Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Ρήγματα στο παρά πέντε των αυτοδιοικητικών εκλογών

Η επιλογή του Σακελλαρίδη (...με τον Α. Τσίπρα) δεν πήρε την ανάλογη δημοσιότητα

Kαρυπίδης και Βουδούρης επισκίασαν τις υποψηφιότητες Σακελλαρίδη και Δούρου


Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗ / enet.gr

Σοβαρά ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ενιαία εκφώνηση του πολιτικού λόγου προκαλούν οι υποψηφιότητες στη Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο, σε μια περίοδο που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενίσχυε τη δυναμική του.


Οι εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο από την ανακοίνωση των Θεόδωρου Καρυπίδη και Οδυσσέα Βουδούρη ως υποψηφίων περιφερειαρχών του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός της γενικής δυσθυμίας και των στρεβλών μηνυμάτων που παρήγαγαν προς την κοινωνία, εγείρουν εύλογα ερωτήματα καθώς αναδύουν έντονο αίσθημα προχειρότητας και, επιπλέον, έρχονται σε πλήρη αντίφαση και επισκιάζουν το βασικό εκλογικό μήνυμα που ο ΣΥΡΙΖΑ -σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις του προέδρου και των επιτελών του- ήθελε να εκπέμψει στις ερχόμενες τοπικές εκλογές. Της ανάδειξης, δηλαδή, νέων, ικανών και άφθαρτων προσώπων στην πολιτική -όπως του Γαβριήλ Σακελλαρίδη- ως την απάντηση της Αριστεράς απέναντι στο υπάρχον διεφθαρμένο και αποτυχημένο πολιτικό προσωπικό του δικομματισμού.

Η διαφωνία

Τα σύννεφα πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ έγιναν ορατά στην πρόσφατη, αρκετά φορτισμένη, Κεντρική Επιτροπή, όταν η Αριστερή Πλατφόρμα σε υψηλούς τόνους εξέφρασε την πλήρη διαφωνία της με την υποψηφιότητα πρώτα του Οδυσσέα Βουδούρη και δευτερευόντως του Θεόδωρου Καρυπίδη. Οσα όμως είδαν αργότερα το φως της δημοσιότητας από την Κοζάνη, έφεραν την ηγετική ομάδα ενώπιον μιας αμήχανης κατάστασης που δύσκολα μπορεί να αντιστρέψει, καθώς οι δυσμενείς εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την υποψηφιότητα του Θεόδωρου Καρυπίδη είναι τόσο μεγάλες που θα συνεχίσουν να πλανώνται και το επόμενο διάστημα.

Βεβαίως, ακολούθησε η μονομερής άρση της υποστήριξης στην υποψηφιότητα Θεόδωρου Καρυπίδη που αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ στην προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που, όμως, φαντάζει μόνον ως ομολογία «γκάφας» από την αξιωματική αντιπολίτευση και ενώ, μάλιστα, το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να διευρυνθεί. Και αυτό διότι οι ενστάσεις από πλευράς Αριστερής Πλατφόρμας για τον Οδυσσέα Βουδούρη είναι σίγουρο πως θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας τις ερχόμενες ημέρες, που σε συνδυασμό με τα μηνύματα αποδοκιμασίας από την Πελοπόννησο δείχνουν πως και τις προσεχείς μέρες η Ελλάδα θα συζητάει για τα δύο αυτά αντιφατικά πρόσωπα, αφήνοντας στο περιθώριο τις άλλες έντεκα υποψηφιότητες του κόμματος. Με ό,τι αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται για την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους και περιφέρειες.

Νέο πρόσωπο

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντικαταστήσει τον Θεόδωρο Καρυπίδη προτείνοντας πρόσωπο από τον κομματικό μηχανισμό της περιοχής που, δυστυχώς για αυτόν, όποιος και αν είναι, θα κληθεί να διαχειριστεί τη βέβαιη συντριβή του στη Δυτική Μακεδονία, καθώς ο δημοφιλής δημοσιογράφος, όπως τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί με δήλωσή του, προτίθεται να κατέλθει ως ανεξάρτητος στις εκλογές. Ο κ. Καρυπίδης, με μια δήλωση επιθεωρησιακών διαστάσεων, αρνήθηκε το βελούδινο διαζύγιο που του πρότεινε και θα επιθυμούσε η αξιωματική αντιπολίτευση, και ενδεικτικά αναφέρει: «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Μαζί θα δώσουμε την απάντηση στις επερχόμενες εκλογές, που η σημασία τους ξεπερνά πλέον τα όρια της περιφέρειάς μας. Οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν μια πραγματική καταδίκη στην κυβέρνηση των μνημονίων. Με δεδομένη και κάθετη την αντίθεσή μας στον "αντισημιτισμό" και στον "φασισμό" αντιστεκόμαστε στην αδηφάγα επικοινωνιακή "ανθρωποφαγία"».

Πλούσιο παρελθόν

Προσεχώς το πανελλήνιο είναι βέβαιο ότι θα ασχολείται με την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Θεόδωρου Καρυπίδη και με το μνημονιακό παρελθόν του Οδυσσέα Βουδούρη, που είναι αρκετά πλούσιο και εξόχως αντι-ΣΥΡΙΖΑϊκό, όπως ήδη εμφανίζεται σε δημοσιεύματα στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ που εικονίζουν τις έντονες αποδοκιμασίες Μεσσήνιων ΣΥΡΙΖαίων προς το πρόσωπό του την περίοδο 2010-2011 καθυβρίζοντάς τον ως «δωσίλογο». Και παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του Νίκου Βούτση, που με μια δημόσια δήλωσή του (Βήμα fm) και στην επιχειρηματολογία του ενώπιον των μελών της Πολιτικής Γραμματείας υπεραμύνθηκε της επιλογής του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ λέγοντας: «Είναι η επιτομή ενός πολιτικού ανοίγματος για τη φάση που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ελπίζουμε να ακολουθηθεί και από άλλες κινήσεις ανάλογες. Προσωπικά, θα ήθελα να γίνουν πιο τολμηρά βήματα. Με ρωτάτε επί δυόμισι χρόνια για τους συμμάχους και συνεργάτες μας. Θα έχουμε τέτοιους όλο και περισσότερους, από περισσότερους χώρους. Και ο κ. Κουρουμπλής είχε ψηφίσει (το μνημόνιο). Θα μετρήσει και η δημόσια παρουσία του κ. Βουδούρη σ' αυτό το θέμα. Εχουμε αποσπαστεί από αυτό το πράγμα (σ.σ. τη διάκριση μνημονιακών-αντιμνημονιακών). Η συζήτηση είναι δημοκρατική και γίνεται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, και για την υποψηφιότητα Βουδούρη επικράτησε η άποψη να μη γίνεται η επιλογή με βάση τη στάση που είχε κάποιος μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά με βάση την έμπρακτη στάση που έχει απέναντι σε μια πολιτική και ύστερα. Το μετράμε και δεν είμαστε ανοικτοί σε όλους τους χώρους, διότι αντιλαμβάνεστε ότι μας έχουν προσεγγίσει δεκάδες στελέχη είτε ιδιοτελώς είτε ανιδιοτελώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια περίκλειστη κάστα κομμουνιστών διαφόρων προελεύσεων και μόνο. Θα είμαστε πάντα αυτό που είμαστε και θα έχουμε πάντα μάτια και αυτιά ανοικτά προς την κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...