες. Τα μέλη του Δ.Σ. ενημερώθηκαν ότι το θέμα έχει αναλάβει γνωστός συνταγματολόγος.

Προϋπολογισμοί Δήμων

Σε σχέση με το πρόβλημα που έχει προκύψει με την κατάρτιση των Προϋπολογισμών των Δήμων, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει κοινή συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκη και τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, προκειμένου να δοθούν οριστικές λύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, με προηγουμένη ομόφωνη απόφαση του το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, πρότεινε στους Δήμους να μη στείλουν τα προσχέδια των Προϋπολογισμών τους στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά τα Δημοτικά Συμβούλια να προχωρήσουν στην ψήφιση των Προϋπολογισμών τους και στην αποστολή τους προς τις αρμόδιες Αρχές.

Τέλος στο Δ.Σ. συζητήθηκε και το θέμα της πρόσληψης των καθαριστριών. Όπως έγινε γνωστό ,το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευθεί ότι, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα θα εντάξει ρύθμιση που θα προβλέπει «κατ΄ εξαίρεση για τη σχολική χρονιά 2013-2014 να δοθεί η δυνατότητα να προσληφθούν οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων με το ίδιο καθεστώς που ίσχυε τα προηγούμενα έτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...