Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Στο στόχαστρο οι Δήμοι και για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας

Με αγωνιώδεις ρυθμούς συνεχίζουν στην κυβέρνηση την αναζήτηση εργαζομένων από το Δημόσιο που θα κριθούν πλεονάζοντες και θα συμπληρώσουν τις δεξαμενές των 12.500 προς αποχώρηση – μετακίνηση υπαλλήλων που θα συμπληρώσουν το 2ο κύμα της διαθεσιμότητας. Με τους υπουργούς να τονίζουν πως δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, αλλά μετακινήσεις στους τομείς ευθύνης τους, το βάρος φαίνεται να πέφτει στους Δήμους.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λοιπόν θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγηση των εργαζομένων, όπως δήλωσε την Τρίτη και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης προκειμένου να προχωρήσει στοχευμένα η κινητικότητα, αφού δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες οριζόντιες περικοπές στους δήμους.

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους πάντως είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι καθώς βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου για αποχώρηση από το Δημόσιο, αφού σύμφωνα με τα κριτήρια υπαγωγής στη διαθεσιμότητα που ανακοίνωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην κατηγορία χαμηλών προσόντων - πρόκειται για υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - οι οποίοι λαμβάνουν μικρότερη μοριοδότηση.

Από την άλλη βέβαια οι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων δεν θα δουν όλοι την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο, αφού πολλοί από αυτούς θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, όπου οι ειδικότητες τους είναι απαραίτητες.

Οι υπουργοί λένε «όχι» στις απολύσεις και «ναι» στις μετακινήσεις

Την Τρίτη Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως αν γίνουν απολύσεις στου υπαλλήλους από τον τομέα της Υγείας που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τότε εκείνος θα παραιτηθεί και επεσήμανε μάλιστα πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίας. Οι μόνοι που θα απομακρυνθούν θα είναι όσοι έχουν πειθαρχικά παραπτώματα και όσοι είχαν προσληφθεί προσκομίζοντας πλαστά δικαιολογητικά.

Από την άλλη ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κλεδίκογλου μιλώντας στο Μega είπε: «Βγάλαμε 2.000 σε διαθεσιμότητα έχοντας ένα σχεδιασμό στο μυαλό μας. Οι 1.330 θα απορροφηθούν από το υπουργείο Υγείας. Άλλοι 300 βρεφονηπιοκόμοι και από τους υπόλοιπους θα πάρουμε ωρομίσθιους στα μεταλυκιακά ΙΕΚ. Δεν θα απολυθεί σχεδόν κανένας από τους 2.000 εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα».

Και πρόσθεσε ότι στο επόμενο στάδιο της διαθεσιμότητας θα ενταχθούν κάποιοι από τους 2.000 διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ.

Εκδίκαση εξπρές για εκκρεμείς υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων

Σε μία προσπάθεια να προχωρήσει η κινητικότητα εντείνονται οι ρυθμοί για τον προσδιορισμό των υποθέσεων συμβασιούχων, οι οποίοι παραμένουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και στους ΟΤΑ, με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα και θα γίνουν εκδικάσεις εξπρές.

Οπως αναφέρει και το real.gr με τις νέες διατάξεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου τα δικαστήρια της χώρας έως τις αρχές του Νοεμβρίου να έχουν εκδικάσει όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων «για την προσωρινή ρύθμιση κατάστασης επί διαφορών για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για την οποία έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή» και αγωγές «για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, η πραγματική απασχόληση του οποίου έχει ως ασφαλιστικό μέτρο».

Έτσι, υποθέσεις που θα συζητούνταν το 2014 και το 2015 προσδιορίζονται πλέον για το 2013 με αποτέλεσμα έως το τέλος του έτους να έχει ξεκαθαριστεί το ποιοι θα παραμείνουν και ποιοι θα εγκαταλείψουν τις εργασίες τους.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των συμβασιούχων, που εργάζονται στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές, ξεπερνά τους 6.000 υπαλλήλους. Από αυτούς οι 3.500 απασχολούνται σε Δήμους της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...